gerincfájdalom

Gerincfájdalom – 5 bevált módszer a fájdalom ellen

Gerincünk csigolyákból tevődik össze, mozgékonyságát a csigolyák közti porckorongok biztosítják. A gerinc feszítő izmainak megfelelő erőnléte biztosítja, hogy védve legyünk a gerincfájdalom és súlyosabb esetben a porckorongsérv kialakulása ellen, ami hazánkban a mozgásszegény, ülő életmód következtében egyre gyakrabban előforduló betegség. Nagyon fontos figyelni a helyes testtartásra a mindennapi életünk során, ha sportolunk, fontos elsajátítani gyakorlatok megfelelő kivitelezését, hogy ezzel is óvjuk gerincünket az esetleges sérülésktől.
Ha már fájdalmat érzünk gerincünk mentén, az egy intő jel arra, hogy jobban odafigyeljünk életmódunkra, hogy elkerüljük a súlyosabb problémákat.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gerincfájdalom fő okai

A gerincfájdalom kialakulhat a derékban, nyakban, vagy ritkább esetben a háti szakaszon is.

A sok és helytelen ülés következtében érzett gerincfájdalom

A gerinc nem egyenes, hanem oldalról tekintve kettős S alakú. Ez az alakzat csillapítja legjobban a terhelés során a rázkódásokat. A hosszú távú ülés során a gerinc görbületei fokozódnak, a csigolyák közötti porckorongok pedig elcsúsznak középről a súlyvonalnak megfelelően A hátizmaink gyengülnek, a vállaink előrecsapottak, a fejünk előreesik.

gerincfájdalom

Gerincfájdalom okostelefon használat miatt

Mobilnyak-szindrómának is nevezik azt a jelenséget, mely a mobileszköz használat és a laptop képernyő bámulása miatti folyamatos előrehajlás következménye. Ezzel a természetellenes fejtartarással folyamatos terhelésnek tesszük ki a nyakcsigolyáinkat, a nyaki és vállizmaink görcsösen befeszülnek, mely kellemetlen, fájdalmas tünetekhez vezet, majd idővel kialakulhat a nyaki porckorongsérv is.

Gerincfájdalom idős korban

Idősebb korunkra gerincünk kevésbé tud ellenállni egy esetleges külső erőhatásnak, hiszen az ízületek nagy részében már kopás, elváltozás található, és a dehidratáltság miatt, ami élettani jelenség, a porckorongok, szalagok is merevebbek. Fontos épp ezért az ízületek mozgástartományát fenntartó, keringés javító mozgásokat rendszeresen végezni. Ha idős korban szeretnénk elkezdeni sportolni, érdemes gyógytornász szakemberhez fordulni, mert ő tudja, milyen terhelés az, amit még elbír a gerinc, a fájó ízület vagy izom.

5 bevált módszer gerincfájdalom enyhítésére

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 hasznos módszert a fájdalom enyhítésére.

1. Használjunk megfelelő széket!

Ha már ülőmunkát kell végeznünk, gerincünk és ízületeink védelme érdekében két óránként álljunk fel és mozgassuk át tagjainkat. Az ülés is helyes testtartásban kell történjen, ehhez pedig elengedhetetlen a jó szék.

Ha ülés közben sikerül megtartanunk a gerinc ideális helyzetét, akkor minimalizálhatjuk az ízületekre és a porckorongra ható káros erőket.

A szék magassága elengedhetetlen szempont. A talpak mindig érjenek le a talajra, a combok legyenek alátámasztva. A csípő nem lehet alacsonyabban a térd síkjánál.

A derekunk természetes, homorú görbületét egy hengerpárnával vagy egy ékpárnával érhetjük el. Ahhoz hogy ne görnyedjünk előre, fontos, hogy a székünknek legyen háttámlája. Így vállaink és a fejünk nem billennek előre. Az alkarunk és a felkarunk derékszöget zárjon be, ezzel megakadályozzuk a nyak befeszülését.

2. Vásároljunk megfelelő alvó matracot!

Egy jó matrac a gerincoszlopot a természetes helyzetében támasztja alá.
Ha oldalt fekszünk, a matrac támasztása a váll-és csípőrésznél legyen lágyabb, hogy a derék megfelelő alátámasztást kapjon. Háton fekve az a jó alátámasztás, ha a fül, váll és csípő egy vízszintes vonal mentén helyezkedik el. A félkemény matracok a legmegfelelőbbek, de mindenképp javasolt kipróbálni vásárlás előtt.

3. Sporttal a gerincfájdalom ellen

A helyes testtartás mellett az izmok megfelelő erősítésével és nyújtásával tehetünk a legtöbbet gerincünk védelméért és az esetleges sérülések elkerüléséért. Minden edzés előtt fontos a bemelegítés és nyújtás is. Érdemes erre időt szánni, hiszen számos problémát és sérülést lehet megelőzni vele.

4. Gyógyszerek gerincfájdalomra

Erős fájdalommal járó gerincpanaszok esetén szükség lehet fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre.

Vény nélkül is kapható jó pár készítmény, de legjobb, ha orvoshoz fordulunk a problémánkkal. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése csak a kezdeti időszakban szükséges, hisz a fájdalom okát nem szünteti meg, csak a tünetet kezeli. A fájdalom csökkenésével megkezdődhet a gerinc gyógytorna, hogy megszüntessük a fájdalom okát.

5. Gyógytorna gerincfájdalom esetén

Mindenképp javasolt egy állapotfelméréssel megbizonyosodni róla, hogy a gerincfájdalmaink gerincsérv miatt jelentkeznek, vagy enyhébb problémáról van szó, amit funkcionális gyógytorna vagy manuálterápia is helyre tud hozni.

Gyógytornászaink akik gerincfájdalmat kezelnek

Diagnosztizált gerincsérv esetén leginkább a Mckenzie terápia eredményes.

A terápia célja, hogy meghatározott irányú ismételt mozgásokkal, pozíciókkal az elmozdult porckorongot visszamozdítsa a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő szöveteket. A terápia minden esetben egyénre szabott. Nem egy gyakorlatsort jelent, hanem mozdulatokat és testtartást. Ezeket a mozdulatokat a páciens egyedül is el tudja végezni otthon a gyógytornász instrukcióit követve. A helyes testtartást is be kell tartani és a tüneteket okozó mozdulatokat kerülni kell.
A tünetek megszűnését követően még nem ér véget a terápia. Elkezdődik a stabilizációs torna, mely a gerinc stabilitását szolgáló izmok célzott erősítését jelenti. Így elkerülhető, hogy kiújuljon a probléma.

A gyógytorna várható eredménye

A gyógyulás kimenetele és gyorsasága függ a fájdalmat okozó probléma helyétől és mértékétől.
Legtöbbször már 2-3 alkalom után javulást, a gerincfájdalmak csökkenését tapasztalhatjuk. Olykor pár alkalom elég a nagymértékű javuláshoz, de van, akinek több hónapnyi idő is szükséges a teljes felépüléshez.

Gerincpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓