A Bechterew-kór gyógytorna terápiája

A Bechterew-kór először éjszakai keresztcsonti fájdalommal jelentkezik és reggeli ízületi merevséggel jár. Az ízületekben heves gyulladást okoz, amely azok elcsontosodásához és komoly mozgáskorlátozottságához vezethet az érintett területen. Fontos a korai diagnózis, azonban a tünetek sokszor egyéb problémára is utalhatnak, így későn fedezik felt ezt a kórképet.

De mi is pontosan a Bechterew-kór és miért alakul ki? Mik lehetnek azok a megtévesztő tünetek? Hogyan segít ezen a betegségen a gyógytorna, és mi várható annak hiányában? Pontosan hogyan zajlik ez a terápia? Ebből a cikkünkből mindent megtudhat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a Bechterew-kór?

A Bechterew-kór (más néven spondylitis ankylopoetica, rövidítve: SPA), leggyakrabban a gerinc ízületeit és a keresztcsontot érintő gyulladásos megbetegedés. Lényege, hogy az ízületek és a szalagok fokozatosan elcsontosodnak, hónapok/évek alatt úgynevezett „bambusznádgerinc” alakul ki, amely komoly mozgáskorlátozottsággal jár.

A Bechterew-kór kiváltó oka eddig még ismeretlen, azonban a genetikai hajlam és külső tényezők szerepet játszhatnak a kialakulásában. Egy HLA-B27 nevezetű antigén családi halmozódását figyelték meg, azonban ennek jelenléte nem minden esetben jelenti a betegség kialakulását. A kórkép gyakrabban fordul elő férfiaknál, és a népesség 3-4 százalékát érinti. A tünetek 20-45 éves korban jelentkezhetnek először, bár ma már ismeretes korai és időskori formája is.

Mik a Bechterew-kór jellemző tünetei?

A tünetek fokozatosan (hónapok/1 év alatt) alakulnak ki és igen megtévesztőek lehetnek, emiatt a Bechterew-kór diagnózisa rendszerint évekkel később történik meg. Általánosságban elmondható, hogy a gerincoszlop alsó szakaszától indul, azaz a keresztcsontnál kezdődik, és fokozatosan halad felfelé. Az alábbiak utalhatnak a kórkép jelenlétére:

  • fájdalom a keresztcsont tájékán (jellemzően éjszaka vagy pihenéskor)
  • a keresztcsont fájdalma a lesugározhat a combokba
  • a gyulladás és a fájdalom érinthet más, nagy ízületeket is (például csípőízület, térd, boka, csukló, borda-szegycsont ízesülései)
  • reggeli ízületi merevség (mozgatásra általában mérséklődik)
  • a légző mozgás korlátozottsága (nehézlégzés) a mellkasi érintettség miatt
  • hátfájás, háti merevség
  • erős fáradtság, kimerültség
  • étvágytalanság
  • hőemelkedés
  • testsúlycsökkenés

A Bechterew-kórhoz társulhatnak további kórképek is, mint például a szivárványhártya gyulladása, a pikkelysömör, a bélrendszer gyulladásai vagy a szívet és a tüdőt érintő megbetegedések.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és empatikusan tud segíteni? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

A Bechterew-kór várható szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés nélkül a Bechterew-kór néhány hónap alatt előrehaladott állapotba kerülhet, az ízületek elcsontosodnak, emiatt pedig olyan fokú mozgásbeszűkülés jöhet létre, amely kényszertartást eredményez. A háti szakasz görbülete fokozódik, ezáltal a fej előre helyeződik, emiatt a nyaki szakasz mozgásai idővel korlátozódnak, kiváltképp a felfelé nézés. Ez nehezítheti a mindennapokat, például gondot jelenthet egy magasabb polcon lévő tárgy levétele.

Ha a csontosodási folyamatok lezajlottak, az már egy visszafordíthatatlan állapot, ezért fontos, hogy a gyógytorna a lehető legoptimálisabb helyzetben, minél korábban kezdődjön meg.

A gyógytorna módszerei Bechterew-kór esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a Bechterew-kór okozta tünetek enyhítésében. A fizioterápia célja, hogy megőrizzük a szövetek rugalmasságát, valamint erősítsük azokat az izmokat, amelyek helyes testtartásunkért felelnek. Így például a core izmokat, valamint a vállöv, lapocka, felső hát izmait erősítjük speciális feladatokkal. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a stretching (nyújtó) gyakorlatokra, amelyekkel segítjük megőrizni a szövetek rugalmasságát. Ez azért fontos, mert a feszes szövetek előre húzhatják a gerincet.

Reumatológiai eredete miatt kerülni kell a túl nagy megterhelést, például a versenysportot, vagy túl intenzív testmozgást, valamint a nagy súlyokkal való edzést (cross fit). A megfelelő intenzitás kialakításában segítségére lehet a gyógytornász. Érdemes előnyben részesíteni azokat a mozgásformákat, amelyek szimmetrikusan terhelik a testet, valamint sok nyújtózást tartalmaznak. Ilyen például a jóga és a pilates. Azonban mielőtt bármilyen testmozgásnak neki kezd Bechterew-kór diagnózisa esetén feltétlen konzultáljon gyógytornásszal arról, hogy mit és hogyan mozoghat annak érdekében, hogy a negatív következményeket elkerülje.

Bechterew-kór kezelése gyógytornával

Gyógytornász segítségével megtanulhatja a torna feladatok helyes kivitelezését, valamint lehetőség nyílik arra, hogy pontosan megismerje hogyan működnek az izmai és kialakuljon a megfelelő testtudat. Mivel ez a betegség végig kíséri Önt az életén, ezért fontos, hogy rendszeresen konzultáljon gyógytornásszal az aktuálisan felmerülő problémákról.

Gyógytornászaink akik a Bechterew-kór gyógyításában segítenek

Így zajlik a Bechterew-kór gyógytornája Budapesten

Rendelőnkben a gyógytorna egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Elmondható tehát, hogy olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, kitérünk például arra, hogy mióta állnak fenn a tünetek, hol jelentkeznek, hogyan és mikor kezdődött? Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a testtartást és a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét. Fizikális vizsgálattal speciális teszteket végezve felmérik az izmok és az ízületek aktuális állapotát.

Ez után egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik, amely alapján megkezdődhet a gyógytorna. A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Gyógytornával a Bechterew-kór tünetei hatékonyan kordában tarthatóak. A kezeléseknek köszönhetően hétről-hétre jelentős életmódbeli javulást tapasztalhat, az eddigi panaszai enyhülhetnek, és már kevésbé lesznek ezek akadályozó tényezők a hétköznapokban.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Kiemelendő, hogy rendelőnkben minden kezelés egy áron van, valamint nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Bechterew-kórt diagnosztizáltak Önnél? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerinc panaszainak gyógyításában!  ↓