combcsont forgó fájdalom

A combcsont forgó fájdalom okai tünetei és kezelése gyógytornával

A combcsont forgó fájdalom jellegzetes tünet, amely főként csípőízületi problémák esetén jelentkezhet. Bár nem tűnik komoly panasznak, mégis érdemes egy szakképzett gyógytornász segítségével kezelni.

Ha szeretné tudni, hogy milyen problémák járhatnak combcsont forgó fájdalommal, és milyen egyéb tünetek társulhatnak még ehhez a panaszhoz, akkor ez a cikk Önnek szól! A továbbiakban pedig a gyógytornát is részletesen bemutatjuk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezekben az esetekben alakulhat ki combcsont forgó fájdalom

A combcsont forgó fájdalom sokféle betegség tünete lehet, amelyek lehetnek enyhébb és komolyabb problémák is. 

A két leggyakoribb kiváltó oka a csípőízületi gyulladás és a rheumatoid arthritisz. Míg előbbi esetben a gyulladás a porckopásból, és az ízfelszínek súrlódásából ered, addig utóbbi egy autoimmun betegség, amely szimmetrikusan jelentkezik, tehát általában mindkét oldali combcsont forgó érintett.

További kóros folyamatok, mint a nyáktömlő (bursitis), vagy az ínhüvelygyulladás is heves combcsont forgó fájdalommal járhatnak.

Vannak olyan esetek, amikor nem betegség áll a forgó környéki panasz hátterében, hanem valamilyen trauma. Legtöbbször a csípőízületet alkotó csontok törése (pl.: combnyaktörés), és ha nincs megfelelően kezelve a sérülés, akkor a csontok összeforrása után is fennállhat a fájdalom. A csípőízületet ért trauma akár porcleválással is járhat, ekkor szintén heves fájdalmat tapasztalhat ezen a területen.

De akár egy egyszerű izomhúzódás is okozhat combcsont forgó fájdalmat, ha a környező izmok egyike érintett a túlterhelésben, és húzódásban. Ennek megelőzése azonban nagyon egyszerű, és egy szakképzett gyógytornász rengeteg tanáccsal el tudja látni Önt.

További kiváltó ok lehet a csontelhálás is, amely leginkább a csípőt ért sérülés (törés, ficam) vagy tartós szteroid kezelés szövődménye lehet, és a nem megfelelő vérellátás miatt elhalhat a csontszövet.

A combcsont forgó fájdalomhoz társuló további tünetek

A combcsont forgó fájdalom nem önmagában jelentkező tünet, hanem számos más panasz társulhat hozzá, ugyanis igen komplex problémáról van szó.

  • Mivel a csípőízület szerves részét képezi a combcsont forgó feje, ezért jelentős fájdalmat tapasztalhat a csípőjében is.
  • A fájdalom miatt kímélni kezdi az érintett oldali végtagját, emiatt sántítva járhat, ez egy igen feltűnő jele a problémának.
  • Az ágyéki területet alkotó izmok is érintettek lehetnek a problémában. A megváltozott ízületi működés miatt túlterhelődhetnek, esetleg meghúzódhatnak. Ekkor az ágyéki területen (csípő-has-comb közötti terület) is tapasztalhat fájdalmat.
  • A csípő mozgásterjedelme is beszűkülhet, főként, ha ízületi kopás okozza a combcsont forgó fájdalmát.
  • Továbbá, ha csípőízületi gyulladás áll a panasz hátterében, az alábbi jeleket tapasztalhatja még: csípő körüli duzzanat, bőrpír, a terület forró, nyomásra érzékeny.
  • Mivel a combcsont forgó fájdalom éjszaka is fennáll, alvási problémákat is okozhat, ugyanis kényelmetlen lehet az érintett oldalára feküdni, emiatt vagy csak önmagában a fájdalom miatt többször felébredhet éjszaka.

Megfizethető áron keres csípőspecialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

A combcsont forgó fájdalom kezelése gyógytornával

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb terápiás eljárás a combcsont forgó fájdalom kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó okot.

A gyógytorna egyik legfontosabb részét képezi az izomerő növelése. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően növekszik a csípőízület stabilitása is. Ezekkel a feladatokkal megelőzhető az izomhúzódás is.

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatok jótékony hatásait használjuk ki. Ezekkel a technikákkal oldódnak a feszes izmok, ezáltal növelhető a csípőízület mozgásterjedelme. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés csípőízületet alkotó képletek, ezáltal további csípőízületi problémák (pl.: porckopás) kialakulása is megakadályozható. Könnyed, bemozgató gyakorlatok által pedig az ízületi folyadék gyarapodását érjük el, ezzel nedvesen tartva a porcfelszínt, így szintén a porckopás ellen dolgozunk.

Látható tehát, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk.

A torna további pozitív hatása, hogy serkenti a keringést, ezáltal csökken a duzzanat, valamint az ízületi gyulladás gyógyulási ideje lerövidíthető.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal látja el Önt, amelyek betartásával megakadályozhatja a csípő környéki szövetek károsodását, és egészséges, panaszmentes életet élhet.

Combcsont forgó fájdalommal foglalkozó gyógytornászaink

Ez várható, ha a combcsont forgó fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha combcsont forgó fájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz is kialakulhat. Ilyen lehet például a porckopás, amely a merev izmok, szalagok, valamint a helytelen terhelés következménye. Ez a probléma nagyobb eséllyel igényel műtéti beavatkozást. További szövődménye is lehet a torna hiányának.

Izmaink, szalagjaink és a fascia hálózatunk összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldalára jobban terhel, illetve hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt.

Így zajlik rendelőnkben a combcsont forgó fájdalom állapotfelmérése

Annak érdekében, hogy a gyógytornával elérjük a fent is részletezett eredményeket,  a Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a csípőfájdalmát. Míg egy ilyen alkalom egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, például, hogy mikor kezdődött a panasza, emlékszik-e kiváltó okra, mire fokozódik és mire enyhül a combcsont forgó fájdalom. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a csípőízület mozgásait valamint a csípő körüli és a combizmok izomerejét is felméri. A szakember nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a fájdalom kiváltó okát. A kapott eredmények alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki.

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes csípőízület kimozgatása közben tapasztalhat némi diszkomfort érzetet. A gyakorlatoknál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb feladatok.

A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Már 2-3 alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma az izomerő egyensúly helyreállásának és az feszes szövetek lazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után az ízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgása.

Combcsont forgó fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a combcsont forgó fájdalom kiváltó okának kezelésében!↓