derék becsípődés

A derék becsípődés okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A derék becsípődés égő fájdalommal, hirtelen jelentkezhet, és nem minden esetben múlik el önmagától, pihentetésre. Mivel a kiváltó okok között komoly problémák is meghúzódhatnak, érdemes kivizsgáltatni a panaszt és a megfelelő módszerrel kezelni azt.

Ha derék becsípődése volt, és szeretné tudni, hogy hogyan segít a gyógytorna, illetve ennek elmaradása esetén mi várható, vagy kíváncsi, hogyan zajlik egy ilyen kezelés, akkor ez a cikk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy milyen jelek utalhatnak az ideg becsípődésére és hogy milyen okok vezethetnek a panasz kialakulásához.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A derék becsípődés speciális gyógytornája

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a derék becsípődés kezelésére. Mivel ez a panaszt mozgásszervi eredetű probléma okozza, ezért a tornával, azaz a rendszeres, és szakember által felügyelt mozgássalhatékonyan kezelhető a kiváltó ok.

A gyógytornászok komplex technikákkal veszik kezelésbe a problémát. Nyújtó gyakorlatokkal lazítják az ágyéki szakasz feszes izmait, ez pedig hozzájárulhat az azonnali fájdalomcsökkenéshez. A feszes izmok oldásával a mozgástartomány növekszik, így a mozdulatok megtétele is könnyebbé és fájdalommentessé válhat.

Erősítő gyakorlatokkal az izomerő egyensúly helyreállítását célozzák meg. A többirányú kezelésnek köszönhetően a core (azaz a mély, tartó izmok) erősödnek, a gerinc melletti izmok stabilabbá válhatnak, ezáltal a csigolyákat megfelelő helyen és állásban tarthatják.

A mozgás kiemelt szerepet játszik a derék becsípődés megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, ezáltal a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében is.

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak annak érdekében, hogy teljes értékű kezelést kapjon derék becsípődésére. Az egyik ilyen kezelés lehet a manuálterápia, amely kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal állítja helyre a kisízületek szabad mozgását, ezáltal felszabadíthatja a blokkolt idegeket.

Fontos kiemelni, hogy bár rengeteg gyakorlati videó található meg az interneten, egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

A derék becsípődés szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

A derék becsípődés ritkán oldódik meg önmagától és ez akár 3-6 hétig is eltarthat, míg gyógytornával ez az idő 1-2 hétre is lerövidülhet!

Gyógytorna hiányában nem csak a gyógyulási idő tolódhat ki. Ha a derék izmai továbbra is feszes állapotban maradnak azok akár a csigolyák közötti kisízületek szabad mozgását is akadályozhatják. Ezáltal nem csak a fájdalom válhat krónikussá, de bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz, és hamarabb lehet porckopás az érintett ízületekben. A kopás további problémákat (pl.: csontkinövések) és akár egy újabb ideg becsípődést is okozhat. Minél komplexebb és előrehaladottabb egy probléma, annál nehezebb és hosszabb idő kikezelni.

Gyógytornára van szüksége, és nem szeretne hetek, hónapokat várni? Tekintse meg szabad időpontjainkat, s foglalja le néhány kattintással az Önnek megfelelőt! Akár már 2-3 nap múlva jöhet is szakemberünkhöz!

Így zajlik a derék becsípődés gyógytornája

A derék becsípődést kiváltó ok kezelést egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük. Először is, részletes kikérdezéssel felvesszük az anamnézist, amelyben kitérünk az előzményekre: azaz, hogy mikor jelentkezett először a derékfájás, mihez tudja kötni, illetve a fájdalom jellegére, erősségére is.

A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amellyel felmérjük az ágyéki szakasz izomzatának, szöveteinek feszességét, majd mozgásvizsgálattal a csigolyák közt létrejövő mozgások mértékét figyeljük meg. 

Annak eldöntését, hogy melyik izomcsoportra szükséges erősítés, és melyiket kell lazítani, illetve milyen további kezelésre lehet még szükség, az állapotfelmérés eredményei mutatják meg. Ez alapján egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel az Ön számára, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel.

A kezelések célja a fájdalom és a bizsergés csillapítása, valamint az érzékelés javítása és az izomerő növelése. Ezeket elérhetjük passzív technikákkal, amikor a terapeuta végez speciális fogásokat (pl.: manuálterápiás technikák), vagy aktív gyakorlatokkal, amely lényege, hogy a gyógytornász által diktált feladatokat kell elvégeznie. Itt mindenképpen figyelünk a helyes kivitelezésre, amelyet megéreztetünk Önnel annak érdekében, hogy Ön is el tudja különíteni, mikor csinálja megfelelően a feladatot és mikor nem. Ez azért is fontos, mert házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon is a kezelések alatt elért eredmény.

Általában 2-3 héten belül jelentős és látványos javulást eredményezhet a gyógytorna főként, ha a házi feladatokat rendszeresen elvégzi. Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első néhány kezelés után jelentős mértékű fájdalomcsökkenést tapasztal meg, később pedig a testtartásuk javulásáról és a kisugárzó tüneteket enyhüléséről számolnak be.

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Tudta, hogy már nem csak Budán, a Batthyány térhez közel talál meg minket, hanem Pesten, a Nyugati térhez közel is lehetősége van igénybe venni több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink segítségét?

Derék becsípődéssel foglalkozó gyógytornászaink

Ezek a jelek utalhatnak derék becsípődésre

Mivel a becsípődés során a gerincből kilépő ideg kerül elnyomása alá, ezért a tünetek az alábbiak lehetnek:

  • égető fájdalom
  • a fájdalom lefelé sugárzik az alsó végtagba
  • bizsergés, akár érzéskiesés is előfordulhat
  • gyengülhet az érintett oldali végtag izomzata
  • bizonyos reflexek kieshetnek (térd, sarok)
  • heves izomgörcsöt érezhet a derekában, farizmában, combjában, vádlijában vagy akár a talpában is

A derék becsípődés 6 lehetséges oka

A derék becsípődés okának tisztázása rendkívül fontos feladat, ugyanis csak ez alapján kezdődhet meg a terápia. Lássuk, mik lehetnek ezek a kiváltó tényezők:

A környező izmok állapota

Akár olyan kisebb problémák is kiválthatják a becsípődést, mint az izmok sérüléséből adódó folyamatok: azok túlnyúlása, vagy éppen görcsösségük, duzzadásuk és gyulladásuk. Jó hír, hogy az esetek nagy százalékában ez lehet a kiváltó ok, és igen hatékonyan kezelhető konzervatív terápiás úton, gyógytornával.

A gerinc problémái szintén gyakran okozhatnak derék becsípődést, lássuk ezeket részletesebben:

Csigolyák sérülése

Valamilyen trauma hatására az izmok megfeszülhetnek, vagy akár a csigolyák akár össze is csúszhatnak, ezek miatt pedig az ideg nyomás alá kerülhet.

Gerinccsatorna szűkület

A probléma lényege, hogy a csigolyák közepében futó csatorna, ahol az idegek futnak, valamilyen oknál fogba beszűkül. Mivel leggyakrabban a nyaki és az ágyéki szakasznál alakul ki, ezért ebben az esetben is előfordulhat a derék becsípődése.

Csigolyák elcsúszása

Az egyik csigolya elcsúszhat az alatta lévő csigolyához képest, és nem csak az ideg becsípődését okozhatja, hanem súlyosabb tünetekkel is járhat, éppen ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Csontkinövés a csigolyákon

A csigolyák végein, vagy a közöttük található kisízületeknél porckopás esetén Ca lerakódások, azaz kis csontkinövések képződhet. Ezek a képletek, ha az ideg kilépési pontján találhatóak, akkor azokat jelentős mértékben blokkolhatják, tehát derék becsípődést okozhatnak.

A leggyakoribb ok: a gerincsérv

A csigolyák között található porckorong ellapulásával, és a kocsonyás mag előboltosulásával az idegek könnyen megnyomódhatnak. A gerincsérvről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Derék becsípődése volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derék panaszok kezelésében!↓