derékfájás

A derékfájás 7 oka, 14 tünete és 6 kezelési módja

Derékfájás öt felnőttből négynél már biztosan jelentkezett az élete folyamán. Sokszor kötöttnek érzi a derekát és reggelente nehezen kel ki az ágyból? Vajon olyan mozdulat, amely hirtelen, nyilalló fájdalmat vált ki a derekában? Nincs egyedül!  Ha még nem vizsgáltatta ki ezt a rejtélyes fájdalmat, mi segítünk eligazodni az okok között. Cikkünkben összeszedtük a derékfájás 7 lehetséges fő okát, bemutatjuk a lumbágó és az isiász tünetcsoportjait és a derékfájás kezelési módjaira is kitérünk.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A derékfájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • Megelőzheti egy újabb probléma kialakulását.
 • A gyógyulási idő lerövidülhet.
 • Növekedhet a mozgásterjedelem.
VH kérő form - cikkbe
First

Mikor beszélünk derékfájásról?

Ha az alsó bordaív és a farredő közti területen alakul ki a fájdalom derékfájásról beszélünk. Időtartamát tekintve, lehet akut, azaz hirtelen kialakuló, rövid, 5-7 napig tartó derékfájdalom, vagy egy régebb óta fennálló és vissza-visszatérő krónikus panasz.

A derékfájás oka általában izomeredetű

A derékfájásnak számtalan oka lehet, ezért bonyolult diagnosztizálni. Leggyakrabban azt gondolják, hogy gerincsérv okozza a tünetet, ez azonban csak az esetek 4%-ára igaz. Sokkal gyakoribb a környező szövetek (izom, lágyrész) okozta panasz. Mindenképpen orvosi feladat a probléma forrásának a feltárása, de alább részletezzük a leggyakoribb és a legritkább okokat.

Ezek a derékfájás leggyakoribb okai

Izomhúzódás

Hirtelen mozdulat után könnyen megfájdulhat a dereka. Ezt gyakran úgy szokták emlegetni, hogy „megrántottam a derekamat” vagy „beakadt”. Ekkor valójában az történik, hogy például egy nehéz tárgy megemeléséhez nem használta a derék stabilizáló izmait, így az a komoly teher a gerincoszlopára került. Ez gyakran előfordulhat edzés alatt is vagy, ha fizikai munkát végez.

Menstruációhoz köthető derékfájás

Nők gyakran tapasztalnak menstruáció előtti és alatti derékfájdalmat. Ez a fájdalom a méh felől sugárzik ki, és a ciklus idejével ez is enyhülni szokott.

Gerincproblémák

Az esetek többségében ez áll a derékfájás háttérben. Itt fontos megemlíteni, hogy a tartós ülés, a hanyag és görnyedt testtartás mind derékfájást okozhatnak. Ebben a rossz testtartásban a derekunkat fokozott terhelés éri, ami miatt az izmok túlfeszülnek és görcsössé válnak. Az ezekből adódó izomfájdalom nagyon erős, kellemetlen, a derekunkat pedig feszesnek, merevnek érezzük. Ilyenkor „sajog” a derék. Az ülőmunkát végző egyének esetében különös fontos a prevenció.

Gerincferdülés

Ide soroljuk a gerincferdülést is. Minden második embernek enyhe vagy súlyos gerincferdülése van, azonban itt már strukturális elváltozás jelenik meg a csontozatban. Ez okozhatja a porckorongok, csigolyaízületek kopását is.

Gerincferdülése van? Szeretné mihamarabb kezeltetni? Válasszon nagy tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül!

Ízületek, szűkületek, porckorong

Erre gyanakodnak a legtöbbször. A porckorong problémáit két részre osztjuk.

Porckorongsérv esetén a középen található kocsonyás anyag először kitüremkedik, majd ez a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és nem tud visszatérni középre. Ez a rész idővel elkezdi nyomni a gerinc mellett futó idegeket, ami enyhe esetben zsibbadáshoz, súlyosabb esetben az alsóvégtag bénulásához vezethet.

Degeneratív folyamat is okozhat derékfájást. Az idő előrehaladtával testünk fokozatosan veszít a rugalmasságából és az erejéből. Ez a folyamat okozza azt, hogy szöveteink érzékenyebbé és sérülékenyebbé válnak. A gerinc esetében a porckorongok (és más szöveteink is) vizet veszítenek, ami elvékonyodáshoz és csökkent teherbíráshoz vezet. Emiatt az ízületei felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, összeérnek, és mozgáskor egymáson csúsznak el. Ez is fájdalommal jár. A főként nőket érintő, csontritkulás (osteoporosis) következtében létrejött csigolyatörés/ csigolya összeroppanás is derékfájást okoz. Az idősek körében emiatt is gyakori panasz a derékfájás.

Továbbá derékpanaszt okozhat egy gerinccsatorna szűkület is vagy egy medenceízületi probléma. A medenceízület köti össze a gerincoszlop alsó részén található keresztcsontot a medence két oldalával. Ha itt túl sok vagy túl kevés mozgás jön létre, esetleg ez az ízület begyullad, az is okozhat derékfájást.

Alhasi fájdalommal is járhat az L5-ös csigolya előrecsúszása (listhesise). Az előrecsúszott csigolya magával húzza az idegeket, miközben az alatta található porckorong szintén deformálódik. A benne kialakult nyíróerők gyakran okoznak alhasba és lágyékhajlatba kisugárzó tüneteket.

Sérülésből is adódhat derékfájás

Balesetből származó sérülés okozhat derékfájást, például elesés, leesés vagy autóbaleset. Ebben az esetben mindenképpen érdemes egy alapos kivizsgálás, hogy kizárják a csonttörés veszélyét.

A derékfájás ritkább okai

Ritkán azonban, de belső szervi probléma is állhat a derékfájás háttérében. Veseproblémák, gyulladások (például csontvelő), nőknél méh, férfiaknál prosztata elváltozások is járhatnak derékpanasszal. Daganatos megbetegedés esetén gondolni kell az esetleges csontáttétekre is.

Az autoimmun betegségeknek, mint a Rheumatoid artritisz, a Bechterew-kór vagy a köszvény a derékfájás akár egy tünete is lehet. Fontos megjegyezni, hogy mindenképpen érdemes egy szakorvossal konzultálni a felmerülő problémákról!

Gyógytornászaink akik derékfájdalmat kezelnek

Ezek a derékfájás tünetei

A kiváltó ok alapján lehet:

Lumbágó: hirtelen mozdulat vagy ismeretlen ok hatására fellépő intenzív derékfájás

 1. kötöttnek érzi a derekát
 2. nehezen kel ki az ágyból
 3. hirtelen kialakuló, nyilalló fájdalom a derekában egy mozdulat hatására
 4. éjszakai fájdalom (a környező szövetek gyulladása miatt)
 5. melegségérzet
 6. kissé előre vagy oldalra helyezi a testsúlyát
 7. dereka nyomásra érzékeny

Isiász: a gerinc mellett húzódó idegek, ideggyökök, amelyek a lábunkban is végighúzódnak nyomás alá kerülnek. Oka lehet a porckorong kiboltosulása, porckorongsérv, de akár a hátsó combizom berövidülése miatt is nyomás alá kerülhet az ideg.

 1. zsibbadó/”hangyázó” érzés a combban, derékban
 2. vagy égő/éles lesugárzó fájdalom az alsó végtagba
 3. a fájdalom lefutása lehet: derék, farpofa, hátsó comb, térd külső része, külső boka
 4. bizonyos esetek (pl.: tüsszentés, köhögés) fájdalmat váltanak ki
 5. izomgyengeség
 6. mozgászavar
 7. súlyosabb esetben inkontinencia
derékfájás

A derékfájás kezelésére sokféle módszer van

Akárcsak a derékfájás okai, a kezelése is sokféle lehet. Két nagy csoportot különböztetünk meg:

 • operatív (azaz műtéti) kezelés
 • konzervatív terápia (ebben az esetben nem kerül sor műtétre)

Leggyakrabban konzervatív terápiát alkalmaznak, ha nem áll súlyos elváltozás a háttérben. Ezek közé tartoznak:

 1. gyógytorna: célja egy alapos mozgásvizsgálat után, passzív és aktív feladatokkal megszüntetni a derékfájás kiváltó okát, megerősíteni az izmokat és az ízületeket stabilizálni.
 2. gyógymasszázs: a feszes derékizomzat kilazításával járul hozzá a terápia sikerességéhez
 3. manuálterápia: kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal kezelik a csigolyák közti ízületeket, ezzel együtt a gerinc környéki izmokat is.
 4. fizikoterápia: természetes és mesterséges fizikai energiákat használva csillapítja a fájdalmat és enyhíti az izomfeszességeket.
 5. gyógyszerek, krémek: lazító krémek alkalmazásával és orvos által javasolt gyógyszer segítségével otthonában kezelheti a tüneteket. Fontos megjegyezni, hogy ezek azonban a kiváltó okot nem szüntetik meg.
 6. fürdőkúrák: szintén elsődleges szempont a fájdalomcsillapítás a termálvíz jótékony hatását alkalmazva.

A derékfájással kapcsolatos további felmerülő kérdésekre itt válaszoltunk részletesen.

A derékfájás gyógytorna nélkül

Ha tartósan feszes marad az izomzat, az a szabad mozgást is akadályozni fogja. Hosszú távon nem csak a fájdalom fog állandósulni, de bizonyos mozgások kivitelezése is nehezített vagy akadályozott lesz. Ha gerincprobléma okozza a panaszt, például egy gerincferdülés, és azt nem korrigálják, idővel az adott területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb visszafordítani. Porckorongsérv esetén mindenképpen szükséges az azonnali kezelés, különben az ideg tartósan károsodhat, akár el is szakadhat és ez akár évekig tartó funkciókárosodást és érzéskiesést is okozhat.

Fontos kiemelni, hogy egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

Miért hatékony a gyógytorna derékfájásra?

A legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a derékfájásnak a gyógytorna, hiszen a mozgás által gyógyít, amely a létezésünk alapfunkciója. A gyógytornászok ötvözik a passzív és az aktív kezeléseket, azaz különböző komplex módon alkalmazzák a különféle manuális technikákat (lágyrész kezelés, kötőszöveti masszázs, manuálterápia, fascia technika, ízületi mobilizálás, triggerpont terápia) és az aktív gyógytorna gyakorlatokat.

A gyógytornászom.hu Batthyány térhez közeli rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fog kezdeni. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt! Először részletesen kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A palpáció során a terapeuta áttapintja az érintett területet, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez viszi tovább a derékprobléma gyökeréig.

Ez után, ha vannak orvosi leletei, a fizioterapeuta áttekinti azokat, majd egy diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. Megtalálja derékfájásának az okát, és azt kezdi el kezelni!

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza és betanítja azokat. Házi feladatot és életmód tanácsokat is ad, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. Ha otthon elakad, nálunk online is kérheti gyógytornásza segítségét.

Már az első alkalom után érezni fogja a javulást a derekában, nem fog félni bizonyos mozdulat kivitelezésétől és a mozgás is könnyedebb lesz. Hosszú távon pedig biztosan megelőzi, hogy komolyabb szövődmény alakuljon ki.

Rendelőnkben a különböző kezelési technikák nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, és SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Derékpanasza van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékpanaszának gyógyításában!  ↓