farizom fájdalom

A farizom fájdalom és a gyógytorna

A farizom fájdalom jelentős mértékben megkeserítheti mindennapjait. Komoly gondot okozhat nem csak az ülésnél, de az állás és a járás és nehezebbé válhat. Érdemes minél hamarabb gyógytornász segítségét kérni, ugyanis további szövődményeket lehet megelőzni a szakember által végzett, rendszeres kezeléssel. Cikkünkből megtudhatja, milyen pozitív hatásokra számíthat, ha gyógytornát vesz igénybe, hogyan segít ez a módszer, milyen szövődményei lehetnek ennek hiányában, illetve összeszedtük a farizom fájdalom lehetséges okait.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna farizom fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a farizom fájdalom kezelésében, ugyanis a mozgást veszi alapul, ezáltal serkenti a test öngyógyító folyamatait. A fizioterápia a farizom fájdalom kiváltó okát célozza meg és ennek megoldására törekszik.

A gyógytorna lényege ebben az esetben, hogy nyújtó gyakorlatokkal lazítsuk a megfeszült farizmokat, amelynek köszönhetően jelentős mértékben csökkenhet a fájdalom. Minél lazábbak az izmok, annál hatékonyabban működik a keringés is a szövetekben, ezáltal a tüneteket is mérséklődhetnek, néhány kezelési alkalom után meg is szűnhetnek.

A gyógytornászok komplex módon szüntetik meg a panaszt kiváltó okot. Ehhez különböző technikákat alkalmaznak az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen hatékony módszer például a fascia/FDM terápia, amelynek során kézzel kivitelezett speciális fogásokkal hat a fascia kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. A módszernek köszönhetően a farizom feszessége tovább oldódhat, és hosszútávon biztosítható a megfelelő izomtónus.

A trigger pont terápia alapja, hogy a feszes izmok görcsössége miatt kialakult csomókat oldja a gyógytornász, amelyek kisugárzó tüneteket is adhatnak. Ez szintén hatékony a farizom fájdalom hátterében álló probléma kezelésében.

Az okai terápia mellett a gyógytorna további pozitív hatása a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért.

Tapasztalt magán gyógytornászra van szüksége, aki néhány napon belül tudja Önt fogadni? Jelentkezzen be néhány kattintással!

A farizom fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés nélkül a farizom fájdalom állandósul, a feszes izmok nyomhatják az idegeket, amely zsibbadást válthat ki. A fájdalom és a további panasz miatt a terhelés egyoldalúvá válhat, tehát nem fog ránehezedni a megszokott módon a fájó oldalára/lábára, így kevésbé fogja használni azt. Ez akár az ellenoldalon is újabb problémákat okozhat.

De akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek panaszok abban az esetben, ha egy mozgásszervi probléma nincs kikezelve. Például megfájdulhat a térde, bokája, dereka, háta, ugyanis a vázizomzatunk egy összefüggő rendszert alkot, ahol minden mindennel összefüggésben áll. A több és különböző panaszok miatt a gyógyulási idő meghosszabbodhat.

A farizom fájdalom gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu II. kerületi, Vitéz utcai rendelőjében megérkezve egy professzionális rendelő fogadja, ahol külön fürdőszobát is biztosítunk az átöltözésre. Nálunk lehetősége van, hogy Ön válassza ki a számára szimpatikus gyógytornászt. Szakembereink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Első alkalommal egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fogunk kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt! A terapeuta részletesen kikérdezi Önt panaszairól, amelyet egy vizsgálati lapra le is jegyzetel.

Ezt követi egy fizikális vizsgálat. A tapintás során a terapeuta felméri a farizmok állapotát, feszességét és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez viszi tovább a farizom fájdalom gyökeréig. Speciális tesztekkel megvizsgálja a környező ízületek állapotát, mozgathatóságát. A vizsgálatok alapján egy diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára.

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza és betanítja azokat. Házi feladatot és életmód tanácsokat is ad, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is.

Pácienseink közül 10-ből 8 már az első alkalmak után jelentős mértékű fájdalom csökkenésről számolt be, ezáltal pedig a hétköznapjaik gyógyszer és panasz nélkül teltek el. Az ülés, állás és séta is könnyedebbé vált, és az életmód tanácsoknak köszönhetően magabiztosan távoztak a kezelésekről.

Tudta, hogy rendelőnkben az FDM és a trigger pont terápia megegyezik a gyógytorna kezelés árával? Tekintse meg árlistánkat!

Farizom fájdalmat kezelő gyógytornászaink

Miért alakul ki farizom fájdalom?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek a farizom fájdalmat okozhatnak.

Piriformis szindróma

A piriformis izom egy kicsi, átlós lefutású izom, a nagy fenékizom alatt húzódik, a keresztcsontot és a combcsontot köti össze. A csípő kiforgatása mellett a csípőcsont távolításában és hátranyújtásában játszik fontos szerepet. Az ülőideg (nervus ischiadicus) a piriformis izom alatti részen lép ki a medenceüregből, és halad le a farizmokon át a alsó végtag irányába. Az ülőideg fontos szerepet játszik az alsó végtagok beidegzésében.

Piriformis szindróma akkor jön létre, ha ez az ülőideg nyomás alá kerül a piriformis izom lefutása mentén, ez pedig könnyen járhat farizom fájdalommal.

Bursitis – nyáktömlő gyulladás

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) esetén az azt alkotó ízületi hártya gyulladásáról beszélünk. A folyamat kezdetén az ízületi hártya megvastagodik és több ízületi folyadékot termel, aminek hatására a tömlő megduzzad, esetleg be is vérezhet. Abban az esetben, ha a farizom környéki nyáktömlő begyullad, az üléskor és fekvéskor komoly fájdalmat okoz.

Izomhúzódás

A bemelegítés és a nyújtás hiánya nagyobb fizikai igénybevétel esetén könnyen izomhúzódáshoz vezethet, amely a farizmot is érintheti. Érdemes tehát ezeket a technikákat is beépíteni az edzéstervbe, vagy egy megerőltető fizikai munka esetén is megelőzheti vele az izomproblémát.

nyújtás

Ízületi gyulladás

A csípő ízület kopása és gyulladása is járhat farizom fájdalommal. Az ízületi gyulladás esetén az ízületi tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület és a környező szövetek. A farizom fájdalom mögött tehát könnyen lehet, hogy ízületi panasz húzódik meg.

Porckorongsérv

A farizom fájdalomnál érdemes kiemelni a lágyéki gerincsérvet. Az itt keletkezett sérv általában a sok ülés hatására alakul ki, de a hanyag tartás és az előre görnyedés is szerepet játszik a kialakulásában. Az ágyéki gerincsérv (vagy isiász) jellemző tünete a derékban, a fenék és az ágyék, valamint a combok környékén jelentkező fájdalom, ami akár a csípőbe is kisugározhat. A gerincsérv okozta fájdalomnak több típusa is van, lehet égető, tompa, vagy húzó fájdalom is. További tünetei is lehetnek, például: csökken a lábfej mozgása vagy gyengül a combizom.

Farizom fájdalma van? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön farizom fájdalmának gyógyításában!  ↓