gerincsérv - gyógytorna

Magyarországon a gerincsérv a második leggyakrabban előforduló betegségcsoport. Ennek egyik kiemelkedő oka a mozgásszegény életmód és az ülőmunka, aminek következtében a gerincet tartó izmok és ínszalagok meggyengülnek, elvesztik rugalmasságukat és a csigolyák közti porckorongok kitüremkednek. Szerencsére a gerincsérv (másnéven porckorongsérv) kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik. Megelőzésükért akár már az első tünetek jelentkezése előtt tehetünk, vagy a betegség korai fázisában.

Akkor sincs minden veszve, ha már megtörtént a baj és kialakult a gerincsérv. A gerinc ilyen típusú elváltozásánál műtétre csak a legvégső állapotban kerül sor, mikor nagyobb idegrendszeri károsodás veszélye áll fenn, vagy a porckorong olyan „beszorult” helyzetben ragadt, hogy nem lehetséges rá tornával hatni. A gerincsérv tehát alapvetően műtét nélkül sikeresen gyógyítható gyógytornával,  ráadásul az eredmény sokkal tartósabb lesz, kis odafigyeléssel akár örökre megelőzhető a kiújulása. Ehhez adunk néhány tippet a továbbiakban!

Gerincsérv: mitől alakul ki?

A gerincsérv egyik fő kiváltó oka az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, így nemcsak idős korban alakulhat ki. Az viszont igaz, hogy az idő előrehaladtával és a természetes öregedési folyamatok miatt megnő a gerincsérv kialakulásának esélye. Ahhoz, hogy mozgékonyságunkat és a fájdalom nélküli életet sokáig élvezni tudjuk ezért érdemes lehet már az első tünetek megjelenése előtt figyelmet fektetni a gerinc egészségének megőrzésére.

A gerincsérv kialakulásában az öregedési folyamatok mellett nagy szerepet játszik az egyoldalú terhelés is. Ennek következtében a porckorong kiboltosul, ami kellemetlen tüneteket és fájdalmat okozhat. Ezt követi a porckorong rostos falának teljes átszakadása, aminek következtében a belső állománya benyomulhat a gerincvelő burka-, vagy a csigolyák mellett kilépő ideggyök-irányába.

A gerincsérv kialakulhat a derékban, nyakban és ritkább esetben a háti szakaszon is. Elhelyezkedésétől függően többféle tünetet is produkálhat. Ha a sérv a gerinccsatornában futó gerincvelőt irritálja, az súlyosabb neuorlógiai tüneteket produkálhat. A porckorong ugyanakkor gyakrabban nyomul az ideggyökök felé, így érzés és reflexzavar is kialakulhat a hatására. Negatív hatást fejthet ki a környező izmokra is, a fájdalom mellett így az izomgyengeség és a zsibbadás is lehet gerincsérvre utaló jel.

A gerincsérv típusai

Elhelyezkedésétől függően a gerincsérvnek többféle típusát különböztethetjük meg. Jó hír azonban, hogy mindegyik megelőzhető, vagy hatékonyan kezelhető műtét nélkül is.

Nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv kialakulása ötven éves kor felett a leggyakoribb, valamint nagyobb arányban alakul ki nőknél, mint férfiaknál. Ettől függetlenül már fiataloknál is egyre gyakrabban jelentkezik, mivel összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal, az ülőmunka végzésével és az okostelefonok kezelésével is. Kialakulásában nagy szerepet játszik a hosszantartó lefelé nézés, a monitor felé előretolt nyaki pozíció, illetve a gyenge törzsizmok melegágyai a nyaki sérv kialakulásának.

Megelőzéséért már annyival sokat tehetünk, ha számítógépes munkát végzünk, hogy monitorunkat szemmagasságba emeljük. Ezzel nemcsak a sérv kialakulásának esélyét csökkentjük, de a mindennapi nyak- és fejfájás is elmúlhat. Telefonozás közben figyeljünk arra, hogy lefelé nézés helyett emeljük a készüléket szemünk elé, ezzel ugyanis hosszútávú problémáktól kímélhetjük meg magunkat.

Tünetei között nem mindig csak a nyakfájás szerepel. A nyaki gerincsérv miatt gyakran jelentkezik fájdalom és kellemetlen izomfeszülés a hátban és a lapockák környékén is.

Ágyéki gerincsérv, vagy isiász

Ágyéki gerincsérv is általában a sok ülés hatására alakul ki, de a hanyag tartás és az előre görnyedés is szerepet játszik a kialakulásában. Ebben a testhelyzetben a csigolyák közötti porckorongok jellemzően hátrafelé csúsznak, az őket tartó izmok és ínszalagok pedig megnyúlnak, elfáradnak és el is szakadhatnak.

Az ágyéki gerincsérv, vagy isiász jellemző tünete a derékban, a fenék és az ágyék, valamint a combok környékén jelentkező fájdalom, ami kisugározhat a csípőbe. A gerincsérv okozta fájdalomnak több típusa is van, lehet égető, tompa, vagy húzó fájdalom is. Gyakran csökken a lábfej mozgása és előfordul a combizom gyengülése is.

derékfájás-isiász

Ha ülőmunkát végez, előnyös ha gyakrabban testhelyzetet vagy ülőfelszínt változtat, hiszen ez segít a porckorongok átmozgatásában és nem mellesleg a derék, csípő izmainak, és az alsó végtag vérellátásának is jót tesz. Ezért javasoljuk, hogy óránként álljon fel legalább egyszer asztalától és mozogjon egy kicsit! Sokat segít továbbá, ha székét úgy állítja be, hogy talpai teljes felületükkel érintkezzenek a padlóval, térdei és csípői pedig nagyjából kilencven fokos szöget zárjanak be. Ez a helyes testtartást is megkönnyíti.

Háti gerincsérv

Ez a gerincsérvek legritkább formája. Kialakulásában általában szerepet játszik valamilyen erős külső hatás, például csavarodás, vagy súlyemelés. Erős mellkasi, vagy hátfájdalommal jár. Mivel ezek a tünetek a szív, a tüdő és a gyomor betegségeivel is összekeverhetőek, így érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni velük. Ha bebizonyosodott, hogy sérvről van szó, akkor sem a műtét az egyetlen esélyünk a gyógyulásra.

A gerincsérv gyógytorna segítségével is kezelhető. McKenzie tornával a sérv visszatornáztatható, a helyes testtartás, valamint izomerősítő gyakorlatok segítségével pedig a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit. A Gógytornászom.hu szakemberei több tíz éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, kezeléseiket pedig egy alapos, egy órás állapotfelméréssel kezdik. Ennek során meghallgatják problémáit, valamint sor kerül egy vizuális és egy fizikális vizsgálatra, aminek segítségével olyan gyakorlatsort választhatnak, ami meggyorsítja a gyógyulást.

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai. Rendelőnk Budapesten a Batthyány tértől nem messze található, így tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Foglaljon időpontot hozzánk online és hosszú várakozási idő nélkül, néhány napon belül fogadni tudjuk!

Nézzük mikor jöhetek!

A koronavírus járványra való tekintettel videós, online gyógytorna alkalmakat is kínálunk, melyeken gyógytornászunk a távolból segít önnek a gyakorlatok helyes elvégzésében.

Ha további kérdései vannak, esetleg előnyben részesíti a telefonos időpontfoglalást, hívjon minket bizalommal a 06-30-50-50-50-3-as telefonszámon hétköznaponként 9-17 óra között!

Gyógytornász és Mckenzie terapeuta, 9 év tapasztalattal. A Semmelweis Egyetemen végzett 2010-ben. Szakterületei: Térd és boka sérülések, Deréktáji, háti- és nyaki gerinc akut és krónikus panaszai, gerincműtétek utáni rehabilitáció, Műtétek, balesetek utáni rehabilitáció. Tartáskorrekció, Neurológia: Stroke terápiája, Egyensúly, koordináció fejlesztés, időseknek esésprevenció és senior torna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>