A gerincsérv tünetei: Hogyan ismerhetem fel, hogy porckorongsérvem van?

A kor előrehaladtával a porckorongok természetes folyamatok következtében elkopnak, egyre kevésbé rugalmasak a szöveteink, a csigolyáink közti távolság is csökken. Egy rossz mozdulat, vagy nagy terhelés hatására átszakadhat a porckorong és a kocsonyás anyag kitüremkedik, nyomás alá helyezve az idegeket, ami nagy fájdalommal jár. A gerincsérv tünetei sokfélék lehetnek az állapot súlyosságától függően.

 

gerincsérv tünetei

Mik a gerincsérv tünetei?

A fő tünet a fájdalom, ami lehet nagyon enyhe, de elviselhetetlen is. A fájdalom helye is változatos lehet, néha egész távol a gerincünktől is érezhetjük. A gerincsérv csak fokozatosan, vagy egy rossz mozdulat, nagyobb terhelés következtében alakul ki, de a tartósan meglévő, gyakran visszatérő fájdalom már előre jelzi a probléma súlyosbodását. Tapasztalhatunk kisugárzó fájdalmat is karokban, lábakban.

Az erős fájdalmon kívül bizsergés, zsibbadás, érzészavar, mozgászavar, reflex kiesés is jelentkezhet, mert a nyomás alatt lévő idegeknek nem megfelelő a vérellátása.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A gerincfájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • Javulhat az érintett gerincszakasz mozgásterjedelme.
 • Panaszmentessé válhatnak a mindennapok.
 • Megtanulhatja, hogy előzze meg egy újabb panasz kialakulását.
VH kérő form - cikkbe
First

Reggelente fájdalmat érzek. Lehet, hogy gerincsérvem van?

Mindannyiunknak merevebbek az izmaink reggelente, mivel a sok mozdulatlanul töltött óra után még nem vagyunk bemelegedve. Érdemes felkelés előtt kicsit mozogni, nyújtózkodni. Ha még ezek után is zsibbadást, fájdalmat érzünk, ami esetleg mozgáskorlátozottsággal is jár, már joggal gyanakodhatunk gerincproblémára. Nyaki gerincsérv tünetei közé tartoznak a karok és az ujjak, ágyéki gerincsérv esetén a lábak és a lábujjak fájdalma, zsibbadása. Sokszor nehézzé válik az ujjakkal a fogás, más esetben a leülés-felállás. Ezek a tünetek ébredés után még erősebben jelentezhetnek.

Gerincük mely szakaszain észlelhetők a gerincsérv tünetei?

Leggyakrabban deréktájon jelentkezik a becsípődés, de a nyaki szakasz is gyakran érintett a rossz testtartás és mozgásszegény életmód miatt.

Nyaki fájdalom porckorongsérvtől

Ha reggelente fájdalmas, elaludt nyakkal ébredünk, ami akár több napig tartó mozgáskorlátozást is okoz, vállban, felkarban, ujjakban, de a hát területén a lapockák mellett is tapasztalhatunk kellemetlen izomfeszüléseket, fájdalmat, ezek a panaszok is a nyaki gerincsérv tünetei közé tartoznak.

Hogyan előzhetjük meg a gerincsérv tünetei súlyosbodását?

A helytelen előre helyezett fejtartást kell elsősorban megszünetnünk, mivel ez a tartás nagy terhelést ró a porckorongokra. Ülő munkát végzők körében sajnos általános probléma ez a rossz fejtartás.

A McKenzie módszer segítségével elsajátíthatjuk a helyes ülést, állást, gyógytornával megerősíthetjük a gerincstabilizáló izmokat. A már kialakult sérv állapotán sokat tud javítani ez a kezelési módszer.

Kérje szakképzett gyógytornászaink segítségét!

Rendelőnk a Batthyány tértől 3 percnyi, a Margit hídtól 7 percnyi sétára található, a Vitéz utca 9. szám alatt.  A környéken bőven talál parkolóhelyet. Hétfőtől péntekig, 8-tól 20 óráig vagyunk nyitva.
Foglaljon időpontot rendelőnkbe!

Ezért válassza a mi szakembereinket:

 • Rendelőnkben személyes gyógytorna és otthoni videóhívásos gyógytorna is elérhető.
 • Állapotfelmérésünk és Online konzultációnk részletes, így megmondjuk, hogy miért vannak a fájdalmai
 • Megtanítjuk Önnek és felügyeljük a gyakorlatokat 
 • Fejenként átlagosan 13 év tapasztalatunk van
 • Gerincsérvet, isiászt, lumbágót is gyógyítunk.
 • Várakozás nélkül tudunk Önnek segíteni.
 • Több mint 1000 gyógyult esetünk van
 • Korrekt áron dolgozunk, tekintse meg árlistánkat!

A deréktáji gerincsérv tünetei

Az ágyéki gerincsérv tünetei többfélék is lehetnek. Hosszú ideig elhúzódó derékfájdalom, fáradtságérzet a derékban. Hosszú állás után jól esik az előrehajlás.

Mikor a gerincsérv már kialakult, az előrehajlásra fokozódhat a fájdalom.

Súlyosabb esetben a fájdalom kisugározhat a lábakba és a lábujjakba, zsibbadás, bizsergés is érezhető.

Ezeken a fájdalmakon nagyon jó hatásfokkal lehet segíteni gyógytornával.

A komolyabb gerincsérv megelőzésében a helyes testtartás elsajátítása és a gerinc gyógytorna, stabilizációs torna sokat tud segíteni.

Lehet gerinsérv a háton is?

A gerincünk mentén kialakuló fájdalmat okozhatja gerincsérv is, de a háti gerincszakaszon kialakuló sérv igen ritka. Ha gyakori hátfájdalmat érzünk, azt okozhatja nyaki porckorongsérv is, mivel a nyaki mozgásokban a lapockák és a hátcsigolyák is részt vesznek, ezért sokszor a lapockák és a hátcsigolyák között tapasztalhatunk fájdalmat. A deréktáji gerincsérv is sugározhat felfelé, a háton okozva tüneteket.

Gerincsérv kezelése gyógytornászainkkal

McKenzie terápia gerincsérv gyógyítására

A mechanikai diagnózis terápia, más néven McKenzie terápia és széles körben elterjedt kezelési módszer, amit csak szakképzett gyógytornász és orvos végezhet.

Gerincsérv esetén mehatározott irányú ismételt mozgások segítségével az elmozdult porckorongot a helyére mozdíthajuk, így felszabadítva a nyomás alatt lévő idegeket.

Ezek a mozgások nem gyakorlatsorokat jelentenek, hanem egy mozdulatot és testtartást, amit meghatározott ismétlésszámmal, kb. 2-3 óránként kell végezni.

Állapotfelmérés McKenzie terápia előtt

Az állapotfelmérés során a kezelést végző szakember részletesen kikérdezi a Önt a panaszok helyéről, a fájdalom jellegéről, intenzitásáról, majd egy nagyon alapos mozgásvizsgálat során megfigyeli a mozgását, végül a mozdulatok betanítása következik, amit egyedül, otthon kell végezni. Nagyon kell figyelni a helyes testtartásra is, hogy elkerüljük a tüneteket kiváltó mozdulatokat.

A McKenzie módszer segít visszamozdítani a sérült porckorongot a helyére, ezáltal megszüntetve a fájdalmat okozó idegi nyomást.

A gyógyulás vagy javulás ideje függ a probléma súlyosságától és helyétől, de már pár alkalom után érezhető a módszer hatékonysága.

Mi történik azután, hogy a gerincsérv helyére került?

A tünetek megszűnését követően elkezdődhet a gerincstabilizáló izmok erősítése, ami megakadályozza, hogy a sérv újból kitüremkedjen és a fájdalom ismét megjelenjen. Ezt az erősödést gyógytorna gyakorlatok segítségével érjhetjük el.

A manuálterápia is eredményes technika gerincsérv kezelésében, ezt a terápiát is csak szakképzett gyógytornász és orvos végezheti.

A gerincsérv gyógyulása után is javasolt rendszeresen tornázni, sportolni és odafigyelni a helyes testarttásra. Ezzel elkerülhetjük az újabb gerincproblémák megjelenését.

Gerincsérve, gerincpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓