McKenzie terápia

A gyógytornász válaszol: a derékfájás okai és kezelése

Amikor a derékfájás okait keressük, akkor elsősorban az ágyéki gerinc amit vizsgálni kezdünk. Ez a szakasz a leginkább leterhelt, így a panaszok gyakran jelentkeznek ezen a területen fájdalom, mozgáskorlátozottság vagy egyéb tünetek formájában.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A derékfájás sokakat érint, jellemzően a 25-30. életév után jelennek meg az első panaszok

A panaszok közé tartozik jellemzően az, hogy az ülés, hosszabb tartamú állás, vagy ritkán a járás is fájdalmat okoz. A kevesebb, mint egy hónapja tartó derékfájdalom esetén akut-, az elhúzódó, 2-3 hónapja fennálló derékfájás esetén szubakut-, az ennél hosszabb idejű, állandó, vagy visszatérő panaszokat okozó fájdalom esetén krónikus derékfájdalomról beszélhetünk.

A derékfájdalom jelentkezésekor illetőleg az ebből esetlegesen fakadó részleges mozgáskorlátozottság bekövetkezte esetén fontos a derék mielőbbi tehermentesítése.

A deréktáji fájdalomnak számos, különböző eredetű oka lehet

A specifikus derékfájdalmak közzé tartoznak a deréktájéki szövetek valódi károsodása, deformálódása, mely lehet ízületi gyulladás, ízületi blokk, porckorong probléma, ideggyulladás, és egyéb mozgásszervi probléma.

Bővebben a derékfájásról és annak kezeléséről.

Nem specifikus derékfájdalomról akkor beszélhetünk, ha a vizsgálatok nem tárnak fel konkrét mozgásszervi elváltozást. Ilyenkor a panaszokat hátterében belgyógyászati, immunológiai,vagy pszichés tényezők állhatnak.

Az izmok feszülése, fájdalma jelzésértékű, hiszen ha valamilyen probléma adódik az ágyéki gerinc területén, a csigolyákat körülvevő izmokban is eltérés tapasztalható. Az derekunk körül található has- hát-és farizmok egy izomgyűrűt alkotnak, aminek a gerinc stabilizálása a feladata. Ám probléma esetén ez az izomszövet is érzékenyen reagál a káros ingerre.

A gerinc felépítéséből adódóan az erősödő deréktáji fájdalom ugyanis gyakran izom eredetre utalhat

A tartósan fennálló kényszertartásról, helytelen testtartásról, a már kialakult statikai eltérésekről és az esetleges gerincferdülésről ugyanis épp úgy, mint a kisebb, mechanikai eredetű sérülésekről, izomhúzódásokról legelőször a gerincoszlop tartóizmai árulkodnak, egyre hevesebb fájdalmas panaszok formájában.

A nem specifikus fájdalmak körébe sorolhatjuk még azt a fájdalomtünetet, amikor a fájdalom deréktáji szervek felől sugárzik át az érintett területre. Továbbá ide tartoznak még a krónikus stressz vagy depresszió hatására megjelenő, pszichogén alapokon nyugvó derékfájdalmak is.

A pszichogén eredetű fájdalmak egyik leggyakrabban előforduló formája az úgynevezett krónikus derékfájás

Ennek során a szervi okok egyértelműen kizárhatók. A fájdalmat ilyen esetben lélektani tényezők váltják ki, vagyis enyhébb vagy súlyosabb pszichoszomatikus zavarok állnak a hétterében.

A krónikus fájdalom kezelése és a rehabilitáció ezekben az esetekben nem csak mozgásszervi terápiával (pl. gyógytorna) hanem szakszerű pszichológiai, pszichiátriai segítségnyújtással, célirányos terápiákkal együtt történik.

Derékfájás kezelése gyógytornászainkkal

A derékfájás okának kiderítése lényeges a legcélravezetőbb kezelés meghatározásához

Bármely fentebb kifejtett ok is álljon a jelentkező derékfájdalom hátterében, az első lépés mindig az ok kiderítése annak érdekében, hogy meghatározhassuk a legcélravezetőbb kezelést. Az esetek elenyésző százalékában válik szükségessé a műtéti beavatkozás, többnyire egyéb adekvát, konzervatív kezelési módok kerülnek előtérbe. Foglaljon időpontot már most a gyogytornaszom.hu-n, hogy mielőbb szakértő gyógytornász vizsgálhassa meg, miért is fájhat a háta!

A fájdalom megszüntetése a kiváltó októl függően történhet erősebb fájdalmak fennállásakor injekciós kezeléssel. Más esetekben gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények szedésével, fájdalomcsillapító tapaszok alkalmazásával.

Olyan egyéb természetes fájdalomcsillapító módszerek alkalmazásával is elérhető a fájdalom mérséklődése, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatait használják fel a fájdalmak enyhítésére. Ilyen terápiák a kineziotape, a fizikoterápia, a gyógytorna vagy a manuálterápia.

A gyógytorna jótékony hatása már pár alkalmat követően érezhető

A gyogytornaszom.hu gyógytornász szakemberei segítenek önnek, hogy a gyakorlatok rendszeres végzésével enyhülhessen a fájdalma, csökkenjen a mozgáskorlátozottsága, miközben megerősödnek a gerinceizmai. A gyógytorna segít az izmoknak megfelelő láncban, harmóniában dolgozni. Így megelőzi a fájdalom kiújulását is, azonban ennek érdekében a fájdalom mérséklődését követően a gerincet csak fokozatosan szabad terhelni.

Derékfájdalmai vannak? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékpanaszának gyógyításában!  ↓