hátfájás

A hátfájás tipikus okai és leghatékonyabb kezelése

A hátfájás az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt sokan a munkából is kimaradhatnak. Nemcsak kellemetlen, hanem valóban megnehezítheti a mindennapokat, olyan egyszerű feladatokat is lehetetlenné tud tenni ugyanis, mint a cipőkötés, vagy akár az ülés. Hátterében gyakran izomhúzódás, becsípődés, vagy csonteredetű problémák állhatnak, amik azonban szerencsére hatékonyan és gyorsan csökkenthetők helyes testtartással és gyógytornával.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

Nyugati téri rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy Zsilinszky út 72.) Dr. Orosz Imre ortopéd szakorvos minden hétfőn 15:30 és 18:00 között tudja fogadni Önt.

Reumatológus szakorvossal is várjuk!

Nyugati téri rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy Zsilinszky út 72.) Dr. Kiss Virág reumatológus szakorvos minden kedden 16:00 és 19:00 között tudja fogadni Önt.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

  • A hátfájás jelentős mértékben csökkenhet.
  • A kiváltó ok kezelésbe kerül.
  • Hamarabb visszatérhet a munkájához.
  • Ismét könnyebbé válhatnak a hétköznapok.
VH kérő form - cikkbe
First

A hátfájás tipikus okai

Az alábbiakban részletezzük a hátfájás legjellemzőbb okait.

Ülőmunka

Sajnos a gerincproblémák egyik leggyakoribb kiváltóoka az ülőmunka végzése. Számítógép előtt ülve nemcsak a nyaki, hanem a deréktáji gerinc is kimagasló terhelésnek lehet kitéve. Ha hosszú időt töltünk ülő helyzetben, például munka közben, otthon a kanapén, vagy a fotelben, hajlamosak lehetünk előregörnyedni, ami a gerinc természetes görbületének változásához vezet. Ezt az izmok és csigolyák máshol igyekeznek kiegyensúlyozni, így tartós és fájdalmas problémák is kialakulhatnak.

Ha szeretné megelőzni ezeket, fontos, hogy kényelmes munkaállomást alakítson ki. Monitorát helyezze kicsit lejebb a szemmagasságánál, székét pedig tegye gerinc barátabbá deréktámasz segítségével. Az is segít, ha óránként öt-tíz percre feláll asztalától és nyújtó gyakorlatokkal átmozgatja az ülés során elernyedt izmait.

manualterapia-rossz_tartas_gerincunknek

Stressz

A stresszt mindenki máshogy éli meg, az viszont a legtöbb esetben jellemző, hogy feszültebbnek érezzük magunkat a szokásosnál. Ez a feszültség a hát és váll izmaiban is jelentkezhet, ami hátfájáshoz vezethet. Elegendő testmozgással, egészséges életmóddal és megfelelő idő menedzsmenttel csökkenthető a stressz kialakulása, meditációval és nyugtató légzéstechnikákkal pedig enyhíthető a feszültség.

Ízületi kopás és idősödés

Az idővel sajnos a hátfájás gyakorisága és intenzitása is nőhet. Idős korban a csigolyákat elválasztó porckorongok könnyebben elveszíthetik rugalmasságukat, kopásuk pedig gerincsérv kialakulásához is vezethet. Az ízületi kopás fájdalommal kísért gyulladással járhat, ami gyógyszeres kezeléssel és gyógytornával is enyhíthető. Bizonyos esetekben, például a fájdalom akut szakaszában fontos a pihentetés, a megfelelő mozgásterápia azonban a legtöbb kezelési módban elengedhetetlen szerepet játszik az izmok és ízületek rugalmasságának és erősségének visszanyerésében.

Gyógytornászaink akik hátfájást kezelnek

Hátfájás betegségek miatt

A hátfájás hátterében bizonyos betegségek is állhatnak. Ezek kezelése és a gyógyuláshoz vezető út jellemzően hosszabb, mintha izombántalmak okozzák a fájdalmat.

A leggyakoribb betegségek, amik hátfájást okozhatnak:

  • porckorongsérv,
  • gerincferdülés,
  • isiász,
  • csontritkulás,
  • lúdtalp,
  • Bechterew-kór.

Ha fájdalmai hosszú ideje fennállnak, mindenképp kérje szakember segítségét, az időben megkezdett terápia segítségével ugyanis súlyos komplikációktól és fájdalmaktól kímélheti meg magát.

Egy gyógytornász is segíthet önnek az intő jelek felfedezésében a kezeléseket megelőző fizikális vizsgálat segítségével. Foglaljon időpontot gyógytornászainkhoz online, vagy hívjon minket telefonon a 06-30-50-50-50-3-as telefonszámon!

A hátfájás leghatékonyabb kezelése

A tüneti kezelésben több módszer is segíthet. A fájdalom, gyulladás, izombecsípődés enyhítésére fájdalomcsillapítók és izomlazítók használatát javasolják. Ha a tünetek hátterében rejtett problémák, például gerincferdülés, vagy a porckorongok előboltosulása áll, ami a gerincsérv kialakulását előzi meg, azonban csak ideiglenes megoldást jelentenek.

gerincfájdalom-gerincferdülés

Hátfájás kezelése gyógytornával

Gyógytorna segítségével nemcsak megelőzhető, hanem hatékonyan kezelhető is a hátfájás. A mozgásterápia hatásával a rossz pozícióba került, vagy elgyengült izmok megerősíthetők, így az egészséges testtartás visszaállítható. Mivel a legtöbb hátfájást csont-, vagy izom eredetű probléma okozza, a megfelelő gyógytorna gyakorlatokkal hatékonyan orvosolható. Akár már tíz alkalom teljes gyógyulást hozhat, ha pedig ezután is figyel az izmai rendszeres átmozgatására, akár végleg is megszabadulhat a fájdalomtól.

A gyógytorna abban az esetben is fontos összetevője a kezelésnek, ha a hátfájást betegség okozza. A gerincferdülés, isiász, de még a porckorongsérv is gyógyítható a megfelelő mozgásterápiával. Minden esetben fontos azonban a probléma időben történő diagnózisa, súlyos esetben ugyanis akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Ne várjon addig, amíg nagy lesz a baj! Előzze meg, vagy csökkentse a hátfájást gyógytorna segítségével akár otthonról is. A különleges helyzetre való tekintettel videós gyógytornára is van lehetőség, így saját otthonában is sokat tehet gerince egészségéért.

Fáj a háta? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön hátpanaszának gyógyításában!  ↓