hüvelykujj/tenyér fájdalom

A hüvelykujj/tenyér fájdalom okai és gyógytornája

A hüvelykujj és a tenyér fájdalom gyakran együtt jár, és rendszerint az ujj tenyér felőli része panaszos. A kiváltó ok leggyakrabban a kéz túlterhelése, amely kiválóan kezelhető gyógytornával.

Lássuk, mik lehetnek a hüvelykujj/tenyér fájdalom okai és hogyan segíthet ezen a problémán egy tapasztalt gyógytornász!

Ezek lehetnek a hüvelykujj/tenyér fájdalom okai

Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, a két panasz rendszerint együtt jelentkezik, és a leggyakoribb kiváltó oka a túlterhelés

Emellett az alábbi esetekben jelentkezhet még hüvelykujj/tenyér fájdalom:

Névtelen terv - 2023-04-17T114908.689.png

A hüvelykujj/tenyér fájdalom gyógytorna terápiája

Ízületi gyulladás, alagút szindróma, ínhüvelygyulladás vagy trauma esetén a pihentető sín/gipsz időszakos/rendszeres viselése, valamint a gyulladáscsökkentő szedése mellett elengedhetetlen a probléma oki kezelése. Ehhez az egyik legmegfelelőbb módszer a gyógytorna, amely során a legalapvetőbb képességünket használják fel a szakemberek, ez pedig a mozgás. 

A gyógytorna nem csak a tünetet szünteti meg, hanem a panaszt okozó mozgásszervi problémát is. Egy képzett, és tapasztalt gyógytornász komplex módon kezeli a hüvelykujj/tenyér fájdalmat.

A megerőltetés miatt kialakult ízületi, – valamint ínhüvelygyulladás esetén a gyógytorna célja az izmok nyújtása és aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul az ujj és a kéz teljes mozgásterjedelemének visszanyeréséhez. A feladatok további célja a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása a mozgás által, így csökkentve a súrlódást és a porc kopását. 

A gyógytornászok ehhez először is finom hajlításokkal és nyújtásokkal fellazítják és bemozgatják a kezet, majd a hüvelykujjat. Itt külön érdemes megjegyezni, hogy a gyógytorna nem egy fájdalmas módszer, a kimozgatásokat minden esetben fájdalomhatárig kell végezni.  

Alagút szindrómák esetén ezek mellett további kiegészítő módszer lehet a kéz, az alkar és az ujjak izmain alkalmazható stretching gyakorlatsor, amellyel a feszes izmok lazíthatók, ezáltal a nyomás alatt lévő idegek felszabadulhatnak. Már ez önmagában is fájdalomcsillapító hatással bír, és a további tünetek is jelentős mértékben csökkenhetnek

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. Az FDM (Fascia Disztórziós Modell) fogástechnikáival az izmokat és az azokat körülvevő kötőszövetet (fascia) is kezeli, ezáltal oldja a hüvelykujj és a tenyér környékén kialakult összetapadásokat. 

A gyógytorna alkalmak végén, az elért eredmény megtámogatására kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely támogatja a helyes mozgásmintát, valamint fájdalom-és duzzanatcsökkentő szerepe is van. 

A gyógytorna további, nem elhanyagolható pozitív hatása, hogy a gyakorlatok fokozzák az kéz és az ujjak izomerejét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel az izmok rugalmasságát is. Ezáltal fejlődik a kéz és az ujjak terhelhetősége is.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és kérjen időpontot online! 

A hüvelykujj problémák lefolyása gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a hüvelykujj/tenyér fájdalom krónikussá válhat, és állandó fájdalomcsillapító gyógyszerre kényszerülhet. Azonban a gyógyszeres, tüneti kezelés mellett a panaszt kiváltó ok továbbra is jelen van, és fokozatosan rontja az izmok és lágyrészek állapotát. 

A túlterhelés miatt felborult izomegyensúly visszafordíthatatlan porckopáshoz, és az ujj merevségéhez, akár pattanó ujj kialakulásához vezethet. Mivel a hüvelykujjunk fontos szerepet játszik a mindennapok során, így annak funkciókiesése jelentős mértékű életminőség romlással járhat.

Így zajlik a gyógytorna hüvelykujj fájdalom esetén egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, türelmes és empatikus gyógytornászaink közül, akihez akár már 2-3 napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  

Az 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, megvizsgáljuk az ujját, kezét és az ízületek mozgásait, valamint ha van problémájáról orvosi lelete, akkor azt is átnézzük, ezért kérjük, azt minden esetben hozza magával.

Az anamnézis után a fizikális vizsgálat során speciális teszteket végzünk a kéz, a hüvelykujj és az alkar izmain és lágyrészein, valamint felmérjük a hüvelykujj és a csukló mozgásterjedelmét. Eközben a gyógytornász folyamatosan tájékoztatja Önt az általa tapasztalt eltérésekről. 

Az anamnézis és a fizikális vizsgálat együttese alapján kidolgozunk egy egyéni terápiás tervet, amelyből megtudhatja, hogy milyen terápiás módszerek szükségesek a kiváltó ok kezeléséhez, illetve ezek ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük az általunk javasolt és ismertetett kezelést. Bármilyen manuális fogásról vagy aktív gyakorlatról is legyen szó, empatikus gyógytornászunk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát és szükség esetén csökkenti azt. A diktált nyújtó és erősítő gyakorlatokat a terapeuta kezelésről-kezelésre helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény. Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan terápia, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul

Már 3-4 gyógytorna alkalom után érezni fogja, hogy hüvelykujját és kezét akadály nélkül és újra fájdalom nélkül tudja mozgatni, valamint kezelésről-kezelésre, a mozgásterjedelem fokozatos növekedésével ismét panaszmentessé válhatnak a mindennapok. 

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben a fent is felsorolt terápiás eljárások megtalálhatóak, és minden típusú kezelés egy áron van!

Mindennapos hüvelykujj/tenyér fájdalom gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hüvelykujj/tenyér fájdalom kezelésében!