jobb oldali derékfájdalom

A jobb oldali derékfájdalom okai és kezelése gyógytornával

A jobb oldali derékfájdalom a lakosság jelentős százalékát kínozza. A derékpanaszok ma már vezető problémának számítanak, amelyekkel a gyógytornász szakembereket keresik fel. A mozgást is akadályozó fájdalom kezelés nélkül komolyabb szövődményekhez is vezethet.

Ha szeretné tudni, hogy milyen problémák okozhatnak derékfájást a jobb oldalon, valamint kíváncsi rá, hogy milyen módszerekkel segít egy tapasztalt gyógytornász, akkor ajánljuk az alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a jobb oldali derékfájdalom leggyakoribb okai

Izomhúzódás

Amikor egyhirtelen mozdulat után azt mondják, hogy „megrántottam” vagy „beakadt a derekam”, akkor valójában izomhúzódás okozza a panaszát, és ez a jobb oldali derékfájdalom leggyakoribb oka. Ha edzés vagy fizikai munka során egy nehéz tárgy/súly megemeléséhez nem használta a derék stabilizáló izmait, az a komoly teher a gerincoszlopára kerül, és könnyen bekövetkezhet a környező izmok túlnyúlása, majd sérülése.

Ha elbagatellizálta tüneteit, és pihenés, valamint kezelés nélkül ismét terhelte derekát, az izomhúzódásból egy állandó izomfájdalom (azaz myalgia) alakulhat ki. A myalgia további tüneteket is okozhat, például izommerevséget, a derék mozgásának korlátozottságát, valamint izomgyengeséget is tapasztalhat.

Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a tartós ülés, a hanyag és görnyedt testtartás szintén a derék fokozott túlterhelését okozhatja, ami miatt az izmok túlfeszülnek és görcsössé válnak. Az ezekből adódó izomfájdalom szintén nagyon erős, kellemetlen, a derekát pedig feszesnek, merevnek érezheti.

Csigolya problémák

A második leggyakoribb oka a jobb oldali derékfájdalomnak a csigolyákat érintő elváltozások. A csigolya elcsúszás, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongok kopása, sérvesedése (a gerincsérvről itt írtunk bővebben) igen komoly, a mindennapokat megkeserítő panaszokkal járnak. 

Kezelés nélkül ezek a problémák nem rendeződnek, és az idő előrehaladtával csak műtéttel és hosszadalmas rehabilitációval állítható vissza a panaszmentes élet.

A jobb oldali derékfájdalom szervi okai

Ritkán esetekben, de belszervi probléma is állhat a jobb oldali derékfájdalom háttérében. Veseproblémák közül főként a vesekő adhat kisugárzó panaszt a derékba attól függően, hogy melyik húgyvezetéken indul el lefelé a kő. Az éles, kisugárzó fájdalom mellett heves hasfájást, hányingert, lázat és vizelési problémákat is tapasztalhat.

De akár a vakbélgyulladás egyik tünete is lehet, ha jobb oldalon heves derékfájdalmat tapasztal. Ekkor azonban más, specifikusabb tüneteket is jelezhetik a problémát, például a jobb alhasi fájdalom, láz vagy az étvágytalanság.

A jobb oldali derékfájdalom gyógytorna nélkül

Ha izomhúzódást vagy túlerőltetést követően nem kap semmiféle terápiát, a szövetek tartósan feszesek maradhatnak, s ez a szabad mozgást is akadályozni fogja. Ezért hosszú távon nem csak az izomfájdalom (myalgia) fog állandósulni, de bizonyos hétköznapi mozdulatok kivitelezése is nehezített vagy akadályozott lehet (pl.: felállás, fordulás).

Gerincsérv esetén gyógytorna nélkül az ideg tartósan károsodhat, akár nyomás alá kerülhet és ez akár évekig tartó funkciókárosodást és érzéskiesést is okozhat. Olyan komoly tüneteket tapasztalhat, mint például a bénulás vagy az inkontinencia.

Így kezeli a gyógytornász a jobb oldali derékfájdalmát

A legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a jobb oldali derékfájdalomnak a gyógytorna, hiszen a mozgás által gyógyít, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. A gyógytorna során a terapeuta ötvözi a passzív és az aktív kezeléseket, azaz komplex módon alkalmazza a legkülönbözőbb manuális technikákat (lágyrész kezelés, manuálterápia, fascia technika, ízületi mobilizálás, triggerpont terápia) és az aktív gyógytorna gyakorlatokat.

A manuálterápia kézzel kivitelezett vizsgálati és kezelési módszer. Jellemzően a csontok, ízületek és izmok elváltozásait kezeli, tehát a jobb oldali derékfájás leggyakoribb okait veszi kezelésbe, azaz az izomhúzódást és a csigolya problémákat.A tünetek átbeszélése után a terapeuta speciális fogásokkal megvizsgálja az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve a gyógytornász eldönti, melyik az a néhány fogás, ami a legeredményesebb lehet a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére.

A fascia terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az annak hátterében álló okot. Egy FDM tanfolyamot végzett gyógytornász a testbeszédét megfigyelve meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokatkell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. Mivel sok esetben a mozgásszervi és egyéb probléma hátterében a fascia disztorziója áll, a speciális fogásoknak köszönhetően a kötőszövet feszülése szinte azonnal csökken, valamint a mozgásbeszűkülés is oldódik.

Ehhez hasonló módszer a trigger pont terápia is. Lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó görcsöt.

A kezelések végeztével további technikát is alkalmazhat egy szakképzett gyógytornász, amely rendszerint a kineziológiai tapasz felragasztását jelenti. Ez a módszer a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja egy kémiai hatóanyagoktól mentes, pamutrétegből álló tapasz (tape) segítségével. A tape pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsíthatják a derékban kialakult probléma gyógyulását.

Állapotfelmérés jobb oldali derékfájás esetén több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornásznál

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez közeli, valamint a Nyugati térnél található rendelőjében, az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. Először részletesen kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A palpáció során a terapeuta áttapintja az érintett területet, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel, hol tapasztal fájdalmat, valamint speciális teszteket végez az érintett terület ízületein.

Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez segíti a derékpanasz kiváltó okának megtalálásában. Ez után, ha vannak orvosi leletei, szakemberünk áttekinti azokat is, majd egy mozgásszervi diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. Tapasztalt gyógytornászunk megtalálja jobb oldali derékfájásának az okát, és azt kezdi el kezelni!

fizikális vizsgálat jobb oldali derékfájdalom esetén

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza és helyesen kivitelezve betanítja azokat. Házi feladatot és életmód tanácsokat is kap, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartják a közös munka által elért eredményeket is.

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja a javulást a derekában, az eddig problémát okozó mozdulat kivitelezése könnyebbé válhat, a fájdalom jelentős mértékben csökkenhet. Rendszeres gyógytornával pedig hosszú távon biztosan megelőzheti egy komolyabb probléma kialakulását.

Rendelőnkben a különböző kezelési technikák nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, és SZÉP vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Jobb oldali derékfájás kínozza? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derékfájás kiváltó okának kezelésében!↓