karfájdalom

A karfájdalom okai és gyógytorna terápiája

Sok ember számára ismerős lehet a karfájdalom, ugyanis élete során legalább egyszer mindenki megtapasztalja. Elég egy túlterhelés vagy nyaki, váll probléma, és a karban is kialakulhatnak panaszok.

De mik lehetnek a karfájdalom okai? Hogyan segíthet egy gyógytorna? Kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik az állapotfelmérés karfájdalom esetén? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ezek lehetnek a karfájdalom okai 

A karfájdalomnak számos oka lehet, és sokszor nyaki vagy váll eredetű probléma váltja ki. A panasz egyaránt jelentkezhet a bal és a jobb oldalon is, bizonyos esetekben akár egyszerre is a két oldalon

Váll-kar sérülése: elég például egy rossz mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése, és húzódás, valamint mikrosérülések jöhetnek létre a karon elhelyezkedő inakban, izmokban. 

Nyaki eredetű problémák: gyakori, hogy a nyaki porckorongsérv karfájdalommal jár. A sérvesedési folyamat következtében nyomás alá került ideggyök annak ellátási területén zsibbadással, érzészavarral és fájdalommal jár. Súlyosabb esetben az érintett végtag ügyetlenné válik, csökken az izomereje, esetleg le is bénulhat. Vezető tünete lehet a nyaki fájdalom is. 

Alagút szindróma: ereink és idegeink bizonyos helyeken egy izommal, ínnal és csonttal körbezárt, szűk csatornában futnak, ezeket nevezzük alagutaknak. Ha ezekben az idegek valamilyen oknál fogva (például duzzanat) nyomás alá kerülnek, akkor beszélhetünk alagút szindrómáról. Ha a vállban található alagútnál jön létre ez a probléma, az kisugárzó karfájdalommal jár. További tünet lehet a zsibbadás, fájdalom, súlyosabb esetben érzéskiesés és az izomgyengülés.

Ülőmunka: ha irodai ülőmunkánk során nem alakítunk ki magunknak helyes munkakörnyezet, hosszútávon karfájdalom alakulhat ki. Például, ha a gépelés és egérhasználat során rossz pozícióban tartjuk a kezünket, valamint a könyökünket és az alkarunkat nem támasztjuk alá, az az egész karunkra, vállunkra negatív hatással lehet. Fontos tehát a helyes pozíció kialakítása a munka során, figyelve arra, hogy az alkarunk és a könyökünk megfelelő alátámasztást kapjon, valamint a csuklónk és a kezünk egyvonalban helyezkedjen el.

Azonnali beavatkozást igénylő esetek: ha az alábbi tünetek mindkét karjában jelentkeznek, mindenképpen hívjon mentőt, ugyanis ezek a stroke-nak a jelei:

  • zsibbadás
  • gyengeség

amelyek az alábbi tünetekkel társulnak:

  • egyensúlyzavar
  • zavart gondolkodás
  • beszédzavar
  • erős fejfájás

Abban az esetben, ha a bal karja fáj, és emellé a mellkasában is erős fájdalmat érez, amely légszomjjal és hideg verítékezéssel társul, szintén hívjon azonnal mentőt, ugyanis ezek a szívinfarktus tünetei lehetnek.

A karfájdalom kezelése gyógytornával

A karfájdalom kiváltó okának egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszere a gyógytorna, amely nem csak a tünetet szünteti meg, hanem a panaszt okozó mozgásszervi problémát is. A gyógytorna a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van. 

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izom egyensúlyt. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a kar illetve a gerinc ízületeire. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

Egy képzett, és tapasztalt gyógytornásznak módszerek széles tárháza áll rendelkezésére, hogy kezelje a karfájdalmát.

Például flossing terápiával már egy kezeléssel jelentős javulást érhető el. A karra feltekert speciális gumiszalag célja, hogy a kompresszió segítségével helyreállítsa az ízületek mozgásait és csökkentse a fájdalmat. A gyógytornász a szalag feltekerése után meghatározott gyakorlatokat diktál Önnek, amelyek hatására gyorsul a szövetek regenerációja.

A kineziológiai tapasz felhelyezése segít enyhíteni a karfájdalmat, és ha duzzanat jött létre a felkarban, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik, valamint tehermentesít is. A stretching gyakorlatok olyan speciális technikák, amelyek kifejezetten a kar, váll és a környező izmokat nyújtják.

A tünetek enyhülését követően, a gyógytornász funkcionális tréninggel a kar izomegyensúlyát állítja helyre, amelyek az ízületek stabilitását is támogatják. Ennek köszönhetően a kezelések alatt elért eredmények hosszú távon fenntarthatóak, és további szövődmények kialakulása is megelőzhető

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a panaszait és kideríti, mi állhat a karfájdalom háttérében? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

A karfájdalom gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha nem igényli gyógytornász szakember segítségét, lehet, hogy a karfájdalom valódi oka sem derül ki és a fájdalom állandósulni fog.

A gyógytornász életmódbeli tanácsokkal is ellátja Önt, azonban, ha ilyenben nem részesül, akkor például a fájdalmat kiváltó rossz munkahelyi környezet tovább ronthat az állapotán. Az állandó izomfeszesség csökkenti a váll/könyök/csukló ízület mozgásterjedelmét, ezért bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé, vagy akár lehetetlenné is válhatnak

Akár az ízületek is begyulladhatnak, amely a váll esetén befagyott váll szindrómához vezethet. A befagyott váll gyógyulási ideje sokkal hosszabb, akár 2 év is lehet

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés karfájdalom esetén

A Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kivizsgáljuk az Ön karfájdalmát. Olyan alapos állapotfelmérésben lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Válassza meg Ön a terapeutáját! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány gombnyomással be is jelentkezhet az Önnek szimpatikus szakemberünkhöz!

Az anamnézis felvétel során az alap adatokon kívül részletesen kikérdezzük Önt panaszáról. Ha van orvosi lelete azt is hozza magával, ugyanis gyógytornászunk ezt is áttanulmányozza. Ezután egy fizikális vizsgálattal felmérjük a panaszos kar ízületi mozgásait, és speciális tesztekkel az izmok működését is megvizsgáljuk. 

Névtelen terv - 2023-04-04T160024.482.png

Ha megtaláltuk a karfájdalom okát, felállítunk egy mozgásszervi diagnózist, és annak alapján egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki speciálisan az Ön problémájára. Fontos, hogy az okot kezeljük, a tünetek enyhítése csak pozitív velejárója a kezeléseknek!

Ez után kezdődik meg a gyógytorna, amely során kiemelten figyelünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet eredményes a gyógyulás. A gyakorlatok mellett, ha szükséges, kineziológiai tapaszt is felhelyezünk, valamint külön stretching órát is tartunk Önnek. A gyakorlatokat betanítjuk Önnek, s ezeket otthonában, házi feladatként naponta el kell végeznie. Így Ön is hozzájárulhat az eredményes gyógyulásához. Életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amiket ha betart, biztosan megelőzhető lesz egy újabb felkar fájdalom kialakulása. 

A karfájdalom az esetek jelentős százalékában már az első 2-3 kezelés során nagyfokú enyhülést mutat. További rendszeres gyógytornával pedig az ízületek mozgásterjedelme is növekedhet, ezáltal az alapvető mozdulatok kivitelezése nem okoz majd gondot és hamarabb visszatérhet a munkához és a sporthoz.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Fontos kiemelni, hogy nálunk minden kezelés ugyanannyiba kerül, nem kell többet fizetnie a kineziológiai tapasz felhelyezésért vagy a stretching óráért. Árainkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

Karfájdalom gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a karfájdalom kezelésében!