A kézzsibbadás lehetséges okai és gyógytorna terápiája

A kézzsibbadás különböző területeken és módon jelentkezhet: előfordulhat csak a jobb vagy csak a bal kéz esetén, jelentkezhet csak az ujj vagy az egész kézfej zsibbadása is. Sokféle ok állhat a kézzsibbadás hátterében, a legapróbb dologtól a legkomolyabbig. Éppen ezért, ha 1-2 napon belül nem múlik el, érdemes szakemberhez fordulni panaszával.

De mik lehetnek ezek az okok? Milyen fajtái lehetnek a kézzsibbadásnak? Hogyan zajlik a gyógytorna és milyen szövődmények alakulhatnak ki annak hiányában? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a kéz zsibbadás okai

A kézzsibbadást kiválthatja akár egy rosszul felvett alvási pozíció, ilyenkor azonban pár perc után elmúlik ez a kellemetlen érzet. Azonban vannak olyan esetek is, amikor komolyabb ok húzódik meg a panasz mögött. Éppen ezért, ha a zsibbadás mellett fájdalom, viszketés, érzéskiesés jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni, aki kivizsgálja a problémát.

Az alábbiakban részletezzük a kézzsibbadás néhány fő kiváltó okát.

Túlerőltetés/mozgáshiány

A fizikai munka (főként, ha a kezet különösen igénybe veszi) vagy a túlzásba vitt edzés komoly megerőltetést jelent az izomzatnak, emiatt azok befeszülhetnek, így akár nyomhatják az alattuk futó ereket és idegeket. Ezért is fontos a fizikai igénybevétel előtti bemelegítés, hogy felkészítsük szervezetünket a munkára, illetve annak befejeztével az alapos lenyújtás. Testünk mindig meghálálja az odafigyelést.

A rendszeres mozgás hiánya is kiválthat kézzsibbadást, ugyanis a súlytöbblet vagy szintén a feszes, letapadt izomzat komolyan érintheti az idegeket is, ezáltal kézzsibbadást okozva.

Sérülés

Főként eséseknél, reflexszerűen igyekszünk tompítani kezünkkel a becsapódást. Ilyenkor a szövetek megzúzódhatnak, ennek következtében a karban és a kézfejben futó idegek nyomás alá kerülhetnek. De akár a váll vagy a könyök ficamodása esetén is sérülhet a kar ideghálózata, amely szintén kézzsibbadáshoz vezethet.

Vitamin- és ásványi anyaghiány

Gyakran előfordulhat kézzsibbadás, ha bizonyos vitaminokból kevesebbet viszünk be. Ásványi anyagok közül főként a magnézium, vitaminok közül az E, valamint a B1-, B3-, B6-, B12-vitamin hiánya okozhat ilyen jellegű tünetet. A zsibbadás mellett akár gyakori izomgörcsök is jelentkezhetnek.

Neurológiai és ortopédiai betegségek

Az idegrendszert érintő folyamatok közül kézzsibbadást okozhatnak a különböző alagút szindrómák (például kéztő, kézközép), az orsócsonti és a singcsonti idegbénulás, valamint a teljes testet érintő sclerosis multiplex is. De akár agyi idegkárosodás kísérő tünete is lehet a kézzsibbadás.

Ortopédiai betegségek közül kiemelendő a nyaki porckorongsérv, amely jellemzően az egyik oldali kar/kéz zsibbadását okozhatja.

Gyógytornászaink a kézzsibbadás megszüntetéséért

Belgyógyászati betegségek

Leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakulhat ki idegi érintettség, amelyet perifériás neuropathiának nevezünk. Ekkor a környéki idegrendszer károsodása áll a panasz hátterében. Elsőként a lábban jelentkezik zsibbadás, később azonban a kéz is érintett lehet. Előfordulhat, hogy ez a tünet utal legelőször a diabétesz jelenlétére.

Lehetnek további betegségek is, amelyek idegkárosodással járnak. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk ezeket:

  • érbetegségek
  • a májat érintő elváltozások
  • veseelégtelenség
  • hormonális zavarok (pl.: pajzsmirigy alulműködés)
  • autoimmun betegségek (pl.: reumatoid arthritisz, Guillain-Barre-szindróma)
  • daganatos megbetegedések

Fertőzés

Bizonyos fertőző betegségek akár kézzsibbadásos tüneteket is kiválthatnak, ugyanis ilyenkor vagy tartósan/átmenetileg károsodhatnak az idegek. Ilyenek lehetnek az idegek mentén jelentkező vírusos folyamatok, például az övsömör vagy a herpes simplex vírus.

Alkoholizmus

A rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás komoly káros következményekkel járhat. Például tápláltsági zavarokat és vitaminhiányt okozhat, amelynek következtében a központi idegrendszertől távolabbi idegek károsodhatnak, ezt nevezzük perifériás (vagy alkoholos) neuropáthiának.

Olyan gyógytornászra van szüksége, aki empátiával fordul Ön felé és türelemmel kezeli a kézzsibbadását? Tekintse meg időpontjainkat és jelentkezzen be online!

A kézzsibbadás fajtái

Éjszakai kézzsibbadást nem csak a rossz testhelyzet válthatja ki. Ha ez rendszeresen előfordul, érdemes szakember segítségét kérni az ok tisztázásában, ugyanis akár perifériás neuropathia vagy ínhüvelygyulladás, esetleg alagút szindróma is kiválthatja a panaszt.

Lehetséges, hogy csak az ujjaiban érez zsibbadást. Ez utalhat akár nyaki porckorongsérv jelenlétére, illetve agyi károsodás után is bekövetkezhet, ekkor azonban az arcában is érezhet zsibbadást, nem csak az ujjaiban.

Az, hogy melyik oldali kéz (bal vagy jobb) érintett a zsibbadásban, szintén fontos tényező lehet. Nyaki gerincsérv esetén a teljes kar zsibbadása jelentkezik, jellemzően azon az oldalon, ahol a sérv elnyomja a kilépő idegeket.

Előfordulhat, hogy a zsibbadással egyidejűleg más panasz is jelentkezik. Abban az esetben, ha az alábbi tüneteket tapasztalja magán vagy hozzátartozóján/ismerősén azonnal hívjon mentőt:

  • heves fejfájás
  • egyoldalú zsibbadás az arcon, karon, lábon
  • szédülés/ájulás
  • beszédzavar

A kézzsibbadás speciális gyógytornája

A konzervatív terápiás eljárás közül az egyik legtermészetesebb módszer a kézzsibbadás kezelésében a szakember által vezetett gyógytorna. A terápia lényege, hogy a gyógyulást mozgás útján érjük el, ezáltal serkentve a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytornászok a kézzsibbadás mozgásszervi okát veszik kezelésbe. Ehhez komplex terápiás eljárást dolgoznak ki, amely minden esetben személyre szabott módon történik. Az eljárás részét nyújtó és erősítő gyakorlatok képezik.

A nyújtó/stretching feladatokkal a terapeuta lazítja a feszes izmokat és feloldja azokat, amelyek esetleg letapadtak. Ezeket a gyakorlatokat passzív és aktív módon is lehet végezni. Passzív esetben a gyógytornász végzi a nyújtást, amely az ízületek kimozgatását is tartalmazza, ezáltal növelhető a beszűkült mozgástartomány. Az aktív stretching feladatok során megtanulja, hogyan nyújthatja kezét és karját, így azokat önállóan is végezheti.

a kéz gyógytornája

Az erősítő gyakorlatok kivitelezése aktív módon történik, tehát a szakember diktálja Önnek az elvégzendő mozdulatsort, figyelve a helyes kivitelezésre. Ezek előnye, hogy minden izomcsoportot átmozgatnak, ezáltal az izmok letapadása elkerülhető, és azok teljesítménye növelhető, amely a túlterhelés megelőzésében játszik fontos szerepet.

Egy szakképzett gyógytornász plusz technikákat is bevethet a gyógyulás érdekében. Ez lehet például a kineziológiai tapasz felhelyezése, vagy a fascia kezelés. A tapasz felhelyezésével tehermentesíthetők a kéz és az alkar izmai, a fascia kezelésével pedig a kar feszes kötőszöveteinek oldását segítik.

A kézzsibbadás gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha kézzsibbadását nem kezelik konzervatív úton, gyógytornával, az akár az érintett ideg tartós károsodásához is vezethet. A tartós idegkárosodás hatására a kéz lebénulhat, így az alapvető mozdulatok, fogások kivitelezése lehetetlenné válik. A folyamat hatására akár a kéz izomzata is sorvadásnak indulhat, amely állapotot már csak nagyon komoly munkával lehet visszafordítani.

Ha valamilyen mozgásszervi probléma áll a kézzsibbadás hátterében, és ez az ok nincs gyógytornász által kezelve, lehetséges, hogy az érintett terület izmai, csontjai és ízületei rendellenes helyzetben maradnak. Ennek hatására az kéz ízületeiben mozgásbeszűkülés jöhet létre, emiatt szintén akadályozott lehet például a fogás.

Így zajlik a kézzsibbadás gyógytornája Budapesten

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez már néhány napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  Az 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, fizikális vizsgálattal felmérjük a kéz és a kar izomzatát, valamint az ízületen speciális teszteket végzünk. Ha van orvosi lelete panaszáról kérjük, hozza magával, ugyanis az anamnézishez ezt is áttanulmányozzuk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Ezek után felállítunk egy egyéni kezelési tervet, majd ezt követve megkezdődik a gyógytorna. Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája.

Módszerünknek köszönhetően a javulást hétről-hétre érezni fogja, a zsibbadás fokozatosan enyhülni fog, kezét könnyebben tudja majd használni a hétköznapokban.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Kézzsibbadás gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓