kiszakadt gerincsérv

A kiszakadt gerincsérv kezelése műtét nélkül gyógytornával

Kiszakadt gerincsérv esetén a legtöbb ember azonnali műtétre gondol, azonban nem minden esetben szükséges ez a típusú radikális beavatkozás. Szakember által vezetett, célzott és rendszeres gyógytornával jelentős mértékű javulást érhet el.

Milyen módszereket alkalmaz egy gyógytornász? Kiszakadt gerincsérv esetén tényleg csak a műtét lehetséges, ha nem igényel gyógytornát? Ebben az esetben mi várható a továbbiakban? Valamint, ha nem tudja mit is jelent pontosan a kiszakadt gerincsérv és hogyan alakul ezt követően a probléma, akkor ajánljuk alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Így segít a gyógytorna kiszakadt gerincsérv esetén

A kiszakadt gerincsérv esetén 80-90%-os hatékonysággal a gyógytorna segíthet megelőzni, hogy műtéti beavatkozásra kerüljön sor. A gyógytornán belül is a legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a szakemberek által alkalmazott McKenzie terápia. Ez egy olyan gyógytorna módszer, amely személyre szabott, és célzott módon enyhíti, valamint szünteti meg a kiszakadt gerincsérv okozta panaszokat.

Bár az általános gyógytorna gyakorlatokra épül, ám a McKenzie módszer ennél jóval összetettebb rendszert alkot. Az ismétlésszám-központú tornagyakorlatokat a terapeuta egyénre szabott módon építi fel. A gyógytornász állandó kontrollja mellett végzett feladatok a mozgás által segítik a gerinc egészségének visszaszerzését.

A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet és gyakorlat a leghatékonyabb az adott panasz oldására, vagy a fájdalom csökkentésére.

Ezekből a pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, a McKenzie terapeuta összeállít egy konkrét tornagyakorlatsort, amelyet betanítást követően már otthon is nyugodtan végezhet. A McKenzie módszer lényege ugyanis, hogy elősegítse az önálló terápiát, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is, magabiztosan el tudja végezni a McKenzie tornagyakorlatokat.

A megfelelően összeállított és rendszeresen végzett McKenzie tornagyakorlatokkal jelentős százalékban elkerülhető akár kiszakadt gerincsérv esetén is a műtéti beavatkozás.

Olyan tapasztalt McKenzie terapeutát keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

De nem csak a McKenzie terápiát alkalmazhatják a gyógytornászok, hanem további módszerek is szükségesek lehetnek a sikeres gyógyuláshoz. Ez lehet például a manuálterápia, amely során a terapeuta kézzel kivitelezett speciális fogásokkal oldja a csigolyák között kialakult blokkokat. Hatására jelentős mértékű fájdalomcsökkenést tapasztalhat akár már a kezelés után is. A másik módszer az idegmobilizáció, amelysegít a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, ezáltal csökkenthetőek az idegi tünetek.

A gyógytornászok elve, hogy a kezelések során elért pozitív állapot hosszú távon fennmaradjon. Ennek támogatására a funkcionális gyógytorna gyakorlataival erősítik a gerincstabilizáló és a mélyizmokat (core izomzat). A funkcionális torna eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, ezáltal megszűntethetők a terhelés hatására kialakuló panaszok.

A rendszeres gyógytornának köszönhetően javulhat a testtartása is, valamint a panaszmentesség is hosszú távon biztosítható.

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával kiszakadt gerincsérvét?

Abban az esetben, ha kiszakadt gerincsérvvel nem jár gyógytornára, a műtét elkerülhetetlenné válhat. Azonban az operációt követően is javasolni fognak Önnek gyógytornát, amely elengedhetetlen a sikeres gyógyulás és a mihamarabbi felépülés érdekében.

Ennek hiányában jelentős mértékben tovább tarthat a regenerálódás, valamint olyan posztoperatív szövődmények is kialakulhatnak, mint például a mélyvénás trombózis. De akár a gerincsérv is kiújulhat, ugyanis az izmok gyengülhetnek, a csigolyák tovább csúszhatnak, és ez ismételten túlterhelheti a porckorongot.

A kiszakadt gerincsérv speciális gyógytornája Budapesten

Rendelőnkben a kiszakadt gerincsérv gyógytornája egy alapos állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Első alkalommal részletesen kikérdezzük a gerincsérv okozta panaszairól, amit a megtekintés követ. Ekkor vizsgáljuk többek között a testtartást, a gerinc görbületeit, a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint az izmok feszességét is megfigyeljük. A látottak alapján speciális lágyrész és ízületi teszteket végzünk, amely a fizikális vizsgálat része.

Ha van orvosi dokumentációja gerincsérvéről, kérjük hozzá magával, mert tapasztalt gyógytornászaink ezt is áttanulmányozzák a teljes mozgásszervi diagnózis felállításához.   Ez után egy személyre szabott kezelési terv kidolgozása következik.

Már az állapotfelmérés végén megkezdjük a gyógytornát. Alkalmazunk McKenzie terápiát, idegmobilizációt és manuálterápiával is megkezeljük. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A funkcionális gyógytorna gyakorlatait helyesen kivitelezve megtanítjuk Önnek és ezeket otthonában, házi feladatként el kell végeznie, ugyanis csak így tartható fenn a heti kezelések alatt elért eredmény. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Az alapos vizsgálatunknak és az állapotának megfelelő, személyre szabott kezeléseknek köszönhetően a kiszakadt gerincsérv okozta panaszok már az első 2-3 terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát, és a kezeléseket SZÉP, valamint Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Mit jelent, hogy kiszakadt a gerincsérv?

A gerincsérv a porckorong belső, kocsonyás magjának az előboltosulásával kezdődik (latinul protrusio), amely nyomhatja a környéken kilépő idegeket. Már ekkor nagyobb nyomás nehezedhet a porckorong érintett oldalára, valamint a külső, rostos gyűrűre.

Abban az esetben, ha a belső mag egy darabja leválik, és áttöri a rostos gyűrűt, kiszakadt gerincsérvről beszélünk.

Mit történik a kiszakadt gerincsérvvel?

Az esetek legnagyobb százalékában a kiszakadt darab visszahúzódik, mivel megszűnik az anyagcseréje, és veszít a víztartalmából. Ennek az eredménye, hogy az eddigi, gyötrő panaszai megszűnnek. Ez az ideális állapot, amelyet akár gyógytornával is el lehet érni.

Az is lehetséges, hogy a sérv mérete nem változik, és 6-12 hét alatt csökkenek a panasza, de azok akár állandósulhatnak is. Orvosi kompetencia annak az eldöntése, hogy ebben az esetben a kiszakadt gerincsérvet operációval kezeljék.

Műtétre leginkább a harmadik esetben lehet szükség, amikor a kiszakadást követően a gerincsérv mérete tovább növekszik, ezáltal súlyos problémákat okozva (pl.: bénulás, széklet, vizelet inkontinencia).

Kiszakadt gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a kiszakadt gerincsérv rehabilitációs terápiájában!↓