lábfej dagadás

A lábfej dagadás okai és kezelése gyógytornával

A lábfej dagadás esetén nem mindegy, hogy csak az egyik, vagy mindkét alsó végtagjában tapasztalja-e a panaszt. Mivel akár szervi probléma tünete is lehet, fontos, hogy minél hamarabb forduljon orvoshoz lábdagadásával.

Ha szeretné tudni, hogyan segít a gyógytorna az ödéma csökkentésében, valamint, hogy kezelés hiányában mi várható, akkor ez a cikkünk Önnek szól! A továbbiakban pedig a lábfej dagadás okait is részletesen bemutatjuk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytornász lábfej dagadás esetén

A gyógytornászok olyan, könnyed gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek fellazítják a szövetek, valamint fokozzák a keringést, ezáltal már néhány alkalom után jelentős mértékben csökkenhet a lábfej dagadása. A terapeuták további speciális feladatokkal erősítik az alsó végtag izmait, növelik a lábfej mozgásterjedelmét, és kezelik a panaszt kiváltó okot.

A különböző erősségű és típusú gyakorlatokkal, például izomerősítő feladatokkal növelhető a lábfej, és a környező izmok ereje, ezáltalaz ínszalagok feszesebbé válnak, az ízületek pedig stabilabbak lehetnek. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis az instabil ízületek könnyebben sérülhetnek, ezáltal hamarabb keletkezhet duzzanat.

A feszes izmok bizonyos idő után letapadhatnak, ezáltal rontják a keringést, ugyanis elnyomják, összeszorítják az ereket. Ez a vénás és a nyirokkeringést is érintheti, amelyek esetén a fő tünet a „vizesedés”, azaz az ödémásodás. Éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres, és célzott nyújtó feladatok végzése, amelyeket szintén a gyógytornász állít össze és tanít be Önnek.

A kezelések alkalmával, szükséges esetén a szakember is végezhet manuális nyújtásokat. Egy ilyen, nagyobb intenzitású lágyrész kezeléssel jelentős mértékben javítható a szövetek állapota.

További lehetőség a lábfej dagadás és a kellemetlen érzet csökkentésében a kinezio tape kezelés, amely helyileg, az izmok húzása által fokozza a keringést, növeli a mozgásterjedelmet és tehermentesíti a láb kisízületeit. Ennek felhelyezését is képzett gyógytornász végzi. 

Flossing terápiával a felhelyezett floss (speciális gumiszalag) kompresszió alatt tartja az alatta lévő szöveteket, ezáltal elősegíti az érintett területen felgyülemlett folyadék távozását. Szintén a kompressziónak, illetve annak megszűnésének (a szalag oldásával) köszönhető, hogy a káros anyagok kiürülését segíti elő ez a módszer azáltal, hogy hirtelen megindul a vér- és nyirokkeringés.

Elmondható, hogy minden esetben a legjobb, ha az ödémás lábfej kezelését egy szakemberre bízza, és minél hamarabb konzultál egy gyógytornásszal, aki személyre szabott gyakorlatokat javasolhat az Ön állapotának megfelelően. 

Ez várható, ha a lábfej dagadás nincs kezelve gyógytornával

Gyógytorna nélkül hosszú távon a lábfej dagadás állandósulhat, és mindennapos diszkomfort érzetet okozhat. Az is előfordulhat, hogy kialakul egy boka- vagy térdfájdalom, illetve a megváltozott terhelés miatt az ellenoldalon is tapasztalhat majd panaszokat.

Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő ödémásodás okát kezeltetni minél hamarabb, ugyanis több fennálló probléma esetén a gyógyulási idő is hosszabb lehet.

Magán gyógytornászt keres, de mindenhol hosszú a várólista? Nálunk akár már 2-3 napon belül megkezdheti a gyógytornát. Néhány kattintással bejelentkezhet online is!

Így zajlik a gyógytorna, ha lábfej dagadással fordul szakemberhez

Rendelőnkben a lábfej dagadás gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi leletei, valamint a képalkotó eljárásokon készült felvételek is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával, ha a panaszával kapcsolatosan készült ilyen vizsgálat!

Az állapotfelmérés tartalmaz egy megtekintést és egy fizikális vizsgálatot is, amely során a látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez a láb ízületein és a környező lágyszövetek, hogy a vizsgálat eredményei alapján fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

A terápiás terv (amelyet Önnel is részletesen ismertet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. A gyógytorna passzív részében a terapeuta speciális kezelőfogásokkal oldja a panaszt kiváltó okot. Ezek lehetnek csavarások, nyújtások, ellenállással szemben végzett apró mozgások, vagy akár az izomzat fellazítása. Az aktív részben az alsó végtagot célzó gyógytorna gyakorlatokat diktál Önnek a terapeuta, amelyeknél ügyel a helyes kivitelezésre. Ezeket a feladatokat be is tanítja Önnek, ugyanis otthonában rendszeresen el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Rendszeres gyógytornával hétről-hétre érezni fogja a javulást a lábfejében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a lábfej mozgása, és ismét panaszmentes lehet a járás.

Gyógytornaszom.hu szakrendelésére online is kérhet itt időpontot, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a panaszát! Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja!

Ezek az okok vezethetnek a lábfej dagadásához

A láb ödémásodását legtöbbször valamilyen szervi probléma okozza. A lábfej dagadása mellett a kellemetlen érzet és a mozgásbeszűkülés is megnehezítheti a mindennapokat. Az is előfordulhat, hogy nem csak az egyik lábfeje vizesedik be, hanem mindkettő. A kiváltó ok megállapítása bonyolult feladat, éppen ezért panasz esetén érdemes felkeresnie orvosát, aki diagnosztizálhatja a probléma forrását és a megfelelő kezelést javasolhatja rá.

Gyakori, hogy nyirokpangás vezet a lábak bedagadásához. Ha a nyirokerek vagy a nyirokcsomók problémája (azok hiánya vagy sérülése) miatt a nyirok nem tud megfelelően elfolyni, emiatt a szövetek közötti térben szaporodik fel, duzzanatot és további szövődményeket okozva ez által. A nyiroködéma a sebgyógyulást is hátráltatja, valamint a kórokozók is hamarabb bejuthatnak az érintett területen.

Nem mindegy, hogy csak az egyik, vagy mindkét lábfeje duzzadt.

Ha csak az egyik lábfeje dagad, nagy valószínűséggel valamilyen ízületi gyulladás (boka, térd), alsó végtagi sérülés, vagy ciszta (pl.: a térdízületben kialakuló Baker-ciszta) állhat a háttérben, de olyan súlyosabb probléma is kiválthatja, mint például a mélyvénás trombózis, vagy a vénás elégtelenség.

A várandósság alatt sok kismama panaszkodik állandó láb-, kéz- és arcdagadásra, amelyet a hormonális változás okoz. Szintén a hormonális probléma vezethet ödémásodáshoz fogamzásgátló szedése esetén, valamint olyan gyógyszerek is panaszt okozhatnak, mint például a szteroidok, antidepresszánsok, vagy a vérnyomáscsökkentők.

Mindkét lábfej egyidejű ödémásodása esetén már nehezebb diagnosztizálni a panaszt kiváltó okot, ugyanis ez akár komolyabb szervi problémák tünete is lehet. Vesebetegség esetén a szervezetben felszaporodhatnak a méreganyagok, valamint a felesleges folyadék is tovább keringhet az érhálózatban. Idővel ez a plusz folyadék a szövetekben gyűlik fel, ezzel ödémásodást okozva például a lábakban is. Emellett további tüneteket is tapasztalhat, például fáradékonyságot, rossz hangulatot, gyengeséget, nehézlégzést és szívritmuszavarokat.

A veseprobléma mellett a másik gyakori ok, amely mindkét láb dagadásához vezethet, a szívelégtelenség. A betegség lényege, hogy a szív pumpafunkciója romlik, ezáltal kevesebb oxigén jut el a szervekhez, amely szintén érintheti a veséket is. Ekkor nem csak a lábak vizesedését tapasztalhatja, hanem a hasi terület ödémásodását, valamint légszomjat, mellkasi fájdalmat, gyengeséget és fáradékonyságot is.

Szintén a vesék működésének romlásához vezethet a májcirrózis is, amely a májsejtek pusztulásával, ezáltal a máj hegesedésével jár. Az egész napos ülés/állás hatására az alsó végtagok ödémásodhatnak, ezzel együtt étvágytalanság, fáradékonyság és különböző bőrproblémák is jelezhetik a májprobléma jelenlétét. 

Dagad a lába és egyre nehezebb emiatt mozgatni? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábdagadás kiváltó okának kezelésében!↓