A lábfejfájdalom okai – válaszol a gyógytornász

Az ember felegyenesedése óta léteznek különböző mozgásszervi eredetű fájdalmak. Nos, nem kivétel ez alól a lábfej sem.

A lábfejben kialakuló nyilalló, hasogató fájdalom általában túlterhelés következménye, amely adódhat túl sok vagy kiegyensúlyozatlan járásból, futásból kifolyólag, de okozhatja a megnövekedett testsúly is.

Honnan eredhet a lábfej fájdalma?

Megjelenhet időszakosan vagy állandósult formában is a lábfejfájdalom különösen a kor előrehaladtával és terhesség esetén, továbbá 40 éves kor felett, amikor is a talp fokozatosan elkezd szélesedni, ezzel párhuzamosan a lábfej boltozata pedig megsüllyed.

A túl magas sarkú cipő rendszeres viselése is növeli a fájdalmas láb, valamint lábfejelváltozások kialakulásának kockázatát, ugyanis az emelt sarok természetellenes tartásba kényszeríti a lábfejet és a talp izmait valamint tartós viselés esetén megrövidíti az Achilles inat és a vádli izomzatát.

A talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata (Morton-neuroma) is járhat a talpba és lábfejbe sugárzó fájdalommal, amely szintén gyakrabban alakul ki a nem megfelelő cipők tartós viselésével.

A napokon belül nem enyhülő, gyakran végtagzsibbadásos tünetekkel járó lábfejfájdalom végtagi keringési zavarok figyelmeztető jele is lehet ( pl. vénás eredetű problémák, cukorbetegség) épp úgy, mint a reumás arthritiszé vagy egyéb, gerinc eredetű problémáké.

Lábfej fájdalmat okozhat az alsó gerincszakasz problémája is

Annak kiderítését, hogy konkrétan mi is okozza a jelentkező lábfej fájdalmat jó, ha szakemberre bízza. Amennyiben a gyogytornaszom.hu-nál időpontot kér itt, akkor szakértő kivizsgálásban lesz része. A gyógytornászunk egy részben manuális vizsgálat során felméri, hogy hogyan milyen körülmények között jelentkezik a fájdalomtünet:

 • Jelent-e nehézséget a sarokra vagy lábujjhegyre emelkedés, járás, valamint a láb felemelése?
 • Van-e nehézláb-érzés vagy tapasztalható-e gyengeség a lábfejben?

Gyakran ugyanis nem egy önálló kórképről van szó, hanem fájdalmas tünetek együtteséről. Kiváló példa erre az isiász, amely esetén a derék fájdalma bizonyos fokig lesugározhat valamelyik lábba, akár egészen a lábfejig.

A gerinc ágyéki és lumbális szakaszából eredő fájdalmas tüneteknek számos oka lehet

A leggyakoribb okok között találjuk meg a következőket, amikor idegi fájdalmakat okozhatnak az alábbi gerinc problémák:

 • porckorongsérv (lumbális),
 • degeneratív porckorong betegség,
 • degeneratív spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás),
 • isthmicus spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás, ami a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák nyomán a csigolyák hátulsó ívén kialakuló fáradásos törés miatt jön létre),
 • lumbális gerinc stenosis (ágyéki gerinccsatorna szűkület).

Valamely fennálló gerincprobléma árulkodó jele lehet az, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a fájdalom.

Mindkét láb érintettsége esetén valószínűbbek az olyan gerinc eredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület (lumbális gerinc stenosis) vagy a csigolya elcsúszás(degeneratív spondylolisthesis)  amelyek többnyire mindkét lábfejben panaszt okoznak.

Igazolt, gerinc eredetű probléma fennállása esetén javasolt a gyógytorna elkezdése a fájdalom csökkentése illetőleg a kiváltó ok megszüntetés érdekében.

A gyógytorna célja ilyen esetekben az ideggyökök felszabadítása, a csigolyák mobilitásának és a gerinc statikájának helyreállítása valamint a gerinc környéki izmok, mély törzsizmok és a láb izomzatának erősítése a további állapotromlás és az esetleges idegsebészeti műtét elkerülésének érdekében.

Fájdalmak alakulhatnak ki lokálisan, az alábbi, lábfejet érintő elváltozások miatt

Ilyen fájdalom vagy elváltozás például:

 • a talppárnák fájdalma,
 • csontkinövés, sarkantyú megjelenése,
 • sarokfájdalom,
 • bokasüllyedés, lúdtalp. Bővebben a bokapanaszokról.
 • Achillesz-ín fájdalma,
 • bőrkeményedés, tyúkszem,
 • bütyök, kalapácsujj.

Ha az alapos kivizsgálás nem talál gerinc eredetű okot a háttérben így feltételezhetően valamiféle egyszeri, nagyobb megterhelés, például hosszadalmas állás esetleg futás vagy egy kényelmetlen cipő tartós viselése okozhatta a problémát, érdemes az általános fájdalomcsillapításon kívül a tünetek enyhítéséhez egy, a talp elváltozásának megfelelő talpbetétet vásárolni, esetleg cipőt cserélni és hosszabb ideig pihentetni a fájós lábat.

Szakszerű kivizsgálásért kérjen időpontot itt!

2010-ben szerzett diplomát az SZTE-ETK-n: Szakterületei: nyaki, háti és derék panaszok (pl. porckorongsérv, isiász, lumbágó, beszűkült gerinc mozgások), Porckorongsérv, Tartás- és egyéb statikai problémák kezelése, Ortopédiai műtétekre való felkészítés, rehabilitáció, Ízületek kopásos betegségeinek kezelése, Sportsérülések kezelése, felkészítés a sportba való visszatérésre

Comments are closed.