lábfej fájdalom

A lábfej fájdalom okai – válaszol a gyógytornász

A lábfej fájdalom ellen akár életmód változtatással is könnyen tehetünk, de a panaszt kiváltó okot hatékonyan tudja kezelni egy tapasztalt, empatikus gyógytornász Ha Ön is tapasztalt már a lábfejében kialakuló nyilalló, hasogató fájdalmat, akkor ez a cikk Önnek szól! A probléma általában túlterhelés következménye, amely adódhat túl sok vagy kiegyensúlyozatlan járásból, futásból kifolyólag, de okozhatja a megnövekedett testsúly is. Lássuk, mik lehetnek a lábfej fájdalom kiváltó okai és kezelési módjai, valamint, hogy miért olyan hatékony a gyógytorna. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna lábfej fájdalom esetén

A lábfej fájdalom kezelése a nagyban függ a kiváltó októl. A gyógytorna a mozgáson alapul, amely alapvető képességünk, ezért a legtermészetesebb módja a lábfej fájdalom kezelésének. A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre megváltozott terhelés következtében felborult izomerő egyensúlyt. Elsősorban nyújtássál segítjük elő a befeszült izmok ellazítását, majd ez után az erősítéssel elérjük az optimális stabilizációt, amely a lábat alkotó ízületekre pozitív hatással lesz. Ennek a komplex kezelésnek köszönhetően a mozgás helyesen megy végbe a lábon és a lábfejben, csökkentve ezzel a szövetek közötti súrlódásokat. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

A gyógytornának keringés fokozó hatása is van, amely akkor is jótékony hatással van a lábfejre, ha annak fájdalmát sérülés (törés, zúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés ugyanis növeli a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegíti annak gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a lábfejfájdalmat, és ha trauma következtében duzzanat jött létre a lábfejben, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. A stretching gyakorlatokkal, azaz olyan speciális nyújtó technikákkal, amelyek kifejezetten a lábfejet alkotó izmokat nyújtják, további pozitív hatást érhet el egy szakképzett gyógytornász.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön lábfej fájdalmát? Jelentkezzen be hozzánk!

lábfej

A lábfej fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a lábfej fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök miatt izomcsomók alakulhatnak ki. A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábfej fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Így zajlik a gyógytorna lábfejfájdalom esetén

Ha mozgásszervi probléma áll a lábfej fájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Lábfej fájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábfej fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a lábfej fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk, nagyobb sétákat is képesek megtenni, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már holnap megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Lábfej fájdalmat kezelő gyógytornászaink

Honnan eredhet a lábfej fájdalma?

Megjelenhet időszakosan vagy állandósult formában is a lábfej fájdalom különösen a kor előrehaladtával és terhesség esetén, továbbá 40 éves kor felett, amikor is a talp fokozatosan elkezd szélesedni, ezzel párhuzamosan a lábfej boltozata pedig megsüllyed.

A túl magas sarkú cipő rendszeres viselése is növeli a fájdalmas láb, valamint lábfejelváltozások kialakulásának kockázatát, ugyanis az emelt sarok természetellenes tartásba kényszeríti a lábfejet és a talp izmait valamint tartós viselés esetén megrövidíti az Achilles inat és a vádli izomzatát.

A talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata (Morton-neuroma) is járhat a talpba és lábfejbe sugárzó fájdalommal, amely szintén gyakrabban alakul ki a nem megfelelő cipők tartós viselésével.

A napokon belül nem enyhülő, gyakran végtagzsibbadásos tünetekkel járó lábfej fájdalom végtagi keringési zavarok figyelmeztető jele is lehet (pl. vénás eredetű problémák, cukorbetegség) épp úgy, mint a reumás arthritiszé vagy egyéb, gerinc eredetű problémáké.

A lábfej fájdalom diagnosztikája

Gyakran nem egy önálló kórképről van szó, hanem fájdalmas tünetek együtteséről. Kiváló példa erre az isiász, amely esetén a derék fájdalma bizonyos fokig lesugározhat valamelyik lábba, akár egészen a lábfejig.

A gerinc ágyéki és lumbális szakaszából eredő fájdalmas tüneteknek számos oka lehet.

A leggyakoribb okok között találjuk meg a következőket, amikor idegi fájdalmakat okozhatnak az alábbi gerinc problémák:

 • porckorongsérv (lumbális),
 • degeneratív porckorong betegség,
 • degeneratív spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás),
 • isthmicus spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás, ami a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák nyomán a csigolyák hátulsó ívén kialakuló fáradásos törés miatt jön létre),
 • lumbális gerinc stenosis (ágyéki gerinccsatorna szűkület).

Valamely fennálló gerincprobléma árulkodó jele lehet az, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a fájdalom.

Mindkét láb érintettsége esetén valószínűbbek az olyan gerinc eredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület (lumbális gerinc stenosis) vagy a csigolya elcsúszás (degeneratív spondylolisthesis)  amelyek többnyire mindkét lábfejben panaszt okoznak.

Igazolt, gerinc eredetű probléma fennállása esetén javasolt a gyógytorna elkezdése a fájdalom csökkentése illetőleg a kiváltó ok megszüntetés érdekében.

gyógytorna célja ilyen esetekben az ideggyökök felszabadítása, a csigolyák mobilitásának és a gerinc statikájának helyreállítása valamint a gerinc környéki izmok, mély törzsizmok és a láb izomzatának erősítése a további állapotromlás és az esetleges idegsebészeti műtét elkerülésének érdekében.

A lábfej fájdalom okai

Ha a fájdalom lokálisan alakul ki, azt az alábbi, lábfejet érintő elváltozások és egyéb fájdalmak okozhatják.

Ilyen fájdalom vagy elváltozás például:

 • a talppárnák fájdalma,
 • csontkinövés, sarkantyú megjelenése,
 • sarokfájdalom,
 • bokasüllyedés, lúdtalp. Bővebben a bokapanaszokról.
 • Achillesz-ín fájdalma,
 • bőrkeményedés, tyúkszem,
 • bütyök, kalapácsujj.

Ha az alapos kivizsgálás nem talál gerinc eredetű okot a lábfej fájdalom háttérében így feltételezhetően valamiféle egyszeri, nagyobb megterhelés, például hosszadalmas állás esetleg futás vagy egy kényelmetlen cipő tartós viselése okozhatta a problémát, érdemes az általános fájdalomcsillapításon kívül a tünetek enyhítéséhez egy, a talp elváltozásának megfelelő talpbetétet vásárolni, esetleg cipőt cserélni és hosszabb ideig pihentetni a fájós lábat.

Lábpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábfájdalmainak gyógyításában!  ↓