lábzsibbadás

A lábzsibbadás okai és gyógytorna terápiája

A lábzsibbadást élete során már mindenki legalább egyszer megtapasztalta. Gyakran a hosszantartó ülés vagy fekvés váltja ki, illetve akár egy feszes izomzat is okozhatja, azonban előfordulhat, hogy a láb zsibbadás komolyabb betegséget jelez.

Olvassa el alábbi cikkünket amelyből megtudhatja, hogy mik lehetnek a lábzsibbadás okai, és hogy hogyan segíthet a panaszon egy tapasztalt gyógytornász!

Mit kell tudni a lábzsibbadásról?

Általánosságban minden zsibbadás az érzészavarok csoportjába tartozik. Sokszor tűszúrás vagy hangyamászás szerű érzésnek írják le, amely jól elkülönül az érzéskieséstől (amikor bizonyos ingereket nem tudunk feldolgozni), és az érzészavartól (máshogy érzékeljük az adott ingert).

Vannak olyan esetek, amikor a lábzsibbadás kiváltó okával tisztában vagyunk. Ha sokat ültünk, esetleg beütöttük a térdünket és így megnyomódott az ideg, akkor a panasz csak rövid ideig tart, és nem okoz hosszú távon további problémát. 

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy látszólag minden ok nélkül tapasztal tartós lábzsibbadást, amely semmiféle házi praktikára nem múlik. 

Az elhúzódó láb zsibbadás hátterében az alábbi okok állhatnak:

Sérülés: előfordulhat, hogy a sérülés olyan mértékű, hogy az ideg is károsodik, ekkor a nagyfokú fájdalom mellett tapasztalhat zsibbadást.

Fertőzés: az idegrendszert is érintő vírusos vagy bakteriális fertőzések okozhatnak lábzsibbadást (pl.: Lyme-kór).

Vitamin/ásványi anyag hiány: ásványi anyagok közül a niacin, a magnézium, valamint a kálcium, vitaminok közül a B1, B12 hiánya szintén kiválthatja a panaszt. 

Keringési zavarok: érszűkület is kiválthatja az érintett láb zsibbadását.

Szárkapocscsonti alagút szindróma: az isiászos panaszokkal társuló szárkapocscsonti alagút szindróma a szárkapocsideget érinti (peroneus ideg). Ennek az idegnek a feladata a láb bőrérzékelésének biztosítása, valamint a boka és a lábujjak felfelé emelését végző izmok beidegzése. Gyakori tünetei lehetnek az érzéskiesés, lábzsibbadás, lábfej fájdalma, járásbeli problémák és a „lefittyedt” lábfej.

Isiász: más néven az ülőideg gyulladása, amelyet gyakran jelez lábzsibbadás, érzéketlenség és különböző mértékű fájdalom is, ami a medence tájékától a lábujjakig terjedhet. Ez lehet éles, hasító, tompa és lassan fokozódó érzés is, ami a meleg hatására erősödhet, ezért ilyenkor javasolt a forró fürdő és zuhany kerülése.

Perifériás neuropátia: ha a környéki idegek kommunikációja valamilyen oknál fogva nem megy végbe a központtal akkor zsibbadás mellett, érzéskiesést és bizsergést is tapasztalhat, hosszútávon pedig akár izomsorvadás is kialakulhat.

Polineuropátia: a hátterében cukorbetegség, alkoholizmus vagy valamilyen autoimmun betegség állhat.

Speciális gyógytorna technikák a láb zsibbadás kezelésére

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módja a lábzsibbadásnak. A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok  természetes úton, a mozgás által kezelik a lábzsibbadás hátterében álló okot.

Ezek a gyakorlatok olyan irányú és minőségű speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak a zsibbadás kiváltó okának megszüntetéséhez, azaz enyhítik az irritálódást és megszüntetik az ideg becsípődését.

A gyógytorna nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll. A nyújtó feladatokkal a terapeuta lazítja a feszes izmokat és feloldja azokat, amelyek esetleg letapadtak. Ezeket a gyakorlatok passzív és aktív módon is kivitelezhetőek. Passzív esetben a gyógytornász végzi a nyújtást, amely az ízületek kimozgatását is tartalmazza, ezáltal növelhető a beszűkült mozgástartomány. Az aktív stretching (nyújtó) feladatok során megtanulja, hogyan nyújthatja panaszos végtagját, így azokat önállóan is végezheti.

Erősítő feladatokkal stabilizálják az ízületeket és helyreállítják az izomerő egyensúlyt. Az erősítő gyakorlatok kivitelezése aktív módon történik, tehát a szakember diktálja Önnek az elvégzendő mozdulatsort, figyelve a helyes kivitelezésre. Ezek előnye, hogy minden izomcsoportot átmozgatnak, ezáltal az izmok letapadása elkerülhető, és azok teljesítménye növelhető, amely a túlterhelés megelőzésében játszik fontos szerepet.

Egy szakképzett gyógytornász további technikákat is bevethet a gyógyulás érdekében. Ez lehet például a neurodinamika vagy a fascia kezelés. A neurodinamika (vagyis idegmobilizáció) számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és olyan speciális fogásokat tartalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók. A fascia kezelésével pedig a végtag feszes kötőszöveteinek oldását végzik a testbeszéd megfigyelése és az alapos kikérdezés után.  

Névtelen terv - 2023-04-26T161851.396.png

Ez várható gyógytorna hiányában

A láb zsibbadás kezelése szempontjából fontos megjegyezni, hogy minél régebb óta tapasztal zsibbadásos tüneteket, annál több időt igényel a terápiája is. Ezért javasolt mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy a rehabilitáció minél sikeresebb, gyorsabb és szövődménymentes legyen.

A kései gyógytornával, vagy abban az esetben, ha egyáltalán nem kéri gyógytornász szakember segítségét, a lábzsibbadás komolyabb tüneteket is eredményezhet. Lehetséges, hogy a nyomás alá került ideg, amely a tüneteket okozza, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett oldali lábban először érzéskiesést és gyengeséget tapasztalhat, majd a végtag lebénulhat. A nyomás alá került ideg ugyanis nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Lényeges kiemelni továbbá, hogy az idegszöveteink nagyon lassan regenerálódnak.

Mihamarabb szeretné elkezdeni a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat, már akár 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni! Foglaljon online vagy kérjen visszahívást!

Így zajlik a lábzsibbadás gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

Ha a Gyógytornászom.hu rendelőjét választja, első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt lábzsibbadásáról, majd fizikális vizsgálattal felmérjük a panaszos láb izomzatát, valamint az ízületeken speciális teszteket végzünk. Ha van orvosi lelete panaszáról kérjük, hozza magával, ugyanis ezt is áttanulmányozzuk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez már néhány napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy egyéni kezelési tervet, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ezt követően megkezdődik a gyógytorna. Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája. 

Rendszeres terápiánknak köszönhetően a javulást hétről-hétre érezni fogja, a láb zsibbadás fokozatosan enyhülni fog, a fájdalom csökken és az érintett láb mozgása is panaszmentessé válhat. 

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Láb zsibbadás nehezíti a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a láb zsibbadás kiváltó okának kezelésében!