lúdtalp

A lúdtalp gyógytornája: okok és tünetek

A lúdtalp ma már hazánkban népbetegségnek számít. A talpi boltozatok süllyedésével különböző tüneteket jelentkezhetnek, és kezeletlenül komoly problémákat is okozhat távolabbi területeken.

Mi is az a lúdtalp és mik állnak a kialakulásának hátterében? Milyen tüneteket okozhat még és hogyan előzheti meg? Hogyan segít és hogyan zajlik a gyógytorna? Kezelés hiányában milyen szövődmények alakulhatnak ki? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a lúdtalp?

A probléma ismertetéséhez elengedhetetlen egy kis anatómia áttekintés. A lábfej szerkezetét tekintve kétféle lábboltozatot különböztethetünk meg:

 • Hosszanti boltozat: a sarokcsonttól a lábujjak tövéig ér.
 • Haránt boltozat: a lábujjak alatt helyezkedik el, a vízszintes talpi párna alatt.

A boltozatokat a talpunkat alkotó izmok és szalagok tartják meg, ezáltal megfelelő rugalmasságot biztosítva a lábnak. A lábboltozatok csecsemőkorban még ellapultak, azonban a hosszanti és a haránt boltozat is fokozatosan, az izomerő fejlődésével, de 10-12 éves korra végleg kialakul.

A lábfej az egyik legfontosabb testrészünk mozgás közben, ugyanis nem csak biztosítja a járás kivitelezését, hanem a testsúlyunkat is továbbítja a talaj felé. Elmondható tehát, hogy igen komoly terhelés éri lábunkat, ezért nem véletlen, hogy ha a boltozatok nem megfelelőek, akkor nagyon sok panaszt okozhatnak.

A lúdtalp statikai eltérés miatt kialakult probléma, amely a lábboltozatok gyengeségéből/hiányából ered. Az életkor alapján megkülönböztethetünk gyermekkori, serdülőkori és felnőttkori lúdtalpat.

Miért alakulhat ki lúdtalp?

A lúdtalp hátterében leggyakrabban izomgyengeség húzódik meg. Előfordulhat, hogy valamilyen mozgásszervi probléma vagy akár sérülés miatt csökken a láb teherbírása, ez pedig a lábboltozat süllyedéséhez vezet.

Kevésbé súlyos okok miatt is kialakulhat lúdtalp, például: rossz cipő viselése, amely a helytelen irányú terhelés miatt gátolhatja a láb normál funkciójának létrejöttét.

Gyógytornászaink akik lúdtalp kezeléssel foglalkoznak

Milyen tünetek okozhat a lúdtalp?

Jellegzetes, szemmel is látható tünete a lúdtalpnak, a lapos lábfej, valamint, hogy a láb belső oldala teljesen rásimul a talajra. A hárompontos alátámasztás megbomlását az alábbi panaszok jelezhetik még:

 • duzzadt láb
 • merev lábfej
 • sarokfájdalom
 • kifelé borult sarok
 • a lábujjhegyre állás fájdalmat okoz
 • ínhüvelygyulladás a talpban

A jellegzetes tünetek miatt a lúdtalp már egy egyszerű fizikális vizsgálattal is felismerhető, szükséges esetén bevethetik a podoszkópot is (talpvizsgáló berendezés), amellyel a talp képi elemzése lehetséges.

Hogyan előzheti meg a lúdtalp kialakulását?

Gyógytornászunk tanácsa a lúdtalp megelőzésére:

 1. Sok mezítlábas járás gyermekkorban.
 2. Járjon egyenetlen talajon, kavicsokon vagy füvön.
 3. Szükség esetén szerezzen be speciális szőnyeget a talp edzéséhez.
Szőnyeg lúdtalphoz
 1. Labdázza át talpát minden nap masszázs/trigger labdával.
 2. Nyújtson rendszeresen!
 3. Kérje gyógytornász segítségét a talptorna összeállításához és helyes betanításához.

A lúdtalp speciális gyógytornája

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a lúdtalp kiváltó okának kezelésére. A gyógytorna a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. A gyógytornászoknak módszerek széles tárháza áll rendelkezésükre a lúdtalp kezeléséhez.

Először is, alkalmazhatnak nyújtó technikákat, amelyekkel például a befeszült izmokat lazítják, a letapadásokat pedig oldják. Erre nálunk akár külön stretching órákat is igénybe vehet.

Másodszor, az erősítő gyakorlatokkal növelik a talp izomerejét, így a szalagok, inak feszesebbé válnak, ezáltal stabilabb tartást biztosít és így a boltozatok helyes szerkezetének kialakítását segítik elő. Az erősebb izomzatnak köszönhetően a talpi boltozatok megfelelő ívben alakulnak, így az ebből eredő további problémák is megakadályozhatóak.

A talptorna gyógytornászok által összeállított gyakorlatsor, amelyet nem csak lúdtalp esetén alkalmazhatnak, hanem egyéb, talpfájdalommal járó problémák esetén is. Ezt a gyógytornász betanítja Önnek, és otthonában napi rendszerességgel kell végezni a sikeres gyógyulás érdekében.

Olyan gyógytornászt keres, aki nagy tapasztalattal kezeli az Ön lúdtalp problémáját? Jelentkezzen be hozzánk!

A lúdtalp szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna nélkül a lúdtalp következtében megváltozott terhelés miatt további problémák alakulhatnak ki a lábfejen, például bütyök és különböző bőrelváltozások (tyúkszem, bőrkeményedés).

Hosszú távon nem csak a talp panaszok állandósulnak majd, hanem ezek a statikai problémák a teljes testre kihathatnak. Testünk egy összefüggő rendszer, amely az izmainkkal és a szalagokkal összeköttetésben állnak egymással.

Ezért a lúdtalp kezeletlenül derék-és/vagy térdpanaszokat is okozhat. Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő panaszainak okát kideríteni, ugyanis minél később kezdik el kezelni a problémát, annál nehezebb lesz megtalálni a pontos kiváltó okot, ez pedig hosszabb gyógyulási időt vesz igénybe.

Így zajlik a lúdtalp gyógytornája egy budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben fontosnak tartjuk kideríteni a lúdtalp hátterében álló pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, például, hogy milyen tüneteket okoz a lúdtalp? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a talp alapos megtekintése és vizsgálata mellett a láb mozgásaira, valamint a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve a helyes boltozat kialakulását. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a talpat megfelelően korrigáljuk. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti a további panaszok kialakulását.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első 2-3 alkalom után érzi a talpfájdalom enyhülését, és hétről-hétre jelentős javulásról számolnak be.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Nálunk minden kezelés egy áron van, továbbá SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Lúdtalpa van? Segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön megsüllyedt lábboltozatának korrekciójában! ↓