manuálterápia

Manuálterápia és gyógytorna segítségével hatékonyan csökkenthetők nemcsak a váll, a nyak és a hát fájdalmai, hanem a test egészére is kihatással lehetnek. A nyaki gerinc felől induló fájdalom intenzív fejfájáshoz és akár szédüléshez is vezethet, ami rányomhatja bélyegét mindennapjaira. Egy manuálterapeuta részletes állapotfelmérés után segítséget nyújthat a fájdalom megszüntetésében.

A gyógytorna és manuálterápia ugyanis a gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítókkal szemben nemcsak a tüneteket, hanem azok kiváltóokát is képes megszüntetni. Egy szakember segíthet például a befagyott váll mobilizálásában, a mozgásszegény életmód következtében kialakult statikai problémák orvosolásában is. Terápiaként alkalmazható traumatológiai esetek, például vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések utáni rehabilitációban, illetve csípő- és térdproblémák esetében is.

Manuálterápia: mit takar pontosan?

A manuálterápia a támasztó- és mozgatórendszer funkcionális zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Gyakorlati részét tekintve a nevéből adódóan kézzel végzett kezelés. Ennek során a manuálterapeuta speciális fogásokkal helyreállítja a gerinc és az ízületek elváltozásait, valamint segít a beállt, befagyott ízületek mobilizációjában.

A különböző manuálterápiás módszerek (Maitland, Mulligan és Bravicsenko) közös pontja, hogy gyógytornával együtt igazán hatékonyak. Ha hát- és gerincfájdalmai vannak, nehezen mozog, esetleg sérülések, vagy műtét utáni terápiára van szüksége, ezért is jó választás a Gyógytornászom.hu. A Batthyány tértől nem messze található rendelőben szakképzett gyógytornászok várják a pácienseket több éves tapasztalattal, bizonyos kezelések pedig már videós formában is elérhetőek.

Ha gyors segítségre van szüksége, foglaljon időpontot online és hosszú várakozási idő nélkül, már néhány napon belül fogadni tudjuk!

Hogyan néz ki egy alkalom a manuálterapeutánál?

A fájdalomnak, illetve a jelentkező tüneteknek számos oka lehet, ezért a kezelést minden esetben egy alapos vizsgálat előzi meg. A manuálterápia hatékony megoldás lehet a fájdalom megszüntetésére, bizonyos kórképek esetében azonban csak részben, vagy egyáltalán nem alkalmazható. Ilyen például az oszteoporózis, bizonyos traumák, akut ízületi gyulladások, nyaki ér problémák és kizáródott sérv is. Terhesség esetén szintén nem javasolt az alkalmazása. Az első alkalom tehát egy részletes állapotfelmérést foglal magába, ahol a manuálterapeuta felveszi az anamnézist.

Mit takar az állapotfelmérés?

  • A manuálterapeuta az első alkalommal, vagyis az állapotfelmérés során meghallgatja panaszainkat és részletes anamnézist készít.
  • Ehhez szüksége van korábbi ambulánslapjainkra, orvosi leleteinkre is, ha vannak ilyenek. Ha nincsenek, úgy tüneteink alapján további vizsgálatokat javasolhat.
  • A beszélgetést egy fizikális vizsgálat követi. Ennek első lépése a megtekintés, ami során a manuálterapeuta megvizsgálja a tartást és a test statikai hibáit.
  • Ezt a gerinc és a végtagok mozgástartományának, valamint az izmok, az ízületek és az idegek állapotának vizsgálata követi.
  • Ezek után a manuálterapeuta felállítja a diagnózist és kiválasztja a szükséges kezelési technikát, amivel hatékonyan csökkenthetőek a fájdalmak.

A Gyógytornászom.hu szakemberei több, mint tíz év tapasztalattal és Maitland, Mulligan és Bravicsenko terápiákkal segítik pácienseik mielőbbi gyógyulását. Foglaljon időpontot online, vagy hívja a 06-30-50-50-50-3-as telefonszámot hétköznaponként 9-17 óráig!

Nézzük mikor jöhetek!

A manuálterápia módszerei

A manuálterápia két fő kezelési lehetőséget, módszert jelent. A mobilizációt és a manipulációt. Ezeket kiegészíti a lágyrészmobilizáció, melyet leegyszerűsítve nevezhetünk masszázsnak is, de ez attól sokkal több, mert magában foglalja az adott izmok letapadásának oldását, megfelelő nyújtását is.   A képzett szakemberek ezeket külön-külön, vagy együttesen alkalmazva használják a pácienseik fájdalmainak csökkentésére.

Mobilizáció során a manuálterapeuta olyan fogásokkal mozgatja meg az ízületeket és szöveteket, melyek segítségével az  izmok és ízületek mozgékonysága növelhető, és ezáltal a fájdalom is enyhíthető.

gerincfájdalom

Manipulációt, azaz az ízületek egyszeri, hirtelen mozgatását Magyarországon csak orvos végezheti, így a Gyógytornászom.hu csapata mobilizációs kezelést végez, ami ugyanolyan hatékony és eredményes, mint a manipuláció. Ennek során az adott ízületben mozgáskorlátozottságot okozó ellenállást lassú, ismétlődő, különböző amplitúdójú és erejű passzív mozgással oldják fel. Így ez a módszer nagyon biztonságos. A terápia hatására akár már azonnal érezhető a javulás. A fájdalom enyhülhet és a mozgásterjedelem növekedhet, rendszeres alkalmazása pedig a panaszok teljes megszűnéséhez vezethet.

A manuálterapeuta nem csontkovács, eredményei azonban tartósak

A manuálterápia az orvosi tudományon, ismereteken alapul. Az Egészségügyi Törvény értelmében csak megfelelően képzett gyógytornász vagy orvos végezheti.

Ezzel szemben a csontkovácsolás, melynek nevéből is következtethetünk, nem szaktudomány. Szinte bárki elvégezheti, akár minimális tudással is. Ez azonban nagyon sok veszélyt rejt magában, hisz a manipulációhoz hasonlóan, hirtelen, nagy erőbehatású fogásokat alkalmaz gyér anatómiai tudás mellett.

 Manipuláció vagy mobilizáció

A lassú, kis amplitúdójú mobilizáció sokkal finomabb módszer, így szélesebb körben alkalmazható. A manipuláció hirtelen, nagy behatású fogásokat jelent. Ez okozza azt a ropogó hangot, amit egy-egy kezelés során hallhatunk, ám ez a normálisnak mondható hanghatás mobilizáció során is ugyanúgy előfordulhat. Mind a manipulációnak, mind a mobilizációnak köszönhetően azonnali eredmények érhetőek el, a tünetek azonban hamar visszatérhetnek, ha testünket a korábbiakhoz hasonlóan terheljük. Ezért van szükség mellette a gyógytornára is, hogy az eredmények tartósak legyenek. Szükség lehet bizonyos izmok erősítésére, nyújtására, otthoni mobilizációs gyakorlatokra, a helyes testtartás és terhelés elsajátítására.

A manuálterapeuta minden kezelés végén ellenőrzi az eredményt

Ez azt jelenti, hogy minden manuálterápiás kezelés végén sor kerül a problémás struktúra visszaellenőrzésére. Ennek segítségével ön láthatja a kezelés eredményét (mozgáshatára nagyobb lesz, fájdalmai enyhülnek), gyógytornásza pedig az eredmények fényében alakíthat az alkalmazott technikákon az ön gyógyulása érdekében. A kezelést követően egyedül, otthon végezhető gyakorlatokat is kap az állapota megőrzésére.

Nézzük mikor jöhetek!

Nincs hosszú várakozási idő, már néhány napon belül tudjuk fogadni. Foglaljon időpontot online, vagy hívjon minket a 06-30-50-50-50-3 -as telefonszámon minden hétköznap 9-17 óráig!

2010-ben szerzett diplomát az SZTE-ETK-n: Szakterületei: nyaki, háti és derék panaszok (pl. porckorongsérv, isiász, lumbágó, beszűkült gerinc mozgások), Porckorongsérv, Tartás- és egyéb statikai problémák kezelése, Ortopédiai műtétekre való felkészítés, rehabilitáció, Ízületek kopásos betegségeinek kezelése, Sportsérülések kezelése, felkészítés a sportba való visszatérésre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>