nyaki meszesedés

A nyaki meszesedés és a gyógytorna

Önnek is sokszor fáj a nyaka vagy a tarkója? Esetleg olyan munkát végez, amely során gyakran kell magasba tekintenie, vagy a kezeit megemelve kell dolgoznia? Ez esetben ajánljuk Önnek ezt a cikket, amelyből megtudhatja, miért hatékony a gyógytorna a nyaki meszesedés tüneteinek enyhítésében és a kiváltó okának megszüntetésében. Valamint bemutatjuk, hogyan zajlik egy ilyen fizioterápiás kezelés, és összefoglalunk mindent, amit a nyaki meszesedésről tudni érdemes.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gyógytorna nyaki meszesedés esetén

Mivel a nyaki meszesedést (latinul: spondylosis) a csontok és az izmok elhasználódása váltja ki leggyakrabban, ezért a legtermészetesebb kezelési módja ennek a problémának is a gyógytorna, ugyanis a mozgást használja fel a mozgásszervi okok megszüntetésére.

A nyaki meszesedés gyógytornája két részből áll. Passzív, átmozgató technikákkal a gyógytornász fogja mozgatni az Ön nyakát, amelynek során nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült ízületeket.

Meg kell említenünk, hogy a kezelés ezen része járhat némi fájdalommal és kellemetlen érzéssel. A gyógytorna célja ugyanis, hogy megnyújtsuk a megrövidült lágyrészeket és kimozgassuk a nyakcsigolyák merev ízületeit. A kellemetlenséget hamar elfelejti, mert a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el. Felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és megmozdulnak régóta beszűkült nyaki ízületei.

A gyógytorna másik felében a terapeuta által diktált feladatokat kell elvégeznie. Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a nyakának. A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsorokat kap. Ezeknek köszönhetően a nyaki gerinc stabilizálódik, így minden mozgás helyesen tud végbemenni az gerinc ízületeiben.

A gyógytornász a torna mellett manuálterápiával is segít megszüntetni a spondylosis tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a nyaki gerincen kézzel végzett (azaz manuális) fogásokkal oldja a gerinc ízületi blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését.

Olyan magán gyógytornászt keres, akire nem kell hetek várnia? Jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást! Nyak specialistánk akár 2-3 napon belül tudja Önt fogadni!

A nyaki meszesedés szövődményei gyógytorna nélkül

A nyaki meszesedés okozta fájdalom krónikussá válhat, valamint a nyaki gerinc mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban. A meszesedés azonban további szövődményeket is okozhat.

A spondylosist is kiváltó, befeszült nyakizmok könnyen okozhatnak fejfájást vagy akár a vállba is adhatnak kisugárzó tüneteket, amelyek tovább keserítik a mindennapjait. Minél több további panasz jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Gyógytornászaink akik nyaki meszesedést kezelnek

Így zajlik nyaki meszesedés esetén a gyógytorna

Rendelőnkben a nyaki speciális gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül? Ez után következik a fizikális vizsgálat, amely a nyak, váll és a hát mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a nyaki meszesedés kiváltó okának tisztázását.

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki.

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást. Ezáltal elősegítve az nyaki gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint külön stretching kezelés igénybevételére is. Ezeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel.

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, bátrabban tudja forgatni a fejét. A kezelések végére a szabadabb nyaki mozgásoknak köszönhetően újra könnyebbek lesznek a hétköznapjai.

nyaki meszesedés okai

A nyaki meszesedés okai

Csontjaink, izmaink és nyaki csigolyáink is az idő előrehaladtával elhasználódnak, ez a leggyakoribb oka a spondylosisnek. A kórkép esetén azonban szóba kerül az öröklődés is, de a folyamatot kiválthatja akár egy korábbi nyaksérülés is. Rizikótényezőt jelent továbbá az olyan munka, amelynek során sokszor kell a magasba tekinteni vagy megemelt kezekkel dolgozni (például szobafestők esetén).

A nyaki meszesedés tünetei

Az időszakos nyakfájdalom mellett jelentkezhet vállfájás, amely társulhat a váll merevségével is, valamint a fejfájás is lehet a spondylosis egyik tünete. Főként abban az esetben, ha az a fej hátsó részére lokalizálódik. Mozgatás közben általában halk ropogás tapasztalható a nyakon, mintha homokszemcsék súrlódását hallanánk. A meszesedés lokalizációjától függően olyan tünetek is kialakulhatnak, amelyek nem csak a nyak területén jelentkeznek. Ilyenek például a zsibbadás a karban/kézfejen, izomgyengeség vagy érzéskiesés az érintett oldalon. De tapasztalhat fülzúgást is és akár szédülést is abban az esetben, ha a meszesedés vér- és idegellátási zavarral jár.

A nyaki meszesedés egyéb kezelési lehetőségei

Mivel a nyaki meszesedés kiváltó oka az izmok és a csontok elhasználódása, ezért a probléma konzervatív terápiával hatékonyan kezelhető. A rendszeres, szakképzett gyógytornász által vezetett fizioterápia mellett tüneti terápiát szoktak javasolni. A fájdalomra ajánlott nem-szteroid alapú fájdalomcsillapító szedése, valamint izomlazító krémek alkalmazása helyileg, amelyeket vény nélkül megvásárolhat a gyógyszertárakban. Lehetőség van továbbá fájdalomterapeuta orvos segítségét is igénybe venni, ha a tünetei rosszabbra fordulnak.  Műtétre általában abban az esetben kerül sor, ha a tünetek már komolyabb problémák kialakulására utalnak.

Nyaki meszesedést állapítottak meg Önnél? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön nyaki panaszának gyógyításában!  ↓