sarokfájás

A sarokfájás okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A sarokfájás gyakori jelenség, amelyet sok minden kiválthat. Ha érzékeny a sarka, esetleg minden lépésnél erős fájdalmat érez, és nem tudja, mi okozhatja, ez a cikk Önnek szól! Összeszedtük a sarokfájás okait a tüneteikkel, valamint a gyógytorna jótékony hatásait is részletesen bemutatjuk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A sarokfájás kezelése gyógytornával

Tehermentésítés után a gyógytorna a leghatékonyabb módja a sarokfájás kezelésének. Bármi is váltja ki a fent ismertetett okok közül a sarokfájást, a gyógytornász specialista megtalálja azt és célzott kezelést alkalmaz a megszüntetésére. Ezek alapján elmondható, hogy a gyógytorna nem csak a tüneteket kezeli, hanem a panaszt kiváltó okot is.

A gyakorlatok kétfélék lehetnek: egyik részük a nyújtásra, a másik részük az erősítésre koncentrál. A sarokfájást legtöbbször a lábboltozat hibás szerkezete váltja ki, így ezt a kétféle gyakorlatsorokkal komplexen tudjuk kezelni.

A feszes izmok lazításával megszüntetjük a súrlódást, amely megakadályozza a gyulladás és az újabb csontkinövések kialakulását. Ez egyúttal az ízületek mozgásterjedelmének növelésében is lényeges szerepet játszik. Tehát érezni fogja, hogy a járása lazább és fájdalommentes lesz.

Az izmok erősítésével elősegítjük, hogy a kilazított izmok a megfelelő pozícióban helyezkedjenek el és növeljük az inak, szalagok és ízületek stabilitását. Ez kihatással lesz a test többi ízületére is, például a térdízület is megfelelő pozícióba került, ezáltal elkerülhető, hogy távolabbi helyeken is fájdalom alakuljon ki.

A gyógytornával serkentjük a keringést, ez pozitívan járul hozzá a saroknál kialakult duzzanat csökkentésében, valamint a fájdalomcsillapításban is jótékony szerepet játszik.

A gyógytornának nem elhanyagolható az általános közérzetjavító hatása sem, amelynek köszönhetően a mindennapok könnyedebbek és fájdalommentesek lesznek.

A gyógytorna hosszútávon biztos javulást eredményez. Ennek eredményeként bármi is okozza a sarokfájást, a műtéti beavatkozás elkerülhető, amely nagy fájdalommal és hosszabb gyógyulási idővel járna.

A gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a panaszos terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, valamint enyhíti a fájdalmat.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, empatikus gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat!

Ha a sarokfájás nem kap gyógytorna kezelést

Abban az esetben, ha a sarokfájást nem kezeli egy tapasztalt gyógytornász, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki.

Például, ha a hanyag testtartás okozza a sarokfájdalmat, és erre nem kap tartásjavító tornát, a test egyéb pontjain is tapasztalhat panaszokat. A sarokcsonton tapadó Achilles-ín olyan izmokkal áll összeköttetésben, amelyek a térdet is érintik. Ha a sarokfájás miatt rosszul terhel járáskor, a térdízületben is diszfunkció áll be, amely egy újabb fájdalomhoz vezet. A sort folytathatnánk még a további nagy ízületeinkkel is, ugyanis testünk egy komplex rendszer, ahol szinte minden kölcsönhatásban van egymással.

Minél tovább tart egy sarokfájás, annál több panasz jelentkezhet. Ezzel egyenesen arányosan megnő a gyógyulási idő is, valamint lehetséges, hogy először műtéti beavatkozásra lesz szükség a probléma kezeléséhez, majd az után szintén gyógytornát írnak ki az orvosok által létrehozott állapot hosszú távú fenntartására.

Sarokfájdalmat kezelő gyógytornászaink

A sarokfájás gyógytornája Budapesten

A gyógytornászom.hu Vitéz utcai rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink kiderítik a sarokfájás okát és személyre szabottan kezelik azt annak érdekében, hogy a további panaszok kialakulását és a műtétet megelőzzük. Ennek az első lépcsőfoka egy 1 órás állapotfelmérés, amelynek során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezik Önt panaszairól, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka, mire erősödik a fájdalom és mire enyhül. Ezáltal felállítják az anamnézist.

Ezt követi a megtekintés, amelynek során a testtartást és a lábak helyzetét mérik fel. Majd a fizikális vizsgálat során a sarokcsontot megtapintják, hol érzékeny, a környező ízületek mozgásterjedelmét megvizsgálják, valamint az izomerőt is speciális tesztekkel vizsgálják.

Ezek segítenek felállítani egy diagnózist, amelynek következő lépcsőfoka egy személyre szabott terápiás terv felállítása. Ezek után megkezdődik a gyógytorna, amely a sarokfájás okának megszüntetését célozza meg. A gyakorlatok helyes kivitelezésére nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis csak így lehet hatékony a kezelés. A feladatokat a gyógytornásza be is tanítja Önnek, amiket házi feladatként otthonában is el kell végeznie a hatékony és gyors gyógyulás érdekében. Gyógytornásza a sarokfájás megelőzésére is ellátja Önt életmódbeli tanácsokkal, kitérve a helyes lábbeli kiválasztására, valamint a helyes testtartás beállítására és megéreztetése.

Már az első alkalmak után érezni fogja a változást a lábfejében, amely sokkal stabilabb lesz, a járása pedig könnyedebb és fájdalommentes lesz.

A sarokfájás okai és tünetei

A sarokfájás mögött sokféle ok állhat, az alábbiakban felsoroljuk a lehetséges okokat.

A talpi bőnye gyulladása

A talpi bőnye gyulladása (latinul: plantar fasciitis) túlterhelés miatt jön létre, ilyenkor a talpon a saroktól a lábujjakig húzódó szalag irritálódik, megvastagodik és begyullad. A gyulladás kiváltó okai az alábbiak lehetnek:

  • a lábboltozat hibás szerkezete, amelyet a helytelen testtartás okozhat, valamint ha a boltívek túl magasak vagy alacsonyak (ez a lúdtalp)
  • hosszú órákig tartó egy helyben állás
  • a túl lapos lábbeli, mert nem ad megfelelő alátámasztást a lábnak
  • túlsúly

A plantar fasciitis tünetei: a fájdalom a sarok alatt vagy a talpi boltívnél jelentkezik, hónapig tart és felállásra erősödik, majd a járás során enyhül. A sarok be is dagadhat.

A gyulladás csökkentése után a gyógytorna kiválóan átmozgatja a gyulladt területet, ezáltal kezeli a kiváltó okot.

A sarkantyú okozta sarokfájás

A sarkantyú az izmok eredésénél nyomás és súrlódás hatására kialakuló csontkinövést (kalcium lerakódás) jelenti. Két helyen alakulhat ki: a lábszárizom ínjának eredésénél, vagy a sarok talpi részénél.

Okai lehetnek: a túlsúly, a nem megfelelő lábbeli viselése, lúdtalp és a túlterhelés.

A sarkantyú típusai és tünetei:

  • Haglund-exostosis (hátsó sarkantyú): az Achilles-ín eredésénél alakul ki és nyáktömlő gyulladással jár. Érintésre nyomó jellegű fájdalmat érez a sarkantyúnál. A fájdalmas terület rossz lábbeli viselése esetén kivörösödik és begyullad.
  • Sarokcsont sarkantyú (talpi sarkantyú): a talpi részen képződik bokasüllyedés vagy lúdtalp következtében. Ezek az elváltozások a talpon átívelő inakat túlterhelik, ami keményedéssel, összenövéssel és összecsontosodással jár. A sarokfájdalmat járás közben érezi, minden lépés fájdalmat okoz az érintett területen.
sarkantyú
sarkantyú

Cukorbetegség okozta sarokfájás

A cukorbetegség szövődménye a neuropátia (idegi sérülés) és egyéb, perifériás keringési zavarok. Ezek szintén okozhatnak sarokfájdalmat. A cukorbetegek esetén ki kell emelni a túlsúlyt is, amely szintén rizikófaktora lehet a sarok túlterhelésének és az emiatt kialakuló fájdalomnak.

Az Achilles-ín gyulladása következtében kialakuló sarokfájás

Ez az ín a sarokcsontot és a vádli izmait köti össze. Járásnál, futásnál, ugrásnál lényeges szerepet játszik. A túlterhelés (például túlzásba vitt sportolás, magassarkú cipő viselése) esetén az Achilles-ín begyulladhat. Jelen esetben a tapadási Achilles ínhüvelygyulladást kell kiemelnünk, ugyanis ez okoz fájdalmat a sarokcsontnál.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei: a fájdalom mellett a vádli izomzata merev, a lábfej hajlítása nehezített, a sarok tapintásra meleg, és a hátsó része beduzzad.

Olyan gyógytornászt keres, aki hatékonyan tudja kezelni a sarokfájdalmát? Tekintse meg gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

Talpi alagútszindróma okozta sarokfájás

A talpi alagútszindrómát a talpon végigfutó posterior tibiális ideg külső behatás miatt létrejövő összenyomódása okozza.

Kiváltó oka: sérülés, ízületi gyulladás, lúdtalp, izombecsípődés.

Tünetei: talpi fájdalom, a talp alja érzéketlen, égő érzés valamint zsibbadás az érintett talpon. Ezek a tünetek kisugározhatnak a bokába, vádliba is.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógytorna remekül alkalmazható az alagút szindrómák kezelésére, ugyanis nyújtások segítségével remekül fellazítja a letapadt szöveteket.

A sarokfájás egyéb okai

A helytelen testtartás is kiválthat sarokfájást. A hanyag testtartást az izomegyensúly hiánya okozza, és az egész testre kihatással lehet, ugyanis minden összefügg mindennel. Ha a vádlink túl feszes, és a talpunk izomzata laza, a lábunk rossz helyzetben fogja a talajt járáskor. Ez a folyamat térd, derék, hát, váll és nyakfájást is okozhat.

A bokát ért sérülés miatt szalagszakadás vagy szalaghúzódás jöhet létre, amely szintén sarokfájást okozhat.

A sarokcsont törése bár nagyon ritkán fordul elő mégis említésre méltó, mert nagyon komoly sarokfájást tud okozni. Olyan erős fájdalommal jár, hogy a mozgást nagyban korlátozza. Autóbaleset vagy magasról leesés következtében érheti ilyen trauma a sarokcsontot.

Sarokfájása van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi űrlap kitöltése Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön sarokpanaszának gyógyításában!  ↓