spondylosis

A spondylosis okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A spondylosis olyan meszesedéssel járó folyamat, amely a gerinc bármely szakaszát érintheti. Sokszor nem jelentkezik panasz, éppen ezért a súlyosság és a tünetek között nincs szoros összefüggés.

Mi is pontosan a spondylosis és mik lehetnek az okai? Milyen tüneteket okoz? Hogyan hat a gyógytorna és annak hiányában mi várható meszesedés esetén? Milyen eredményekre számíthat, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A meszesedés okozta fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • Az érintett gerincszakasz mozgékonyabbá válhat, például: könnyebbé válnak a nyakmozgások, fordulás, lehajlás.
 • Javulhat a testtartás.
 • A kisugárzó panaszok megszűnhetnek.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi a spondylosis?

A spondylosis egy összefoglaló név, amely a csigolyák és az azok közötti ízületek kóros elváltozására utal. Emiatt a porckorongok ellapulnak és a csigolyák közötti rés beszűkül. A folyamat eredményeként meszes felrakódások kíséretében perem és csőrszerű képződmények alakulnak ki a gerinc érintett szakaszain.

Az intenzív terhelésnek kitett gerincszakaszon jelentkezik legtöbbször spondylosis, tehát a nyak és a lumbális terület a legkritikusabb. A meszesedés általában természetes folyamat, és sokszor panaszmentes is lehet 30 és 40 éves kor között.

Ezek lehetnek a spondylosis okai

Az alábbi okokra érdemes figyelmet fordítani, ugyanis ezek kezelésével a meszesedés kialakulása is megelőzhető:

 • ülő-/állómunka
 • helytelen testtartás
 • gyenge core izomzat (törzsizomzat)
 • nehéz fizikai munka
 • tartós, egyoldalú terhelés
 • gerincsérülés
 • gerincbetegségek (pl.: scoliosis)

Gerincspecialista gyógytornászt keres? Már néhány kattintással bejelentkezhet hozzánk az online naptárunkon keresztül!

A spondylosis tünetei

A tünetek és a spondylosis súlyossága nem mindig függ össze, lehet, hogy egy kezdődő meszesedés komoly tüneteket okoz, míg egy már előrehaladott állapot teljesen tünetmentes.

Ha a nyaki szakasz érintett:

 • nyakfájdalom
 • beszűkült nyakmozgások
 • görcsös, feszes nyakizmok
 • kisugárzó fájdalom a vállba, karba
 • fejfájás
 • merev nyaki szakasz

Tünetek a háti szakaszon:

 • hátfájás
 • merevség, mozgásbeszűkülés a háti szakaszon
 • a hátizmok nyomásra érzékenyek
 • kisugárzó, szúró fájdalom a bordákba

A lumbális szakasz meszesedésének tünetei:

 • derékfájdalom
 • merev lumbális szakasz
 • feszes izmok az érintett területen
 • a fájdalom kisugározhat: keresztcsont, csípő
 • gerincferdülés

 

A spondylosis kezelése gyógytornával

A spondylosis egyik legtermészetesebb kezelési módja a gyógytorna, ugyanis a mozgást használja fel a mozgásszervi okok megszüntetésére. A gyógytorna célja a fájdalomcsökkentés mellett a feszes izmok lazítása, a gerinc stabilizálása, a mozgástartomány növelése, a testtartás javítása és az izomegyensúly helyreállítása.

A spondylosis gyógytornája két fő részből áll. Először is passzív, átmozgató technikákkal a a terapeuta mozgatja át a meszesedésben érintett gerincszakaszt, ezáltal nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült csigolyák közti ízületeket. A kezelés ezen része járhat némi fájdalommal és kellemetlen érzéssel a feszes szövetek feloldása miatt. A kellemetlenséget hamar elfelejti, mert a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el: felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és szabadabba mozgás jön létre az érintett gerincszakaszon.

A passzív technikák közé tartozik többek között a manuálterápia. A módszer lényege, hogy manuális fogásokkal a gerincet célzottan és hatékonyan kezeli, ezáltal segít megszüntetni a spondylosis tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a csigolyákon kézzel végzett fogásokkal oldja a gerinc ízületi blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését, a kiváltó ok megszüntetését.

spondylosis, manuálterápia

A gyógytorna másik fő részében a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie. Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a gerinc számára. A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsorokat kap, amelyeknek köszönhetően erősödik a mélyizomzat, ezáltal javul a testtartás és az izomegyensúly, amelynek eredményeként minden mozgás helyesen tud végbemenni az gerinc ízületeiben.

A spondylosis gyógytorna hiányában

A spondylosis tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait. Az érintett gerincszakasz mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban. A meszesedés azonban további szövődményeket is okozhat.

A kisugárzó tünetek felerősödhetnek, így további panaszok jelentkezhetnek távolabbi területeken is. Minél több további probléma jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Spondylosis kezelése gyógytornászainkkal

Így zajlik a gyógytorna egy magán gyógytorna rendelőben spondylosis esetén

Rendelőnkben a gerinc speciális gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül? Ez után következik a fizikális vizsgálat, amely a gerincszakaszok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed, ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. A kikérdezéssel és a fizikális vizsgálattal tehát elősegítjük a spondylosis kiváltó okának tisztázását.

Az állapotfelmérés alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki.

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve a gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint külön stretching kezelés igénybevételére is, amelyeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel.

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, a mozgások könnyebbé válnak, és a kezelések végére a testtartásában is pozitív változást tapasztalhat.

A Gyógytornászom.hu szakembereinek segítségét Budán, a Vitéz utcában és Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is egyaránt igénybe veheti.

Spondylosist diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszainak kezelésében! ↓