Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon spondylosisával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a spondylosis okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A meszesedés következtében érzett fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • A kisugárzó panaszok enyhülhetnek.
 • Az érintett gerincszakasz mozgékonyabbá válhat, például: könnyebbé válnak a nyakmozgások, fordulás, lehajlás.
 • Javulhat a testtartás.
 • A gyakori fejfájásos panaszok száma mérséklődhet.
 • Megelőzheti a spondylosis szövődményeinek kialakulását.
 • A kiváltó ok kezelésbe kerülhet.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A spondylosis olyan meszesedéssel járó folyamat, amely a gerinc bármely szakaszát érintheti. Sokszor nem jelentkezik panasz, éppen ezért a súlyosság és a tünetek között nincs szoros összefüggés.

Mi is pontosan a spondylosis és mik lehetnek az okai? Milyen tüneteket okoz? Hogyan hat a gyógytorna és annak hiányában mi várható meszesedés esetén? Milyen eredményekre számíthat, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Mi a spondylosis?

A spondylosis egy összefoglaló név, amely a csigolyák és az azok közötti ízületek kóros elváltozására utal. Emiatt a porckorongok ellapulnak és a csigolyák közötti rés beszűkül. A folyamat eredményeként meszes felrakódások kíséretében perem és csőrszerű képződmények alakulnak ki a gerinc érintett szakaszain.

Az intenzív terhelésnek kitett gerincszakaszon jelentkezik legtöbbször spondylosis, tehát a nyak és a lumbális terület a legkritikusabb. A meszesedés általában természetes folyamat, és sokszor panaszmentes is lehet 30 és 40 éves kor között.

Ezek lehetnek a spondylosis okai

Az alábbi okokra érdemes figyelmet fordítani, ugyanis ezek kezelésével a meszesedés kialakulása is megelőzhető:

 • ülő-/állómunka
 • helytelen testtartás
 • gyenge core izomzat (törzsizomzat)
 • nehéz fizikai munka
 • tartós, egyoldalú terhelés
 • gerincsérülés
 • gerincbetegségek (pl.: scoliosis)

Gerincspecialista gyógytornászt keres? Már néhány kattintással bejelentkezhet hozzánk az online naptárunkon keresztül!

A spondylosis tünetei

A tünetek és a spondylosis súlyossága nem mindig függ össze, lehet, hogy egy kezdődő meszesedés komoly tüneteket okoz, míg egy már előrehaladott állapot teljesen tünetmentes.

Ha a nyaki szakasz érintett:

 • nyakfájdalom
 • beszűkült nyakmozgások
 • görcsös, feszes nyakizmok
 • kisugárzó fájdalom a vállba, karba
 • fejfájás
 • merev nyaki szakasz

Tünetek a háti szakaszon:

 • hátfájás
 • merevség, mozgásbeszűkülés a háti szakaszon
 • a hátizmok nyomásra érzékenyek
 • kisugárzó, szúró fájdalom a bordákba

A lumbális szakasz meszesedésének tünetei:

 • derékfájdalom
 • merev lumbális szakasz
 • feszes izmok az érintett területen
 • a fájdalom kisugározhat: keresztcsont, csípő
 • gerincferdülés

 

A spondylosis kezelése gyógytornával

A spondylosis egyik legtermészetesebb kezelési módja a gyógytorna, ugyanis a mozgást használja fel a mozgásszervi okok megszüntetésére. A gyógytorna célja a fájdalomcsökkentés mellett a feszes izmok lazítása, a gerinc stabilizálása, a mozgástartomány növelése, a testtartás javítása és az izomegyensúly helyreállítása.

A spondylosis gyógytornája két fő részből áll. Először is passzív, átmozgató technikákkal a a terapeuta mozgatja át a meszesedésben érintett gerincszakaszt, ezáltal nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült csigolyák közti ízületeket. A kezelés ezen része járhat némi fájdalommal és kellemetlen érzéssel a feszes szövetek feloldása miatt. A kellemetlenséget hamar elfelejti, mert a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el: felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és szabadabba mozgás jön létre az érintett gerincszakaszon.

A passzív technikák közé tartozik többek között a manuálterápia. A módszer lényege, hogy manuális fogásokkal a gerincet célzottan és hatékonyan kezeli, ezáltal segít megszüntetni a spondylosis tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a csigolyákon kézzel végzett fogásokkal oldja a gerinc ízületi blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését, a kiváltó ok megszüntetését.

spondylosis, manuálterápia

A gyógytorna másik fő részében a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie. Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a gerinc számára. A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsorokat kap, amelyeknek köszönhetően erősödik a mélyizomzat, ezáltal javul a testtartás és az izomegyensúly, amelynek eredményeként minden mozgás helyesen tud végbemenni az gerinc ízületeiben.

A spondylosis gyógytorna hiányában

A spondylosis tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait. Az érintett gerincszakasz mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban. A meszesedés azonban további szövődményeket is okozhat.

A kisugárzó tünetek felerősödhetnek, így további panaszok jelentkezhetnek távolabbi területeken is. Minél több további probléma jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Spondylosis kezelése gyógytornászainkkal

Így zajlik a gyógytorna egy magán gyógytorna rendelőben spondylosis esetén

Rendelőnkben a gerinc speciális gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül? Ez után következik a fizikális vizsgálat, amely a gerincszakaszok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed, ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. A kikérdezéssel és a fizikális vizsgálattal tehát elősegítjük a spondylosis kiváltó okának tisztázását.

Az állapotfelmérés alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki.

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve a gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint külön stretching kezelés igénybevételére is, amelyeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel.

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, a mozgások könnyebbé válnak, és a kezelések végére a testtartásában is pozitív változást tapasztalhat.

A Gyógytornászom.hu szakembereinek segítségét Budán, a Vitéz utcában és Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is egyaránt igénybe veheti.

Spondylosist diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszainak kezelésében! ↓

A spondylosis terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A spondylosis a csigolyák kisízületei között létrejövő porckopás, amely hosszútávon meszes felrakódásokhoz és csőrképződéshez vezet az érintett gerincszakaszon. Mivel bármely szakaszon előfordulhat, így a tüneteket is változatosak lehetnek, azonban a vezető tünet a fájdalom, amely kisugározhat valamely végtagba. Leggyakrabban a nyaki és az ágyéki szakaszon alakul ki spondylosis.

A problémának számos szövődménye lehet, és kezelés nélkül igen komoly tüneteket okozhat (pl.: érzészavar, zsibbadás, bénulás, izomsorvadás). Jó hír azonban, hogy konzervatív terápiával (pl.: gyógytorna, fizikoterápia, gyógyszeres kezelés) az állapotromlás megelőzhető, a további kóros folyamatok kialakulása meggátolható.

A gyógytorna számos módszerrel támogathatja a spondylosis okozta panaszok megszüntetését, segítségével az érintett gerincszakasz mozgékonyabbá válhat (például: könnyebbé válnak a nyakmozgások, fordulás, lehajlás) és tartós fájdalommentesség érhető el.

Azonban kezelés hiányában a spondylosis tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait, valamint idegi érintettség esetén a szövődmények kialakulását sem kerülheti el.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a spondylosisról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A spondylosis jelentése és kialakulásának helyei

A spondylosis egy összefoglaló név, amely a csigolyák és az azok közötti ízületek kóros elváltozására utal. A folyamat következtében a porckorongok ellapulnak és a csigolyák közötti rés beszűkül, amelynek eredményeként meszes felrakódások kíséretében perem és csőrszerű képződmények alakulnak ki a gerinc érintett szakaszain.

A meszes felrakódással járó kóros elváltozás az intenzív terhelésnek kitett gerincszakaszon jelentkezik legtöbbször, tehát a nyak és a lumbális terület a legkritikusabb. A meszesedés általában természetes folyamat, és sokszor panaszmentes is lehet 30 és 40 éves kor között. 

Névtelen terv - 2022-07-25T151844.811.png

Gerincspecialista gyógytornászt keres? Már néhány kattintással bejelentkezhet hozzánk az online naptárunkon keresztül!

2. A spondylosis 6 fő oka

Az alábbi okokra érdemes figyelmet fordítani, ugyanis ezek kezelésével a meszesedés kialakulása is megelőzhető:

Ülőmunka

A tartós ülő-/állómunka és a mozgáshiány miatt gyengült izmok aszimmetrikus tartáshoz vezethetnek.

Az ülőmunka során a hajlító és feszítő izmok közti egyensúly megváltozik: egyes izmok zsugorodnak, rövidülnek, mások megnyúlnak és túlfeszülnek. Az izmok tartós túlnyúlt helyzete az, ami rövid időn belül fájdalmat, hosszútávon pedig gerincproblémák kialakulását okozhatja.

Névtelen terv - 2022-07-28T122620.796.png

Helytelen testtartás

A hátizmok az állandó terhelés miatt, amely a testünkre hat, túlfeszülésre hajlamosak. Ez a feszülés fájdalmat válthat ki a hát különböző részein, amely miatt a testtartásunk is megváltozhat. A túlfeszült izmok mellett bizonyos izmok elernyedhetnek, így azok a funkciójukat nem tudják megfelelően ellátni. Az izomegyensúly felbomlása miatt hanyag testtartás, valamint kóros görbületek alakulhatnak ki.

Fontos: ha nem mozgatjuk át magunkat, nem változtatunk testhelyzetet legalább 20 percenként és keveset iszunk, az izmokban és a fasciában összetapadások jöhetnek létre. A tartós feszülés miatt a csigolyák közötti kisízületek is érintettek lehetnek, amelyekben idővel kopás, majd meszes felrakódások jelentkezhetnek.

Gyenge core (mély) izomzat 

A gerincünk egészsége szempontjából is kiemelten fontos az erős hasizom és core (mély) izomzat, amelyeknek a törzsstabilitás köszönhető. Ennek hiányában hamarabb kialakulhat hanyag testtartás, amely a görbületek fokozódásához és kóros folyamatokhoz (pl.: kopás) vezethet. A gyógytornászok által alkalmazott törzsstabilizációs gyakorlatokkal megelőzheti a probléma kialakulását!

Nehéz fizikai munka

Amikor az izmok minimális erőkifejtésre vannak csak késztetve és nincsenek megfelelően kondicionálva, akkor a nagyobb súlyok emelgetése könnyen sérülést, túlerőltetést okozhat. Ez szinte mindig fájdalom, esetleg mozgáskorlátozottság formájában jelenik meg, és hosszútávon rontja gerince egészségét.

Tartós, egyoldalú terhelés

Az egyoldalú terhelés szintén izomegyensúly felborulással jár: egyes izmok túlfeszülnek, másik túlnyúlnak, így a gerinc görbületei is kórosan fokozódhatnak, vagy épp ellapulhatnak. A folyamat következménye lehet az ízületek kopása, majd csőrképződés és tartós fájdalom.

Gerincferdülés (scoliosis)

A gerincferdülést, vagy más néven scoliosist a csigolyák elcsúszása, elcsavarodása okozza, amelynek következtében kóros, oldalirányú görbületek jönnek létre a gerincoszlopon. Bizonyos típusai akár tünetmenetesek is lehetnek, azonban kezelés nélkül, ha a görbületek tovább fokozódnak, komoly panaszokat tud okozni.

A gerincferdülés kezeletlenül a görbületeket fokozódásához, kopáshoz, meszesedéshez és komolyabb tüneteket kialakulásához vezethet.

Olyan magán gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdhetik a spondylosis kezelését? Jelentkezzen be néhány kattintással!

3. A spondylosis tünetei az egyes gerincszakaszoknál

A spondylosis már fiatalkorban megkezdődhet, azonban panaszokat csak közép-és időskorban okozhat. 

A tünetek és a spondylosis súlyossága nem mindig függ össze, lehet, hogy egy kezdődő meszesedés komoly tüneteket okoz, míg egy már előrehaladott állapot teljesen tünetmentes.

Ha a nyaki szakasz érintett:

 • nyakfájdalom
 • beszűkült nyakmozgások
 • görcsös, feszes nyakizmok
 • kisugárzó fájdalom a vállba, karba
 • fejfájás
 • merev nyaki szakasz

Tünetek a háti szakaszon:

 • hátfájás
 • merevség, mozgásbeszűkülés a háti szakaszon
 • a hátizmok nyomásra érzékenyek
 • kisugárzó, szúró fájdalom a bordákba

A lumbális szakasz meszesedésének tünetei:

 • derékfájdalom 
 • merev lumbális szakasz
 • feszes izmok az érintett területen
 • a fájdalom kisugározhat: keresztcsont, csípő
 • gerincferdülés
Névtelen terv - 2022-07-25T151908.892.png

Kezdődő panaszai vannak, de szeretné megelőzni a spondylosis szövődményeinek kialakulását? Ebben is segítségére lehet egy szakképzett gyógytornász! Jelentkezzen be szakembereinkhez online!

4. A spondylosis szövődményei

A kopás következtében beszűkülő ízületi rések között a kilépő idegek nyomás alá kerülhetnek. Az idegi érintettség miatt komolyabb tünetek jelentkezhetnek:

 • kisugárzó fájdalom (pl.: isiász jellegű tünetek)
 • érzészavar
 • zsibbadás
 • izomgyengeség
 • izomsorvadás
 • széklet/vizelet inkontinencia
 • bénulás

Az izomgyengeség következtében a tárgyak megfogása, a kéz finom koordinációja nehezebbé válhat, amelyhez érzészavar és zsibbadás társulhat. Az izmok gyengeségét a lábában is tapasztalhatja: a járása megváltozik, kisebb lépéseket tesz és hamarabb elfárad. 

A fáradás és a gyengeség miatt egyre ritkábban mozdítja az érintett végtagot, amely az azt felépítő izmok sorvadásához vezethet. 

Komolyabb idegi érintettség esetén, ha a spondylosis a lumbális szakaszon alakult ki, előfordulhat széklet és/vagy vizelet inkontinencia, amely már műtéti indikáció lehet.

Megfizethető áron keres több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gerincspecialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be!

Nyaki szakasz érintettsége esetén: cervicobrachialgiás szindróma

Abban az esetben beszélünk róla, ha a nyaki szakaszon alakult ki spondylosis, és a fájdalom kisugárzik a tarkótájba, a koponyába, valamint a karba. A probléma hosszú idő alatt alakul ki, és a meszesedés által érintett ideggyök elnyomásával, annak lefutása mentén jelentkeznek a panaszok, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • kar, ujjak zsibbadása
 • kéz gyengesége
 • a kar vér-és idegellátási zavara

A tünetek több szegmentumot is érinthetnek, amelyek átfedésben is lehetnek, éppen ezért jól elkülöníthető a porckorongsérv okozta tünetektől. Mivel a folyamat lefolyása igen hosszú időt vesz igénybe, előfordulhat a kar-és kézizomzat sorvadása.

Gerincvelői érintettség esetén: spondyloticus myelopathia

Ha a meszesedés során a gerinccsatorna szűkül, a gerincvelő nyomás alá kerülhet, ekkor a felső vagy alsó végtagokon az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • izomgyengeség, amely lassan, fokozatosan / időszakosan jelentkezik
 • kezdetben a végtag ügyetlenségét tapasztalhatja (pl.: a kéz finommozgásai elmaradnak)
 • az izomgyengeséghez társulhat zsibbadás és érzészavar

Artériás érintettség: vertebrobasilaris szindróma

Az V. és a VI. nyakcsigolyáknál kialakuló spondylosis szövődménye lehet, amely következtében az arteria vertebralis, az agy vérellátásáért felelős egyik főér nyomás alá kerülhet. Mozgásra az artéria tovább szűkülhet, és az alábbi, komoly panaszok jelentkezhetnek:

 • migrénes jellegű fejfájás
 • átmeneti látásvesztés/kettős látás
 • fülzúgás
 • négyvégtagi tónusvesztés
 • ájulás

5. A spondylosis diagnosztikája

A spondylosis diagnózisának két alappillére a fizikális vizsgálat és a képalkotó diagnosztika. Röntgen vizsgálattal a porckopásos területek, valamint a csőrképződés válik láthatóvá, míg MRI és CT felvételekkel pedig megállapítható a gerincvelői érintettség. 

Névtelen terv - 2022-07-25T151852.965.png

Társszakmák bevonásával további betegségek kizárása szükséges a végleges diagnózis felállítása előtt. Ebben az esetben kardiológiai, neurológiai, belgyógyászati, urológiai és nőgyógyászati vizsgálatra is sor kerülhet annak érdekében, hogy a panaszok hátterében álló mozgásszervi ok tisztázódjon.

Elkezdené a gyógytornát és nem szeretne heteket várni a megfelelő szakemberre? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be, már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni!

6. A spondylosis 6 kezelési módja

Az alábbiakban bemutatjuk a spondylosis lehetséges kezelési módjait.

Gyógytornával a gerince egészségéért 

A gyógytorna olyan természetes terápiás módszer, amely a mozgás által létrejövő mechanikai energiát használja fel a mozgásszervi problémák kezelésére. 

Egy gyógytorna kezelés állhat:

 • a páciens által végzett aktív gyakorlatokból (erősítés, nyújtás, egyensúlyfejlesztés, koordináció fejlesztése, tartásjavító gyakorlatok),
 • vagy amíg a páciens passzív, addig a gyógytornász végzi a kezelést, amely lehet izomlazítás, nyújtás, átmozgatás 
 • illetve a vezetett aktív feladatoknál a gyógytornász és a páciens együtt dolgoznak, azaz a kezelt személynek kis mozdulatokat (az izmok feszítését, mozgatását vagy levegőt vétel-kifújás) kell végeznie. 

A gyógytorna eszközökkel és anélkül is rendkívül hatékonyan segít a spondylosis kiváltó okának kezelését. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet. Életkortól függetlenül bárki járhat gyógytornára. 

Névtelen terv - 2022-07-25T152303.676.png

A probléma okától függően sokféle kezelési módot alkalmazhatunk. 

Porckorong problémák, gerincsérv esetén sikeresen alkalmazható a McKenzie-módszer a fájdalom, kisugárzó panaszok, zsibbadás megszüntetésére. A McKenzie módszer lényege az önkezelés, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is, magabiztosan el tudja végezni a McKenzie tornagyakorlatokat. Ennek köszönhetően a kialakult pozitív, egészséges állapot hosszútávon is fenntartható, és a további állapotromlás elkerülhető.

További hatékony kezelési módszer lehet a Trigger-pont terápia, valamint a fascia technikák, amelyek segítenek a görcsösen feszülő, fájdalmas izmok és a kötőszövet ellazulásában. 

A szegmentális stabilizációs tréning keringésjavító, a gerincet átmozgató és a törzset stabilizáló gyógytorna gyakorlatokból áll, amelyekkel a core (mély) izmok gyengesége, valamint a hanyag testtartás kezelhető. 

Akár eszközös kezeléssel is segíthet egy gyógytornász a spondylosis tüneteinek enyhítésében. A köpölyök felhelyezésével hatékonyan lazítható a befeszült nyaki, illetve ágyéki izomzat, ezáltal a fájdalom is csökkenhet. Harang formájú csészék (szilikon vagy üveg) és vákuumpisztoly szükséges a kezelés kivitelezéséhez. Ezekkel az eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen, ugyanis a felületes szöveteket eltávolítják a mélyebb szövetektől.

Egy kutatásban a köpöly hatását vizsgálták nyaki spondylosisos betegeken. A klinikai vizsgálatban 45 diagnosztizált spondylosisos páciens vett részt, akiket véletlenszerűen 3 csoportba soroltak be: az A csoport 8 perces kezelést, a B csoport 10 perces, C csoportos 12 perces köpöly kezelést kapott 15 napon keresztül. A 7. és a 15. napon végeztek felmérést, ahol a fájdalmat vizsgálták Vizuál Analóg Skálával (VAS), valamint a nyaki szakasz mozgáskorlátozottságát mérték fel. Az eredmények alapján mindhárom csoportban jelentős mértékű fájdalomcsökkenést értek el a 15 napon át tartó köpöly terápiával, azonban a C csoportban, akik a leghosszabb kezelési alkalmakon vettek részt, eredményesebb javulást tapasztaltak.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35751549/

Egy speciális, gyógytornászok által alkalmazott kezelési módszer: a manuálterápia

A manuálterápia kézzel végzett vizsgálati és kezelési módszer. A csontok, ízületek és izmok velünk született, illetve idővel kialakult elváltozásait kezeli. 

Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász alapvégzettségű szakember lehet, ha a 2 éves továbbképzés után sikeres záróvizsgát tesz. 

A manuálterápiás fogások a testen bárhol kivitelezhetőek, így segíthet a spondylosisban érintett gerincszakaszok kezelésében is. A gerinc csigolyái kisebb-nagyobb szalagokkal, porckorongokkal, kisízületekkel, izmokkal kapcsolódnak egymáshoz. Két csigolya között létrejöhet mozgás beszűkülés, ami azt jelenti, hogy az adott szakasz valamiért kevésbé mozog. Ezt a manuálterápia ízületi blokknak nevezi. 

A tünetek átbeszélése után a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja, hogy az egyes csigolyák között milyen mértékű a mozgás. Ezt megteszi a előre, hátra és oldalra hajlításban, csavarásban is. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a pár fogás, ami a legeredményesebb a tünetek csökkentése érdekében. 

Ha a páciens nagyon stresszes, fél vagy merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve a pácienstől. 

A kezelés eredményének fenntartása érdekében a jó manuálterapeuta mindig ad otthon végzendő feladatot, ami lehet izomerősítés, nyújtó gyakorlat.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk online!

Fizikoterápia: a konzervatív módszerek széles tárháza

A fizikoterápiás eljárások közül a masszázs jótékony hatásai alkalmasak lehetnek a spondylosis okozta panaszok enyhítésében. A masszőr speciális fogásokkal kezeli a lágyrészeket, fokozza a vérkeringést, ezáltal a kezelésnek izomlazító, fájdalomcsillapító, stresszoldó, frissítő hatása lehet.

A gyógymasszázst általában fürdőkben, kórházakban dolgozó masszőrök végzik. Az orvos tehát különböző betegségek kezelésére felírhat masszázst is, amit gyógymasszőrök csinálnak.

Névtelen terv - 2022-07-25T152255.179.png

Szintén pozitív eredményeket lehet elérni a tünetek enyhítésében balneoterápiás kezelésekkel. Ebbe a kategóriába tartozik a súlyfürdő, a víz alatti vízsugármasszázs és az iszapkezelések. Ezeket szintén szakorvosi javaslatra veheti igénybe, OEP által támogatott módon, évente kétszer 15 alkalommal.

Gyógyszerek a tünetek enyhítésére

A spondylosis okozta fájdalom csillapítására alkalmazhatóak különböző szájon át szedhető tabletták, vagy külsőleg alkalmazható tapaszok, krémek. Ezek általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatóanyagokat tartalmaznak. Sok közülük recept nélkül kapható, bárki kikérheti a gyógyszertárban. 

Ilyen például a Flector tapasz, por vagy krém, a Voltaren, Apranax, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, a krémek, tapaszok, kenőcsök a testfelszínről a bőrbe jutva fejtik ki átmeneti kedvező hatásukat. 

Injekcióra is szükség lehet

Ha a gyógyszeres kezelés nem enyhítette a panaszokat, a kezelőorvos szükség esetén erősebb nem-szteroid tartalmú izomlazítót írhat fel, illetve orvos által végzett injekciós kezelés is szóba jöhet. 

Az injekció tartalmazhat szteroidot (pl. kortizon), vagy lidokaint. Ezt a gerincvelő körüli térbe adják be, célja a nagy fájdalom csillapítása és az idegek átmeneti érzéstelenítése. 

Névtelen terv - 2022-07-25T151858.794.png

Műtét – mikor jöhet szóba?

Spondylosis esetén a konzervatív kezelési módszerek hosszútávon igen hatásosnak bizonyultak a panaszok enyhítése szempontjából.

Azonban súlyos tünetek jelentkezése esetén szükség lehet radikális beavatkozásra. Az alábbi esetek jelentenek műtéti indikációt:

 • bénulásos tünetek
 • széklet/vizelet inkontinencia
 • kóros végtagi reflexek
 • krónikus fájdalom, amely kezelésre nem enyhül
 • ideggyökök kompressziója
 • bizonytalan, merev járás

A műtét során stabilizálják az érintett gerincszakaszt, amely során kiemelten fontos a fiziológiás görbület megőrzése. Ennek hiányában ismét instabilitás és újabb panaszok léphetnek fel. 

Az operációt követően fontos az eredményes rehabilitáció támogatása gyógytornával és fizikoterápiás kezelésekkel.

Tudta, hogy SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk? Jelentkezzen be online, és már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni!

7. Megelőzhető a spondylosis?

Gyógytornászunk összegyűjtött néhány fontos szempontot, amelyek betartásával a gerinc egészsége hosszútávon megőrizhető.

 • Ha ülőmunkát végez, 20 percenként tartson pihenőket és mozgassa át testét könnyed gyakorlatokkal.
 • Alakítsa ki megfelelő munkakörnyezetét (helyes ülés, asztal, monitor megfelelő beállítása).
 • Ügyeljen a testsúlyára egészséges étkezéssel, és heti minimum háromszor végezzen valamilyen testmozgást.
 • Már kisgyermekkorban érdemes támogatni az egészséges mozgásfejlődést és a láb boltozatainak megfelelő alakulását.
 • Óvja gyermeke gerincét! Egyoldalú táska helyett hátizsákot használjanak az iskola felszereléshez.
 • Gerincferdülés gyanúja esetén minél hamarabb keressen fel gyógytornász-Schroth terapeutát, aki rendszeres kezelésekkel segíthet a probléma kezelésében.
 • Lúdtalp esetén végezzen gyógytornász által összeállított talptornát.
 • Testmozgás előtt végezzen bemelegítést, az edzés végeztével pedig nyújtsa le izmait. Ezzel megelőzheti a szövetek túlterhelését, és az esetleges lágyrész sérüléseket is.
Névtelen terv - 2022-07-28T122634.204.png
Bal oldalon látható a helyes beállítás, míg jobb oldalon a helytelen.

Személyre szabott gyógytornára van szüksége! Jelentkezzen be hozzánk online, vagy kérjen visszahívást!

8. A spondylosis kezelése gyógytornával

A gyógytorna olyan hatékony és természetes terápiás módszer, amely a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait, így kezelve a spondylosis hátterében álló mozgásszervi okot. 

A gyógytornászok célja:

 • a fájdalom csökkentése 
 • a feszes izmok lazítása 
 • a gerinc stabilizálása
 • a csigolyák közötti mozgástartomány növelése
 • a testtartás javítása
 • az izomegyensúly helyreállítása

A spondylosis gyógytornája két fő részből áll. Először is passzív, átmozgató technikákkal a terapeuta mozgatja át a meszesedésben érintett gerincszakaszt, ezáltal nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült csigolyák közti ízületeket. Ezek a fogások okozhatnak némi fájdalmat a feszes szövetek feloldása miatt. Azonban a kellemetlenséget hamar elfelejti, ugyanis a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el: felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és szabadabb mozgás jön létre az érintett gerincszakaszon.

A passzív technikák közé tartozik többek között a manuálterápia. 

A módszer lényege, hogy manuális fogásokkal a csigolyák közötti blokkokat oldja, ezáltal célzottan és hatékonyan kezeli a spondylosis tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a csigolyákon kézzel végzett fogásokkal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését, valamint a kiváltó ok megszüntetését.

Névtelen terv - 2022-07-25T152244.617.png

A gyógytorna másik fő részében a terapeuta által diktált feladatokat kell elvégeznie. 

Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a gerinc számára. 

A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsort is kap, amelyeknek köszönhetően az izmok tónusosabbá válnak, ezáltal javul a testtartás és az izomegyensúly, amelynek eredményeként minden mozgás helyesen tud végbemenni az gerinc kisízületeiben. Az aktív feladatok alapját a szegmentális stabilizációs tréning képezi, amellyel a core izmok is hatékonyan edzhetőek. 

Szükség esetén a McKenzie terápia gyakorlatsorából is kaphat feladatokat. 

A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet, mozdulat és gyakorlat a legmegfelelőbb az adott panasz, probléma oldására, vagy a fájdalom intenzitásának hatékony csökkentésére.

Ezzel az alapos vizsgálati módszerrel meghatározott különféle testhelyzetek, illetőleg az eme jótékony hatású testhelyzetekben végzett, adott mozgások hatására, a panaszok már az első terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

Egy 2022-es, 24 fős (22 nő és 2 férfi, átlag életkor: 46,7 év) kutatásban nyaki spondylosisban szenvedő betegeket vizsgáltak. Az alanyokat 2 csoportra (12-12 fő) osztották: az egyik csoport izometriás gyakorlatokat (a nyak minden irányú, ellenállással szembeni megtartása), végzett a kezelések során, míg a másik csoport nem kapott torna feladatokat, hanem passzív, konzervatív kezelésben részesültek. Négy hét után végeztek méréseket, amely során a nyaki mozgástartományt és a fájdalmat vizsgálták. Az eredmények megmutatták, hogy a torna feladatokkal, főként az izometriás gyakorlatokkal szignifikáns javulás érhető el, szemben a kizárólag passzív kezelések eredményeivel.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35710510/

9. A spondylosis gyógytorna hiányában

A spondylosis tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait. Az érintett gerincszakasz mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban. A meszesedés azonban további szövődményeket is okozhat. 

A kisugárzó tünetek felerősödhetnek, így további panaszok jelentkezhetnek távolabbi területeken is. Minél több további probléma jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Kezelés hiányában a spondylosis 4. pontban is ismertetett szövődményei elkerülhetetlenné válnak, valamint akár a műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

10. Így zajlik a gyógytorna egy budapesti rendelőben spondylosis esetén

Rendelőnkben a spondylosis speciális gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! 

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, például, hogy mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül? Ez után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely a gerincszakaszok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed, ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. A kikérdezéssel és a fizikális vizsgálattal tehát elősegítjük a spondylosis kiváltó okának tisztázását.

Az állapotfelmérés alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki. Ezt Önnel is ismertetjük, így már az első alkalommal megtudhatja, hogy hány kezelésre lesz szükség, és milyen terápiás módszereket fog bevetni a gyógytornász az Ön gyógyulása érdekében.

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből, valamint kiegészítő terápiás technikákból áll. A nyújtó feladatok mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve a gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint külön szegmentális stabilizációs tréning, illetve McKenzie kezelés igénybevételére is, amelyeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel. 

Névtelen terv - 2022-07-25T152249.492.png

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, a mozgások könnyebbé válnak, és a kezelések végére a testtartásában is pozitív változást tapasztalhat.

A Gyógytornászom.hu szakembereinek segítségét Budán, a Vitéz utcában és Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is egyaránt igénybe veheti, és mindkét rendelőben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

11. Bejelentkezés spondylosis gyógytornájára

Amennyiben Önnél is spondylosist diagnosztizáltak és gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a spondylosis gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés