szegycsont alatti fájdalom

A szegycsont alatti fájdalom okai, kezelése és gyógytornája

A szegycsont alatti fájdalom hátterében komoly problémák is állhatnak, azonban néha egyszerűen kezelhető esetekről van szó. Lehetséges, hogy izomhúzódás, izomláz vagy valamilyen szöveti feszesség okozza a mindennapokat is megnehezítő panaszt. Azonban bizonyos esetekben érdemes azonnal orvosi segítséget hívni.

De mik ezek a sürgős esetek? Milyen kisebb problémák válthatnak ki szegycsont alatti fájdalmat? Hogyan fogják ezeket kezelni? És miért olyan hatékony terápiás eljárás a gyógytorna? Illetve annak hiányában mi várható? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a szegycsont alatti fájdalom okai

A szegycsont és a mellkas területén számos fontos szervünk található, emellett pedig az ezeket védelmező izmok és csontok is kiemelt figyelmet kapnak a szegycsont alatti fájdalom diagnosztikájában. Az okokat három nagy csoportra osztottuk a könnyebb tájékozódás érdekében.

Szerveket érintő problémák

Akár a szív, akár a tüdő vagy az emésztőszervek betegségéről legyen szó, számos probléma tünete lehet a szegycsont alatti fájdalom.

Első, és talán legfontosabb a szívproblémák: az szívinfarktus, az angina pectoris, az aorta disszekció vagy a szívburokgyulladás is jellemzően heves mellkasi, szegcsont mögötti szorító/szúró fájdalommal járhatnak. Ezek kezelése azonnali orvosi ellátást igényel!

A tüdőembólia és a légmell is jelentkezhet hirtelen, erős, szegycsont mögötti fájdalommal és nehézlégzéssel, amelyek szintén azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. A kevésbé súlyos problémák közül a mellhártyagyulladás egyik tünete lehet a légzésre vagy köhögésre fokozódó mellkasi fájdalom.

Ha az alábbiak közül bármelyik esetet tapasztalja, azonnal hívjon mentőket:

  1. Hirtelen, heves, nyomó jellegű fájdalom, amely nem szűnik és verejtékezéssel, légszomjjal, általános gyengeséggel, esetleg eszméletvesztéssel jár.
  2. Nagyon erős, ütésszerű fájdalom a mellkasban.
  3. Légzéssel összefüggő, szúró jellegű fájdalom, amely gyengeséggel, légszomjjal és eszméletvesztéssel jár.

Az emésztőszervi problémák közül kiemelendő a gyomorégés vagy reflux, amelyek a szegycsont mögött futó nyelőcső felmaródását, ezáltal annak égő, fájdalmas érzését okozhatják.

Előfordulhat azonban, hogy a mellkasban található képletek daganatos elváltozásai okoznak szegycsont alatti fájdalmat.

Izom-kötőszöveti és csont eredetű elváltozások

A mellkas környéki izomfájdalom jellemzően mozgásra fokozódik (pl.: karemelés, törzsfordítás). Legtöbbször csak egy egyszerű izomláz áll a háttérben, vagy a krónikus izomfájdalmat okozó fibromyalgia is.

A bordák sérülése vagy a bordaporc gyulladása is okozhatnak szegycsont alatti fájdalmat.

Neurológiai okok

Köztudott, hogy az övsömör (herpes zoster), amely az idegek mentén meghúzódó bárányhimlőt is okozó vírus, mellkasi fájdalommal és a bordák mentén, sávokban megjelenő kiütésekben jelentkezhet.

Lelki háttér

A pánikroham egyik vezető tünete a mellkasi szorító fájdalom, emellett pedig felgyorsult szívverést, légszomjat (jellemzően hiperventilációval – szapora légzéssel), intenzív félelmet és fokozott izzadást is tapasztalhat. Ha ilyet tapasztal, ne bagatellizálja el a tüneteket: forduljon szakemberhez, aki segít az ok feltárásában és a megoldás keresésében.

A szegycsont alatti fájdalom kezelési lehetőségei

Mint minden probléma esetén, itt is kifejezetten fontos a szegycsont alatti fájdalom okának felderítése szakorvosi ellátás keretein belül. Ez után az orvos által javasolt terápiák különbözőek lehetnek attól függően, hogy mi váltotta ki a panaszt.

A kezelés lehet gyógyszeres, például értágító vagy vérhígító alkalmazása, gyomorproblémák esetén savcsökkentő rendszeres szedése, illetve dietetikus által összeállított diéta.

Amennyiben súlyos probléma áll fenn és azonnali beavatkozásra van szükség, lehetséges, hogy műtétre kerül sor. Szervi elváltozástól függően ez lehet sztent beültetése, bypass vagy disszekciós műtét (szív- és érrendszeri betegségek esetén), a légmell okozta veszélyt pedig a tüdő felfújásával kerülik el.

Izom és csont eredetű szegycsont alatti fájdalom esetén konzervatív terápiát, azaz pihenést és gyógytornát fognak javasolni, amely szintén kiemelten fontos lesz a különböző műtéti beavatkozások utáni rehabilitációs időszakban.

Gyógytornászok akik szegycsont alatti fájdalmat kezelnek

Gyógytorna kötőszöveti eredetű szegycsont alatti fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely egyaránt lehet a szegycsont alatti fájdalom oki terápiája, vagy elősegítheti az eredményes sérülés/műtét utáni rehabilitációt. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a fájdalmat, emellett pedig oldják az izom-és ízületi merevséget, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a szegycsont alatti fájdalom kiváltó okát vagy szükség esetén segíti az eredményes rehabilitációt. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a gyógyulás is hamarabb mehet végbe. A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás segíthet oldani a szorongást, ez jelentős mértékben hozzájárulhat a pánikrohamok csökkentéséhez.

Ezeket tapasztalhatja, ha nem igényel gyógytornát

Gyógytorna hiányában a szegycsont mögötti fájdalom krónikussá válhat, az izommerevség tovább fokozódhat, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét, ezáltal a mellkas kitéréseit. Ez a hétköznapokban a nehezített légzésben nyilvánulhat meg, amely jelentős mértékben akadályozhatja a mozgásban.

Műtétet vagy sérülést követően a gyógytorna nélkül a gyógyulási idő kitolódhat, és lehetséges, hogy a tartós pihenés, fekvés miatt szövődmények is kialakulhatnak (pl.: tüdőgyulladás, trombózis).

Minél hamarabb kerül sor a fizioterápiás kezelésre, annál egyszerűbb és gyorsabb lehet a szegycsont alatti fájdalom kezelése.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés szegycsont alatti fájdalom esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a szegycsont alatti fájdalom terápiája. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Az alapos anamnézis felvétel egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas területén, tehát például felmérjük az itt található izmok feszességét, esetleges duzzanatok mértékét és vizsgáljuk a mellkasi kitéréseket is. Abban az esetben, ha operálták, az erről szóló zárójelentést is áttanulmányozzuk, ezért kérjük, azt minden esetben hozza magával.

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, esetleg szükséges-e további kezelési módszert bevetni, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetes ismertetett feladatot vagy kezelést alkalmazza, amely során empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Ha úgy dönt, hogy gyógytornával támogatja meg a szegycsont mögötti fájdalom kezelését, nem fog csalódni. Az eredményeket már az első 2-3 kezelés után megtapasztalhatja: a fájdalom csökkenésével és a bordák mozgásának elősegítésével könnyebbé válhat a légzés is, és még a rehabilitációs idő lerövidülhet!

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szegycsont alatti fájdalom gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nem légzési és vagy keringési eredetű szegycsont alatti fájdalom kezelésében!↓