Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon ínhüvelygyulladásával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a szétnyílt hasizom típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • Megerősödhet a hasizom.
 • A mélyizmok fejlődésével elérheti a megfelelő törzsstabilitást.
 • A hasa laposabbá válhat.
 • A hát-és derékpanaszai jelentős mértékben enyhülhetnek.
 • Javulhat a vizelettartási képesség.
 • Megelőzheti a szövődmények kialakulását.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, ritkán azonban előfordulhat kisgyermekeknél és férfiaknál is. Esztétikailag okozhat középen has kidudorodást- vagy épp behorpadást, de van hogy kívülről nem látható. A has kidudorodásával járó, derék-és hátpanaszokat okozó hasizom szétnyílás kezeletlenül komolyabb egészségügyi gondokhoz vezethet. Pontosan hogyan alakul ki? Mik lehetnek a további tünetei? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában milyen szövődményekre számíthat? Ebből a cikkünkből minden kérdésére választ kaphat!

Mi az a szétnyílt hasizom és mi okozza?

Egyenes hasizmainkat, amelyek függőlegesen futnak, középen egy vastag, rostos kötőszövet köti össze, amelyet latinul linea albának nevezünk. Bár egy rendkívül erős kötőszövetről van szó, mégis előfordulhat, hogy a megnövekedett hasűri nyomás hatására túlnyúlik és funkció zavart okoz.

Várandósság alatt ez a szétválás teljesen természetes folyamat, ugyanis a babának kell a hely. Fájdalommentesen és minden egyéb panasz nélkül megy végbe ez a folyamat, azonban a szülés után, ha a linea alba- a középen lévő kötőszövetes sáv nem tudja visszanyerni eredeti állapotát, okozhat akár komolyabb problémákat is.

A hasizom szétnyílásának az alábbiak lehetnek a rizikófaktorai:

 • kötőszövetei gyengeség elsősorban
 • túlsúly
 • gyenge mélyhasizom (már a várandósság előtt is)
 • ikerterhesség
 • nagy súlyú baba
 • nem az első várandósság
 • császármetszés

A szétnyílt hasizom azonban nem csak a várandós nőket érintheti. Előfordulhat csecsemőknél vagy olyan férfiaknál, akik gyakori, nehéz súlyok emelgetésével járó munkát végeznek, valamint a túlsúlyos embereknél.

Mik a szétnyílt hasizom tünetei?

A szétnyílt hasizom nem tűnik sok esetben rögtön fel, ezért annak diagnosztizálására szükséges egy szakember által elvégzett manuális tesztet elvégezni. Azonban az alábbi jelek árulkodók lehetnek, pláne szülés után: az alábbi jeleket érdemes figyelni szülés után:

 • kidudorodó has/”terheshas” (6 hónappal a szülés után is)
 • behorpadás a köldök fölött és- vagy alatt
 • derék-és hátfájdalom
 • gátizom gyengeség

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és szakszerűen kezeli azt? Tekintse meg szakemberink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk!

Hogyan ellenőrizheti, hogy Önnél is fennáll-e a szétnyílt hasizom problémája?

 1. Feküdjön hanyatt, lábait húzza talpra.
 2. Szorítsa le a derekát.
 3. Köldökét húzza be a gerincoszlop felé.
 4. Egyik kezét helyezze a köldöke fölé, merőlegesen a hasfalra.
 5. Kilégzésre emelje meg a fejét (segítségként használhatja ehhez a másik kezét), mintha hasprést csinálna.
 6. Így, a has aktiválásával érzékelhetővé válnak az izmok, és a közöttük lévő rés. Tapintsa ki köldöke fölött és alatt is az esetleges szétválást, és vizsgálja meg, hány ujjnyi ez az eltérés.

A 1-1,5 ujjnyi rés még könnyen előfordulhat jóval a szülés után is, azonban ha ez a rés 2-2,5 ujjnyi vagy annál nagyobb, akkor már patológiásnak számít és könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. Azonban a pontos diagnózis felállítására mindenképp forduljon szakemberhez! Érdemes felkeresnie egy szakképzett gyógytornászt, akivel kezelésbe vehetik a szétnyílt hasizmot, és megelőzhetik a további panaszok kialakulását!

Hogyan segít a gyógytorna szétnyílt hasizom esetén?

Általánosságban elmondható minden panasz esetén, hogy a gyógytornát érdemes minél hamarabb megkezdeni. Szétnyílt hasizomnál fontos megemlítenünk, hogy ha hüvelyi úton történt a szülés, akkor érdemes 6 hetet várni a tornával, császármetszés esetén pedig az idő megduplázódik, tehát 12 hét után lehet elkezdeni a gyógytornát. Ez alól kivétel az intim torna (gát izom torna) melyet közvetlenül szülés után már érdemes elkezdeni.

szülés utáni gyógytorna

A gyógytorna olyan konzervatív terápiás módszer, amely természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe a panaszt kiváltó okot. Ha kihasználjuk ezt az alapvető képességünket, akkor hatékonyan serkenthetjük testünk öngyógyító folyamatait. Rendszeres gyógytornával nem lesz szükség műtéti beavatkozásra, és a szétnyílt hasizom szövődményeinek kialakulását is meggátolhatja, valamint a regenerációs időt is lerövidítheti.

Egy szakképzett gyógytornász személyre szabott funkcionális hasizom tréninget alkalmaz, amely megfelelő sorrendben aktiválja és erősíti a mély hasizmokat,növeli az izmok tónusát és erejét, ezáltal az egyenes hasizom izomkötegei ismét közelebb kerülnek egymáshoz, és stabilabb lesz a hasfal.

Ha szükséges, a terapeuta kineziológiai tapaszt is alkalmazhat, amelyek segíthetik a hasizmok aktivizációját, így könnyítve az eleinte nehézkes hasizom- és törzs gyakorlatokat. A tape emellett serkenti a szövetek keringését, ezáltal javul az oxigén- és tápanyagellátás, amely a szöveti regenerációt segíti elő.

A kezelésék végén a gyógytornász olyan alapvető életmódbeli tanácsokat ad, amelyekkel kímélheti a hasfalat és működtetni képes a mély hasizmot (m.transversus abdominis) a hétköznapi tevékenységek során is, mely a legfontosabb izom a rectusdiastasis helyreállításának terápiája során.

Gyógytornászaink akik a szétnyílt hasizom gyógyításával foglalkoznak

Milyen szövődményei lehetnek a szétnyílt hasizomnak gyógytorna hiányában?

Nem csak a kidudorodó has okoz esztétikai problémát, de komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ha a szétnyílt hasizom kezelése nem történik meg egy szakképzett gyógytornász vezetésével.

Egy gyenge hasfal nem tartja megfelelően a belső szerveket, emiatt azok leereszkedhetnek, és a jelentős mértékű terhelés miatt gyengülhetnek a medencefenék és a gát izmai is. Akár köldök-, hasfali- rekesz-, gerinc- vagy lágyéksérv is kialakulhat.

A hát-és derékfájás állandósulhat, megkeserítve ezzel a mindennapjait. A renyhe gátizomzat miatt pedig vizeletinkontinencia is kialakulhat.

Hogyan zajlik a szétnyílt hasizom gyógytornája?

A szétnyílt hasizom terápiáját először is egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük meg a Gyógytornászom.hu-nál. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Terapeutáink az anamnézis felvételhez részletesen kikérdezik Önt, amelynek során az aktuális panaszok mellett kitérnek a szülés körülményeire is. Kérjük, orvosi leleteit is hozza magával, ugyanis gyógytornászaink ezt is alaposan áttanulmányozzák a sikeres állapotfelmérés érdekében!

Az anamnézis vizsgálat után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek lényege, hogy tapintás és mozgáselemzés útján, speciális teszteket végezve szakszerűen megvizsgálja a hasizmok és a medencefenéki izmok működését. Az állapotfelmérés célja az aktuális állapot felmérése mellett egy személyre szabott terápiás terv felállítása.

Az állapotfelmérés eredménye és a terápiás terv alapján kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet a feladatok helyes kivitelezésére. Ha egy mozdulatsort nem a megfelelő módon megy végbe, lehetséges, hogy nem a megfelelő izomcsoportra hat és esetleg ellentétes eredményt kapunk. A már helyesen kivitelezett gyakorlatokat otthonában, házi feladatként Önnek is el kell végeznie. Ezek nem hosszú gyakorlatsorok, összesen 10-20 percet vesznek igénybe, azonban elengedhetetlen a kezelések alkalmával elért eredmények fenntartásához, valamint a regenerációs idő lerövidítéséhez.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 3-4 alkalom után jelentős mértékű, pozitív változásokról számolnak be. A hasizmuk erősebbé válik, ezáltal a derék-és hátfájdalmuk mérséklődik, valamint a kidudorodó has is láthatóan megváltozik, laposabbá válik.

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli és pesti, Nyugati téri rendelőjében is több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják, akik személyre szabott terápiát alkalmaznak. Ide kattintva elolvashatja szakembereink bemutatkozóját, és néhány kattintással bejelentkezhet a kiválasztott terapeutához. Rendelőnkben minden kezelés (tehát például a manuálterápia vagy a fascia terápia) a gyógytornával megegyező áron van, valamint nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szétnyílt hasizomra gyógytornát szeretne? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön szétnyílt hasizom problémájának kezelésében!  ↓

A szétnyílt hasizom terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A szétnyílt hasizom (latinul: rectus diastasis) bár leggyakrabban a várandós nőket érintő probléma, sokan nem is gondolnák, hogy bizonyos esetekben előfordulhat kisgyermekeknél és férfiaknál is. A hasizmok eltávolodása legtöbbször azok gyengesége miatt történik.

A szétnyílt hasizom szemmel látható tünetet okoz. A dudorodó has, vagy köznyelvben „terhes pocak” esztétikai problémát okoz, azonban további szövődmények is kialakulhatnak. A hát-és derékfájdalom, a hüvelyfal renyhesége, a vizelettartási problémák vagy a sérvesedés mind következménye lehet a szétnyílt hasizomnak. 

Az eltávolodott hasizmokat akár önmagának is kitapinthatja, a diagnózist és kezelést azonban leginkább gyógytornász szakember végzi. 

A probléma megelőzésében és kezelésében is elsődleges szerepet játszik egy tapasztalt gyógytornász, aki speciális, mélyizom erősítő és törzsstabilizációs gyakorlatokkal segíthet megerősíteni a hasizmokat. 

A gyógytorna olyan konzervatív terápiás módszer, amely természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe a panaszt kiváltó okot. Ha kihasználjuk ezt az alapvető képességünket, akkor hatékonyan serkenthetjük testünk öngyógyító folyamatait. 

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a kidudorodó has okoz esztétikai problémát, de komoly egészségügyi panaszok is kialakulhatnak, ha a szétnyílt hasizom kezelése nem történik meg egy szakképzett gyógytornász vezetésével.

Alábbi cikkünkben minden, a szétnyílt hasizommal kapcsolatos gyakori kérdésre választ adunk, csak kattintson az Ön által leginkább fontosnak tartott fejezet címére, és már el is olvashatja gyógytornászunk szakmai összefoglalóját.

1. Mi az a szétnyílt hasizom?

Egyenes hasizmainkat, amelyek függőlegesen futnak, középen egy vastag, rostos kötőszövet köti össze, amelyet latinul linea albának nevezünk. Bár egy rendkívül erős kötőszövetről van szó, mégis előfordulhat, hogy bizonyos erők hatására megnyúlik és elvékonyodik. 

Várandósság alatt ez a szétválás teljesen természetes folyamat, ugyanis a babának kell a hely. Fájdalommentesen és minden egyéb panasz nélkül megy végbe ez a folyamat, azonban a szülés után, ha a hasizom nem tudja visszanyerni eredeti állapotát, okozhat akár komolyabb problémákat is.

Névtelen terv - 2022-07-13T121737.746.png

Azonban a szétnyílt hasizom nem csak a várandós nőket érintheti. Előfordulhat csecsemőknél vagy olyan férfiaknál, akik gyakori, nehéz súlyok emelgetésével járó munkát végeznek.

A probléma minden második nőt érinthet, és bizonyos feltételezések szerint a késői babavállalás miatt nőtt meg ennyire az esetszám, ugyanis 30 év fölött a testünk nehezebben adaptálódik.  

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és szakszerűen kezeli azt? Tekintse meg szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk!

2. Miért alakulhat ki a szétnyílt hasizom?

Az alábbi esetekben jöhet létre a hasizom szétnyílása:

Gyenge hasizom 

Ha már a várandósság előtt is gyenge volt a hasizma, nagyobb eséllyel jöhet létre a teher miatt bekövetkező izom megnyúlás, ennek következtében az egyenes hasizom szétválása. Jó hír azonban, hogy ezt megelőzheti a megfelelő, és személyre szabott edzéssel.

Ikerterhesség

Egyszerre több baba kihordása sokszorosan megterhelő lehet a szervezet számára. A szétnyílás jóval nagyobb lehet, mint egyetlen magzat esetén, éppen ezért szülést követően minél hamarabb érdemes szakember segítségét kérni.

Nagy súlyú baba

Csak úgy, mint a több baba, a nagyobb súly miatt is létrejöhet a hasizmok megnyúlása. Ebben az esetben is azt tanácsoljuk, hogy ne várjon a panaszok kialakulásáig, minél előbb keressen fel gyógytornászt, aki személyre szabott módon segít megszüntetni a problémát!

Nem az első várandósság

Előfordulhat, hogy az első szülést követően nem alakul ki probléma, főként akkor, ha megfelelően edzett a hasizom és a mély izomlánc.  Azonban a második, vagy a harmadik baba kihordása után már nehezebben adaptálódhatnak a szövetek.

Császármetszés

Császármetszés során a hasfalat átvágják, és a baba megszületése után összevarrják a szöveteket. Maga a beavatkozás igen megterhelő lehet az anya és a baba számára is, miközben a hasizmok átmetszésével tulajdonképpen azok sérülnek. Fontos a mielőbb mozgás, és a megfelelő rehabilitáció.

Nehéz súlyok gyakori emelése

Ez az ok főként a férfiakat érintheti, ha nehéz fizikai munkát végeznek. Ebben az esetben is fontos az erős hasizom, valamint a core (mély) izmoknak köszönhető törzsstabilitás. Ennek hiányában hamarabb létrejöhet a hasizmok szétnyílása. A gyógytornászok által alkalmazott törzsstabilizációs gyakorlatokkal megelőzheti a probléma kialakulását!

Névtelen terv - 2022-07-13T121741.660.png

Koraszülött csecsemő

Ha kisgyermeket érint a probléma, az leginkább koraszülöttség miatt alakulhat ki.  

Szeretné megelőzni a szétnyílt hasizom kialakulását? Kérjen visszahívást és segítünk, vagy jelentkezzen be online felületünkön gyógytornára!

3. Mik a szétnyílt hasizom tünetei?

A szétnyílt hasizom szemmel látható tüneteket okoz, éppen ezért nagyon hamar észre lehet venni. Az alábbi jeleket tapasztalhatja, ha Önnél is fennáll a probléma:

 • kidudorodó has (más néven ”terheshas”) 6 hónappal a szülés után is
 • derék-és hátfájdalom
 • gátizom gyengeség
 • vizelettartási problémák
Névtelen terv - 2022-07-13T122450.683.png

Felismerte a tüneteket? Minél hamarabb gyógytornára lenne szüksége? Kérjen időpontot online!

4. Hogy néz ki a szétnyílt hasizom? Hogyan ellenőrizheti, hogy Önnél is fennáll-e ez a probléma?

 1. Feküdjön hanyatt, lábait húzza talpra.
 2. Szorítsa le a derekát.
 3. Köldökét húzza be a gerincoszlop felé.
 4. Egyik kezét helyezze a köldöke fölé, merőlegesen a hasfalra.
 5. Kilégzésre emelje meg a fejét (segítségként használhatja ehhez a másik kezét), mintha hasprést csinálna.
 6. Így, a has aktiválásával érzékelhetővé válnak az izmok, és a közöttük lévő rés. Tapintsa ki köldöke fölött és alatt is az esetleges szétválást, és vizsgálja meg, hány ujjnyi ez az eltérés.
Névtelen terv - 2022-07-12T200021.385.png

Olyan gyógytornászt keres, aki 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg naptárunkat és jelentkezzen be az Önnek megfelelő időpontra!

5. Mik lehetnek a szétnyílt hasizom következményei?

A 1-1,5 ujjnyi rés még könnyen előfordulhat jóval a szülés után is, azonban ha ez a rés 2-2,5 ujjnyi vagy annál nagyobb, akkor már patológiásnak számít és könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. 

Sérv is kialakulhat

A szétnyílt hasizmok már nem tartanak megfelelően, ez pedig sérvesedéshez vezethet. A hasfalon tapintható csomó a normál helyéről kitüremkedett belső szerv egy bizonyos része. Tehát a sérv tulajdonképpen egy kis kapu, amelyen át a szerv vagy szövet nyomás hatására kitüremkedhet. A folyamat kezdetén hasi diszkomfort érzetet tapasztalhat, valamint jellegzetes a köldök körül megjelenő duzzanat

A kitüremkedés bizonyos helyzetekben fokozódhat, például köhögéskor vagy nevetéskor, tehát a legtöbb olyan esetben, amikor a hasizmokat aktiváljuk. 

Hát-és derék fájdalmakat is okozhat

Hát-és derékfájás esetén merevnek érezzük az érintett gerincszakaszt, és nehezünkre esik előre, hátra vagy oldalra hajolnunk. A fájdalom megjelenhet a gerinc mellett, vagy a lapockák környékén és megkeserítheti a mindennapokat.

Névtelen terv - 2022-07-13T153255.688.png

Vizelettartási problémái lehetnek

A hasizom és a gátizmok együtt tudnak hatékonyan működni, ha a has gyenge, akkor a gát is nehezebben aktiválódik. Így közvetve hozzájárul a hasizom az inkontinenciához, elsősorban a gátizmok gyengesége okozza. Emiatt a hüvely renyheségét, valamint vizelet inkontinenciát is tapasztalhat. 

Ha tehát úgy érzi, hogy Önnél is hasizom szétnyílás jött létre, érdemes felkeresnie egy szakképzett gyógytornászt, aki kezelésbe veszi a szétnyílt hasizmot, így megelőzheti a további panaszok kialakulását!

Egy 30 zárt és 2 nyílt kérdésből álló online felmérés során a rectus diastasisban érintett nők életminőségét vizsgálták a probléma tükrében. A kérdőívet 319 nő töltötte ki, akik szülés után szétnyílt hasizommal küzdöttek. Az eredmények alapján elmondható, hogy a rectus diastasis nem csak fájdalmat, vizelettartási gondokat és emésztési zavarokat okozhat, hanem a mentális egészségre is negatív hatással van, ugyanis gyakran társul hozzá szégyen, elkeseredettség, tehetetlenség és az önbecsülést is jelentős mértékben csökkenti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35760642/

6. Hogyan diagnosztizálják a szétnyílt hasizmot?

A probléma szemmel látható, valamint jól kitapintható. Éppen ezért, ha felkeres egy gyógytornász szakembert, már az első alkalom során, egy alapos állapotfelméréssel kiderülhet a hasizmok eltávolodása, és az általa okozott további panaszok.

Névtelen terv - 2022-07-12T200039.385.png

Megfizethető áron keres magán gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be hozzánk!

7. Milyen kezelési módok léteznek szétnyílt hasizom esetén?

A hasizmok regenerációja jó esetben 3-4 hónap alatt lezajlik. Ha még ezt követően is érezhető kisebb rés az izmok között, érdemes felkeresni egy gyógytornászt. 

A szétnyílt hasizom terápiája alapvetően konzervatív úton történik, vagyis mozgás útján segítik elő a regenerációt. Ehhez azonban türelemre és kitartásra lesz szükség, azonban mindez megéri, ugyanis a megfelelő és személyre szabott kezeléssel megelőzhető a szövődmények kialakulása.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb terápia

A gyógytorna mechanikai energiát használ fel gyógyítás céljából. A módszert sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet. Sokan azt gondolják, gyógytornára csak az jár, akinek nagy fájdalma van vagy eltört valamije, azonban ennél sokkal több esetben segíthet! 

Alapvetően a gyógytorna feladatai háromfélék lehetnek: 

 • A páciens által végzett aktív gyakorlatok (erősítés, nyújtás, egyensúlyfejlesztés, koordináció fejlesztése, tartásjavító gyakorlatok). 
 • Dolgozhat a gyógytornász úgy is, hogy a páciens passzív, vagyis ő végzi a kezelést (ez lehet izomlazítás, nyújtás, átmozgatás). 
 • A harmadik verzió, amikor a gyógytorna kezelés vezetett aktívan zajlik, vagyis a gyógytornász és a páciens együtt dolgozik. Ilyenkor a kezelt személynek kis mozdulatokat, az izmok feszítését, mozgatását kell végeznie vagy levegőt venni-kifújni. 

A gyógytorna eszközökkel és anélkül is rendkívül hatékonyan segít a fájdalom csökkentésében. 

Egy 37 fős vizsgálatban azt kutatták, hogy az online gyógytorna lehet-e annyira hatásos, mint a személyes, offline alkalmak során végzett torna. A jelentkezőket két csoportra osztották: az egyik csoport online, a másik offline tornázott 6 héten keresztül, heti kétszer 40 percet. A feladatok törzsstabilizációs gyakorlatok voltak, és a hasizmok közötti távolság mértékét ultrahanggal vizsgálták, valamint mérték az állóképességet és a törzsstabilizációt is. Az eredmények alapján nem volt szignifikáns különbség a két csoport között, tehát az online torna is legalább annyira hatékony volt rectus diastasis esetén, mint az offline alkalmak.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35742279/

Névtelen terv - 2022-07-13T163208.677.png

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit és jelentkezzen be az Önnek szimpatikus szakemberhez!

8. Megelőzhető a hasizom szétnyílása?

Van néhány dolog, amelyek betartásával megelőzheti a hasizmok eltávolodását. Ehhez gyógytornászunk tanácsai a következők:

 1. Végezzen rendszeresen az Ön számára is megfelelő edzést, amely nem csak erősítést, hanem nyújtást is tartalmaz.
 2. Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, ezáltal a lágyszövetek rugalmasságát támogathatja.
 3. A várandósság alatt is végezhet könnyedebb testmozgást, fontos azonban, hogy ezt csak a 2. és a 3. trimeszterben tegye!
 4. Figyeljen a testtartására! Ha hanyagtartással küzd, vagy gerincferdüléssel, keressen fel gyógytornászt, aki célzott gyakorlatokkal segíthet megszüntetni a kialakult problémát.
Névtelen terv - 2022-07-13T160900.983.png

Személyre szabott gyógytornára van szüksége? Jelentkezzen be hozzánk online, vagy kérjen visszahívást!

9. Hogyan segít a gyógytorna szétnyílt hasizom esetén?

Általánosságban elmondható minden panasz esetén, hogy a gyógytornát érdemes minél hamarabb megkezdeni. Szétnyílt hasizomnál fontos megemlítenünk, hogy ha hüvelyi úton történt a szülés, akkor érdemes 6 hetet várni a tornával, császármetszés esetén pedig az idő megduplázódik, tehát 12 hét után lehet elkezdeni a gyógytornát.

A gyógytorna olyan konzervatív terápiás módszer, amely természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe a panaszt kiváltó okot. Ha kihasználjuk ezt az alapvető képességünket, akkor hatékonyan serkenthetjük testünk öngyógyító folyamatait. Rendszeres gyógytornával nem lesz szükség műtéti beavatkozásra, és a szétnyílt hasizom szövődményeinek kialakulását is meggátolhatja, valamint a regenerációs időt is lerövidítheti.

Alapos állapotfelmérést követően a gyógytornászok egyéni terápiás tervet alkalmazva támogatják a hasfal regenerációját. Egy szakképzett gyógytornász tehát személyre szabott funkcionális hasizom tréninget alkalmaz, amely növeli az izmok tónusát és erejét, ezáltal az egyenes hasizom ismét középre fog húzódni, immár egy erősebb állapotában. 

Izomerősítő és nyújtó feladatokkal komplex módon kezelik az egyes izomcsoportokat, így a teljes testre hatást gyakorolnak. Ha szükséges, egyéb terápiás módszereket is alkalmazhatnak az egészsége érdekében.

A szülést követően további problémák esetén is segíthet a gyógytorna.

Manuálterápiás eljárás során kézzel kivitelezett fogásokkal kezelik az ízületeket, illetve főként a gerincet alkotó csigolyákat. A várandósság során a medence ízületei meglazulnak, elősegítve ezzel a szülést. A fellazult ízületek gyakran maradnak szülés után is elmozdult pozícióban, ezzel panaszokat okozva, magukkal hozva a csigolyák ízületeinek mozgásbeszűkülését is. Ezeknek korrigálására alkalmas a manuálterápia. 

A fascia technikáknak köszönhetően a császármetszés következtében kialakult hasi hegeket kezelik, ezáltal megelőzhetőek a letapadások, amelyek később komoly problémákkal és fájdalommal járhatnak.

Ha szükséges, a terapeuta kineziológiai tapaszt is alkalmazhat, amelyek összehúzzák, és egyben tartják a hasizmokat, így elősegítve azok újbóli egyesülését. A tape serkenti a szövetek keringését, ezáltal javul az oxigén- és tápanyagellátás, amely a szöveti regenerációt segíti elő.

A kezelésék végén a gyógytornász olyan alapvető életmódbeli tanácsokat ad, amelyekkel kímélheti a hasfalat.

Névtelen terv - 2022-07-12T200034.591.png

Budapest központjában keres gyógytornászt? Jelentkezzen be hozzánk pesti vagy budai rendelőnkbe!

10. Milyen szövődményei lehetnek a szétnyílt hasizomnak gyógytorna hiányában?

Nem csak a kidudorodó has okoz esztétikai problémát, de komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ha a szétnyílt hasizom kezelése nem történik meg egy szakképzett gyógytornász vezetésével. 

Az elvékonyodott és megnyúlt hasfal nem tartja megfelelően a belső szerveket, emiatt azok leereszkedhetnek, és a jelentős mértékű terhelés miatt gyengülhetnek a medencefenék és a gát izmai is. Akár köldök-, hasfali- rekesz-, gerinc- vagy lágyéksérv is kialakulhat.

A hát-és derékfájás állandósulhat, megkeserítve ezzel a mindennapjait. A renyhe gátizomzat miatt pedig vizeletinkontinencia is kialakulhat.

11. Hogyan zajlik a szétnyílt hasizom gyógytornája?

A szétnyílt hasizom terápiáját először is egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük meg a Gyógytornászom.hu-nál. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Terapeutáink az anamnézis felvételhez részletesen kikérdezik Önt, amelynek során az aktuális panaszok mellett kitérnek a szülés körülményeire is. Kérjük, orvosi leleteit is hozza magával, ugyanis gyógytornászaink ezt is alaposan áttanulmányozzák a sikeres állapotfelmérés érdekében! 

Az anamnézis vizsgálat után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek lényege, hogy tapintás és mozgáselemzés útján, speciális teszteket végezve szakszerűen megvizsgálja a hasizmok és a medencefenéki izmok működését. Az állapotfelmérés célja az aktuális állapot felmérése mellett egy személyre szabott terápiás terv felállítása.

Az állapotfelmérés eredménye és a terápiás terv alapján kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet a feladatok helyes kivitelezésére. Ha egy mozdulatsort nem a megfelelő módon megy végbe, lehetséges, hogy nem a megfelelő izomcsoportra hat és esetleg ellentétes eredményt kapunk. A már helyesen kivitelezett gyakorlatokat otthonában, házi feladatként Önnek is el kell végeznie. Ezek nem hosszú gyakorlatsorok, összesen 10-20 percet vesznek igénybe, azonban elengedhetetlen a kezelések alkalmával elért eredmények fenntartásához, valamint a regenerációs idő lerövidítéséhez

Kiemelendő, hogy nálunk a kiegészítő kezelések ára nem felárasak, tehát a manuálterápiás kezelés és a tape felhelyezés is ugyanannyiba kerül, mint egy gyógytorna alkalom. 

Névtelen terv - 2022-07-12T200026.450.png

A gyógytorna nem fájhat, maximum kényelmetlen érzést érezhet. Empatikus gyógytornászaink azonban igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni, ugyanis ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni a mélyebb kezeléseket is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki amúgy is folyamatosan monitorozza az Ön arcáról és az izmai rezdüléséből, hogy éppen melyik feladat fáj Önnek.

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben adott az átöltözési és a tusolási lehetőség is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 3-4 alkalom után jelentős mértékű, pozitív változásokról számolnak be. A hasizmuk erősebbé válik, ezáltal a derék-és hátfájdalmuk mérséklődik, valamint a kidudorodó has is láthatóan megváltozik, laposabbá válik.

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli és pesti, Nyugati téri rendelőjében is több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják, akik személyre szabott terápiát alkalmaznak. Ide kattintva elolvashatja szakembereink bemutatkozóját, és néhány kattintással bejelentkezhet a kiválasztott terapeutához. Mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet! 

12. Hogyan jelentkezhet be gyógytornára?

Amennyiben Önnél is szétnyílt hasizmot diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a szétnyílt hasizom gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés