szétnyílt hasizom

A szétnyílt hasizom – rectus diastasis kezelése gyógytornával

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, ritkán azonban előfordulhat kisgyermekeknél és férfiaknál is. Esztétikailag okozhat középen has kidudorodást- vagy épp behorpadást, de van hogy kívülről nem látható. A has kidudorodásával járó, derék-és hátpanaszokat okozó hasizom szétnyílás kezeletlenül komolyabb egészségügyi gondokhoz vezethet. Pontosan hogyan alakul ki? Mik lehetnek a további tünetei? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában milyen szövődményekre számíthat? Ebből a cikkünkből minden kérdésére választ kaphat!

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A hasizom megerősödhet.
 • A hasa laposabbá válhat.
 • A hát-és derékpanaszai jelentős mértékben enyhülhetnek.
 • Javulhat a vizelettartási képesség.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi az a szétnyílt hasizom és mi okozza?

Egyenes hasizmainkat, amelyek függőlegesen futnak, középen egy vastag, rostos kötőszövet köti össze, amelyet latinul linea albának nevezünk. Bár egy rendkívül erős kötőszövetről van szó, mégis előfordulhat, hogy a megnövekedett hasűri nyomás hatására túlnyúlik és funkció zavart okoz.

Várandósság alatt ez a szétválás teljesen természetes folyamat, ugyanis a babának kell a hely. Fájdalommentesen és minden egyéb panasz nélkül megy végbe ez a folyamat, azonban a szülés után, ha a linea alba- a középen lévő kötőszövetes sáv nem tudja visszanyerni eredeti állapotát, okozhat akár komolyabb problémákat is.

A hasizom szétnyílásának az alábbiak lehetnek a rizikófaktorai:

 • kötőszövetei gyengeség elsősorban
 • túlsúly
 • gyenge mélyhasizom (már a várandósság előtt is)
 • ikerterhesség
 • nagy súlyú baba
 • nem az első várandósság
 • császármetszés

A szétnyílt hasizom azonban nem csak a várandós nőket érintheti. Előfordulhat csecsemőknél vagy olyan férfiaknál, akik gyakori, nehéz súlyok emelgetésével járó munkát végeznek, valamint a túlsúlyos embereknél.

Mik a szétnyílt hasizom tünetei?

A szétnyílt hasizom nem tűnik sok esetben rögtön fel, ezért annak diagnosztizálására szükséges egy szakember által elvégzett manuális tesztet elvégezni. Azonban az alábbi jelek árulkodók lehetnek, pláne szülés után: az alábbi jeleket érdemes figyelni szülés után:

 • kidudorodó has/”terheshas” (6 hónappal a szülés után is)
 • behorpadás a köldök fölött és- vagy alatt
 • derék-és hátfájdalom
 • gátizom gyengeség

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és szakszerűen kezeli azt? Tekintse meg szakemberink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk!

Hogyan ellenőrizheti, hogy Önnél is fennáll-e a szétnyílt hasizom problémája?

 1. Feküdjön hanyatt, lábait húzza talpra.
 2. Szorítsa le a derekát.
 3. Köldökét húzza be a gerincoszlop felé.
 4. Egyik kezét helyezze a köldöke fölé, merőlegesen a hasfalra.
 5. Kilégzésre emelje meg a fejét (segítségként használhatja ehhez a másik kezét), mintha hasprést csinálna.
 6. Így, a has aktiválásával érzékelhetővé válnak az izmok, és a közöttük lévő rés. Tapintsa ki köldöke fölött és alatt is az esetleges szétválást, és vizsgálja meg, hány ujjnyi ez az eltérés.

A 1-1,5 ujjnyi rés még könnyen előfordulhat jóval a szülés után is, azonban ha ez a rés 2-2,5 ujjnyi vagy annál nagyobb, akkor már patológiásnak számít és könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. Azonban a pontos diagnózis felállítására mindenképp forduljon szakemberhez! Érdemes felkeresnie egy szakképzett gyógytornászt, akivel kezelésbe vehetik a szétnyílt hasizmot, és megelőzhetik a további panaszok kialakulását!

Hogyan segít a gyógytorna szétnyílt hasizom esetén?

Általánosságban elmondható minden panasz esetén, hogy a gyógytornát érdemes minél hamarabb megkezdeni. Szétnyílt hasizomnál fontos megemlítenünk, hogy ha hüvelyi úton történt a szülés, akkor érdemes 6 hetet várni a tornával, császármetszés esetén pedig az idő megduplázódik, tehát 12 hét után lehet elkezdeni a gyógytornát. Ez alól kivétel az intim torna (gát izom torna) melyet közvetlenül szülés után már érdemes elkezdeni.

szülés utáni gyógytorna

A gyógytorna olyan konzervatív terápiás módszer, amely természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe a panaszt kiváltó okot. Ha kihasználjuk ezt az alapvető képességünket, akkor hatékonyan serkenthetjük testünk öngyógyító folyamatait. Rendszeres gyógytornával nem lesz szükség műtéti beavatkozásra, és a szétnyílt hasizom szövődményeinek kialakulását is meggátolhatja, valamint a regenerációs időt is lerövidítheti.

Egy szakképzett gyógytornász személyre szabott funkcionális hasizom tréninget alkalmaz, amely megfelelő sorrendben aktiválja és erősíti a mély hasizmokat,növeli az izmok tónusát és erejét, ezáltal az egyenes hasizom izomkötegei ismét közelebb kerülnek egymáshoz, és stabilabb lesz a hasfal.

Ha szükséges, a terapeuta kineziológiai tapaszt is alkalmazhat, amelyek segíthetik a hasizmok aktivizációját, így könnyítve az eleinte nehézkes hasizom- és törzs gyakorlatokat. A tape emellett serkenti a szövetek keringését, ezáltal javul az oxigén- és tápanyagellátás, amely a szöveti regenerációt segíti elő.

A kezelésék végén a gyógytornász olyan alapvető életmódbeli tanácsokat ad, amelyekkel kímélheti a hasfalat és működtetni képes a mély hasizmot (m.transversus abdominis) a hétköznapi tevékenységek során is, mely a legfontosabb izom a rectusdiastasis helyreállításának terápiája során.

Gyógytornászaink akik a szétnyílt hasizom gyógyításával foglalkoznak

Milyen szövődményei lehetnek a szétnyílt hasizomnak gyógytorna hiányában?

Nem csak a kidudorodó has okoz esztétikai problémát, de komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ha a szétnyílt hasizom kezelése nem történik meg egy szakképzett gyógytornász vezetésével.

Egy gyenge hasfal nem tartja megfelelően a belső szerveket, emiatt azok leereszkedhetnek, és a jelentős mértékű terhelés miatt gyengülhetnek a medencefenék és a gát izmai is. Akár köldök-, hasfali- rekesz-, gerinc- vagy lágyéksérv is kialakulhat.

A hát-és derékfájás állandósulhat, megkeserítve ezzel a mindennapjait. A renyhe gátizomzat miatt pedig vizeletinkontinencia is kialakulhat.

Hogyan zajlik a szétnyílt hasizom gyógytornája?

A szétnyílt hasizom terápiáját először is egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük meg a Gyógytornászom.hu-nál. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Terapeutáink az anamnézis felvételhez részletesen kikérdezik Önt, amelynek során az aktuális panaszok mellett kitérnek a szülés körülményeire is. Kérjük, orvosi leleteit is hozza magával, ugyanis gyógytornászaink ezt is alaposan áttanulmányozzák a sikeres állapotfelmérés érdekében!

Az anamnézis vizsgálat után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek lényege, hogy tapintás és mozgáselemzés útján, speciális teszteket végezve szakszerűen megvizsgálja a hasizmok és a medencefenéki izmok működését. Az állapotfelmérés célja az aktuális állapot felmérése mellett egy személyre szabott terápiás terv felállítása.

Az állapotfelmérés eredménye és a terápiás terv alapján kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet a feladatok helyes kivitelezésére. Ha egy mozdulatsort nem a megfelelő módon megy végbe, lehetséges, hogy nem a megfelelő izomcsoportra hat és esetleg ellentétes eredményt kapunk. A már helyesen kivitelezett gyakorlatokat otthonában, házi feladatként Önnek is el kell végeznie. Ezek nem hosszú gyakorlatsorok, összesen 10-20 percet vesznek igénybe, azonban elengedhetetlen a kezelések alkalmával elért eredmények fenntartásához, valamint a regenerációs idő lerövidítéséhez.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 3-4 alkalom után jelentős mértékű, pozitív változásokról számolnak be. A hasizmuk erősebbé válik, ezáltal a derék-és hátfájdalmuk mérséklődik, valamint a kidudorodó has is láthatóan megváltozik, laposabbá válik.

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli és pesti, Nyugati téri rendelőjében is több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják, akik személyre szabott terápiát alkalmaznak. Ide kattintva elolvashatja szakembereink bemutatkozóját, és néhány kattintással bejelentkezhet a kiválasztott terapeutához. Rendelőnkben minden kezelés (tehát például a manuálterápia vagy a fascia terápia) a gyógytornával megegyező áron van, valamint nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szétnyílt hasizomra gyógytornát szeretne? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön szétnyílt hasizom problémájának kezelésében!  ↓