térdfájás

A térdfájás fajtái, okai és kezelése gyógytornával

A térdfájás nagyon sok embert érint, és ritkán fordulnak vele időben szakemberhez, azonban minél tovább áll fenn a panasz, annál több statikai probléma léphet fel. Fontos tehát időben kideríteni a térdfájdalom hátterében álló okot, és kezelni azt.

De milyen fajtái létezhetnek a térdfájásnak és milyen okok vezetnek a probléma kialakulásáig? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mit tapasztalhat? Ezekre a kérdésekre válaszoltunk az alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Különböző térdfájás? Ezek lehetnek a fajtái

A térdfájás hátterében álló ok felkutatásához igen fontos szempont meghatározni, hogy milyen típusú térdpanaszról van szó. Ezeket besorolhatjuk a fájdalom helye vagy a fájdalom provokációs tényezője alapján az alábbi típusokba:

Mozdulatokhoz köthető térdfájás fajták

A térdfájás eltérő esetekben jelentkezhet, nem mindenkinek ugyanott, ugyanarra a mozdulatra és ugyanakkor fáj. Vannak azonban tipikus mozdulatok, amelyek kiválthatják a panaszt, például egy egyszerű térdhajlítás során, vagy guggolás közben, vagy a nagyon gyakori lépcsőn lefelé közlekedéskor jelentkező térdfájdalom.

A szakemberek a mozgáshoz, főként a futáshoz köthető térdfájást nevezik futótérd jelenségnek, amelyről itt írtunk bővebben.

A térdfájdalom helye alapján meghatározható típusok

Gyakori, hogy a térd belső oldalán tapasztal fájdalmat. Ezt a típusú térdfájást általában az oldalsó keresztszalag túlterhelése, illetve az abból adódó húzódás adja.

Ha nincs meghatározható pont, hanem magában az ízületben érez nyomó, állandó diszkomfort érzetet, szintén mérvadó lehet a diagnózis felállítása során.

Ezek a problémák okozhatnak térdfájdalmat

Térdfájás okait 4 nagy csoportba sorolhatjuk. Lássuk ezeket bővebben:

Térdsérülésből adódó térdfájdalom

A szalagsérülések igen heves fájdalommal járnak. Létrejöhet egy hirtelen irányváltoztatással járó mozdulat vagy egy ugrásból való rossz földet érés, esetleg hirtelen csavaró mozdulat főleg nagy intenzitású mozgásnál/sportnál.

Sérülésnél nem feltétlenül jön létre szalagszakadás, azonban előfordulhat a térd, vagy a térdkalács ficama egy rossz mozdulat hatására. Meg kell említenünk, hogy a térdficam nem csak a sportolókat érintheti, hanem a passzív életmódot élőknél is előfordulhat az izmok fokozott gyengesége miatt.

Egy egyszerű izomhúzódás is napokig, vagy akár hetekig tartó térdpanaszokat okozhatnak. Ha nem melegített be megfelelően vagy egyáltalán nem, az azt jelenti, hogy nem készítette fel ízületeit sem a nagyobb terhelésre. Emiatt a hirtelen fellépő erőbehatások akár súlyos sérülések kialakulásához is vezethet. A térd körüli izomzat egyensúlyának felbomlása vagy a nem megfelelő mozgáskoordináció is növeli a térdpanaszok kialakulásának esélyét.

Futótérdről akkor beszélünk, ha a térdízület külső részén vagy a térdkalács körül jelentkezik fájdalom és nyomásérzékenység. Nem csak sportolóknál, futás közben jelentkezhet ez a jellemzően hirtelen kialakuló panasz, hanem gyakran a lépcsőzés, térdelés, guggolás vagy a hosszabb ideig tartó ülés is kiválthatja a térdfájdalmat.

Térdfájdalommal foglalkozó gyógytornászaink

Ízületi- vagy íngyulladás okozta térdpanasz

Ízületi gyulladásnál a tok belsején lévő hártya gyullad be,amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől beduzzadhat és fájdalmassá válhat a térd. Abban az esetben, ha mindkét térdben, egyidejűleg jelentkezik a gyulladás, akkor reumatoid arthritis állhat a probléma hátterében, de előfordulhat csak az egyik oldali ízület gyulladásavalamilyen fertőzés, vagy porckopás hatására.

Íngyulladás esetén a térdízületen tapadó izmok inai válnak panaszossá. Ebben az esetben is a további tünetek lehetnek a terület duzzanata, a bőr pirossá és meleg tapintatúvá, valamint nyomás érzékennyé válik.

Térdfájás porckopás, porcleválás miatt

Porckopás alatt a combcsont, a sípcsont és a térdkalács közötti porcfelszínek kopását értjük. Más néven térd artórzisnak is nevezett betegség hátterében a porfelszín elhasználódása áll.

Porcleválás esetén a meniscus szakadásáról beszélünk. Az ízület erőteljes csavarása, túlhajlítása esetén sérülhet ez a porc a térdünkben, ami akár el is szakadhat. Jellemzően sportoláskor vagy erőteljesebb fizikai munka hatására jöhet létre. További rizikófaktor lehet még az aszimmetrikus testtartásból fakadó helytelen terhelés, valamint a túlzott igénybevétel, amely a kor előrehaladtával okozhat panaszt.

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) és a térdízület fájdalma

A nyáktömlők (latinul: bursa) ízületi hártyából álló folyadékkal telt tömlők, amelyek a csontok, inak, izmok között helyezkednek el. Nyáktömlő gyulladás (bursitis) esetén az azt alkotó ízületi hártya gyulladásáról beszélünk. Az ebből adódó fájdalom főként fizikai igénybevételkor jelentkezhet, és idővel egyre rosszabb lesz, végül nyugalmi helyzetben sem enyhül a panasz.

A lúdtalp és a térdfájás kapcsolata

A lúdtalp statikai eltérés miatt kialakult probléma, amely a lábboltozatok gyengeségéből vagyok azok hiányából ered. Hosszú távon az ebből adódó statikai problémák a teljes testre kihathatnak, és a megváltozott terheléseloszlás miatt más terület is panaszossá válhat. Így fordulhat elő, hogy a lúdtalp térdfájást is okozhat.

A térdfájás kezelése gyógytornával – bemutatjuk a módszereket

Térdfájás esetén a gyógytorna a kiváltó okot célozva segít csökkenteni a fájdalmat, és visszanyerni a térd terhelhetőségét. A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer térdprobléma esetén, ugyanis mozgásszervi panaszt gyógyít az egyik legalapvetőbb képességünkkel, a mozgással.

A panaszos térd átmozgatása történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is elengedhetetlen része a gyógytornának, hiszen az inak, izompólyák állapota befolyásolja a térd mozgástartományát és terhelhetőségét.

A gyógytornászok célja, hogy funkcionális gyakorlatokkal a térd és a csípő körüli izmokat, valamint a lábszár izmait nyújtsák, és egyaránt erősítsék is. Az alsó végtag izomegyensúlyának helyreállításához feltétlen szükséges a törzsizmok erősítése is, éppen ezért a gyógytornát komplexen építik fel a terapeuták.

Rendszeres gyógytornával lehetséges a sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés. Ennek az ütemezését, a fokozatok betartását a gyógytornászok tudják az Ön problémájának megfelelően meghatározni és ebben tanácsot adni.

A gyógytornászok a térdfájás kiegészítő terápiájaként kineziológiai tapaszt is felhelyezhetnek a panaszos területre. A módszer lényege, hogy az izmok húzásával stabil helyzetben tartsák a térdízületet, ezáltal csökkenjen a súrlódás, a fájdalom és a duzzanat.

Térdspecialista gyógytornászt keres, megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, és kérjen időpontot hozzánk online!

Így zajlik az első alkalom gyógytorna, azaz az állapotfelmérés térdfájás esetén

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai (Buda) és Bajcsy-Zsilinszky úti (Pest) rendelőjében a térdfájás gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amelyben segíthetnek a korábbi orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletek is. A részletes kikérdezés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy meggyőződjön a problémája eredetéről, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az ok kiderítése után kezdődhet meg a térdfájdalmára a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és kiválasztja, melyik szakemberünkhöz szeretne jönni. Már néhány kattintással bejelentkezhet az Önnek megfelelő időpontra, és néhány napon belül megkezdheti a gyógytornát. Már az első 2-3 alkalom után jelentős fájdalomcsökkenést tapasztalhat, és rendszeres kezelésekkel ismét panaszmentes lehet a mozgás.

A térdfájás és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna nélkül a térdfájdalom krónikussá válhat, azaz hosszantartó, a mindennapokat megkeserítő panaszt okozhat. Az ízület és a lágyrészek kezelése nélkül csökkenhet a térdízület mozgástartománya, ezáltal bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé válik.

Egy állandó térdpanasz más területeken is problémát alakíthat ki. Például a fájdalom miatt kíméli az érintett oldali végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik.

De nem csak az ellenoldali térdben alakulhat ki újabb probléma, hanem például a csípőben, bokában, derékban is fájdalom vagy akár diszfunkció jelentkezhet. A helytelen terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt.

Gyógytorna nélkül a gyógyulási fázis így sokkal több időt vehet igénybe, valamint minél később kezdi meg egy szakember által a tornát, annál több probléma alakulhat ki, így pedig nehezebb lesz a kiváltó ok kikezelése.

Térdfájás gátolja a mozgásban? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a térdfájdalmának kiváltó okának kezelésében!↓