A vállfájdalom lehetséges okai

A vállfájdalom okai és kezelése gyógytornával

Az alábbi kérdést sokszor felteszik a gyógytornászoknak: „Miért fáj a vállam?”. Lehet, hogy nem is gondolná, de a vállfájdalom mögött számos kiváltó ok meghúzódhat. Ha még Ön is keresi erre a kérdésére a választ, ajánljuk az alábbi összefoglaló cikkünket! Nem csak a vállfájdalom lehetséges okait részletezzük, hanem bemutatjuk, hogyan zajlik a vállfájdalom gyógytorna kezelése, és azt is, hogy hogyan segít ez a kezelési módszer az Ön panaszán. Végül pedig arra is kitérünk, hogy milyen további problémákat okozhat a gyógytorna hiánya.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna vállfájdalom esetén

A vállfájdalom esetén alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett nagyon fontos, hogy a probléma oka is kezelve legyen. Erre nyújt hatékony segítséget a gyógytorna, amely a vállfájdalom kiváltó okát kezeli a legtermészetesebb úton, a mozgás által.

A fájdalom miatt a görcsössé vált, vagy épp letapadt izmok fellazítását, valamint a mozgásterjedelem növelését a gyógytorna többféle módon veszi kezelésbe.

A gyógytorna során nyújtó valamint mobilizáló gyakorlatok segítségével enyhítjük a vállfájdalmat és kezeljük a kiváltó okot. A nyújtó gyakorlatok jótékony hatással vannak a megfeszült izmokra, segítségükkel az izmok ellazulnak, nem fogja érezni a görcsösséget a vállában, valamint helyreállíthatjuk a vállízület normál mozgástartományát is.

A nyújtó feladatok mellett a terapeuta a vállízület stabilizálására is nagy hangsúlyt fektet a gyógytorna során. Ehhez a váll körüli izmok erősítését célzó, aktív gyakorlatsorokat diktál Önnek a terapeuta. Ilyenek lehetnek a zárt láncú gyakorlatok, például egy fekvőtámasz kiinduló helyzet, amelyekkel a panaszt kiváltó instabil váll is biztonságosan megerősíthető.

Egy szakember által összeállított és felügyelt tornának köszönhetően sokáig megőrizhető a váll egészsége.

Fontos megjegyezni, hogy hirtelen jelentkező, erőteljesebb, éles valamint huzamosabb ideje fennálló, tompa, sajgó fájdalomtünettel mihamarabb forduljon orvoshoz!

A vállfájdalom szövődményei válltorna nélkül

A vállfájdalom gyógytorna kezelés nélkül könnyen állandósulhat, valamint  további mozgásszervi funkcióromláshoz, akár konkrét megbetegedéshez is vezethet.

Ilyen betegség lehet például a befagyott váll. A folyamat lényege, hogy a váll és a környező lágyrészek gyulladásos állapotba kerülnek, majd ezek a gyulladt szövetek megvastagodnak és merevvé válnak. Emiatt a vállízület mozgása akadályozottá válik, amely akár hegesedési problémákat is okozhat. A befagyott váll gyógyulási ideje nagyon hosszú, akár 2 évig is eltarthat, mire a vállízület normál funkciója visszaáll.

Vállfájdalom kezelése gyógytornászaink segítségével

A vállfájdalom gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu professzionális rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a vállfájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen típusú és erősségű a fájdalom, mire erősödik, mire enyhül, stb… Valamint, ha orvosi lelete is van problémájáról kérjük, hozza magával, mert a szakemberek ezeket is áttanulmányozzák kezelés előtt.

Ez után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel felméri a vállízület állapotát, és a fájdalmat kiváltó ok megtalálására koncentrál. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az eddigiek alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése.

Az állapotfelmérés végén kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a nyújtó gyakorlatok mellett erősítő feladatokat is diktál Önnek a terapeuta. Ezek lényege a váll és lapocka körüli izmok erősítése, ezáltal a stabilitásuk növelése. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni.

A Gyogytornaszom.hu gyógytornász szakemberei által vezetett, irányított gyógytorna valamint az ezzel párhuzamosan végzett otthoni rendszeres torna elősegíti a kar mozgáshatárának javulását, valamint a vállízületi fájdalomérzet fokozatos csökkenését, megszűnését a merev, feszülő, rövidült izomzat nyújtásával, és a végtag kíméletes mobilizálásával.

A vállízület anatómiája

A vállízületet testünk legnagyobb mozgásra képes ízülete. A vállízület és a lapocka harmonikus mozgása felel a karok széles tartományú mozgásteréért, a váll mobilitásáért.

vállízület

A vállízület (glenohumerális izület), egy úgynevezett gömbízület, amelyben az ízület feje, és a vápa tökéletes illeszkedése ,valamint a tok és szalagrendszer és izomrendszer megfelelő működése teszi lehetővé a kar szabad mozgásait. A problémamentes teljes mozgásterjedelem fenntartásához szükséges a megfelelő mobilitás és stabilitás megléte. Egy úgynevezett passzív támasztó rendszer részei az ízületet körülvevő tok és szalagrendszer, mely a véghelyzeti stabilitásért felelős a mozgáspálya végén. Az aktív rendszer része az izomrendszer, elsősorban a rotátorköpeny izmai, melyek a stabilitás mellett a mobilitásban is részt vesznek.

A vállöv bonyolult felépítéséből adódóan és a vállízület kiterjedt mozgástartománya miatt igen sérülékeny, így a váll tartós fájdalma komolyabb ízületi problémát is jelezhet. A vállfájdalom kialakulhat stressz, izületi kopás, húzódás, izomegyensúly felborulás izomgörcs miatt. De akár túlerőltetésből eredően is vagy egy súlyosabb gyulladás és ízületi trauma is okozhat fájdalomtüneteket.

A vállfájdalom lehetséges okai

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek vállfájást okozhatnak.

Vállízületi kopás (glenohumerális arthrosis)

A degeneratív, ízületi kopás a kor előrehaladtával egyre több ízületet érinthet, azonban megfelelő tápanyagbevitellel és rendszeres mozgással a folyamat késleltethető.

A vállízület mozgáspályája rendkívül kiterjedt, életünk során pedig szinte folyamatos mozgásban van, így az ízületi elhasználódás a test eme végtagi területén fokozottan jelentkezhet.

Rheumás vállízületi kopás okozta vállfájdalom

Általában a rheumás eredetű kopás nem csak a vállízületben jelentkezik, hanem egyszerre több ízületet is érint. A rheumás ízületek gyulladása során a szembenálló porcfelszínek fokozott kopásnak indulnak, mozgásbeszűkülést, határozott, állandósuló fájdalmat okozva.

Olyan vállspecialista gyógytornászt keres, aki érti a panaszát és rövid időn belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

A vállcsúcs fájdalma

A vállcsúcs fájdalmáért a kulcscsont vége és lapocka acromion nyúlványa között (acromio-clavicularis ízület) lévő kis, feszes ízületben, kialakult kopás, gyulladás a felelős, amely gyakorta ennek az ízületnek a túlterhelése, elhasználódása és sérülése válthat ki. Másik ok lehet az acromionon kialakuló meszes felrakódások, melyek térszűkítés miatt, akadályozhatják és fájdalmassá tehetik a mozgást. Az irritáció miatt krónikus gyulladás alakulhat ki, mely ha konzervatív terápiára és gyógyszeres kezelésre nem szűnik, műtéti beavatkozás szükséges. Fontos a műtét után a rehabilitációt szakemberrel mielőbb elkezdeni a szövődmények megelőzése és a teljes mozgás visszaállítása érdekében.

Befagyott váll szindróma

Befagyott váll szindróma (adhesiv capsulitis) tulajdonképpen a váll és a váll körüli lágy szövetek gyulladásos betegsége, amely krónikussá válva az ízületeket körülvevő kötőszövetek megvastagodását okozza. Az akár 1-2 cm vastagságú kötőszövet így merevvé válik és az érintett ízület mozgáshatára beszűkül.

A szabad mozgásában korlátozott végtag idővel egyre kötöttebbé válik míg „befagy”. A befagyott váll legjellemzőbb tünete tehát egyrészt a mozgásbeszűkölés, másrészt a váll vagy vállak elülső, külső részén sokszor nyugalmi helyzetben is jelentkező, mozgásra, mozgatásra fokozódó, intenzív fájdalom érzet.

Vállficam és a vállfájdalom

Kialakulhat traumát követően vagy habituálisan a tok és szalagrendszer veleszületett lazasága miatt is. A reponálást (helyretételt) követően célszerű rögtön elkezdeni a rehabilitációt gyógytornász segítségével. Ezáltal megelőzhető, hogy a környező ízületekben a mozgás ne szűküljön be és lecsökkenjen a felépülés ideje. Az átmeneti rögzítés (általában felkarkötő használata) miatt, drasztikusan beszűkülhet a mozgásterjedelem, ezért mielőbb el kell kezdeni a mozgásterjedelem fokozatos helyreállítását és a stabilitás növelését speciális izomerősítő gyakorlatokkal. Gyógytornával visszanyerhető a teljes mobilitás és a fájdalommentes mozgás.

Törések után szintén a tartós rögzítés szokott problémát okozni. A lefolyás hasonló, mint a ficam esetén. Fokozatos mozgásterjedelem növelés és izomerősítés. A töréstől függően a mozgásterjedelem nem minden esetben állítható tökéletesen vissza, de egy jó funkciójú fájdalommentes ízület helyreállítható.

Izomegyensúly felborulás esetén is számolhatunk vállízületi fájdalommal. A nem megfelelő edzés, bizonyos izmok túlzott használata például munka során, az agonista és antagonisa (egymással szemben ellentétes mozgásban résztvevő) izmok egyensúlyának feborulásához vezethet. Ilyenkor az egyik „erősebb” izom túlzott húzó hatást kifejtve, az ízületi fejet kimozdíthatja centrális helyzetéből mozgás során kialakítva mozgásbeszűkülést, vagy fájdalmat. A gyógytornász miután feltárta a problémás működés okát, célzott gyakorlatokkal helyreállítja az egyensúlyt.

Váll becsípődéses ütközés-szindróma (Impingement szindróma)

A szindróma tulajdonképpen a váll anatómiai felépítéséből következik, ugyanis a rotátorköpeny felkarcsonthoz tapadó izmai és azok ínvégződései az állandó, szűk térben történő mozgás során irritálódhatnak.

Az ütközés-szindróma fájdalom tünetei sokrétűek lehetnek, a vállcsúcson illetőleg a váll hátsó, deltaizom-környéki területén jelentkező, tompa fájdalomtól a karra koncentrálódó erőtlenség érzeten át egészen az éles, hasogató fájdalomig.

Amikor a rotátorköpeny tartósan a csonthoz súrlódik ínszalaggyulladás következhet, be minek hatására beszűkülhetnek az ízületi mozgáshatárok.

Az ok itt is lehet a már korábban említett meszes felrakódás.

Vállfájdalom rotátorköpeny-szakadás (ínszalag gyulladás) miatt

A rotátorköpeny részleges vagy teljes szakadása következhet be, ha az állandó ütközések (ütközéses-szindróma) során az ínszalagok begyulladnak és a tartósan fennálló gyulladás miatt a felkarról leszakadnak a rotátorköpeny meggyengült ínszalagjai de spontán szakadás is gyakran kialakul.

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) okozta vállfájdalom

A vállízületben található nyáktömlő a test legnagyobb nyáktömlője. Gyulladását nem csak egy sérülés, de egy egyszeri túlerőltetés, vagy több apró, évek során bekövetkező mikrotrauma is kiválthatja. Ezek következtében fájdalom illetőleg nyomásérzékenység jelentkezik a váll külső oldali részén, így az érintett oldalon fekvés kellemetlenné és fájdalmassá válhat.

Az életkor előrehaladtával a vállproblémák megjelenésének eshetősége hatványozottan megnövekszik.

A vállízület meszesedése is vállfájdalommal jár

A kar forgómozgásait segítő rotátorköpeny meszesedése miatt a vállízület feletti tér beszűkülhet olyannyira, hogy a kar vagy karok minden egyes magasba emelésekor a rotátorköpeny a lapocka egyik nyúlványához (acromionhoz) súrlódhat, ami idővel ízületi gyulladást okoz.

Alapesetben az acromion és a rotátorköpeny között kettő közötti vékony zselés anyaggal töltött nyáktömlő csökkenti a két felszín súrlódását. Azonban a meszesedés egyaránt érintheti mind az ínakat, mind a nyáktömlőt és a subacromialis teret, ami hegesedhet.

A vállízület meszesedése kezelés hiányában viszonylag rövid idő alatt állandósult vállfájdalmat produkálhat és teljes ízületi mozgáskorlátozottsággal is járhat.

Stressz, mint a vállfájdalom kiváltója

Az állandó, stresszes állapot-, valamint az ilyenkor jelentkező befeszült, bemerevedett izomzat és rossz tartás miatt gyakorta jelenik meg nyaki, vagy válltáji feszülő-húzódó, görcsös fájdalom.

A vállfájás kezelése ilyenkor a fájdalom erősségétől függően történhet konzervatív módon, fájdalomcsökkentő és gyulladásgátló gyógyszerekkel, injekciókkal, valamint manuális terápiával, gyógytornával is.

Vállfájdalma van? Kérjen időpontot online! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓