Achilles gyulladás: kiváltó okai és gyógytornája

Az Achilles gyulladás jellemzően a sportolókat érinti, amit a helytelenül kialakított edzésterv vagy a túlterhelés okozhat. Jellemző tünetei leginkább a sarokcsont fölött 3-4 cm-rel jelentkeznek, amelyek reggel vagy pihenés után erősebben jelen vannak. Ilyen a heves Achilles ín fájdalom és annak érzékenysége, valamint a boka recsegő hangja járás közben.

Mi is pontosan az Achilles ín és mi a feladata? Mik lehetnek a további tünetei az Achilles gyulladásnak és milyen rizikófaktorok játszanak szerepet a kialakulásában? Milyen kezelési módok léteznek erre a gyulladásra? Hogyan segíthet a gyógytorna az Ön panaszán és mi várható, ha nem veszi igénybe? Ezeket a kérdéseket jártuk körül az alábbi cikkünkben. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi az az Achilles ín?

A vádli (latinul musculus triceps surae) a lábszár hátsó részén található 3 fejű vastag izom, amely a sarokcsonton tapad. Ezt a tapadást az Achilles ín teszi lehetővé. Feladatát tekintve nélkülözhetetlen járáskor a gördülés- elrugaszkodás fázisban, és fontos erő-átviteli terület, éppen emiatt elég sérülékeny is.

Achilles ín területe
Az Achilles ín területe

A vádli feladatai:

 • lábujjhelyre állás kivitelezése
 • a test elemelése a talajtól
 • részvétel a térd hajlításában (két hosszabbik izomfejnek köszönhetően)

Mitől alakulhat ki Achilles gyulladás?

Jellemzően sportolóknál szokott előfordulni ez a probléma, azonban az Achilles ín gyulladás kialakulása mögött számos rizikófaktor állhat. Ezek lehetnek az alábbiak:

 • az erőnléthez képest túl intenzív edzés
 • helytelen edzésterv
 • nem megfelelő lábbeli használata (például a saroknál szorít a cipő)
 • túlterhelés
 • korábbi sérülés
 • a bemelegítés és a nyújtás hiánya

Mik az Achilles gyulladás tünetei?

Az Achilles gyulladás tünetei leginkább a sarokcsont fölött 3-4 cm-rel jelentkeznek, ritkán közvetlenül a sarokcsont fölött.

Leggyakoribb tünet reggel, ébredéskor vagy pihenés után tapasztalt merev lábszár és az Achilles ín érzékenysége, fájdalma. Ez azonban később enyhülhet, ahogy a láb bejáródik.

A boka mozgása beszűkül, járás közben előfordulhat recsegő hang.

Krónikus gyulladás esetén az Achilles ín környéke bepirosodik, megduzzad és meleggé válik.

Hogyan kezelhető az Achilles gyulladás?

Fontos, ha az Achilles gyulladás tüneteit tapasztalja, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, aki kivizsgálja a problémáját és megfelelő kezelést javasol a megszüntetésére!

Az Achilles gyulladás hatékonyan kezelhető konzervatív módszerekkel. Csak elhúzódó, súlyos esetben kerülhet sor először helyileg alkalmazott, szteroidos injekciós terápiára vagy műtétre. A sebészi beavatkozás során helyreállítják a gyulladás miatt károsodott inat.

Néhány fontos teendő, amit Ön is megtehet a gyógyulása érdekében:

 • Pihentesse lábát, azaz legalább 1 hétig kerülje az Achilles inat megterhelő sportokat!
 • A fájdalomcsillapításban és a duzzanat csökkentésében nagy szerepet játszhat a hideg vizes borogatás és a vádli nyújtása.
 • Használjon bokarögzítőt vagy fáslit az Achilles ín tehermentesítése céljából.

A fájdalom csökkenése után minél hamarabb keressen fel gyógytornász szakembert, aki komplex módon veszi kezelésbe az Achilles gyulladást kiváltó okot és hosszú távú megoldást nyújt panaszaira!

Achilles gyulladást kezelő gyógytornászaink

A gyógytorna jótékony hatása Achilles gyulladás esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer az Achilles gyulladás kezelésére, hiszen a mozgás által gyógyít mozgásszervi problémát. Ezt az alapvető funkciónkat használja fel annak érdekében, hogy kezelje a panaszt kiváltó okot.

Ehhez először is a gyógytornászok egy állapotfelmérés során megállapítják, hogy mi okozhatja az Achilles gyulladást. Ez után kezdik meg a specifikus gyógytorna gyakorlatokból álló kezelést, amely heti szinten történik, szakember által vezetve. Ezt kiegészítve házi feladatként mindig adnak fel már betanított gyakorlatokat, ezáltal gyorsítva a gyógyulási folyamatot.

A gyakorlatok aktív és passzív részből állnak. Az aktív gyakorlatok a gyógytornász által diktált feladatokat jelentik, amelyeket Önnek kell végeznie, miközben a terapeuta ügyel a helyes kivitelezésre. Ezek legtöbbször erősítő gyakorlatok, amelyek a vádli valamint a boka körüli izomzatot célozzák meg. Eredményük, hogy nő az izomerő, amelynek köszönhetően a vádli és az Achilles ín jobban bírja majd a nagyobb terheléseket, valamint stabilabbá válnak az ízületek. Vezetett aktív feladatoknál a gyógytornász minimális szinten besegít a mozgás kivitelezésébe. Passzív gyakorlatoknál a szakember végez általában lazító vagy kimozgató technikákat. A passzív feladatok nyújtják a vádli és a talp izomzatát, amely már önmagában is fájdalomcsillapító hatású, és oldja a letapadt izmokat.

Egy szakképzett gyógytornász minden esetben ellátja Önt életmódbeli tanácsokkal is. Achilles gyulladás esetén kiemelten fontos a megfelelő lábbeli szempontjainak átbeszélése, valamint az edzés előtti és utáni gyakorlatok átbeszélése.

Az Achilles gyulladás gyógytorna nélkül

Gyógytorna hiányában a fájdalom krónikussá válhat. Lehetséges, hogy a sportolást is fel kell függesztenie emiatt, ugyanis vádlija és bokája nem fogja bírni a terhelést a gyulladásos folyamat miatt. A gyulladás olyan anyagok termelődésével jár, amely roncsolja az Achilles ínt, valamint a környező izmokat és akár csontlerakódások kialakulásához is vezethet. Ennek a gyógyulási ideje jelentősen több időt vesz igénybe, és megoldása az esetek többségében a műtéti beavatkozás.

Így zajlik az Achilles gyulladás gyógytornája Budapesten, professzionális rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjét már nem csak Budán, a Batthyány térhez közel találja meg, most már Pesten is lehetősége nyílt rá, hogy kezelésre járjon, a Nyugati tér közelében. Az Achilles gyulladás eredményes kezelése érdekében rendelőnkben először is egy állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük Önt. Míg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 percig tart, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Az anamnézis felvétele során lényeges kérdésekre is kitérünk, amelyekkel a panaszt kiváltó ok megtalálását segítjük elő. Az orvosi leletek megtekintése után végül egy fizikális vizsgálattal felmérjük a gyulladásos terület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a vádli izomzatát is megvizsgáljuk.

Ezek után, személyre szabott kezelési terv alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely során először tehermentesített helyzetben (azaz ülve vagy fekve kiinduló helyzetben) tornáztatjuk a panaszos végtagot. A terapeuta által diktált feladatok hozzájárulnak a végtag teljes mozgásterjedelmének visszanyeréséhez, és az izomerő növeléséhez, és a fájdalom csökkenéséhez. Fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatok nehézségi fokozat szerint, lépésről-lépésre kerüljenek bevezetésre és valóban személyre szabottan történjenek a kezelések.

Már 2-3 alkalom gyógytorna is jelentős javulást hozhat az Achilles gyulladás kezelésében. A gyulladás okozta jelentősen fájdalom mérséklődhet, a duzzanat csökkenhet, valamint a járásában is hétről-hétre javulást tapasztalhat.

Rendelőnkben empatikus, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják Önt, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunkon

Achilles gyulladása van? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön Achilles gyulladásának gyógyításában!  ↓