alkar/csukló műtét

Alkar / csukló műtét utáni gyógytorna? – Ezért olyan fontos!

Az alkart és a csuklót érintő műtétek után is döntő jelentőségű a rehabilitáció szempontjából a gyógytorna. Nem is gondolná, hogy az alkar ízületeinek egészsége mennyire lényeges a mindennapok során. Ha Ön éppen csukló vagy más, alkart érintő műtétre várakozik, esetleg már túl van a beavatkozáson, ebből a cikkből megtudhatja, miért szükséges a műtét és hogy miért olyan fontos az alkar/csukló műtét utáni gyógytorna.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Miért szükséges műtét elvégzése az alkaron vagy a csuklón?

Csuklóműtétre legtöbbször törés miatt kerül sor, ritkább esetben a vissza-visszatérő ínhüvelygyulladás vagy kéztő alagút szindróma miatt. A könyökműtét esetében ugyanezt mondhatjuk el: ha olyan alkartörés történt, amely a könyökízületet érinti, könyöktáji alagút szindróma, esetleg teniszkönyök esetében csak akkor, ha a konzervatív terápia nem hozott javulást.

Alkartörések esetén beszélhetünk orsócsont (radius) és singcsont (ulna) törésről. Az alkarban törés legtöbbször eleséskor jön létre, hiszen reflexszerűen a kezünkkel próbáljuk tompítani a becsapódást. Ezt az erőbehatást azonban a felső végtag csöves csontjai nehezen bírják.

Törés esetén a műtét célja a tört végek rögzítése csavarokkal és lemezekkel. Ez után gipszes rögzítést kap, amely az esetleges elmozdulást akadályozza meg, amíg a csontok össze nem forrnak.

Az alagút szindrómák, és a teniszkönyök műtéti eljárásának a lényege, hogy felszabadítsák a nyomás alá került ideget.

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a panaszát, és azt eredményesen tudja kezelni? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be online!

Ezt kell tudni az alkar/csukló műtét utáni gyógytornáról

Ha törés miatt került sor műtétre

Ha törés miatt került sor a műtétre, akkor már a gipszben érdemes elkezdeni a gyógytornát. Ekkor olyan általános gyakorlatokat végezhet, mint például ujjak hajlítása és kinyújtása, vagy karemelések. Ezek mind serkentik a vérkeringést, amely pozitívan járul hozzá a sérült terület gyógyulási folyamatához. Fontos, hogy ezeket a feladatokat naponta többször is végezze, és csak fájdalomhatárig.

Lényeges megjegyezni továbbá, hogy a sérült és műtött végtagjával ne emeljen nehezet és ne támaszkodjon rá, illetve, hogy ne masszírozza.

Miután lekerült a gipsz a gyógytorna folytatódhat, s a cél az izmok aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul a sérült ízületben a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez. Finom hajlításokkal és nyújtásokkal kell kezdeni, ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és az ízület érzékenysége fokozódni fog. A gyógytorna kiemelten fontos a másik karunkon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit is, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad.

Gyógytornával a rehabilitáció ideje lerövidül, hamarabb használhatja a hétköznapok során a sérült karját, és a sportoláshoz is bátran visszatérhet, hiszen alkarja a tornának köszönhetően már megerősödött és terhelhetővé válik.

Ilyen a gyógytorna az alagút szindróma vagy teniszkönyök műtéte után

Ezekben az esetekben a gyógytorna célja a műtét után a szorítóerő és a kéz aktivitásának a visszanyerése. Lényeges eleme a tornának az izmok nyújtása, lazítása, hiszen ez is hozzájárul a környező szövetek lazaságához, megakadályozva ezzel egy újabb letapadást, idegei elnyomódást.

Alkar műtét utáni felépülés gyógytornászaink segítségével

Alkar/csukló műtét után gyógytorna nélkül

Ha például csuklótörés műtét után nincs rendszeres átmozgatás, elmarad a gyógytorna, akkor megjelenhet a kéz duzzanatával járó erős fájdalom, amely többhónapos, intenzív kezelést igényel, kezeletlenül ugyanis a kéz izomai sorvadásnak indulhatnak. Továbbá a csukló instabil állapotba kerül, ezért például a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabb lesz.

Súlyosabb esetben kialakulhat a Sudeck szindróma nevű állapot. Ekkor a sérülés helyén azok az idegek károsodnak, amik az erek tágulását szabályozzák. A felborult keringés miatt az ottani a kötőszövet, a bőr és a csont anyagcseréje is károsodik. Tünetei: a bőr duzzadt, piros, meleg tapintatú, sokszor száraz, máskor pedig hideg, nedves, lilás színű, és akár el is vékonyodhat. Következményeként helyi csontritkulás alakul ki. Kezelése gyógyszeresen történik.

Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós mozdulatlanságnak kitett izomzat lemerevedik. A görcsös izomzat elszoríthatja a környező ereket és idegeket, amelyek a panaszos terület vérellátásáért és beidegzésért felelnek, így a gyógyulási folyamat elhúzódik.

csukló

Ha a műtéti eljárás során, az idegek felszabadítása volt a cél, és ez után nem kezdődik meg a gyógytorna, az a betegség kiújulásához vezethet. Ebben az esetben is, ha elmarad a nyújtás, az ideg újra elnyomás alá kerül, így a műtéttel megszüntetett fájdalom és zsibbadás újra jelentkezni fognak.

Így előzi meg az alkar/csukló műtét szövődményeit a gyógytorna

Ezeknek a szövődményeknek a kialakulását is megakadályozzuk a több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségével. A Batthyány térhez közeli rendelőnkben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a műtét előtti panaszairól, korábbi műtéteiről/sérüléseiről és átolvassa a műtétről szóló zárójelentését.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja az érintett végtag fizikális állapotának felmérése. Passzív kimozgatásokkal vizsgálja a műtött alkarjának mozgásterjedelmét, miközben monitorozza az Ön fájdalmát. Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról.

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ.

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Utóbbira a már fent említett alagút szindróma vagy teniszkönyök esetén kisebb hangsúlyt fektetünk, itt ugyanis az izom kilazítása a cél. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikeres kimeneteléhez. Ha elakadt vagy bizonytalan, kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is erősnek és stabilnak érezze a műtött alkarját/csuklóját. Ennek köszönhetően hamarabb visszanyeri a keze erejét, amelyet már az első alkalom után is megtapasztalhat.

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP Kártyával és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Alkar- vagy csuklópanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön kar- / kézpanaszának gyógyításában!  ↓