ágyéki gerincsérv

Az ágyéki gerincsérv okai, tünetei és kezelése gyógytornával

Porckorongsérv leggyakrabban az ágyéki gerincszakaszon alakul ki, mivel ez a szakasz viseli a legnagyobb terhelést. Az ágyéki gerincsérv kiváltó okait remekül lehet konzervatív terápiás úton kezelni.

De mik is ezek a kiváltó okok és milyen jelek utalhatnak az ágyéki gerincsérvre? Milyen módszerekkel segít a gyógytorna és annak hiányában mi történik a gerincsérvvel? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek az okok állhatnak az ágyéki gerincsérv hátterében

A gerincoszlopot csigolyák alkotják, amelyek között porckorongok helyezkednek el, hogy támogassák a hajlékonyságot és a rugalmasságot. Ezek a porckorongok belső kocsonyás magból, és egy külső, rostos gyűrűből állnak. A gerinc mozgása során előrehajláskor hátrafelé, hátrahajláskor előrefelé csúsznak el. Ezért fordul elő gyakrabban a gerinc mozgékonyabb szakaszain, tehát a nyaki és az ágyéki területen sérvesedés, amely a kocsonyás mag előboltosulását jelenti.

Az alábbi okok miatt alakulhat ki ágyéki gerincsérv:

 • Kor: az idő előrehaladtával a porckorongok veszítenek víztartalmukból, ezáltal rugalmatlanná válnak, magasságuk csökken. Ez a folyamat a rostos gyűrűre is kihat, és kisebb behatásokra is könnyebben elszakadhat, amely a kocsonyás mag előboltosulásával járhat.
 • Mozgásszegény életmód: ha a gerincet tartó izmok nincsenek megfelelő módon megerősítve, gyengeségük a gerinc instabilitásával, ezáltal a csigolyák elcsúszásával járhat. A porckorongok is rossz pozícióba kerülhetnek, ezáltal hamarabb kialakulhat gerincsérv.
 • Ülőmunka: főként a helytelen ülés viselheti meg jelentős mértékben a gerincet, ezáltal lehetséges, hogy az ágyéki szakasz ellapul/kiegyenesedik. Emiatt a porckorongoknak nagyobb terhet kell viselniük, amely a külső és a belső rész károsodását okozhatja.
 • Nagy súlyok emelése vagy egy rossz mozdulat: ezek általában kezdődő gerincsérvnél jelentenek problémát, ugyanis a kocsonyás mag előrébb csúszhat, illetve a rostos gyűrű akár át is szakadhat. 

Az ágyéki gerincsérv lehetséges tünetei

A kocsonyás mag előboltosulása esetén alakulnak ki a gerincsérv tünetei, azaz amikor az ott kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Az alábbi jelek utalhatnak ágyéki gerincsérv jelenlétére:

 • derékfájdalom (lumbágó)
 • isiász
 • lábzsibbadás
 • az alsóvégtag gyengesége
 • érzéskiesés a lábon
 • fájdalom az alsóvégtagban

Súlyosabb esetben akár széklet-, vizelettartási problémákat is tapasztalhat.

Gyógytorna módszerek ágyéki gerincsérv esetén

Az ágyéki gerincsérv kiváltó okai alapján látható, hogy a legtöbb esetben olyan problémákról van szó, amelyek konzervatív úton kezelhetőek. Éppen ezért a legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer ágyéki gerincsérv esetén a gyógytorna, amely természetes úton, a mozgás által gyógyít.

A gyógytornászok speciális terápiás eljárást, a McKenzie tornát alkalmazzák, amelynek célja, hogy a kitüremkedett porckorong részt visszatornázzák a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő idegeket és egyéb képleteket. A McKenzie torna meghatározott irányú, ismételt mozgássorból épül fel, amelyeket egy előzetes, alapos kivizsgálás alapján felállított diagnózis szerint, személyre szabott módon alakítanak ki.

Az ágyéki gerincsérv speciális gyógytornája mellett a szakemberek további módszereket is bevethetnek a sikeres gyógyulás érdekében. Például a nyomás alá került idegek funkcióját idegmobilizációs gyakorlatokkal állítják helyre. A csigolyák között kialakult blokkokat kézzel kivitelezett fogásokkal oldják fel, amelyek a manuálterápia részét képezik.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek enyhülésével és megszűnésével nem ér véget a gyógytorna. Annak érdekében, hogy a kezelések és a torna során elért állapot hosszú távon fennálljon a gyógytornászok egy másik technikát is alkalmazhatnak. Ekkor kezdődik meg a funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítése, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció, így a porckorongok a megfelelő helyükön maradnak.

Elmondható tehát, hogy a gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás, valamint a tornában alkalmazott izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatékony terápiás módszer. Egy szakképzett gyógytornász olyan gyakorlatsort állít össze, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit. Ennek köszönhetően az esetek legnagyobb százalékában nem alakulnak ki az ágyéki gerincsérv szövődményei.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki már  2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Ez várható, ha nem kezeli gyógytornával ágyéki gerincsérvét

Az ágyéki gerincsérv gyógytorna hiányában további állapotromláshoz vezethet. A kocsonyás mag fokozott előboltosulásával, valamint a rostos gyűrű elszakadásával kizáródhat a gerincsérv, ez pedig súlyos tüneteket okozhat. Ez a folyamat kezelés nélkül fokozatosan, magától alakul ki, ugyanis a kiváltó ok (állandó ülés, mozgásszegény életmód) nincs kompenzálva. Az is előfordulhat, hogy egy hirtelen mozdulatra heves fájdalommal jelennek meg a komoly tünetek, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • a lábak bénulása
 • széklet és vizelet inkontinencia

Ha ez megtörtént, akkor sajnos a műtétet sem lehet elkerülni.  Azonban az operációt követően is javasolni fognak Önnek gyógytornát a rehabilitációs időszakban, ugyanis ez a kezelési módszer támogatja a leghatékonyabban a gerince hosszú távú egészségét.

Így zajlik az ágyéki gerincsérv gyógytorna állapotfelmérése

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az ágyéki gerincsérv gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz?

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk a testtartást, valamint a teljes gerincet, külön figyelmet fordítva az ágyéki szakaszra. A megtekintés során tapasztaltak alapján speciális izom és ízületi teszteket végzünk, amely a fizikális vizsgálat részét képezi.

Ezek alapján egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. A kezelési tervet követve kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett McKenzie tornából, idegmobilizációs gyakorlatokból, manuálterápiából és (a későbbi) funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája és csak így tartható fenn a kezelések során elért pozitív változás.

Gyógytornával az ágyéki gerincsérv nagy hatékonysággal kezelhető, az esetek jelentős százalékában a műtéti beavatkozás is elkerülhető. Rendszeres gyógytornával kezelésről-kezelésre érezni fogja, hogy az ágyéki gerincsérv okozta fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés fokozatosan enyhül, és az izomerő fokozatos növekedésével a mozgás is könnyebbé válik.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Ágyéki gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gerincsérv okozta panaszok kezelésében!↓