Az alagút szindróma okai, tünetei és kezelése gyógytornával
Hívás!Bejelentkezés!
 • Az alagút szindróma gyógytornája Budapesten

  Az első alkalommal 1 órás fizikai vizsgálat történik, ahol feltárjuk fájdalma okát és egyéni gyógytorna tervet dolgozunk ki Önnek !Kérjen visszahívást, segítünk! ☏ 06/30 50-50-50-3

  Visszahívás
  Vagy jelentkezzen be online naptárunkba!

  Bejelentkezem!

Az alagút szindróma terápiája - kérdések és válaszok - GYIK

Az alagút szindróma az idegrendszert érintő betegség. Lényege, hogy a testünkben található kis alagutakban futó idegek nyomás alá kerülnek valamilyen külső körülmény hatására. Ez lehet például valamilyen gyulladásos betegség, idegrendszert érintő betegség, túlsúly vagy akár a túlerőltetés is kiválthatja. A test különböző pontjain jelentkezhet, azonban főként a végtagokat érinti.

Az alagút szindróma tünetei között szerepel a zsibbadás, amely az egyik legjellemzőbb panasz ennél a betegségnél. A fájdalom lehet égető vagy áramütésszerű, amely minden esetben idegi érintettségre utal. Az elégtelen ingerületvezetés miatt érzéskiesést tapasztalhat az ujjaimban, valamint az érintett izmok elgyengülhetnek, ezért például gyengülhet a fogása, vagy megváltozhat a járása.

A problémára különböző kezelési eljárások léteznek, azonban a konzervatív terápiák közül kiemelendő a gyógytorna. A rendszeres, személyre szabott gyógytorna hatékonyan enyhíthet a tünetein és egyaránt akár meg is szüntetheti az alagút szindróma kiváltó okát. Ez a módszer a test öngyógyító folyamatait serkenti a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk és mindig kéznél van. A gyógytornában nem cél a fájdalom kiprovokálása, tehát minden esetben maximum a tűréshatárig dolgozik a terapeuta és a páciens.

Kezelés nélkül nem csak a panaszok válhatnak krónikussá, amelyek akár az éjszakai pihenésében is megzavarhatják. Ha elégtelen az izmok ingervezetése és nem dolgoznak megfelelően sorvadásnak indulhatnak, amelynek a kikezelése már sokkal több időt vesz igénybe.

Alábbi cikkünkben részletesebb választ kaphat az alagút szindrómával kapcsolatos kérdéseire.

Idegrendszerünk a testünk egészét behálózza. Az idegek elengedhetetlenek ahhoz, hogy érzékelni tudjunk. Ezek segítenek felvenni a külvilágból és a szervezetünkből származó információt, amelyet a központi idegrendszerbe szállítanak. Itt feldolgozásra kerül, majd ennek a válaszát szintén az idegek továbbítják a megfelelő szervünkhöz.

 

ideg

 

Az idegek gyakran izmok, ínak és csontos képletek által képzett alagútakban haladnak keresztül. Bizonyos betegségek szűkíthetik ezeket az alagutakat, amelynek hatására a benne futó idegek nyomás alá kerülhetnek, így kialakítva az alagút szindrómát. Ekkor különböző idegi tünet jelzi, hogy baj van, például: zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom. (A tünetekről később részletesen írunk az Alagút szindróma tünetei bekezdésben.)

Leggyakrabban a kéztőnél alakul ki, de előfordulhat még az alkarban, könyökben, lágyékhajlatban, térdben vagy a lábháton.

 

Az alagút szindrómának különböző fajtáját különböztetjük meg, attól függően, hogy hol jelentkezik a betegség. Az alábbiakban részletezzük ezeket.

 

 • Kéztő alagút szindróma

Mivel leggyakrabban ezen a területen fordul elő az alagút szindróma, ezért sokan csak ezt a fajtáját ismerik. Más néven carpalis alagút szindrómának is nevezik.

A kéztőalagút az alkaron fut végig a tenyér oldalán, pontosan középen. Abban az esetben, ha itt alakul ki a betegség, kézközép ideg – amelynek feladata (a kisujjat kivéve) az ujjak mozgatása és a bőrérzékelés létrehozása – nyomódása miatt az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • az érintett kéz zsibbadása égető fájdalma, főként a hüvelyk, mutató és középső ujjban
 • érzéskiesés
 • a kéz gyengesége
 • fájdalom felsugározhat a hüvelyk vonalában az alkarba
 • súlyosabb esetben a kéz ügyetlensége, merevsége a hüvelykujj izomzatának sorvadása

 

 • Kézközép alagút szindróma

Abban az esetben, ha a kézközép ideg az alkaron és nem csuklón nyomódik meg, akkor már kézközép alagút szindrómáról beszélünk.

A tünetek megegyeznek a kéztő alagút szindrómáéval. Legtöbbször éjszaka jelentkezik zsibbadás és érzékvesztés a kezekben, amely a vállat is érintheti. Napközben is kialakulhatnak, esetleg fel is erősödhetnek a tünetek, például könyvolvasáskor, vagy olyan tevékenységnél, amikor a csuklóját hosszabb időre behajlítva tartja.

 

 • Hüvelykujj alagút szindróma

A hüvelykujjban és a hüvelykujj párnában tüneteket produkáló hüvelykujj alagút szindróma valójában a kéztő alagút szindróma egyik alfaja.

A hüvelykujj párnában futnak olyan fontos izmaink, amelyek a hüvelykujjunkat fordítják szembe a tenyerünkkel. Ez tehát elengedhetetlen képességünk az emberré válásban. Mivel ezt a tudásunkat sokszor alkalmazzuk, például fogásnál vagy mobilon való gépelésnél, ezért gyakran válhat feszessé ez az izomcsoport, amely az itt futó ideget nyomás alá helyezi.

hüvelykujj alagút szindróma

A tünetek a hüvelykujj mozgatása során jelentkeznek. Leggyakoribb tünet szintén a fájdalom, zsibbadás és érzéskiesés. Emellett látható jeleket is tapasztalhat, amely gyulladásra hívja fel a figyelmet: a hüvelykujjpárna bepirosodik, megdagad és meleggé válik.

 

 • Guyon alagút szindróma

A singcsonti (ulnaris) ideg érintettségével járó Guyon alagút szindróma a csuklóban található Guyon alagútról kapta a nevét. Ha ezen a területen az inak megduzzadnak, az ulnáris ideg nyomás alá kerülhet. Ekkor a kisujjban és a gyűrűsujjban jelentkezik zsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség. A tünetek kisugározhatnak az alkarba, tenyérbe.

Kezeletlenül az itt található izmok sorvadásnak indulnak, és kialakulhat az „eskütartás”.

Kiváltó oka lehet foglalkozása ártalom, túlerőltetés vagy a kisujjpárna tartós nyomása (például hosszú távú biciklizés esetén).

 

 

 • Könyök alagút szindróma

A könyök alagút szindróma (vagy kubitális alagút szindróma) ütés, tartós nyomás vagy túlerőltetés hatására a könyöknél futó ulnáris alagútban alakul ki és a singcsonti (ulnaris) ideget érinti. A könyök begyulladhat, ekkor pirossá, duzzadttá és meleggé válik, valamint áramütésszerű fájdalom futhat végig az alkaron. További tünetei lehetnek még:

 • kézfájdalom
 • a gyűrűsujjat és a kisujjat érintő zsibbadás és érzéskiesés
 • izomgyengeség következtében erőtlen fogás
 • a könyök belső oldalán jelentkező sajgó fájdalom

 

 • Orsócsonti alagút szindróma

Szintén a könyök környékén alakul ki, s míg a könyök alagút szindrómánál az ulnáris ideg volt érintett, addig ebben az esetben az orsócsonti (radiális) ideg kerül nyomás alá. Az gyakori, ismétlődő mozgások (tárgyak húzása, tolása vagy megtartása) következtében kialakuló szindróma tünetei az alábbiak lehetnek:

 • a könyök alatt jelentkező fájdalom
 • a könyök külső része érzékennyé válik
 • a kézfej fájdalma
 • a tárgyak megfogása, emelése, húzása nehézkessé válik
 • a fájdalom felerősödhet, ha: forgatja a csuklóját, vagy egyenesen akarja tartani, illetve ha kinyújtja az ujjait

 

 • Thoracic outlet szindróma (TOS)

A kar beidegzését biztosító karfonat nyomás alá kerülhet több helyen is. Például a nyakon, az izmok által körülhatárolt hasadékban, az I-es bordánál vagy a kulcscsontnál, esetleg a lapocka és kulcscsont között. Kiváltó oka lehet a helytelen testtartás, a feszes nyaki izomzat, túlerőltetés, vagy ízületi elváltozások.

 

TOS

 

Tünetei igen összetettek lehetnek, ugyanis ezen a területen az idegek mellett könnyen nyomás alá kerülhetnek az erek is.

 • az alkar kisujj felőli oldalán jelentkező fájdalom, zsibbadás és érzéskiesés
 • ezek érinthetik a felkart és a tenyeret
 • a kéz és az alkar izmai gyengévé válnak
 • az izmok sorvadhatnak
 • a kéz elfehéredhet és hideggé válhat

 

 • Szárkapocscsonti alagút szindróma

Az isiászos panaszokkal társuló szárkapocscsonti alagút szindróma a szárkapocsideget érinti (peroneus ideg). Ennek az idegnek a feladata a láb bőrérzékelésének biztosítása, valamint a boka és a lábujjak felfelé emelése.

Gyakori tünetei lehetnek az érzéskiesés, lábzsibbadás, lábfej fájdalma, járásbeli problémák és a „lefittyedt” lábfej.

 

 • Lábtő alagút szindróma

Leggyakrabban ismétlődő mozgások miatt alakul ki, amelynek következtében a sípcsonti ideg megsérülhet. A sípcsonti ideg a boka közelében, a lábtőalagútban fut végig, amit csontok és lágyrészek határolnak körül. A nyomás hatására kialakuló probléma a boka zsibbadását, az éles, nyilalló boka- és lábfájdalmat, égető érzést és áramütésszerű lábfájást okozhat.

 

 • DeQuervain-szindróma

A DeQuervain-szindróma a betegségek listáján az alagút szindróma és az ínhüvelygyulladás között helyezkedik el.

Kiváltó oka leggyakrabban az ismétlődő kéz-és csuklómozdulatok, tehát például az ütővel játszott sportok (tenisz) vagy a gépelés.

A fájdalom a csukló forgatásakor vagy fogásnál, esetleg a kéz ökölbe szorításakor jelentkezik. További tünetei lehetnek még:

 • a hüvelykujj bedagadása
 • a hüvelykujj fájdalma
 • a fogás nehézkesen megy
 • a hüvelykujj mintha „beragadna”

 

 • Egyéb alagút szindrómák

További területeken is jelentkezhet az alagút szindróma, a fentiekben csak a leggyakrabban előforduló eseteket mutattuk be. Érintett lehet még:

 • a lábháton futó ideg is (Elülső tarsalis alagút szindróma) – lábujj fájdalom
 • a belbokánál futó ideg is nyomás alá kerülhet (Tarsalis alagút szindróma) – boka és a talp fájdalma
 • a lágyékhajlatban kialakuló alagút szindróma is előfordulhat (Iliacalis vagy femoralis alagút szindróma) – fájdalom a combban, alhasban, „forgóban”. Zsibbadás a comb elülső részén, a térd felett vagy a lábszár belső oldalánál

 

Önt is érinti az alagút szindróma és magán gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online!

Lássuk!

 

Ízületet érintő gyulladásos betegségek

Az olyan gyulladásos betegségek, mint például az ízületi gyulladás, vagy a rheumatoid artritisz nem csak a csontok közötti ízesüléseket érintheti. A folyamat komoly hatással lehet a környéki ínszalagokra és ínhüvelyekre is, amelyek könnyen nyomás alá helyezhetik a végtagban található alagutakat, ezáltal pedig a bennük futó idegeket.

Idegrendszert érintő betegségek

Bizonyos, az idegrendszert is érintő betegségek is elősegíthetik az alagút szindróma kialakulását. Ilyen például a cukorbetegség, amely bizonyítottan károsíthatja a perifériás idegeket. A sclerosis multiplex is az idegrendszert érintő betegség, és szövődményeként kialakulhat az alagút szindróma.

Anatómiai eltérések

Előfordulhat, hogy anatómiailag bizonyos helyeken az alagút átmérője sokkal kisebb. Ekkor hamarabb alakulhat ki az alagút szindróma, ugyanis már egy kisebb behatás is elég, hogy nyomást helyezzen az idegre.

Általánosságban elmondható, hogy nőknél gyakrabban fordul elő az alagút szindróma, ugyanis esetükben legtöbbször kisebb az alagutak átmérője.

Túlsúly

A megnövekedett testzsír komoly terhelést jelent a test számára, így könnyen az alagutak, ezáltal az idegek elnyomódásához vezethet. A testsúlycsökkentésben hatékonynak bizonyult a gyógytorna, ugyanis a heti rendszerességgel végzett torna nem csak a tüneteket szünteti meg, hanem a kiváltó okot is.

Hormonváltozás

A várandósság és a menopauza alatt jelentős mértékű a vízvisszatartás a szervezetben, amelynek következtében a carpalis alagútban megnövekedhet a nyomás, ezáltal pedig ingerli a kézközép ideget.

Munkahelyi behatások

Az olyan fizikai munkák, amelyek túlterhelik az ízületeket, például tartós álló munka szalag mellett vagy nehéz súlyok rakodása, illetve a csuklót érintő ismétlődő mozgások, mind komoly behatást jelentenek a testünkben található alagutakra is.

De nem csak a nagy fizikai igénybevétellel járó munkák jelenthetnek gondot, hanem az irodai, számítógépes foglalkozások is. A folyamatos gépelés és egérhasználat jelentős mértékben igénybe veszi a csuklót, miközben a könyökünkön és az alkarunkon támaszkodva akár a kubitális alagutat is elnyomhatjuk. Ezért fontos a gyakori pihenők beiktatása, és rendszeres nyújtás, amelyhez szakszerű tanácsokat adhat egy tapasztalt gyógytornász.

 

számítógépes munka

 

Sérülések

Az olyan sérülések, mint például a csonttörés vagy ficamok és rándulások, komoly behatást jelentenek a szöveteknek, amelyek megváltoztathatják a struktúrát. Lehetséges, hogy olyan fokú nyomódás, csavarodás, elcsúszás jön létre a csontokban és a lágyrészekben, hogy az kihatással lesz a testünkben található alagutakra. Ezért mindenképpen fontos, hogy a sérülés utáni rehabilitációs időszakban járjon gyógytorna kezelésre, ugyanis ez a terápia segít normalizálni a kötőszövetek állapotát.

 

 

Zsibbadás

Alagút szindróma esetén a leggyakoribb tünet a zsibbadás, amely érintheti a kézfejet, lábfejet és az ujjakat (kéz- és lábujjakat egyaránt). Előbb-utóbb ez az érzet kisugározhat a környező területekre is, például kézzsibbadás esetén egy idő után jelentkezhet az alkarban is zsibbadásérzés. Esetenként hasonlíthat egy elektromos sokk után tapasztalt bizsergéshez/zsibbadáshoz.

Komolyabb állapotban akár éjszaka is felébresztheti ez a tünet, azonban jellemzően naponta többször tapasztalhat zsibbadást. Ha a kéz érintett, akkor például vezetés közben, vagy mobilozás közben. Idővel a zsibbadás állandósulhat, ezért minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni!

Érzéskiesés

Az idegek funkciója tartós nyomás alatt jelentős mértékben romlik, emiatt a feladatát nem tudja megfelelően ellátni, az érzékelés folyamata nehezen/egyáltalán nem megy végbe az ideghálózat érintett területén. Ezért tapasztalhatja, hogy bizonyos funkciók kiesnek, például a fogás, az ujjak általi bőrérzékelés.

Izomgyengeség

Az érzékveszés miatt az izmok elgyengülhetnek, emiatt például azt tapasztalhatja, hogy erőtlenebbé válik a fogása, gyakran ejti ki a tárgyakat a kezéből. Előrehaladott állapotban az alagút szindróma az izmok sorvadásához is vezethet.

Égető fájdalom

Idegi érintettség esetén nagyon gyakori az égető fájdalom, amely az ideg nyomódását, esetleg gyulladását is jelezheti. A hideg vizes borogatás csak enyhíthet a fájdalmon, az okot azonban nem kezeli, ezért mindenképpen forduljon szakemberhez, aki megtalálja mi állhat a háttérben és megfelelő kezelést ad rá!

Áramütésszerű fájdalom

Az alagút, amely elnyomja az idegeket, folyamatos ingerlésben tartja azt, ezt pedig áramütésszerű kisüléseknek érzékelheti.

 

áramütésszerű fájdalom

 

Olyan gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni? Néhány kattintással megnézheti naptárunkat és bejelentkezhet!

Mutasd!

 

Fontos: ha a fenti tünetek közül néhányat, esetleg mindegyiket tapasztalja magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Az orvosi vizsgálat során fizikális vizsgálattal és képalkotó eljárásokkal megállapítják, hogy alagút szindróma áll-e a tünetei hátterében. A szakember fizikális vizsgálattal felméri a végtagok mozgathatóságát, illetve hogy nyomásra jelez-e érzékenységet az adott területen.

A röntgen vizsgálat segít kizárni egyéb problémák, betegségek fennállását, mint például az ízületi gyulladást vagy a csonttörést.

Ultrahang vizsgálattal láthatóvá válnak az idegtörzsek, ezáltal ezek állapotának feltérképezése, valamint az idegpályák vizsgálata is lehetővé válik.

Az elektroneurográfia és az elektromiográfia lényege, hogy az izmokra helyezett elektródákkal megmérje az izmok aktivitását, ezáltal megállapítható, hogy történt-e izomkárosodás, illetve segítségével bizonyos betegségeket is ki lehet zárni.

Idegvezetéses vizsgálattal apró elektromos ingert vezetnek az idegekbe és vizsgálják, hogy történik-e lassulás az alagútban.

 

 • Gyógyszeres kezelés és helyileg alkalmazott kenőcsök

A fájdalomcsillapítás egy jól bevált kiegészítő módszere a gyógyszeres kezelés. Súlyosabb esetben is hatékonynak bizonyultak a nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentők, amelyeket már vény nélkül is megvásárolhat a gyógyszertárakban.

A helyileg alkalmazott kenőcsök a bőrön keresztül felszívódva csökkentik a tüneteket. A leggyakrabban használt kenőcs a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Fontos, hogy ezekkel a módszerekkel is csak a tüneteket lehet enyhíteni, az alagút szindróma kiváltó oka ezzel nem szűnik meg!

 • Injekciós terápia

A szteroidos injekciók helyi alkalmazása, gyorsan enyhítheti az alagút szindróma tüneteit. Ezek használata azonban csak évi 2-3 alkalommal ajánlott, ugyanis az ennél többször alkalmazott injekciók gyengíthetik a kötőszöveteket. Általánosságban elmondható, hogy már az első injekció javulást eredményez.

 • Gyógytorna

Gyógytornával nem csak az alagút szindróma tünetei enyhíthetők, hanem akár a kiváltó ok is megszüntethető. Ez a konzervatív kezelési módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel a test öngyógyító folyamatainak serkentése érdekében. Speciálisan az adott területet érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg az alagút szindróma hátterében álló okot.

A módszer biztosítja

 • a probléma gyors és hatékony kezelését,
 • a fájdalom csökkentését,
 • a zsibbadás mérséklését,
 • hozzájárul azizomzat rugalmasságához,
 • erősíti az izmokat,
 • valamint növeli az ízületek mobilitását.

A gyógytornászok a torna gyakorlatokon kívül egyéb technikákat is bevethetnek a sikeres kezelés érdekében. Ilyen az idegmobilizációs technika, amely speciális fogás-és mozgáskombinációkkal egyfajta diagnosztikai és terápiás eljárást nyújt. Eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, csökkenhet a gyulladás, növekedhet a mozgásterjedelem, és nem utolsó sorban a fájdalom is csökkenhet.

 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a problémáját? Jelentkezzen be hozzánk!

Bejelentkezek!

 

 • Fizikoterápia

A fizikoterápia általában a gyógytornát kiegészítő terápiás eljárás. Alagút szindróma és bizonyos neurológiai betegségek esetén pozitív eredményeket lehet elérni a lágylézer kezeléssel. A kezelés fájdalommentes és sejtszinten javítja a szövetek keringését, ezáltal csökkenti a fájdalmat. Ehhez azonban rendszeres, 15-20 perces kezelések ajánlottak. Kiválóan kombinálható a gyógytornával és a gyógyszeres terápiával, segítségével pedig akár a fájdalomcsillapítók mennyisége is csökkenthető.

 • Kineziológiai tapasz

Szintén a fájdalomcsökkentésben, valamint a tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. Ez egy olyan mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti. Kiemelendő, hogy a tapaszok kémiai hatóanyagoktól mentesek. A reflexkörök aktiválásával pozitív jelzéseket küld a test felé, ezáltal felgyorsulhat a gyógyulási folyamat.

 

kineziológiai tapasz

 

Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem érezhető azonnali javulás, néhány óra múlva azonban megtapasztalhatja miért is olyan hatékony a tapaszolás. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely elősegíti a kialakult duzzanat csökkentését.

 • Rögzítés

A rögzítés minden esetben segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt az ízületnek és az érintett végtagnak, ezáltal tehermentesítve az izmokat és szalagokat.  Alagút szindróma esetén ezt általában sínezéssel oldják meg.

 

csuklórögzítő

 

 • Műtét

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia nem volt eredményes az alagút szindróma kezelésében, akkor műtétre kerülhet sor. Orvosi utasításra, bizonyos esetekben lehetséges, hogy egyből a műtét lesz az első terápiás módszer.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik és körülbelül 20 percet vesz igénybe. Lényege, hogy az alagutat, ezáltal a blokkolt ideget felszabadítsák, ezért a környező szalagokat átvágják, valamint ha szükséges a gyulladt szövetszaporulatot is eltávolítják.

A műtét után a végtagot pihentetni kell, amíg a műtéti seb begyógyul. A pihentetés után javasolt a gyógytorna megkezdése. Az operációt azonban legtöbbször igyekeznek elkerülni, nem csak annak kockázata (például: ér-, ideg, ínsérülés, sebgyógyulási zavar) miatt, hanem mert a rehabilitációs idő is sokkal hosszabb ideig tart.

 

 1. Gyakori pihentetés, kisebb szünetek a munka során.
 2. Rendszeres nyújtás nem csak testedzés után, hanem fizikai vagy irodai munka közben is.
 3. Testsúlycsökkentés heti rendszerességgel végzett testmozgással.
 4. Irodai munka közben alakítsunk ki megfelelő munkakörülményeket. Ügyeljünk rá, hogy a billentyűzet könyökmagasságban vagy kicsivel alatta helyezkedjen el, székünket és asztalunkat megfelelően állítsuk be és üljünk egyenesen.

 

helyes ülés

 

 1. Ha krónikus betegsége van, járjon rendszeresen kontrollra, és ha az alagút szindróma tüneteit tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

 

A gyógytorna a legtermészetesebb kezelési módja az alagút szindrómák kezelésének. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van.

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a gyulladás csökkenését, ezáltal a szövetek regenerálódását. Mindez hozzájárul a duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett szövetközti folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

 

a kar gyógytornája

 

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy a gyógytorna gyakorlatok fokozzák az izomrostok méretét és erősségét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel a rugalmasságot és az izomerőt is. Eredményeként fejlődik az a végtag állóképessége, így csökkentve a túlterhelés veszélyét, amely az alagút szindróma egyik fő kiváltó oka lehet.

A rendszeresen végzett torna hozzájárul a testsúly csökkenéséhez, amely a túlsúly leküzdésében nagy segítséget jelenthet, amely szintén az egyik háttérben meghúzódó ok lehet.

A gyógytorna összes pozitív hatásait tekintve levonható az a következtetés, hogy nem csak az alagút szindróma okozta panaszai fognak enyhülni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

 

Gyógytorna hiányában az alagút szindróma tünetei olyan mértékben felerősödhetnek, hogy az éjszakái is nyugtalanná válhatnak. A zsibbadás, a fájdalom tartós fennállása kialvatlansághoz is vezethet, amelynek további szövődményei lehetnek (például teljesítmény romlás).

Mivel az érintett idegek funkciója elvész, az izmok sem tudnak mozogni, ez pedig bizonyos idő elteltével könnyen izomsorvadáshoz vezethet. Emiatt alapvető tevékenységeket nem fog tudni ellátni a mindennapjai során. Az izomsorvadás kezelése sok hosszabb folyamat, emiatt a gyógyulási idő kitolódhat.

Lehetséges, hogy olyan erőssé válnak a tünetek, hogy a műtéti beavatkozás már elkerülhetetlen lesz. Az operációt követő rehabilitációs időszakban is elengedhetetlennek számít a személyre szabott gyógytorna kezelés, amelynek segítségével az elért állapot hosszú távon fenntartható.

 

Olyan gyógytornászt keres, akivel megelőzheti a szövődmények kialakulását? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Elolvasom!

 

 • A fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • Az izomgyengeség enyhülhet, újra képes lesz tárgyakat megfogni.
 • Az izomerő növekedésével a járás is ismét könnyebbé válhat.
 • A zsibbadás kezelésről-kezelésre, fokozatosan csillapodhat.
 • Lehetséges, hogy a teljes bőrérzékelést visszanyerheti.

 

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.  Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart.

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt az alagút szindróma okozta panaszairól, például mikor jelentkezett először tünet, milyen jellegű a fájdalma, illetve a zsibbadás állandó vagy időszakos? Az anamnézis felvétel alatt a terapeuta végig egy vizsgálati lapra jegyzetel, így biztosítva a későbbi kezelések gördülékenységét.

Ez után fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez, amellyel felméri az érintett végtag ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kart/lábat alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel.

Ha van orvosi lelete az alagút szindrómájáról, kérjük hozzá magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához. A diagnózis felállítása után egy egyéni, személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik az alagút szindróma okának és tüneteinek kezelésére. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról és, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a fájdalom megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig.

 

gyógytorna

 

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő idegmobilizáció és szükség esetén a kineziológiai tapasz felhelyezése.

A gyógytorna során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza manuális fogásokkal nyújtásokat és kimozgatásokat végez az érintett végtagon. Az aktív gyakorlatok az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell kiviteleznie. Ezek általában erősítő gyakorlatok, amelyek fejlesztik az érintett végtag bizonyos izomcsoportjait.

A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak ebben az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyek kivitelezése teljes mértékben helyes. Az otthon végzett feladatok elengedhetetlenek a közös munka sikerességéhez.

A gyógytorna nem fájhat, maximum kisebb kellemetlen érzéssel járhat. Ilyen lehet például egy beszűkült mozgásterjedelmű ízületet kimozgása, vagy letapadt izmok fellazítása. Empatikus gyógytornászaink azonban folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni. Ez azért is fontos, mert ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni az ízületekben létrejövő mozgásokat is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki azonnal módosít a fogáson vagy a feladaton.

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben biztosított az átöltözési és a tusolási lehetőség is a páciensek számára fenntartott öltözőben.

Már 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a zsibbadás mérséklődik, és hétről-hétre érezheti, hogy az izomerő növekedésével arányosan a végtagok mozgathatósága is megváltozik. Olyan terápiát alkalmazunk, amely hosszútávon fenntartja az elért eredményeket, és segít megelőzni egy újabb alagút szindróma kialakulását.

Tudta? Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Szakembereinkhez már online, akár néhány kattintással is bejelentkezhet. Nincs más dolga, mint kiválasztani, melyik rendelőnkbe szeretne jönni, majd az állapotfelmérésre kattintani (ugyanis az az első alkalom). Ez után eldöntheti, hogy melyik gyógytornászunk segítségét szeretné kérni, de arra is van opció, ha nem szeretne választani. A naptár nézetnél kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot, és néhány adat megadásával már be is jelentkezett!

Ha nem szeretné ezt honlapon keresztül intézni, lehetősége van telefonos bejelentkezésre is. Hívja a 06 30 50-50-50-1-as számot hétfőtől-péntekig 9 és 17 óra között, és munkatársunk ad Önnek egy megfelelő időpontot! Nálunk ugyanezen a számon visszahívást is kérhet!

A bejelentkezés után egy megerősítő e-mail kap tőlünk, amelyben megírjuk az Ön által választott időpontot, a rendelő pontos címét és, hogy mit kell magával hoznia az első alkalomra.

 

 

Egy rendelő, ami nem csak a panaszairól, hanem Önről szól!

2018 októberében a Batthyány tér közelében megnyitottunk 140 m2-es csendes és tágas gyógytorna rendelőnket, ahol 5 képzett gyógytornásszal várjuk Önt. Szakembereink átlagosan 13,8 év tapasztalattal és sokszáz gyógyult beteggel a hátuk mögött, kimondottan a felgyorsult élettel járó mozgásszervi panaszok kezeléseire szakosodtak.

Fáj a dereka, a háta mert kikészíti az ülőmunka? Megerőltette magát sportolás közben, vagy túl van egy műtéten és szeretne gyorsabban gyógyulni? Porckorongsérv, isiász, ízületi kopás fájdalma kínozza?

 

 

Gyógytornászaink az első konzultáción feltérképezik állapotát panaszait, és 100%-ban személyre szabott terápiával segítenek Önnek megszabadulni a fájdalmaitól. Gyógytorna, manuálterápia, Mckenzie terápia, Önnek nem kell válogatnia a kezelések közül mert ezt is Önre szabjuk!

Miért a Gyógytornászom.hu-t válassza?

Azért mert nálunk nem a problémái, hanem Ön van középpontban. A személye, a félelmei, a saját korlátai, céljai. Mindent figyelembe veszünk és empatikus gyógytornászainkkal a gyógyulás folyamata nem csak eredményes de örömteli is lesz. Ráadásul hozzánk online, néhány kattintással is be tud jelentkezni, anélkül, hogy telefonálnia kellene!

Görgessen lejjebb és olvasson a panaszokról, vagy válasszon egy Ön számára szimpatikus gyógytornászt és engedje, hogy segítsünk Önnel újra fájdalommentesen élni!

Nézzük a gyógytornászokat!

Így jelentkezhet be hozzánk

Rendelőnkbe könnyen, gyorsan bejelentkezhet és képzett, tapasztalt és kedves gyógytornászaink foglaltságától függően a kezelés hamarosan el is kezdődhet.

1. Időpontfoglalás

>> Ide kattintva << kérjen visszahívást tőlünk, vagy rögtön foglaljon időpontot online!

2. Konzultáció

Az első konzultáción átbeszéljük a panaszait, majd összeállítjuk a személyre szabott kezelési tervét.

3. A kezelés elindul

A terápiája, a megfelelő gyakorisággal és kezelésekkel elindul, egészen a gyógyulásig.

Szabaduljon meg a fájdalmaitól! Jelentkezzen be gyógytornászainkhoz online!
Nézzük az időpontokat!

Válasszon derékspecialistáink közül!

Minden típusú fájdalomra van szakemberünk! Csak válassza ki, hogy ki a szimpatikus és foglalja le az első konzultáció időpontját hozzá, ahol a panaszait és a teljes kezelési tervet is részletesen átbeszélik!

Szivós Dóra

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Gerincsérv ■ Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Sportsérülések ■ Teniszkönyök / golfkönyök

Módszereim:

Mulligan és Lewit manuálterápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Köpöly ■ Lágyrész fascia technikák ■ Streching ■ Kinesio Taping ■ Köpöly ■ Neurodinamika  ■ Flossing

Bejelentkezés Dórához

Jobban megismerné Dórát?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Korpos Ági

8 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Gerincsérv ■ Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Sportsérülések ■ Teniszkönyök / golfkönyök

Módszereim:

Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Köpöly ■ Manuális fascia technikák ■ Streching ■ Kinesio Taping ■ SMR ■ Triple X tréning  ■ Flossing

Bejelentkezés Ágihoz

Jobban megismerné Ágit?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Pfundt Éva

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Csípőfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■  Strechning ■ Kinesio Taping ■ McKenzie terápia ■ Gyógymasszázs ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Évához

Jobban megismerné Évát?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!!

Molnár Georgina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Porckorongsérv kezelés ■ Tartásjavítás ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ Manuálterápia ■ Gyógymasszázs ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Idegmobilizáció

Bejelentkezés Ginához!

Jobban megismerné Ginát?

Nézze meg Gina bemutatkozó oldalát!

Radványi Zsófia

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Akut sérülések ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Sportrehabilitáció

Módszereim:

Funkcionális tréning ■ Gyógytorna ■ Lágyrész-és fascia kezelések ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Triggerpont terápia

Bejelentkezés Zsófihoz!

Jobban megismerné Zsófit?

Nézze meg Zsófi bemutatkozó oldalát!

Apáthy Fruzsina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ McKenzie módszer ■ Lágyrész mobilizáció ■ Fascia kezelés ■ Masszázs ■ Idősek esésprevenciója

Bejelentkezés Fruzsihoz!

Jobban megismerné Fruzsit?

Nézze meg Fruzsi bemutatkozó oldalát!

Valastyán Júlia

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Sportsérülések ■ Műtétet megelőző gyógytorna ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Nyakfájdalom ■ Akudt fájdalmak ■ Gerincsérv ■ Isiász

Módszereim:

Manuálterápia ■ Gyógytorna ■ Funkcionális tréning ■ McKenzie terápia ■ Fascialis technikák ■ Stretching

Bejelentkezés Julihoz!

Jobban megismerné Julit?

Nézze meg Juli bemutatkozó oldalát!

Fáczán Kata

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Térdfádalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Kéz; csuklósérülések

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció, funkcionális tréning ■ TMI – Instrumentalis Manuálterápia ■ Strechning ■ Kinesio Taping

Bejelentkezés Katához!

Jobban megismerné Katát?

Nézze meg Kata bemutatkozó oldalát!

Tímár Judit

13 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Vállfájdalom ■ Gerinc eredetű panaszok

Módszereim: 

Gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Szegmentális stabilizáció ■ FDM ■ Taping

Bejelentkezés Judithoz!

Jobban megismerné Juditot?

Nézze meg Judit bemutatkozó oldalát!

Berczi Miklós

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Állkapocsízületi fájdalmak ■ Tenisz és golfkönyök

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ Terrier féle mobilizáció ■ Neurodinamika ■ Typaldos módszer

Bejelentkezés Miklóshoz!

Jobban megismerné Miklóst?

Nézze meg Miki bemutatkozó oldalát!

Kutás Mercédesz

18 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Vállfájdalom ■ Gerincproblémák ■ Hátfájdalom ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Fascia terápia ■ Tape terápia ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Mercihez!

Jobban megismerné Mercit?

Nézze meg Merci bemutatkozó oldalát!

Ziglerné Szőke Rita

17 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Befagyott váll ■ Gerinc eredetű problémák ■ Balesetek/törések utáni rehabilitáció

Módszereim: 

mManuálterápia ■ McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Trigger pont kezelés ■ Stretching

Bejelentkezés Ritához!

Jobban megismerné Ritát?

Nézze meg Rita bemutatkozó oldalát!

Egy igazán otthonos rendelőben várjuk, a Batthyány térnél!

A Vitéz utca 9-ben vagyunk, a Batthyány térnél. Egy újépítésű ház 4. emeletén, távol a város zajától, világos, tágas, és nyugodt helyen várjuk Önt, hogy a gyógyulása, egyben kikapcsolódás is legyen!

Fényes és tágas rendelő

Márkás, minőségi eszközök

Higiénikus környezet

Igényes mosdó

135 m2 – 3 külön helyiség