Foglaljon időpontot alagút szindróma állapotfelmérésre!


Önnél is alagút szindrómát diagnosztizáltak? A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon alagút szindrómájával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk alagút szindrómája okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Alagút szindróma: Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • Az izomgyengeség enyhülhet, újra képes lesz tárgyakat megfogni.
 • Az izomerő növekedésével a járás is ismét könnyebbé válhat.
 • A zsibbadás kezelésről-kezelésre, fokozatosan csillapodhat.
 • Lehetséges, hogy a teljes bőrérzékelést visszanyerheti.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

Alagút szindróma – Minden kérdésére válaszoltunk!

Az alagút szindróma az idegrendszert érintő betegség. Lényege, hogy a testünkben található kis alagutakban futó idegek nyomás alá kerülnek valamilyen külső körülmény hatására. Ez lehet például valamilyen gyulladásos betegség, idegrendszert érintő betegség, túlsúly vagy akár a túlerőltetés is kiválthatja. A test különböző pontjain jelentkezhet, azonban főként a végtagokat érinti.

Az alagút szindróma tünetei között szerepel a zsibbadás, amely az egyik legjellemzőbb panasz ennél a betegségnél. A fájdalom lehet égető vagy áramütésszerű, amely minden esetben idegi érintettségre utal. Az elégtelen ingerületvezetés miatt érzéskiesést tapasztalhat az ujjaimban, valamint az érintett izmok elgyengülhetnek, ezért például gyengülhet a fogása, vagy megváltozhat a járása.

A problémára különböző kezelési eljárások léteznek, azonban a konzervatív terápiák közül kiemelendő a gyógytorna. A rendszeres, személyre szabott gyógytorna hatékonyan enyhíthet a tünetein és egyaránt akár meg is szüntetheti az alagút szindróma kiváltó okát. Ez a módszer a test öngyógyító folyamatait serkenti a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk és mindig kéznél van. A gyógytornában nem cél a fájdalom kiprovokálása, tehát minden esetben maximum a tűréshatárig dolgozik a terapeuta és a páciens.

Kezelés nélkül nem csak a panaszok válhatnak krónikussá, amelyek akár az éjszakai pihenésében is megzavarhatják. Ha elégtelen az izmok ingervezetése és nem dolgoznak megfelelően sorvadásnak indulhatnak, amelynek a kikezelése már sokkal több időt vesz igénybe.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót az alagút szindrómáról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mit értünk alagút szindróma alatt?

Idegrendszerünk a testünk egészét behálózza. Az idegek elengedhetetlenek ahhoz, hogy érzékelni tudjunk. Ezek segítenek felvenni a külvilágból és a szervezetünkből származó információt, amelyet a központi idegrendszerbe szállítanak. Itt feldolgozásra kerül, majd ennek a válaszát szintén az idegek továbbítják a megfelelő szervünkhöz.

ideg

Az idegek gyakran izmok, ínak és csontos képletek által képzett alagútakban haladnak keresztül. Bizonyos betegségek szűkíthetik ezeket az alagutakat, amelynek hatására a benne futó idegek nyomás alá kerülhetnek, így kialakítva az alagút szindrómát. Ekkor különböző idegi tünet jelzi, hogy baj van, például: zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom. (A tünetekről később részletesen írunk az Alagút szindróma tünetei bekezdésben.)

Leggyakrabban a kéztőnél alakul ki, de előfordulhat még az alkarban, könyökben, lágyékhajlatban, térdben vagy a lábháton.

2. Az alagút szindróma fajtái

Az alagút szindrómának különböző fajtáját különböztetjük meg, attól függően, hogy hol jelentkezik a betegség. Az alábbiakban részletezzük ezeket.

Kéztő alagút szindróma

Mivel leggyakrabban ezen a területen fordul elő az alagút szindróma, ezért sokan csak ezt a fajtáját ismerik. Más néven carpalis alagút szindrómának is nevezik.

kéztőalagút az alkaron fut végig a tenyér oldalán, pontosan középen. Abban az esetben, ha itt alakul ki a betegség, kézközép ideg – amelynek feladata (a kisujjat kivéve) az ujjak mozgatása és a bőrérzékelés létrehozása – nyomódása miatt az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • az érintett kéz zsibbadása égető fájdalma, főként a hüvelyk, mutató és középső ujjban
 • érzéskiesés
 • a kéz gyengesége
 • fájdalom felsugározhat a hüvelyk vonalában az alkarba
 • súlyosabb esetben a kéz ügyetlensége, merevsége a hüvelykujj izomzatának sorvadása

Kézközép alagút szindróma

Abban az esetben, ha a kézközép ideg az alkaron és nem csuklón nyomódik meg, akkor már kézközép alagút szindrómáról beszélünk.

tünetek megegyeznek a kéztő alagút szindrómáéval. Legtöbbször éjszaka jelentkezik zsibbadás és érzékvesztés a kezekben, amely a vállat is érintheti. Napközben is kialakulhatnak, esetleg fel is erősödhetnek a tünetek, például könyvolvasáskor, vagy olyan tevékenységnél, amikor a csuklóját hosszabb időre behajlítva tartja.

Hüvelykujj alagút szindróma

A hüvelykujjban és a hüvelykujj párnában tüneteket produkáló hüvelykujj alagút szindróma valójában a kéztő alagút szindróma egyik alfaja.

A hüvelykujj párnában futnak olyan fontos izmaink, amelyek a hüvelykujjunkat fordítják szembe a tenyerünkkel. Ez tehát elengedhetetlen képességünk az emberré válásban. Mivel ezt a tudásunkat sokszor alkalmazzuk, például fogásnál vagy mobilon való gépelésnél, ezért gyakran válhat feszessé ez az izomcsoport, amely az itt futó ideget nyomás alá helyezi.

hüvelykujj alagút szindróma

A tünetek a hüvelykujj mozgatása során jelentkeznek. Leggyakoribb tünet szintén a fájdalom, zsibbadás és érzéskiesés. Emellett látható jeleket is tapasztalhat, amely gyulladásra hívja fel a figyelmet: a hüvelykujjpárna bepirosodik, megdagad és meleggé válik.

Guyon alagút szindróma

A singcsonti (ulnaris) ideg érintettségével járó Guyon alagút szindróma a csuklóban található Guyon alagútról kapta a nevét. Ha ezen a területen az inak megduzzadnak, az ulnáris ideg nyomás alá kerülhet. Ekkor a kisujjban és a gyűrűsujjban jelentkezik zsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség. A tünetek kisugározhatnak az alkarba, tenyérbe.

Kezeletlenül az itt található izmok sorvadásnak indulnak, és kialakulhat az „eskütartás”.

Kiváltó oka lehet foglalkozása ártalom, túlerőltetés vagy a kisujjpárna tartós nyomása (például hosszú távú biciklizés esetén).

Könyök alagút szindróma

A könyök alagút szindróma (vagy kubitális alagút szindróma) ütés, tartós nyomás vagy túlerőltetés hatására a könyöknél futó ulnáris alagútban alakul ki és a singcsonti (ulnaris) ideget érinti. A könyök begyulladhat, ekkor pirossá, duzzadttá és meleggé válik, valamint áramütésszerű fájdalom futhat végig az alkaron. További tünetei lehetnek még:

 • kézfájdalom
 • a gyűrűsujjat és a kisujjat érintő zsibbadás és érzéskiesés
 • izomgyengeség következtében erőtlen fogás
 • a könyök belső oldalán jelentkező sajgó fájdalom

Orsócsonti alagút szindróma

Szintén a könyök környékén alakul ki, s míg a könyök alagút szindrómánál az ulnáris ideg volt érintett, addig ebben az esetben az orsócsonti (radiális) ideg kerül nyomás alá. Az gyakori, ismétlődő mozgások (tárgyak húzása, tolása vagy megtartása) következtében kialakuló szindróma tünetei az alábbiak lehetnek:

 • a könyök alatt jelentkező fájdalom
 • a könyök külső része érzékennyé válik
 • a kézfej fájdalma
 • a tárgyak megfogása, emelése, húzása nehézkessé válik
 • a fájdalom felerősödhet, ha: forgatja a csuklóját, vagy egyenesen akarja tartani, illetve ha kinyújtja az ujjait

Thoracic outlet szindróma (TOS)

A kar beidegzését biztosító karfonat nyomás alá kerülhet több helyen is. Például a nyakon, az izmok által körülhatárolt hasadékban, az I-es bordánál vagy a kulcscsontnál, esetleg a lapocka és kulcscsont között. Kiváltó oka lehet a helytelen testtartás, a feszes nyaki izomzat, túlerőltetés, vagy ízületi elváltozások.

TOS

Tünetei igen összetettek lehetnek, ugyanis ezen a területen az idegek mellett könnyen nyomás alá kerülhetnek az erek is.

 • az alkar kisujj felőli oldalán jelentkező fájdalom, zsibbadás és érzéskiesés
 • ezek érinthetik a felkart és a tenyeret
 • a kéz és az alkar izmai gyengévé válnak
 • az izmok sorvadhatnak
 • a kéz elfehéredhet és hideggé válhat

Szárkapocscsonti alagút szindróma

Az isiászos panaszokkal társuló szárkapocscsonti alagút szindróma a szárkapocsideget érinti (peroneus ideg). Ennek az idegnek a feladata a láb bőrérzékelésének biztosítása, valamint a boka és a lábujjak felfelé emelése.

Gyakori tünetei lehetnek az érzéskiesés, lábzsibbadás, lábfej fájdalma, járásbeli problémák és a „lefittyedt” lábfej.

Lábtő alagút szindróma

Leggyakrabban ismétlődő mozgások miatt alakul ki, amelynek következtében a sípcsonti ideg megsérülhet. A sípcsonti ideg a boka közelében, a lábtőalagútban fut végig, amit csontok és lágyrészek határolnak körül. A nyomás hatására kialakuló probléma a boka zsibbadását, az éles, nyilalló boka- és lábfájdalmat, égető érzést és áramütésszerű lábfájást okozhat.

DeQuervain-szindróma

A DeQuervain-szindróma a betegségek listáján az alagút szindróma és az ínhüvelygyulladás között helyezkedik el.

Kiváltó oka leggyakrabban az ismétlődő kéz-és csuklómozdulatok, tehát például az ütővel játszott sportok (tenisz) vagy a gépelés.

A fájdalom a csukló forgatásakor vagy fogásnál, esetleg a kéz ökölbe szorításakor jelentkezik. További tünetei lehetnek még:

 • a hüvelykujj bedagadása
 • a hüvelykujj fájdalma
 • a fogás nehézkesen megy
 • a hüvelykujj mintha „beragadna”

Egyéb alagút szindrómák

További területeken is jelentkezhet az alagút szindróma, a fentiekben csak a leggyakrabban előforduló eseteket mutattuk be. Érintett lehet még:

 • a lábháton futó ideg is (Elülső tarsalis alagút szindróma) – lábujj fájdalom
 • a belbokánál futó ideg is nyomás alá kerülhet (Tarsalis alagút szindróma) – boka és a talp fájdalma
 • a lágyékhajlatban kialakuló alagút szindróma is előfordulhat (Iliacalis vagy femoralis alagút szindróma) – fájdalom a combban, alhasban, „forgóban”. Zsibbadás a comb elülső részén, a térd felett vagy a lábszár belső oldalánál

Önt is érinti az alagút szindróma és magán gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online!

3. Mik az alagút szindróma okai?

Ízületet érintő gyulladásos betegségek

Az olyan gyulladásos betegségek, mint például az ízületi gyulladás, vagy a rheumatoid artritisz nem csak a csontok közötti ízesüléseket érintheti. A folyamat komoly hatással lehet a környéki ínszalagokra és ínhüvelyekre is, amelyek könnyen nyomás alá helyezhetik a végtagban található alagutakat, ezáltal pedig a bennük futó idegeket.

Idegrendszert érintő betegségek

Bizonyos, az idegrendszert is érintő betegségek is elősegíthetik az alagút szindróma kialakulását. Ilyen például a cukorbetegség, amely bizonyítottan károsíthatja a perifériás idegeket. A sclerosis multiplex is az idegrendszert érintő betegség, és szövődményeként kialakulhat az alagút szindróma.

Anatómiai eltérések

Előfordulhat, hogy anatómiailag bizonyos helyeken az alagút átmérője sokkal kisebb. Ekkor hamarabb alakulhat ki az alagút szindróma, ugyanis már egy kisebb behatás is elég, hogy nyomást helyezzen az idegre.

Általánosságban elmondható, hogy nőknél gyakrabban fordul elő az alagút szindróma, ugyanis esetükben legtöbbször kisebb az alagutak átmérője.

Túlsúly

A megnövekedett testzsír komoly terhelést jelent a test számára, így könnyen az alagutak, ezáltal az idegek elnyomódásához vezethet. A testsúlycsökkentésben hatékonynak bizonyult a gyógytorna, ugyanis a heti rendszerességgel végzett torna nem csak a tüneteket szünteti meg, hanem a kiváltó okot is.

Hormonváltozás

várandósság és a menopauza alatt jelentős mértékű a vízvisszatartás a szervezetben, amelynek következtében a carpalis alagútban megnövekedhet a nyomás, ezáltal pedig ingerli a kézközép ideget.

Munkahelyi behatások

Az olyan fizikai munkák, amelyek túlterhelik az ízületeket, például tartós álló munka szalag mellett vagy nehéz súlyok rakodása, illetve a csuklót érintő ismétlődő mozgások, mind komoly behatást jelentenek a testünkben található alagutakra is.

De nem csak a nagy fizikai igénybevétellel járó munkák jelenthetnek gondot, hanem az irodai, számítógépes foglalkozások is. A folyamatos gépelés és egérhasználat jelentős mértékben igénybe veszi a csuklót, miközben a könyökünkön és az alkarunkon támaszkodva akár a kubitális alagutat is elnyomhatjuk. Ezért fontos a gyakori pihenők beiktatása, és rendszeres nyújtás, amelyhez szakszerű tanácsokat adhat egy tapasztalt gyógytornász.

számítógépes munka

Sérülések

Az olyan sérülések, mint például a csonttörés vagy ficamok és rándulások, komoly behatást jelentenek a szöveteknek, amelyek megváltoztathatják a struktúrát. Lehetséges, hogy olyan fokú nyomódás, csavarodás, elcsúszás jön létre a csontokban és a lágyrészekben, hogy az kihatással lesz a testünkben található alagutakra. Ezért mindenképpen fontos, hogy a sérülés utáni rehabilitációs időszakban járjon gyógytorna kezelésre, ugyanis ez a terápia segít normalizálni a kötőszövetek állapotát.

4. Az alagút szindróma tünetei

Zsibbadás

Alagút szindróma esetén a leggyakoribb tünet a zsibbadás, amely érintheti a kézfejet, lábfejet és az ujjakat (kéz- és lábujjakat egyaránt). Előbb-utóbb ez az érzet kisugározhat a környező területekre is, például kézzsibbadás esetén egy idő után jelentkezhet az alkarban is zsibbadásérzés. Esetenként hasonlíthat egy elektromos sokk után tapasztalt bizsergéshez/zsibbadáshoz.

Komolyabb állapotban akár éjszaka is felébresztheti ez a tünet, azonban jellemzően naponta többször tapasztalhat zsibbadást. Ha a kéz érintett, akkor például vezetés közben, vagy mobilozás közben. Idővel a zsibbadás állandósulhat, ezért minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni!

Érzéskiesés

Az idegek funkciója tartós nyomás alatt jelentős mértékben romlik, emiatt a feladatát nem tudja megfelelően ellátni, az érzékelés folyamata nehezen/egyáltalán nem megy végbe az ideghálózat érintett területén. Ezért tapasztalhatja, hogy bizonyos funkciók kiesnek, például a fogás, az ujjak általi bőrérzékelés.

Izomgyengeség

Az érzékveszés miatt az izmok elgyengülhetnek, emiatt például azt tapasztalhatja, hogy erőtlenebbé válik a fogása, gyakran ejti ki a tárgyakat a kezéből. Előrehaladott állapotban az alagút szindróma az izmok sorvadásához is vezethet.

Égető fájdalom

Idegi érintettség esetén nagyon gyakori az égető fájdalom, amely az ideg nyomódását, esetleg gyulladását is jelezheti. A hideg vizes borogatás csak enyhíthet a fájdalmon, az okot azonban nem kezeli, ezért mindenképpen forduljon szakemberhez, aki megtalálja mi állhat a háttérben és megfelelő kezelést ad rá!

Áramütésszerű fájdalom

Az alagút, amely elnyomja az idegeket, folyamatos ingerlésben tartja azt, ezt pedig áramütésszerű kisüléseknek érzékelheti.

áramütésszerű fájdalom

Olyan gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni? Néhány kattintással megnézheti naptárunkat és bejelentkezhet!

5. Az alagút szindróma diagnosztikája

Fontos: ha a fenti tünetek közül néhányat, esetleg mindegyiket tapasztalja magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Az orvosi vizsgálat során fizikális vizsgálattal és képalkotó eljárásokkal megállapítják, hogy alagút szindróma áll-e a tünetei hátterében. A szakember fizikális vizsgálattal felméri a végtagok mozgathatóságát, illetve hogy nyomásra jelez-e érzékenységet az adott területen.

röntgen vizsgálat segít kizárni egyéb problémák, betegségek fennállását, mint például az ízületi gyulladást vagy a csonttörést.

Ultrahang vizsgálattal láthatóvá válnak az idegtörzsek, ezáltal ezek állapotának feltérképezése, valamint az idegpályák vizsgálata is lehetővé válik.

Az elektroneurográfia és az elektromiográfia lényege, hogy az izmokra helyezett elektródákkal megmérje az izmok aktivitását, ezáltal megállapítható, hogy történt-e izomkárosodás, illetve segítségével bizonyos betegségeket is ki lehet zárni.

Idegvezetéses vizsgálattal apró elektromos ingert vezetnek az idegekbe és vizsgálják, hogy történik-e lassulás az alagútban.

6. Ezek az alagút szindróma kezelési módjai

Gyógyszeres kezelés és helyileg alkalmazott kenőcsök

A fájdalomcsillapítás egy jól bevált kiegészítő módszere a gyógyszeres kezelés. Súlyosabb esetben is hatékonynak bizonyultak a nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentők, amelyeket már vény nélkül is megvásárolhat a gyógyszertárakban.

A helyileg alkalmazott kenőcsök a bőrön keresztül felszívódva csökkentik a tüneteket. A leggyakrabban használt kenőcs a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Fontos, hogy ezekkel a módszerekkel is csak a tüneteket lehet enyhíteni, az alagút szindróma kiváltó oka ezzel nem szűnik meg!

Injekciós terápia

A szteroidos injekciók helyi alkalmazása, gyorsan enyhítheti az alagút szindróma tüneteit. Ezek használata azonban csak évi 2-3 alkalommal ajánlott, ugyanis az ennél többször alkalmazott injekciók gyengíthetik a kötőszöveteket. Általánosságban elmondható, hogy már az első injekció javulást eredményez.

Gyógytorna

Gyógytornával nem csak az alagút szindróma tünetei enyhíthetők, hanem akár a kiváltó ok is megszüntethető. Ez a konzervatív kezelési módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel a test öngyógyító folyamatainak serkentése érdekében. Speciálisan az adott területet érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg az alagút szindróma hátterében álló okot.

A módszer biztosítja

 • a probléma gyors és hatékony kezelését,
 • fájdalom csökkentését,
 • zsibbadás mérséklését,
 • hozzájárul azizomzat rugalmasságához,
 • erősíti az izmokat,
 • valamint növeli az ízületek mobilitását.

A gyógytornászok a torna gyakorlatokon kívül egyéb technikákat is bevethetnek a sikeres kezelés érdekében. Ilyen az idegmobilizációs technika, amely speciális fogás-és mozgáskombinációkkal egyfajta diagnosztikai és terápiás eljárást nyújt. Eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, csökkenhet a gyulladás, növekedhet a mozgásterjedelem, és nem utolsó sorban a fájdalom is csökkenhet.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a problémáját? Jelentkezzen be hozzánk!

Fizikoterápia

A fizikoterápia általában a gyógytornát kiegészítő terápiás eljárás. Alagút szindróma és bizonyos neurológiai betegségek esetén pozitív eredményeket lehet elérni a lágylézer kezeléssel. A kezelés fájdalommentes és sejtszinten javítja a szövetek keringését, ezáltal csökkenti a fájdalmat. Ehhez azonban rendszeres, 15-20 perces kezelések ajánlottak. Kiválóan kombinálható a gyógytornával és a gyógyszeres terápiával, segítségével pedig akár a fájdalomcsillapítók mennyisége is csökkenthető.

Kineziológiai tapasz

Szintén a fájdalomcsökkentésben, valamint a tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. Ez egy olyan mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti. Kiemelendő, hogy a tapaszok kémiai hatóanyagoktól mentesek. A reflexkörök aktiválásával pozitív jelzéseket küld a test felé, ezáltal felgyorsulhat a gyógyulási folyamat.

kineziológiai tapasz

Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem érezhető azonnali javulás, néhány óra múlva azonban megtapasztalhatja miért is olyan hatékony a tapaszolás. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely elősegíti a kialakult duzzanat csökkentését.

Rögzítés

A rögzítés minden esetben segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt az ízületnek és az érintett végtagnak, ezáltal tehermentesítve az izmokat és szalagokat.  Alagút szindróma esetén ezt általában sínezéssel oldják meg.

csuklórögzítő

Műtét

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia nem volt eredményes az alagút szindróma kezelésében, akkor műtétre kerülhet sor. Orvosi utasításra, bizonyos esetekben lehetséges, hogy egyből a műtét lesz az első terápiás módszer.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik és körülbelül 20 percet vesz igénybe. Lényege, hogy az alagutat, ezáltal a blokkolt ideget felszabadítsák, ezért a környező szalagokat átvágják, valamint ha szükséges a gyulladt szövetszaporulatot is eltávolítják.

A műtét után a végtagot pihentetni kell, amíg a műtéti seb begyógyul. A pihentetés után javasolt a gyógytorna megkezdése. Az operációt azonban legtöbbször igyekeznek elkerülni, nem csak annak kockázata (például: ér-, ideg, ínsérülés, sebgyógyulási zavar) miatt, hanem mert a rehabilitációs idő is sokkal hosszabb ideig tart.

7. Hogyan előzhető meg az alagút szindróma kialakulása?

 1. Gyakori pihentetés, kisebb szünetek a munka során.
 2. Rendszeres nyújtás nem csak testedzés után, hanem fizikai vagy irodai munka közben is.
 3. Testsúlycsökkentés heti rendszerességgel végzett testmozgással.
 4. Irodai munka közben alakítsunk ki megfelelő munkakörülményeket. Ügyeljünk rá, hogy a billentyűzet könyökmagasságban vagy kicsivel alatta helyezkedjen el, székünket és asztalunkat megfelelően állítsuk be és üljünk egyenesen.
 5. Ha krónikus betegsége van, járjon rendszeresen kontrollra, és ha az alagút szindróma tüneteit tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz!
helyes ülés

8. A gyógytorna pozitív hatásai alagút szindróma esetén

A gyógytorna a legtermészetesebb kezelési módja az alagút szindrómák kezelésének. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van.

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a gyulladás csökkenését, ezáltal a szövetek regenerálódását. Mindez hozzájárul a duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett szövetközti folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

a kar gyógytornája

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy a gyógytorna gyakorlatok fokozzák az izomrostok méretét és erősségét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel a rugalmasságot és az izomerőt is. Eredményeként fejlődik az a végtag állóképessége, így csökkentve a túlterhelés veszélyét, amely az alagút szindróma egyik fő kiváltó oka lehet.

A rendszeresen végzett torna hozzájárul a testsúly csökkenéséhez, amely a túlsúly leküzdésében nagy segítséget jelenthet, amely szintén az egyik háttérben meghúzódó ok lehet.

A gyógytorna összes pozitív hatásait tekintve levonható az a következtetés, hogy nem csak az alagút szindróma okozta panaszai fognak enyhülni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

9. Az alagút szindróma szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában az alagút szindróma tünetei olyan mértékben felerősödhetnek, hogy az éjszakái is nyugtalanná válhatnak. A zsibbadás, a fájdalom tartós fennállása kialvatlansághoz is vezethet, amelynek további szövődményei lehetnek (például teljesítmény romlás).

Mivel az érintett idegek funkciója elvész, az izmok sem tudnak mozogni, ez pedig bizonyos idő elteltével könnyen izomsorvadáshoz vezethet. Emiatt alapvető tevékenységeket nem fog tudni ellátni a mindennapjai során. Az izomsorvadás kezelése sok hosszabb folyamat, emiatt a gyógyulási idő kitolódhat.

Lehetséges, hogy olyan erőssé válnak a tünetek, hogy a műtéti beavatkozás már elkerülhetetlen lesz. Az operációt követő rehabilitációs időszakban is elengedhetetlennek számít a személyre szabott gyógytorna kezelés, amelynek segítségével az elért állapot hosszú távon fenntartható.

Olyan gyógytornászt keres, akivel megelőzheti a szövődmények kialakulását? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

10. Az alagút szidróma gyógytornája Budapesten

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.  Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart.

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt az alagút szindróma okozta panaszairól, például mikor jelentkezett először tünet, milyen jellegű a fájdalma, illetve a zsibbadás állandó vagy időszakos? Az anamnézis felvétel alatt a terapeuta végig egy vizsgálati lapra jegyzetel, így biztosítva a későbbi kezelések gördülékenységét.

Ez után fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez, amellyel felméri az érintett végtag ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kart/lábat alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel.

Ha van orvosi lelete az alagút szindrómájáról, kérjük hozzá magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához. A diagnózis felállítása után egy egyéni, személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik az alagút szindróma okának és tüneteinek kezelésére. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról és, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a fájdalom megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig.

gyógytorna

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő idegmobilizáció és szükség esetén a kineziológiai tapasz felhelyezése.

A gyógytorna során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza manuális fogásokkal nyújtásokat és kimozgatásokat végez az érintett végtagon. Az aktív gyakorlatok az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell kiviteleznie. Ezek általában erősítő gyakorlatok, amelyek fejlesztik az érintett végtag bizonyos izomcsoportjait.

A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak ebben az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyek kivitelezése teljes mértékben helyes. Az otthon végzett feladatok elengedhetetlenek a közös munka sikerességéhez.

A gyógytorna nem fájhat, maximum kisebb kellemetlen érzéssel járhat. Ilyen lehet például egy beszűkült mozgásterjedelmű ízületet kimozgása, vagy letapadt izmok fellazítása. Empatikus gyógytornászaink azonban folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni. Ez azért is fontos, mert ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni az ízületekben létrejövő mozgásokat is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki azonnal módosít a fogáson vagy a feladaton.

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben biztosított az átöltözési és a tusolási lehetőség is a páciensek számára fenntartott öltözőben.

Már 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a zsibbadás mérséklődik, és hétről-hétre érezheti, hogy az izomerő növekedésével arányosan a végtagok mozgathatósága is megváltozik. Olyan terápiát alkalmazunk, amely hosszútávon fenntartja az elért eredményeket, és segít megelőzni egy újabb alagút szindróma kialakulását.

Tudta? Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

11. Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink

12. Bejelentkezés gyógytornára

Szakembereinkhez már online, akár néhány kattintással is bejelentkezhet. Nincs más dolga, mint kiválasztani, melyik rendelőnkbe szeretne jönni, majd az állapotfelmérésre kattintani (ugyanis az az első alkalom). Ez után eldöntheti, hogy melyik gyógytornászunk segítségét szeretné kérni, de arra is van opció, ha nem szeretne választani. A naptár nézetnél kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot, és néhány adat megadásával már be is jelentkezett!

Ha nem szeretné ezt honlapon keresztül intézni, lehetősége van telefonos bejelentkezésre is. Hívja a 06 30 50-50-50-1-as számot hétfőtől-péntekig 9 és 17 óra között, és munkatársunk ad Önnek egy megfelelő időpontot! Nálunk ugyanezen a számon visszahívást is kérhet!

A bejelentkezés után egy megerősítő e-mail kap tőlünk, amelyben megírjuk az Ön által választott időpontot, a rendelő pontos címét és, hogy mit kell magával hoznia az első alkalomra.

Pácienseink ezt írják az alagút szindróma gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!