alkar fájdalom

Az alkar fájdalom okai, tünetei és kezelése gyógytornával

Alkar fájdalom esetén sokan csak legyintenek a panaszra. Azonban a probléma mögött olyan kiváltó ok is állhat, amit érdemes minél hamarabb kezelni. Az izmok feszessége miatt kialakult heves fájdalom nem csak a munkát nehezítheti meg. Idegi érintettség esetén akár komolyabb problémák is felléphetnek.

De mik okozhatják az alkar fájdalmát és milyen tüneteket társulhatnak hozzá? Hogyan segít egy szakképzett gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek a problémák okozhatnak fájdalmat az alkarban

Az alkar fájdalom leggyakoribb oka az izmok túlterhelése. A mai, modern társadalomban nem csak a fizikai munka jelenthet veszélyt, hanem a folyamatosan ismétlődő mozdulatokat is, például gépelés a számítógép/laptop billentyűzetén, vagy az érintőképernyős telefonok állandó használata. Mindezen tevékenységek egy idő után megterhelik a kar izmait, és ennek hatására különböző problémák alakulhatnak ki. Ilyen például az izom/ízületi gyulladás, vagy a sokat emlegetett tenisz-és/vagy golfkönyök. Míg előbbi esetben az alkar feszítő izmai érintettek, addig utóbbinál a hajlító izomcsoportnál jelentkezhet fájdalom.

A monoton munkavégzés mellett a hirtelen nagy túlterhelés is kiválthat alkar fájdalmat. Például egy költözés során a nehéz tárgyak emelésétől is jelentkezhet panasz, vagy akár az időszakos kertészkedés is megterhelhető lehet egy gyengébb kar számára.

Előfordulhat az is, hogy idegeket érintő probléma áll az alkar fájdalom hátterében. Ha valamilyen oknál fogva az idegek nyomás alá kerülnek, az heves, égő fájdalommal járhat az alkarban. A leggyakoribb ilyen probléma az alagút szindróma, amely érintheti a karfonatot (nyaki alagút szindróma, vagy TOS), továbbá a könyök és a csukló alagút szindrómák, amelyek az alkar és az ujjak beidegzéséért felelős idegek blokkolását okozzák.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki személyre szabott módon kezeli az alkar fájdalmat kiváltó okot? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Az alkar fájdalomhoz társuló tünetek

Az alkar fájdalom okait tekintve két csoportra oszthatjuk a további tüneteket.

Izom/ízületi eredetű probléma esetén:

  • fájdalom az érintett ízületben (könyök, csukló)
  • duzzanat
  • nyomásérzékenység
  • mozgástartomány beszűkülése

Idegi fájdalomhoz társuló egyéb tünetek:

  • zsibbadás
  • érzéskiesés
  • izomgyengeség
  • izomsorvadás

Az alkar fájdalom kezelése gyógytornával

Az alkar fájdalom kiváltó okának egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszere a gyógytorna, amely nem csak a tünetet szünteti meg, hanem a panaszt okozó mozgásszervi problémát is.

A gyógytorna a mozgást használja fel a test öngyógyító folyamatainak támogatására. Egy képzett, és tapasztalt gyógytornásznak módszerek széles tárháza áll rendelkezésére, hogy kezelje az alkar fájdalmát.

Például flossing terápiával már egy kezeléssel jelentős javulást érhető el. Az alkarra feltekert speciális gumiszalag célja, hogy a kompresszió segítségével helyreállítsa az ízületek mozgásait és csökkentse a fájdalmat. A gyógytornász a szalag feltekerése után meghatározott gyakorlatokat diktál Önnek, amelyek hatására gyorsul a szövetek regenerációja.

floss

Alagút szindrómák esetén további kiegészítő módszer lehet a nyak és a kar izmaira alkalmazható stretching gyakorlatsor, amellyel a feszes izmok lazíthatók, ezáltal a nyomás alatt lévő idegek felszabadulhatnak. Már ez önmagában is fájdalomcsillapító hatással bír, és a további idegi tünetek is jelentős mértékben csökkenhetnek.

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. Lágyrész mobilizációval az izmokat és az azokat körülvevő fasciát is kezeli, ezáltal oldja az összetapadásokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal.

A gyógytorna alkalmak végén, az elért eredmény megtámogatására kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely támogatja a helyes mozgásmintát, valamint fájdalom-és duzzanatcsökkentő szerepe is van.

A tünetek enyhülését követően, a gyógytornász funkcionális tréninggel az alkar izomegyensúlyát állítja helyre, amelyek az ízületek stabilitását is támogatják. Ennek köszönhetően a kezelések alatt elért eredmények hosszú távon fenntarthatóak, és további szövődmények kialakulása is megelőzhető.

Az alkar fájdalom és további panaszok gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül az alkar fájdalom krónikussá válhat, és állandó fájdalomcsillapító gyógyszerre kényszerülhet. Azonban a gyógyszeres, tünetei kezelés mellett a panaszt kiváltó ok továbbra is jelen van, és fokozatosan rontja a szövetek állapotát. A túlterhelés miatt felborult izomegyensúly később távolabbi területeken is okozhat problémát, például az alkar panaszokból idővel vállövi, nyaki fájdalom is kialakulhat.

Az állandó izomfeszesség csökkenti a csukló/könyök ízület mozgásterjedelmét, ezért bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé, vagy akár lehetetlenné is válhatnak.

A tartósan nyomás alatt lévő idegek funkciója tovább romlik. Ez olyan súlyos tünetekkel járhat, mint például érzéskiesés a karban, az izomerő fokozatos csökkenése, majd az izmok sorvadása. Ezek kezelése hónapokkal tovább tarthat, és lehetséges, hogy a műtétet sem tudja majd elkerülni.

Gyógytorna alkar fájdalom esetén egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kivizsgáljuk az Ön alkar fájdalmát. Olyan alapos állapotfelmérésben lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Válassza meg Ön a terapeutáját! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány gombnyomással be is jelentkezhet az Önnek szimpatikus szakemberünkhöz!

Az anamnézis felvétel során az alap adatokon kívül részletesen kikérdezzük Önt panaszáról. A teljesség igénye nélkül, az alábbi kérdések irányadóak lehetnek a gyógytornász számára: 1-től 10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Milyen jellegű ez a fájdalom? Mi enyhítette eddig a panaszt? Volt-e valami, ami fokozta az alkar fájdalmat? Az ezekre adott pontos válaszok megkönnyíthetik a terapeuta munkáját a kiváltó ok felkutatásában.

Az anamnézis után egy megtekintés következik. A látottak alapján a fizikális vizsgálat során speciális teszteket végzünk a kar és a nyak szövetein, valamint felmérjük a csukló és a könyök mozgásterjedelmét. Eközben a gyógytornász előzetesen a vizsgálófogásokat is részletesen ismerteti, valamint folyamatosan tájékoztatja Önt az általa tapasztalt eltérésekről.

Következik a személyre szabott kezelési terv.

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat együttese alapján kidolgozunk egy egyéni terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen terápiás módszerek szükségesek a kiváltó ok kezeléséhez, illetve ezek ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük az általunk javasolt és ismertetett kezelést. Bármilyen manuális fogásról vagy aktív gyakorlatról is legyen szó, empatikus gyógytornászunk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát és szükség esetén csökkenti azt. A diktált funkcionális tréning gyakorlatokat a terapeuta kezelésről-kezelésre helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény. Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan terápia, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul.

Az alkar fájdalom az esetek jelentős százalékában már az első 2-3 kezelés során nagyfokú enyhülést mutat. További rendszeres gyógytornával pedig a csukló/könyök mozgásterjedelme is növekedhet, ezáltal az alapvető mozdulatok kivitelezése nem okoz majd gondot és hamarabb visszatérhet a munkához és a sporthoz.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben a fent is felsorolt terápiás eljárások megtalálhatóak, és minden típusú kezelés egy áron van!

Alkar fájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az alkar fájdalom kiváltó okának kezelésében!↓