állkapocs

Az állkapocs fájdalom és a kattogás okai

Az állkapocs ízületben illetőleg magukban a rágóizmokban jelentkező alkalmi kellemetlenségérzetek, esetleges nyilallások gyakoriak és legtöbbször kezelés nélkül megoldódnak. Az állkapocs tompa, sajgó vagy akár éles, lüktető és nem múló fájdalma állkapocs ízületi diszfunkciót jelez, amelynek számos oka lehet. Cikkünkből megtudhatja a fájdalom mögött álló okokat, valamint kifejtjük, miért olyan hatékony az állkapocs fájdalom esetén a gyógytorna, és mi várható abban az esetben, ha nem igényel ilyen kezelést.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Állkapocs fájdalom kezelése gyógytornával

Amennyiben álkapocs fájdalom még nem jelentkezik, de az állkapocs ízület kattog érdemes gnatológushoz és/vagy TMI (temporomandibuláris, azaz állkapocs ízületi) specialista gyógytornászhoz fordulni, megelőzve a fájdalom kialakulását. Az ízület kattogása ugyanis az állkapocs ízületi porc rendellenes helyzetére utalhat, ami esetenként rágóízületi gyulladással járhat, azonban ennek kialakulása gyógytornász segítségével megelőzhető.

Az állkapocs ízületi/TMI gyógytorna olyan speciális terápia, amely hatékonyan enyhíti az állkapocs ízületben és annak környékén jelentkező panaszokat.

Az állkapocs fájdalmát az arra képzett gyógytornász lágyrész mobilizációs technikával kezeli. Ez egy olyan, jó manuális készséget igénylő kezelési módszer, amelynek során kézzel kivitelezett fogásokkal kívülről és belülről is hat a terapeuta a rágóizmokra. Specifikusabb a masszázsnál, ugyanis ebben az esetben szükség van az egyes lágyrészek típusának elkülönítésére is. A módszernek köszönhetően a gyógytornász egyaránt kezelhet izompólyát, izomrostot, inas eredést, inas tapadást vagy izom-ín átmenetet. Az izomrostok lefutására merőleges technikát alkalmazva az izmot körülvevő pólyát kezelik, amely növeli az állkapocsízület mobilitását.

Temporomandibuláris (TMI) terápia során nem csak lágyrész mobilizációval veszik kezelésbe az állkapocs fájdalom hátterében álló okot. Az állkapocs ízületi gyógytorna gyakorlatoknak köszönhetően fokozatosan csökkentik a rágóizmokban már kialakult görcsöket és meggátolják a rágóizmok további túlzott feszülését. Ezek együttvéve hatékonyan szüntetik meg az állkapocs fájdalmat, és az egyéb kisugárzó panaszokat.

Ha az állkapocs fájdalom oka nincs kezelve gyógytornával

Az állkapocs fájdalom krónikussá válhat, amely további panaszok kialakulását okozhatja. Többek között az állandó feszes izomzat az állkapocs ízület beszűkült mozgástartományához vezethet. Emiatt érezheti úgy, hogy nehéz és fájdalmas a harapás és a rágás, valamint az ásítás is kellemetlen érzéssel járhat. A beszűkült mozgástartomány az ízület helytelen működését eredményezheti, és előfordulhat, hogy az ízfelszínek egymáshoz súrlódnak (ekkor hallhat kattogó, ropogó/krepitációs hangot), amely az állkapocs ízület gyulladásához, majd kopásához vezethet.

Továbbá az görcsös izmokban csomók alakulnak ki, amelyek szintén fájdalmat okoznak. Azonban ezek olyan mértékben nyomhatják a környező szövetek, hogy a fájdalom akár távolabbi területeken is jelentkezhet. Ilyen területek lehetnek például: fej, nyak és/vagy fül.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és az okot is kideríti? Foglaljon hozzánk online időpontot!

Így zajlik rendelőnkben az állkapocs fájdalom kezelése

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a gyógytornászom.hu budai rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi állhat az állkapocs fájdalom hátterében. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül a fájdalom. Amennyiben vannak korábbi vizsgálatokról leletei, vagy készült harapásemelő sín, kérjük, hogy az állapotfelmérésre feltétlen hozza magával, ugyanis ezeket is áttanulmányozzuk az alapos vizsgálat érdekében. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Ezt követően az tapintással megvizsgáljuk az állkapocs ízületet, amelynek lényege a nyomásérzékeny pontok megkeresése az ízület körüli szövetekben, valamint a nyakizmokban. További diagnosztikai szempont, annak kiderítése, hogy a fájdalmas pontok nyomására jelentkezik-e kisugárzó fájdalom, és ha igen, akkor melyik területre.

Az alapos vizsgálatot követően a diagnózis- és a kezelési terv felállítása következik

Fontosnak tartjuk, hogy a páciens megértse, mi áll a fájdalom hátterében, valamint, hogy milyen kezelésre számíthat, és mit-miért teszünk. Ez azért is lényeges, mert minden állkapocs ízületi gyakorlatnak van célja, és ha Ön is megismeri a fájdalmának eredetét, könnyebben tud azonosulni a gyógytornász által diktált gyakorlatokkal.

A terápiát lágyrész mobilizációs technikával kezdjük. Ennek elemeként szájon belül és kívül egyszerre kezeljük a rágóizmokat. Ez a kezelés passzív része. A passzív részt követően következik a gyógytorna aktív része. Speciális, az ízületre ható feladatokkal lazítjuk az izmokat, megakadályozva ezzel további feszülés kialakulását, valamint ezáltal enyhítjük a már kialakul állkapocs fájdalmat. Az otthoni házi feladat elvégzéséhez elengedhetetlennek tartjuk, hogy pontosan betanítsuk Önnek a kezelések során alkalmazott gyakorlatokat.

A kezelés lezárásaként életmódbeli tanácsadással segítjük elő a már elért állapot sikeres fenntartását. Elmondjuk, hogy milyen ételek fogyasztása kerülendő, vagy, hogy milyen esetleges rossz szokásokról lenne érdemes leszokni, és hogy mit tehet fájdalmai enyhítése érdekében.

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalom a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd akár már 5-6 kezelés után az állkapocs ízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a harapás, rágás és az ásítás.

Rendelőnkben az állkapocs ízület terápiája nem jár plusz költséggel, ugyanannyiba kerül, mint a gyógytorna kezelés, valamint nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet! Árlistánkat ide kattintva tekintheti meg.

Állkapocs fájdalom leküzdésében segítő gyógytornászaink

Az állkapocs fájdalom lehetséges okai

Az állkapocs fájdalom és annak kattogása eléggé ijesztő élmény lehet, és esetenként komoly probléma is állhat a hátterében, azonban felesleges rögtön rémeket látni. Sokszor teljesen hétköznapi, könnyen kezelhető okokra vezethető vissza mindkettő.

A rágóízület, vagyis az állkapocsízület (TMI=temporomandibuláris ízület) egy páros ízület, amely egyszerre mozog és összeköti az alsó állcsontot a koponyával.

Mindkét oldali ízületben egy-egy porckorong található, amely optimális esetben együtt mozog a csonttal, azonban számtalan tényező befolyásolhatja a működését, így funkcionális zavarai igen gyakoriak, ám nem mindig járnak fájdalommal.

TMI

Állkapocs fájdalom jelentkezhet:

 • Fogászati jellegű okok miatt (hosszan tartó fogászati kezelést követően, nem megfelelő fogpótlás, tályog vagy egyes fogágybetegségek következtében stb.)
 • Fertőzéses vagy traumás eredetű ízületi gyulladás következtében (fertőzéses artritisz, külső behatásra bekövetkező állkapocs trauma eredményeképp)
 • Az ízületi mozgáshatárok beszűkülése miatt (szájzár, ízületi alkotók összenövései és meszesedése következtében)
 • Ínszalag megnyúlásából eredően (laza állkapocs, külső behatásra bekövetkező állkapocstraumából eredő megnyúlás)
 • Tartási rendellenességből bekövetkező elváltozások miatt (hanyag tartásból, gerincferdülésből vagy a gerinc egyéb elváltozásaiból degeneratív adódó izomfeszesség, vagy izomzsugorodásból eredően a nyaki, vállövi területeken)
 • Pszichés problémák (stressz, alvászavar, fáradtság, depresszió) valamint az azokhoz társult funkcionális, strukturális eltérések következtében

Hibás rágóízület működés és állkapocs fájdalom

Hibás rágóízület működést és állkapocs fájdalmat okozhatnak az ízületet felépítő ízületi felszínek, szalagok és az ízületi tok különböző elváltozásai, az ízület körüli izmok (rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok) diszfunkciója, valamint az állkapocs ízülettel szomszédos területeken bekövetkező egyes elváltozások és egyéb pszichés problémák, testtartási rendellenességek. Ez utóbbiban segítenek a gyogytronaszom.hu képzett szakemberei.

A rágóízület diszfunkciója kihatva a környező területekre, specifikus- és nem specifikus tüneteket okozhat:

Specifikus (közvetlen) tünetek

 • Egy-, vagy kétoldali fájdalmak a fejen (fejtető-, arc-, fül-, állkapocs fájdalma, rágoizomgörcs, nyakfájdalom),
 • fogcsikorgatás, fogszorítás
 • az állkapocsízület kattogása,
 • fogak érzékenysége, -kopása, -berepedése, fognyakak állapotromlása

Nem specifikus tünetek

 • fülzúgás, fülcsengés, füldugulás, fül pattogása
 • halláscsökkenés,
 • látászavarok,
 • szédülés,
 • fejfájás, migrén,
 • alvászavarok,
 • koncentrációzavarok,
 • szájnyálkahártya gyulladás,
 • belső szervi működészavarok.

Az állkapocs fájdalom diagnosztikája

A különböző terápiás és rehabilitációs módszerek kiválasztása orvosi diagnózis alapján történik. Az állkapocs ízület működési zavarai és az állkapocs fájdalom „visszafordító kezeléssel”, beavatkozást nem igénylő technikákkal (kíméletes, aprólékos és precíz mozdulatokból álló, TMI gyógytornával, fizioterápiával, manuálterápiával, állkapocslazító-, szükség esetén relaxációs gyakorlatokkal) legtöbbször eredményesen orvosolhatóak.

Amennyiben esetleg a rendszeresen végzett gyógytorna bizonyos idő elteltével sem hoz változást az állapotban, sínterápia javasolt. A harapásemelő sín az állkapocsízületet hordási ideje alatt (általában éjszaka) relaxációs helyzetben rögzíti és stabilizálja.

Ez elősegíti a gyorsabb gyógyulást és a hatékony regenerációs folyamatokat.

Fáj az állkapcsa? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön állkapocspanaszának gyógyításában!  ↓