Az állkapocsfájdalom okai és kezelése

Az állkapocs fájdalom és -kattogás eléggé ijesztő élmény lehet, és esetenként komoly probléma is állhat a hátterében, azonban felesleges rögtön rémeket látni. Sokszor teljesen hétköznapi, könnyen kezelhető okokra vezethető vissza mindkettő.

A rágóízület, vagyis az állkapocsízület (TMI=temporomandibuláris ízület) egy páros ízület, amely egyszerre mozog és összeköti az alsó állcsontot a koponyával.

Mindkét oldali ízületben egy-egy porckorong található, amely optimális esetben együtt mozog a csonttal, azonban számtalan tényező befolyásolhatja a működését, így funkcionális zavarai igen gyakoriak, ám nem mindig járnak fájdalommal.

Lehet, hogy temporomandibnuláris diszfunkció, azaz TMD húzódik meg a háttérben

Amennyiben fájdalom még nem jelentkezik, de az állkapocsízület kattog érdemes gnatológushoz és/vagy TMD specialista gyógytornászhoz fordulni , illetve időpont egyeztetést követően gyógytornásszal konzultálni, megelőzve a fájdalom kialakulását, az állkapocsízület kattogása ugyanis az állkapocsízületi porc rendellenes helyzetére utalhat, ami esetenként rágóízületi gyulladással járhat.

Az állkapocsízületben illetőleg magukban a rágóizmokban jelentkező alkalmi kellemetlenségérzetek, esetleges nyilallások gyakoriak és legtöbbször kezelés nélkül megoldódnak. Az állkapocs tompa, sajgó vagy akár éles, lüktető és nem múló fájdalma állkapocsízületi diszfunkciót jelez, melnyek számos oka lehet.

Bővebben az állkapocs fájdalomról és kezeléséről.

Az állkapocs fájdalom lehetséges okai

Állkapocs fájdalom jelentkezhet:

 • Fogászati jellegű okok miatt (hosszan tartó fogászati kezelést követően, nem megfelelő fogpótlás, tályog vagy egyes fogágybetegségek következtében stb.)
 • Fertőzéses vagy traumás eredetű ízületi gyulladás következtében (fertőzéses artritisz, külső behatásra bekövetkező állkapocs trauma eredményeképp)
 • Az ízületi mozgáshatárok beszűkülése miatt (szájzár, ízületi alkotók összenövései és meszesedése következtében)
 • Ínszalag megnyúlásából eredően (laza állkapocs, külső behatásra bekövetkező állkapocstraumából eredő megnyúlás)
 • Tartási rendellenességből bekövetkező elváltozások miatt (hanyag tartásból, gerincferdülésből vagy a gerinc egyéb elváltozásaiból degeneratív adódó izomfeszesség, vagy izomzsugorodásból eredően a nyaki, vállövi területeken)
 • Pszichés problémák (stressz, alvászavar, fáradtság, depresszió) valamint az azokhoz társult funkcionális, strukturális eltérések következtében

Hibás rágóízület működés és állkapocsfájdalom

Hibás rágóízület működést és állkapocs fájdalmat okozhatnak az ízületet felépítő ízületi felszínek, szalagok és az ízületi tok különböző elváltozásai, az állkapocsízület körüli izmok (rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok) diszfunkciója, valamint az állkapocs ízülettel szomszédos területeken bekövetkező egyes elváltozások és egyéb pszichés problémák, testtartási rendellenességek. Ez utóbbiban segítenek a gyogytronaszom.hu képzett szakemberei.

A rágóízület diszfunkciója kihatva a környező területekre, specifikus- és nem specifikus tüneteket okozhat:

Specifikus (közvetlen) tünetek

 • Egy-, vagy kétoldali fájdalmak a fejen (fejtető-, arc-, fül-, állkapocs fájdalma, rágoizomgörcs, nyakfájdalom),
 • fogcsikorgatás, fogszorítás
 • az állkapocsízület kattogása,
 • fogak érzékenysége, -kopása, -berepedése, fognyakak állapotromlása

Nem specifikus tünetek

 • fülzúgás, fülcsengés, füldugulás, fül pattogása
 • halláscsökkenés,
 • látászavarok,
 • szédülés,
 • fejfájás, migrén,
 • alvászavarok,
 • koncentrációzavarok,
 • szájnyálkahártya gyulladás,
 • belső szervi működészavarok.

A különböző terápiás és rehabilitációs módszerek kiválasztása orvosi diagnózis alapján történik

Az állkapocsízület működési zavarai „visszafordító kezeléssel”, beavatkozást nem igénylő technikákkal (kíméletes, aprólékos és precíz mozdulatokból álló, TMI gyógytornával, fizioterápiával, manuálterápiával, állkapocslazító-, szükség esetén relaxációs gyakorlatokkal) legtöbbször eredményesen orvosolhatóak.

Amennyiben esetleg a rendszeresen végzett gyógytorna bizonyos idő elteltével sem hoz változást az állapotban, sínterápia javasolt. A harapásemelő sín az állkapocsízületet hordási ideje alatt (általában éjszaka) relaxációs helyzetben rögzíti és stabilizálja.

Ez elősegíti a gyorsabb gyógyulást és a hatékony regenerációs folyamatokat.

2019-ben végzett az SE ETK-n. Szakterületei: Gerincferdülés kezelése, Sceuermann-kór, laposhát kezelése, Hátfájás, Derékfájás (lumbágó,isiász) Gerincsérv, Csigolyadeformitások, tartási rendellenességek kezelése, Gerincműtétre való felkészítés és operáció utáni rehabilitáció, Szájzár, szájnyitási korlátozottság kezelése ,Állkapocsízületi kattogás, recsegés, ropogás kezelése, Fülzúgás, fülcsengés kezelése, Állkapocsízület traumás sérülésének kezelése

Comments are closed.