Foglaljon időpontot hátfájás állapotfelmérésre!


Hátfájás kínozza? A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon a Hátfájásával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk hátfájása okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Hátfájás: Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékű csökkenése/megszűnése.
 • A merevségérzet csökkenhet.
 • A mozgékonyság növekedése.
 • Energikusabb, könnyebb hátmozgás.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

Már nem csak az idősebb, hanem a 35-40 éves korosztályba tartozók körében is egyre gyakrabban jelentkezik a hátfájás, amely jórészt a mozgáshiányos, ülő életmódból eredeztethető. Azonban általában véve a hétköznapi hátfájás kiváltó oka és magának a fájdalomnak a jellege is sokféle lehet.

Testünk felépítéséből és működésből adódóan a hátfájdalom származhat a gerincoszlopot tartó porcok, szalagok, a csigolyák közti porckorongok illetve kisízületek vagy épp az izompólyák (fasciák) zavaraiból, esetleg a gerincvelő burkok, a gerincvelő, valamint az abból kilépő idegek és ideggyökök érintettségéből.

Erős hátfájás jelentkezhet a felső és az alsó háti területeken egyaránt

Jellegre a fájdalom lehet jól behatárolható, vagy épp kisugárzó, éles vagy tompa, akár égő vagy bizsergő. Érintheti a nyaki gerinc szakaszát, a hát felső, középső valamint alsó részét is, illetve a teljes vállövet (lapocka-kulcscsont-váll-háromszög). A nyaki gerinc eredetű problémák például vállövbe, vállakba és karokba akár az alkarba, kézfejbe sugárzó fájdalommal is járhatnak, amelyek szélsőséges esetekben érzékkieséssel is társulhatnak. De egyéb olyan tünetekkel is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, fülcsengés vagy a látás zavarai.

Amennyiben az erős hátfájás 3-4 hét elteltével sem szűnik meg, vagy a panasz visszatérően jelentkezik, esetleg más tünetek is társulnak a korábbi hát-, nyakfájáshoz, érdemes szakorvoshoz illetve gyógytornászhoz fordulni a fájdalom eredetének pontos beazonosítása valamint a további hatékony kezelés érdekében.

Időtartam szempontjából a fájdalom lehet akut, szubakut valamint krónikus

Az akut fájdalom viszonylag rövid idejű, szúró, nyilalló, hasogató fájdalommal jár és általában 3-4, vagy rosszabb esetben akár 6 hétig is elhúzódhat. A fájdalmat 6 hét elteltével nevezzük szubakutnak, krónikusnak pedig 12 hét elteltével, vagyis hónapon tekinthetjük.

Azonban szakértő gyógytornász-fizioterapeuta segítségével szakszerűen és nagymértékben csökkenthetők az ebből adódó fájdalmak, illetve korrigálhatók a fájdalmat okozó mozgásszervi elváltozások. Erősíthetőek a kritikus terület körüli megnyúlt, renyhe izmok és szalagok. Továbbá a gyógytorna mobilizáló gyakorlataival a kórosan beszűkült ízületi mozgáshatárok is helyreállíthatóak.

Gyógytornászaink akik segítenek a hátfájdalom leküzdésében

A hátfájdalom, hátfájás leggyakoribb kiváltó okai

Az akut hátfájdalmakat általában egy, a hátat érintő trauma, például rossz mozdulat, rándulás túlerőltetés vagy nem megfelelő, diszfunkcionális terhelés váltja ki. Azonban a krónikus fájdalmak hátterében rendszerint olyan összetettebb problémák állhatnak, amelyeknek pontos meghatározása már kifejezetten szakorvos vagy mozgásterapeuta feladata.

A hátfájás lehet:

 • Traumás, izomeredetű
 • Strukturális, összetettebb problémákra visszavezethető
 • Statikai problémából, zavarból eredő
 • Egyéb szervi eredetű
 • Pszichés

A jelzett fájdalom-okok hátterében sokszor valamely anatómiai képlet gyulladása áll így a gyulladás megszüntetése épp olyan fontos, mint a fájdalom-, valamint a hátfájdalmat kiváltó ok megszüntetése és az érintett testrész funkcióinak helyreállítása, regenerációja.

A sebészeti beavatkozást nem igénylő hátfájások hatékony kezelésének és gyógyításának egyik legcélravezetőbb eszköze a gyógytorna

A hátfájás tüneteinek gyors enyhítését illetően, az állapot látványos javítása terén valamint a kiváltó mozgásszervi eredetű okok megszüntetésében a legtartósabb eredmények gyógytornával érhetőek el. Foglaljon még most időpontot a gyogytornaszom.hu-n, hogy minél hamarabb szakértő kezekbe kerüljön!

A gyógytorna vagy a McKenzie torna során a diagnózis felállítását követően a gyógytornász egy, kifejezetten egyénre szabott mozgásprogramot alakít ki. Ezt rendszeresen, a gyógytornász felügyelete mellett legalább a panaszok teljes megszűnéséig, illetőleg a problémák kiújulásának elkerülése érdekében, egyénileg azon túl is érdemes időről-időre elvégezni.

Hátfájása, gerincpanasza van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi űrlap kitöltése után 2 munkanapon belül visszahívjuk Önt, minden kérdésére válaszolunk és összekötjük azzal a gyógytornászunkkal, aki a legprofibb az Ön hát- és derékpanaszának gyógyításában!  ↓

Hátfájás Minden kérdésére válaszoltunk!

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a hátfájásról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A hát anatómiája, a háti gerinc működése

Gerincünk oldalról nézve kettős S alakban görbült. A teljes gerincet természetes görbületei szerint szakaszokra osztjuk: nyaki homorulatra, háti domborulatra, ágyéki homorulatra (derék) és keresztcsonti domborulatra.

gerincoszlop

Ezek a görbületek csigolyákból, a közöttük lévő porckorongokból, stabilizáló szalagokból és ízületekből állnak.

A háti gerincünk a nyak és a derék között található. Mivel a hátcsigolyák oldalsó részei a bordákkal is összekapcsolódnak, ez a szakasz elég merev. Ennek oka a létfontosságú belső szervek védelme (szív, tüdő).

A háti gerinc működését tekintve a következő mozgásokra képes:

 • előre hajlás
 • hátra hajlás
 • oldalra hajlás
 • csavarás
 • rugós mozgás

A rugószerű mozgás a csigolyák közti porckorongok összenyomódása például akkor, amikor ugrálunk. A legnagyobb mozgás a hátban az oldalra hajlás.

 • A nyak és a hátfájás kapcsolata

Sajnos gyakori a nyak, a hát, de sokszor a kettő találkozásánál jelentkező fájdalom is. A gerinc csontos részei biztosítják a stabil vázat, míg az izmok annak rugalmas mozgását. A legtöbb izomnak stabil tartást és elmozdulást is létre kell tudni hoznia.

A fájdalmat leggyakrabban az egymással ellentétesen működő izmok okozzák, ha az izomegyensúly felbomlik közöttük. Ilyenkor egyes izmok túlnyúlnak és gyengülnek, míg mások rövidülnek, de szintén gyengülnek. Az ok a tartósan előre helyezett fejtartásban keresendő.

felső keresztezett szindróma

Az előre helyezett fej-és válltartást felső keresztezett szindrómának nevezzük. Ekkor a fej előretolt helyzetben van, a fejet hajlító nyakizmok túlnyúlnak, a hátsó, feszítő izmok rövidülnek.

A vállakat nézve a görnyedés miatt a mellizmok zsugorodnak, a hátizmok és lapockazáró izmok pedig túlnyúlnak. Ha előretoljuk a fejünket, a vállak automatikusan előre esnek, vagyis az egyik generálja a másikat. A megváltozott, új helyzetet a testünk egy ideig elviseli, végül nyak vagy hátfájás formájában jelezhet nekünk.

2. A derékfájás okai

A derékfájásnak nagyon sokféle oka lehet.

Először is a leggyakoribb a rossz testtartás, vagyis a hanyag, görnyedt ülés, vagy állás, amikor a vállunk előreesik és nem tartjuk egyenesen a hátunkat. Ekkor a derekunkra fokozott terhelés kerül, emiatt az izmok túlfeszülhetnek, feszessé, görcsössé válhatnak.

derekfajdalom-hirtelen_fellepo_derekfajas

Ezek az izomfájdalmak nagyon kellemetlenek, merevnek, feszesnek érezhetjük ilyenkor a derekunkat. Úgy is mondhatnánk, hogy „sajog”. Ez gyakran előfordul, ha napközben sokat ülünk egy helyben (4-6-8órát akár), pl.irodai munkát végzünk vagy sofőrként dolgozunk.

Derékpanaszt okozhat egy egyszerű gerincferdülés is, amiben kb. minden második ember érintett enyhébb vagy súlyosabb formában. Ez is a testtartásból adódó fájdalmak közé tartozik, de itt már a csontozatban is van kisebb-nagyobb strukturális elváltozás.

De megfájdulhat könnyen a derekunk egy hirtelen mozdulatnál is. Mondjuk megemelünk valami nehezet, főleg ha mélyről vagy a földről kell fölvennünk valamit (pl. kiveszünk egy súlyos bőröndöt a csomagtartóból, vagy lehajolunk egy rekesz ásványvízért, hogy arrébb tegyük).Ilyenkor előfordulhat, hogy „megrántjuk a derekunkat” vagy esetleg úgy érezzük, mintha „beakadna”. Ez azért van, mert az emeléskor nem használtuk a derékstabilizáló izmainkat, így a teher a gerincoszlopra került. Ilyenkor sokszor jelentkezhet gyulladás, ami éjszakai fájdalommal

Gyakran előfordul, hogy a különböző edzéseknél, főleg súlyokkal végzett erőedzésnél, megerőltetjük a derekunkat, aminek a hátterében szintén a derekat tartó izmok nem megfelelő használata és/vagy gyengesége áll.

Nőknél a menstruációs ciklust gyakran megelőzi vagy kíséri derékfájás, ami azonban a méh felől egy kisugárzó fájdalom, és a ciklus enyhülésével elmúlik.

Derékfájás oka lehet még pl. a porckorong kitüremkedése, kiboltosulása súlyosabb esetben sérvesedése (ez az amikor a porckorong közepén lévő kocsonyás anyag, ami olyan, mint egy kis vízzel telt lufi, utat tör magának és elkezd „kimászni” a helyéről és már nem tud visszamenni középre). Ez a „kicsúszott rész” idővel elkezdheti nyomni pl. a derék mellett húzódó idegeket, ami sokszor bizsergő, zsibbadó vagy súlyosabb esetben bénulásos tüneteket is okozhat (pl. nem tudunk lábujjhegyre állni, vagy fölfeszíteni a lábfejünket).

Az öregedés folyamán, ami egy teljesen természetes folyamat, a testünk fokozatosan veszíti el rugalmasságát, erejét. Ennél fogva a szöveteink idővel egyrészt érzékenyebbé másrészt sérülékenyebbé válnak. Ezt a folyamatot nevezzük orvosi nyelven degenerációnak. Degeneratív folyamat pl. hogy a porckorongok idővel vizet veszítenek, akár a többi szövetünk, így elvékonyodnak és teherbírásuk csökken.

Emellett általánosságban véve is az ízületek a kor előrehaladtával testszerte kopásnak indulnak, vagyis a felületüket borító porcköpeny szintén elvékonyodik. Emiatt az ízületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, és a csontok egy idő után elkezdik egymást „dörzsölni”, ami szintén fájdalmat okozhat. Ez különösen is igaz az ún. kisízületekre, amik egy-egy csigolyát kapcsolnak össze. Mindezek miatt időskorban egyre gyakrabban jelentkezik derékfájás.

Természetesen balesetből adódó sérülés is okozhat derékfájást (ilyen lehet a , pl.létráról való leesés, autóbaleset, sportbaleset stb.). Ilyenkor minden esetben meg kell vizsgálni a csonttörés lehetőségét is.

Az öregedés kapcsán nagyon fontos megemlítenünk még a csontritkulást (osteoporosis), ami a legtöbbször a nőket érinti. Ez egy hormonális elváltozás a klimax folyamán, aminek hatására a csontok fokozatosan kálciumot veszítenek. A kálciumvesztés következményeként a csontok lyukacsossá-porotikussá válnak, ami miatt könnyebben törhetnek. Sokszor ez csigolya-összeroppanásként jelentkezik, ami egy valódi csonttörés és komoly gerincfájdalmakat, mozgáskorlátozottságot okoz (nem keverendő össze azzal, amikor kisízületek néha roppanó hangot adnak!).

A derékfájás hátterében ritkábban, de meghúzódhat belsőszervi probléma is. Ilyenek lehetnek pl. nőknél különböző méh-, férfiaknál prosztataelváltozások. Daganatos betegeknél gondolni kell az esetleges csontáttét kockázatára. Illetve bizonyos veseproblémák is adhatnak derékba kisugárzó tüneteket. Ezeket minden esetben megfelelő szakorvossal kell kivizsgáltatni.

3. A derékfájás típusai és tünetei

A derékfájásnak többféle fajtáját különböztetjük meg, legtöbbször az azt kiváltó oki tényezők alapján (lumbago, ischiász, porckorongsérv stb.. Attól függően pedig, hogy a derékpanasz időben mióta áll fönn, lehet akut, vagyis korábbi előzmény nélkül, hirtelen fellépő, rövidebb ideig tartó (5-7 nap) vagy régebb óta fennálló, vissza-visszatérő krónikus derékfájás. Az akut derékfájások megfelelő mozgásterápia nélkül idővel általában krónikussá válnak. Ezt a folyamatot mindenképp érdemes megelőzni és időben elkezdeni a szakemberrel végzett rendszeres gyógytornát.

A lumbágó kifejezést a hétköznapi szóhasználatban hirtelen mozdulat, emelés vagy ismeretlen ok hatására fellépő intenzív derékfájásra használjuk. Tünete lehet pl. hogy nagyon kötöttnek érezzük a derekunkat, nehezen kelünk ki az ágyból vagy nem merünk bizonyos mozdulatokat megtenni (pl.előrehajolni), mert ilyenkor hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a derekunkban. Ennek oka sokszor bizonyos izmok korábbi megerőltetése, túlterhelése, minek következtében feszessé, görcsössé, tónusossá válnak.

A feszes izmok megakadályozzák, hogy szabadon mozgassuk magunkat. Ezt megfelelő nyújtó gyakorlatokkal illetve gyógytornász által végzett manuális technikákkal (lágyrész mobilizáció, triggerpont terápia, izompólya lazítás stb.) eredményesen tudjuk kezelni rövid idő alatt, így a páciens hamar visszanyeri mozgásszabadságát.

Fontos azonban odafigyelnünk a fokozatosságra, nehogy újabb túlterhelésnek tegyük ki a derekat, esetlegesen gyulladást provokáljunk.

Itt rögtön meg kell említenünk a derékfájás egy másik tipusát, ami részben összefüggésben állhat a túlterheléssel. Ekkor a környező szövetekben gyulladás alakul ki, ami gyakran éjszakai fájdalommal jár, melegségérzetet is okozhat. Ekkor pár napig (3-5nap) a gyógyszeres gyulladáscsökkentésé a főszerep, de miután lehúzódott rögtön érdemes elkezdeni a bemozgatást gyógytornával.

Lumbágónál az emberek gyakran megijednek a fájdalomtól és inkább kímélik-pihentetik a derekukat (napokig fekszenek, nem igazán mozognak), ennek hatására azonban az izmok lassan kezdenek összezsugorodni, ezzel elhúzódik a gyógyulási folyamat.

Ischiászról hétköznap nyelven akkor beszélünk ha bizonyos okból a gerinc mellett húzódó idegek, vagy ideggyökök illetve a lábunkban végighúzódó úgynevezett ülőideg (latinul nervis ischiadicus) nyomás alá kerül. Ennek oka lehet a porckorong kiboltosulása, súlyosabb esetben kisérvesedése, de okozhatja egyszerűen a hátulsó combizom zsugorodása is, aminek következtében az ideg szintén nyomás alá kerül.

Mindez nemcsak az ülőmunkát végzőknél, hanem intenzív testedzést végzőknél is gyakran előfordul. Mivel ezek nagyon hasonló tüneteket adhatnak, vagyis lehet pl. zsibbadó, hangyázó érzés a lábban, combban vagy a derékban, de előfordulhat égő vagy éles, lesugárzó fájdalom is, mindenképp forduljunk gyógytornász szakemberhez, aki képes megkülönböztetni a hasonló tünetek mögött meghúzódó,de más-más kezelést igénylő problémáinkat.

4. A hátfájás kezelése – Mi segíthet hátfájás esetén?

A hátfájás kezelési módszerei igen változatosak.

 • Akupunktúra

Az akupunktúra meghatározott testfelszínhez közeli területek, pontok tűvel való ingerlését jelenti. A módszer a hagyományos kínai orvoslásból ered. E szerint testünket energia-csatornák hálózzák be, ezek az úgynevezett meridiánok.

akupunktúra

Fontos tudni, hogy az akupunktúra egy kiegészítő kezelési lehetőség, melyet csak tapasztalt, anatómiai ismeretekkel rendelkező orvos végezhet. Előnye, hogy passzív kezelés, a páciensnek csak nyugodtan kell feküdnie, fájdalommentes, a mellékhatások ritkákHátránya, hogy mozgásszervi fájdalmak kezelésében kevés bizonyítható hatása van. Mivel kiegészítő kezelési módszer, az életmódbeli változtatás, a mozgás elkezdése, más terápia is hozzájárulhat a fájdalom csökkenéséhez.

 • Életmódbeli változtatás

A gyakran végzett, gerincre és izmokra károsan ható rossz szokások könnyen okozhatnak hátfájást. A legtöbbször előfordulóak a helytelen technikával ágyból felkelés, a hosszantartó görnyedt ülés, mozgásszegény életmód, kevés napi folyadékbevitel vagy nehéz tárgyak helytelen emelése.

Kis életmódbeli változtatással a fájdalom elkerülhető. Ha reggel hirtelen lendülettel, hasizomból kelünk fel az ágyból, a porckorongok hátsó részére nyomás nehezedik, ami idővel porckorong problémák, sérv kialakulásához vezethet. A hasizom megfeszülése préselést vált ki a medencefeneket záró gátizmokban, ez pedig ha nem változtatunk, később vizelet-és széklettartási problémákat okozhat. Hasi műtét utáni 6 hétben szigorúan tilos így felkelni, mert a heg gyógyulását hátráltatja, akár szét is nyílhat, ha nem kíméljük.

helyes ülés

Az ülőmunka és mozgásszegény életmód rendkívül rossz párosítás, mivel a mozdulatlanság miatt csökken a szövetek vér-és tápanyagellátása. Testünk minden sejtjének szüksége van a vízre, ezért, ha még kevés folyadékot is iszunk, alapvető működések láthatják idővel kárát. Következménye hátfájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság lehet. A fájdalom megelőzéséhez, kezeléséhez szükséges lehet néhány életmódbeli változtatás, amiben gyógytornász szakember tud segíteni.

 • Gyógyszerek, injekciós kezelések hátfájásra – Fájdalomterápia

A hátfájdalom csillapítására alkalmazhatóak különböző szájon át szedhető, vagy külsőleg alkalmazható tapaszok, krémek. Ezek általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatóanyagokat tartalmaznak. Sokféle közülük recept nélkül kapható, bárki kikérheti a gyógyszertárban.

Ilyen például a Flector tapasz, por vagy krém, a Voltaren, Apranax, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, a krémek, tapaszok, kenőcsök a testfelszínről a bőrbe jutva fejtik ki átmeneti kedvező hatásukat. Általában a hát izmainak húzódása, zúzódása, fájdalma esetén javasoltak.

Komolyabb probléma esetén a kezelőorvos szükség esetén erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladásgátlót vagy izomlazítót írhat fel. Ha a hátfájdalom más, korábban kipróbált módszerrel nem enyhül, orvos által végzett injekciós kezelés is szóba jöhet.

Az injekció tartalmazhat szteroidot (pl. kortizon), vagy lidokaint. Ezt a gerincvelő körüli térbe adják be, célja a nagy fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése, az idegek átmeneti érzéstelenítése.

 • Gyógytornahátfájásra

A gyógytorna vagy fizioterápia mechanikai energiát használ fel gyógyítás céljából. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet. Sokan azt gondolják, gyógytornára csak az jár, akinek nagy fájdalma van vagy eltört valamije, azonban ennél sokkal több esetben segíthet!

Alapvetően a gyógytorna feladatai háromfélék lehetnek:

 • A páciens által végzett aktív gyakorlatok (erősítés, nyújtás, egyensúlyfejlesztés, koordináció fejlesztése, tartásjavító gyakorlatok).
 • Dolgozhat a gyógytornász úgy is, hogy a páciens passzív, vagyis ő végzi a kezelést (ez lehet izomlazítás, nyújtás, átmozgatás).
 • A harmadik verzió, amikor a gyógytorna kezelés vezetett aktívan zajlik, vagyis a gyógytornász és a páciens együtt dolgozik. Ilyenkor a kezelt személynek kis mozdulatokat, az izmok feszítését, mozgatását kell végeznie vagy levegőt venni-kifújni.

A gyógytorna eszközökkel és anélkül is rendkívül hatékonyan segít a mozgásszervi fájdalmak csökkentésében.

Életkortól függetlenül bárki járhat gyógytornára. A probléma okától függően sokféle kezelési módot alkalmazhatunk. Porckorong problémák, gerincsérv esetén sikeresen alkalmazható a McKenzie-módszer a hátfájdalom, kisugárzó panaszok, zsibbadás megszüntetésére.

gyógytorna

Izomeredetű hátfájásnál a Trigger-pont terápia és fasciatechnikák segítenek a görcsösen feszülő, fájdalmas izmok ellazulásában.

Sérülések, húzódások, műtétek kialakulása után keringésjavító, a hátat átmozgató és a törzset stabilizáló gyógytorna gyakorlatok végzésével helyreállítjuk a sérült szövetet.

Az ülő életmód következtében kialakuló hátfájdalom kezelésére a gyógytorna mellett különböző életmódbeli változtatásokat javaslunk. Ezek alkalmazásával a páciens megtanulja, hogy ha a hátfájdalom újra megjelenne, azt hogyan tudja magának csökkenteni.

 • Manuálterápia hátfájásra

A manuálterápia kézzel végzett vizsgálati és kezelési módszer. A csontok, ízületek és izmok velünk született, illetve idővel kialakult elváltozásait kezeli.

Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász alapvégzettségű szakember lehet, ha a 2 éves továbbképzés után sikeres záróvizsgát tesz.

A manuálterápia az egész test kezelésére alkalmas, így segíthet hátfájdalom esetén is. A háti gerinc csigolyái kisebb-nagyobb szalagokkal, porckorongokkal, kisízületekkel, izmokkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezek bármelyike kiválthatja a hátfájást. Két csigolya között létrejöhet mozgás beszűkülés, ami azt jelenti, hogy az adott szakasz valamiért kevésbé mozog. Ezt a manuálterápia ízületi blokknak nevezi.

A tünetek átbeszélése után a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja, hogy az egyes hátcsigolyák között milyen mértékű a mozgás. Ezt megteszi a hát előre, hátra és oldalra hajlásában, csavarásában is. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a pár fogás, ami a legeredményesebb a tünetek csökkentése érdekében.

Ha a páciens nagyon stresszes, fél vagy merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve a pácienstől.

A manuálterápia előnye, hogy fájdalommentes kezelés. A mozgatás közben előfordulhat a csigolyák közt kis roppanó hang, amitől nem kell megijedni. A roppanás nem célja a terápiának, sokkal inkább annak következménye lehet.

A kezelés eredményének fenntartása érdekében a jó manuálterapeuta mindig ad otthon végzendő feladatot, ami lehet izomerősítés, nyújtó gyakorlat.

 • Masszázs hátfájásra

A masszázs jótékony hatásait sokan ismerjük. A masszőr speciális fogásokkal felmelegíti a bőrt, fokozza a vérkeringést, ezáltal izomlazító, fájdalomcsillapító, stresszoldó, frissítő hatása lehet.

A gyógymasszázst általában fürdőkben, kórházakban dolgozó masszőrök végzik. Az orvos tehát különböző betegségek kezelésére felírhat masszázst is, amit gyógymasszőrök csinálnak.

 • A hátfájás műtéti kezelése

A hátfájás oka legtöbbször mozgásszervi eredetű, de előfordulhat, hogy bizonyos szervek megbetegedése áll a háttérben. Ilyenkor egyes esetekben szükség lehet műtétre. Fontos tudnunk, hogy a műtét mindig a legvégső megoldás! Mivel minden műtéti beavatkozás kockázatokkal jár, az orvosnak szükséges alaposan megvizsgálnia, érdemes-e műtétet végezni.

A mozgásszervi problémák közül porckorongsérv esetén: ha 3 hónapja más javasolt kezelésre nem csökken a fájdalom, illetve akkor, ha a gerincsérv izombénulást okoz. Ritkábban a hátfájást okozhatja a csigolyák között kialakuló, a gerincvelőt nyomó jó -vagy rosszindulatú daganat. Különböző tüneteket kiváltva (zsibbadás, izomgyengülés, elviselhetetlen fájdalom) okot adhat a műtét elvégzésére. Ilyenkor a zavart okozó daganatot eltávolítva megszüntethető a hátfájás.

A gerinc műtétek hátrányai lehetnek, hogy néha nem hoznak javulást, esetleg újabb tünetek lépnek fel a műtét hatására, illetve közben fertőzés is kialakulhat.

Elengedhetetlen azzal tisztában lenni, hogy a műtét még ha jól is sikerül, több hónapos, akár 1 éves rehabilitációt is igényelhet. Amennyiben lehetséges, érdemes a gerinc körüli izmokat már a műtét előtt gyógytornásszal erősíteni, így utána könnyebb, gyorsabb lehet a felépülés.

5. A hátfájás megelőzése: egészséges életmód és testmozgás

Az egészséges életmód magában foglalja a változatos, elegendő, de mértékletes táplálkozást, folyadékfogyasztást és testmozgást. A túlsúly hajlamosít hátfájás kialakulására, mivel a gerincre sokkal nagyobb teher hárul, idő előtti porckárosodást okozhat. A változatos étrend, vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása hozzájárul a csontok, porcok, izmok és az immunrendszer egészségéhez.

egészség

Megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitellel segítjük a kötőszövetünk (fascia) rugalmasságának fenntartását, ezzel a hátfájás megelőzését.

Az ülőmunkát napi többször megszakítva kis mozgásokkal sokat tehetünk a vérkeringés fokozásáért, a hát merevvé válásának elkerüléséért.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a minőségi és elegendő mennyiségű alvás is.

Megoldatlan lelki problémák is okozhatnak hátfájást, ezért megelőzésképpen mindig mondjuk ki, beszéljük meg a gondjainkat.

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás. A hátfájás megelőzése érdekében végezzünk heti 3-4-szer a hátat is átmozgató, erősítő, nyújtó jellegű gyakorlatokat, valamint figyeljünk a testtartásunkra!

6. Gyógytorna megoldásaink hátfájásra

Ha mozgásszervi probléma áll a hátfájás hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a váll és a hát mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Hátfájdalom esetén legfontosabb a gerinc melleti izmok nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. Az izmok lazítását szintén segíti a fascia terápia, amely a csontokat és belső szerveket összekötő kötőszövetes lemez kezelésén alapul. Manuálterápiával főként a gerinc problémájából eredő hátfájást tudjuk sikeresen oldani speciális, kézzel kivitelezett műfogásokkal, valamint ezzel együtt alkalmazzuk a trigger pont terápiát is.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb hátfájás ne alakuljon ki.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a hátfájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk, a testtartásukban nem érzik a görcsösséget, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már holnap megkezdheti nálunk a gyógytornát, az állapotfelmérés után pedig lehetősége van online konzultációt is kérni. Továbbá a fent is felsorolt, különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van és SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

7. A hátfájás gyógytorna várható eredményei

Egy éve jött hozzám egy fiatal, huszonéves fiú. Ülőmunkát végzett napi sok órában, mellette konditeremben edzett heti több alkalommal. Főleg súlyokat, gépeket használt, de saját testsúlyos gyakorlatokat is végzett, például fekvőtámaszt. A sok görnyedve eltöltött idő megtette a hatását: hiába sportolt délutánonként, a háta közepe jobb oldalt fájdalommal jelzett. A gerinc melletti izmok a test függőleges tartásáért felelősek, gyakran gyengülnek. Az izomerőt felmérve azt találtuk, hogy a középső és felső háti szakasza gyengébb. Előttem sportmasszőr kezelte pár alkalommal, az izmok lazítására a hátfájása csökkent. A gyógytorna során 3-4 alkalommal megtanulta azokat az eszközös izomlazító gyakorlatokat, a hátat átmozgató és izomerősítő feladatokat, amiket rendszeresen végezve elmúlt a hátfájdalma. Szinten tartásként és a fájdalom újbóli kialakulásának megelőzéséért saját edzésébe illesztette a megtanult gyakorlatokat. A munkahelyi ülés körülményeinek és szokásainak megváltoztatásával tartós fájdalommentességet értünk el.

Alapjában véve elmondható, hogy minél régebb óta tart a hátfájás, annál több gyógytorna kezelés várható. Az évek alatt berögződött szokásainkat nehezen változtatjuk meg, ami esetleg káros lehet a gerinc és a hát egészsége szempontjából. Ha viszont nemrég alakult ki a hátfájás és időben kérünk segítséget, a gyógytorna várhatóan sokkal előbb hoz eredményt.

A gyorsabb gyógyulás továbbá akkor lehetséges, ha a hátfájással küzdő egyén megfogadja a gyógytornász tanácsait és rendszeresen alkalmazza is őket. Szükség lehet egy-egy eszközt megvenni, megváltoztatni, hogyan kelünk fel, hogyan ülünk. Ezekhez mind idő kellhet, de minél előbb vagyunk hajlandóak cselekedni, annál gyorsabban lehet eredményt elérni és a hátfájást elmulasztani.

8. Hátfájás gyógytorna specialisták Budapesten

Amennyiben Ön is hátfájással küzd és magára ismert a leírásban, jöjjön el egyéni állapotfelmérésre vagy válassza online konzultációnkat!

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. szám alatt a 4. emelet 3.-ban várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A gyógytornászom.hu csapatában minden gyógytornász több éves tapasztalattal rendelkezik, sokan kifejezetten hátfájásra specializálódtunk.

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával(OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo).

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk.

Gyógytornász rendelőnk könnyen megközelíthető villamossal, busszal, az M2-es metróval vagy akár Szentendre felől hévvel is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre.

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, azalapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is.

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a hátfájáshoz vezető okokat és, hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják hátfájás gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!