idegzsába

Az idegzsába okai és gyógytorna kezelése

Az idegzsába kifejezés a legtöbb ember számára az arcidegzsába által vált ismertté, azonban az isiász is ebbe a csoportba sorolható. A problémát a nyomás alá került idegek okozzák, éppen ezért jó hír, hogy konzervatív terápiával (pl.: gyógytorna) eredményesen kezelhető.

Mit kell tudni az idegzsábáról? Mi okozhatja? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Megtudhatja alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Az idegzsábáról néhány szóban

Az idegzsába (latinul: neuralgia) tulajdonképpen egy tünet, amelyet a nyomás alá került idegek váltanak ki. Heves fájdalommal jár, amelyek rohamokban jelentkeznek az érintett ideg lefutása mentén. A rohamok néhány percig, vagy akár órákig is tarthatnak, és nem folytonosak, hanem hullámzó ütemben szúró, hasogató jellegű fájdalommal járnak.

Az arcidegzsába rohamokat például az alábbi tünetek kísérhetik:

 • fokozott izzadás
 • könnyezés
 • nyáladzás
 • elsápadás vagy épp kipirulás
arcidegzsába

Általánosan az idegzsábát kísérő tünetek:

 • helyileg duzzanat
 • bőrpír

Az idegzsába a test bármely területén előfordulhat, jellegzetes előfordulási helyei az arc (arcidegzsába) és az ülőideg (isiász).

Ezek a problémák válthatnak ki neuralgiát

Az idegzsába kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet, azonban megfigyelhető, hogy a középkorú egyéneknél gyakrabban jelentkezik. 

Az alábbi esetek járhatnak neuralgiás panaszokkal:

 • sérülés
 • porckorongsérv
 • az izmok túlfeszülése
 • fertőző betegségek (pl.: Lyme-kór kísérő tünete)
 • vérszegénység
 • várandósság
 • autoimmun betegségek (pl.: sclerosis multiplex)
 • cukorbetegség
 • mérgezések

Hajlamosító tényező lehet:

 • fűszeres ételek 
 • gyakori húsfogyasztás
 • túlzott alkoholfogyasztás

Az idegzsába speciális gyógytornája

Az idegzsába kezelésére nyújt hatékony segítséget a gyógytorna, amely a legtermészetesebb úton, a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait. A torna célja, hogy feloldja a blokkolt idegeket, ezáltal enyhítse a panaszokat.  

A gyógytorna legnagyobb előnye, hogy az isiász környékén károsodott szövetek (idegek, izmok) funkcióját képes helyreállítani. 

A gyógytornászok az idegzsába kezelésére komplex kezelést nyújtanak az alábbi módszerekkel:

 • McKenzie módszer
 • lágyrész- és ízületei manuálterápia
 • idegmobilizáció
 • funkcionális tréning

A McKenzie gyógytornász egyénre szabott módon, az Ön tüneteihez mérten állítja össze a gyakorlatsorokat, amelyeket kezdetben a terapeuta állandó kontrollja mellett kell végeznie.  A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból összeállított konkrét tornagyakorlatok bizonyos idő után már otthon is nyugodtan végezhetőek, ugyanis a McKenzie módszer lényege az önkezelés, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is képes legyen helyesen kivitelezni a feladatokat. 

Idegmobilizáció során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel a nyomás alá került idegeket felszabadítja, s így nem csak a tüneteket enyhíti, hanem az idegzsába kiváltó okát is kezeli. 

Az idegzsába által generált heves fájdalom következménye, hogy az izmok feszessé válnak, idővel akár le is tapadhatnak, amely nem csak a mozgásterjedelmének csökkenéséhez vezethet, hanem állandó panaszokat is okozhat. Ennek megelőzésére a gyógytorna során speciális nyújtó (stretching) gyakorlatok segítségével a terapeuta oldja a letapadásokat, ezáltal enyhülhet a fájdalom és növekedhet a mozgásterjedelem. 

A nyújtó feladatok mellett a gyógytornász az erősítésre is nagy hangsúlyt fektet. Ehhez az idegzsába által érintett terület izmait erősíti a funkcionális tréning gyakorlataival. Tehát ahhoz, hogy a kialakult stabil és tünetmentes állapotot hosszú távon is fenntartsák, a kezelések végére előtérbe kerülnek a törzsizom erősítő és a stabilizációs gyakorlatok

Fontos kiemelni tehát, hogy mindenképpen egyeztessen egy gyógytornásszal, aki egyénre szabott gyakorlatokkal támogathatja a teljes felépülését. Panaszaitól függően általában heti egy találkozás javasolt, de az órán végzett gyakorlatokat a szakember tanácsára otthon is rendszeresen végezheti.

Az idegzsába szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha az idegzsába okozta panaszaira nem kap gyógytorna kezelést, a probléma nem csak krónikus fájdalmat, hanem komolyabb tüneteket is eredményezhet. Lehetséges, hogy a nyomás alá került ideg, amely a tüneteket okozza, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett végtagjában érzéskiesést, bénulást tapasztalhat. A blokkolt ideg ugyanis nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Ebben az esetben sajnos a műtétet már nem lehet elkerülni

Az idegzsába kezelése szempontjából fontos megjegyezni, hogy minél régebb óta tapasztalja a tüneteket, annál több időt igényel a terápia is, ugyanis az idegszöveteink rendkívül lassan regenerálódnak. Ezért javasolt mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy a rehabilitáció minél sikeresebb, gyorsabb és szövődménymentes legyen. 

Így zajlik az idegzsába gyógytornája Budapesten

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) jól felszerelt, vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor tapasztalta először az idegi eredetű fájdalmat, emlékszik-e kiváltó okra, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… 

Ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri a lágyszövetek aktuális állapotát. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Már a vizsgálatok alatt körvonalazódik a terapeuta számára, hogy mi is állhat az idegzsába hátterében, s ez egy diagnózis formájában végül teljesen letisztul. Erre a diagnózisra egy egyéni terápiás tervet állít fel a szakember, hogy az okot tudja kezelni, ne csak a tüneteket.

Az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát is, amelynek során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. Lehetséges, hogy a torna eleinte csupán néhány korrekciós feladatból áll majd, melyeket sűrűn kell ismételni, azonban a tünetek enyhülésével a gyakorlatok módosulnak vagy bővülnek újabbakkal, éppen ezért fontos, hogy személyre szabott terápiát alkalmazzunk.

A terápiába beépítjük a már fent is említett további kezelési módszereket (manuálterápia, idegmobilizáció, McKenzie torna, stb), ezeknek az árai mind megegyeznek a gyógytorna alkalmak árával, nem jár Önnek plusz költséggel!

Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni. 

A heti rendszerességgel történő, kitartó gyógytornának köszönhetően nagy százalékban sikeres eredménnyel zárulnak a kezeléseink! Pácienseink közül 10-ből 8 ember számol be 4-5 alkalom után jelentős mértékű fájdalomcsökkenésről, valamint nyugodt, panaszmentes hétköznapokról. 

Rendelőnkben készpénzt, bankkártyát, sőt SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Idegzsába okozta panaszai vannak? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az idegi eredetű panaszok kezelésében!  ↓