Az izomfájdalom 11 lehetséges oka és kezelése gyógytornával

Az izomfájdalom igen gyakran előforduló, önálló vagy betegséget kísérő tünet is lehet. Ha a mindennapok során rendszeresen tapasztalja ezeket a megmagyarázhatatlan fájdalmakat, akkor ez a cikk Önnek szól!

Mi az a 11 ok, amely izomfájdalmat válthat ki? Mik azok az izomcsomók? Hogyan segít ezen a panaszon a gyógytorna? Mi várható, ha nem veszi fel ezt a kezelést? Pontosan hogyan is zajlik egy gyógytorna alkalom? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Az izomfájdalomról néhány szóban

Az izomfájdalom hátterében igen sok probléma húzódhat meg, főként, ha nem csak egy pontban érzi ezt a bizonyos diszkomfort érzetet, hanem a test több területén is. A tartásproblémáktól kezdve a pajzsmirigy betegségeken át még akár bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet.

Mit tehet Ön izomfájdalom esetén? Első, és legfontosabb, hogy 2-3 napig pihenjen. Vegye jelzésnek ezt a tünetet a testétől, hogy most regenerálódásra van szüksége. Majd ha ez után sem múlik a panasz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy feltárhassák a probléma forrását.

Az izomfájdalom lehetséges okai

Az izomfájdalom hátterében általában 10 lehetséges okot kell megvizsgálni ahhoz, hogy kiderüljön, Önnek mi állhat a panasza hátterében. Az alábbi problémákat érdemes tisztázni:

1.Tartásbeli problémák

A rossz testtartás miatt a törzs bizonyos izmai túlzottan befeszülhetnek, míg a többi túlnyúlhat. A tartósan feszes izomzat fájdalmat válthat ki, sőt ha ideget is nyom, akkor idegei panaszok is jelentkezhetnek (pl.: kisugárzó fájdalom, zsibbadás). A testtartás korrekcióját érdemes már gyermekkorban elkezdeni, erre kiváló lehetőséget nyújt a Schroth módszer, amely oki terápiát alkalmazva kezeli a gerincferdülésből adódó panaszokat.

2.Izomláz, túlerőltetés, izomsérülések, húzódások

Abban az esetben, ha túlzásba viszi az edzést, és esetleg a bemelegítés, valamint a torna végeztével a nyújtás is elmarad, könnyen tapasztalhat másnap izomlázat. Bizonyos fokig normális, ha izomláz jelentkezik, azonban a testmozgás mindenképp személyre szabott módon, az Ön aktuális állapotának megfelelően történjen! Ennek elmaradása esetén túlerőltetheti izmait, amelyek akár meg is húzódhatnak. A helyes testedzés kialakításában segítségére lehet egy szakképzett gyógytornász, aki egy állapotfelmérés során tanácsokat adhat a sportoláshoz.

3.Izomgyulladás (myositis)

Az izomgyulladás tulajdonképpen egy autoimmun betegség, amely Magyarországon ritka kórképnek számít. Több típusa létezik (pl.: polymyositis, dermatomyositis), és leggyakrabban a nőket érinti. Kialakulásának oka ismeretlen, csak feltételezik a hormonális és/vagy környezeti faktorokat. A fájdalom legtöbbször a végtagokban jelentkezik, amely együtt jár azok gyengeségével. A panaszok fokozatosan erősödnek a nap folyamán, valamint az idő előrehaladtával. Mivel ízületi panaszok is jelentkezhetnek, javasolt a rendszeres gyógytorna, amellyel megelőzhetőek a mozgásbeszűkülések kialakulása, valamint enyhíthető az izomgyengeség is.

4.Keringési problémák

Az elégtelen keringés következtében a végtagok izmai nem kapnak megfelelő mennyiségű vért, ezáltal oxigén-és tápanyaghiányban szenvedhetnek. Ezek hiányában gyakran alakulhatnak ki izomgörcsök és feszülések, amely szintén mindennapos fájdalmat okozhat. A keringésjavítás érdekében fontos a rendszeres testmozgás, annak helyes adagolása és kivitelezése!

izomfájdalom az alkaron

5.Influenza

Ennek a vírusos megbetegedésnek az egyik jellemző tünete az egész testre kiterjedő izomfájdalom. Ha emellett láz, levertség és gyengeség is jelentkezik, akkor biztosan influenza áll a háttérben. A betegség lefolyásával az izomfájdalom is enyhül, majd végleg elmúlik.

6. Rheumatoid arthritis

A reumatoid arthritisz (röviden RA) az ízületeket érintő gyulladásos, autoimmun megbetegedés. Nem csak egy ízületet érint, hanem egyszerre többet is, és általában szimmetrikusa jelentkezik (pl.: mindkét kéz). A betegség tüneteire jellemző a fellángolás és tünetmentes időszak, fontos azonban kiemelni, hogy a gyógytorna minden esetben hatékonyan enyhítheti a kialakuló panaszokat.

7.Lupusz

Szintén autoimmun eredetű probléma, amely heves izomfájdalmat is okozhat. A gyulladás rendszeres kezeléssel enyhíthető, maga a betegség azonban nem gyógyítható.

8. Fibromyalgia

A fibromyalgia a központi idegrendszert érintő betegség, amely nehezen diagnosztizálható. Nem csak az izmokat, hanem az ízületeket és a lágyszöveteket is érinti, amely során zavar keletkezik a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában. A hátterében álló ok ismeretlen, legtöbbször a stressz váltja ki a problémát.

9. Gyógyszerek mellékhatása

Általában a koleszterinszint csökkentésre alkalmazott gyógyszerek mellékhatása lehet a rendszeres izomfájdalom. Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát a gyógyszerváltás érdekében!

10. Krónikus fáradtság szindróma

Ennek a szindrómának a lényege, hogy az állandó fáradtság mögött nem fedezhető fel semmilyen ok. A sajgó izom- és ízületi fájdalom társulhat fejfájással, alvászavarokkal és memóriaproblémákkal. A gyógyszeres és a konzervatív kezelés (pl.: gyógytorna) megfelelő kezelési módszer a tünetek enyhítésére.

11. Lyme-kór

A kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés tünetei közé sorolható többek között a fejfájás, láz, fáradtság valamint az izomfájdalom. Fontos a betegség mihamarabbi felismerése, a kezelés végeztével azonban még tapasztalható fáradtság és izomfájdalom.

Az izomfájdalom és az izomcsomók

Előfordulhat, hogy a merev, görcsös izmokban csomók alakulnak ki. Az izompólyának ez egy védekezési módszere annak érdekében, hogy megakadályozza a túlfeszülést. Az izomcsomók kezelésére az egyik leghatékonyabb módszer a gyógytornászok által alkalmazott Trigger-pont terápia, amely célzottan oldja fel a panaszt okozó csomókat.

Gyógytornászaink az izomfájdalom leküzdéséért

Így segít a gyógytorna izomfájdalom esetén

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért a legtermészetesebb módja az izomfájdalom kezelésének.

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely főként a keringési problémákból adódó izomfájdalmakat enyhíti, de a gyulladásos eredetű panaszokat is célzott módon kezeli. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a sérült izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos izomfájdalmakat. Trigger-pont terápiával a túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pontból kisugárzó fájdalom.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Izomfájdalom és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában a fájdalom krónikussá válik, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz az izomfájdalom pontos okát és lokalizációját kideríteni.

Így zajlik az izomfájdalom gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

Izomfájdalom esetén először is fontos kideríteni a háttérben álló okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll.

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a mindennapos izomfájdalom ne újuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti az izomfájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyebbé válhatnak a hétköznapok és hamarabb visszatérhet a munkájához, valamint kedvelt sportjához.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Izomfájdalommal küzd a hétköznapokban? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön izomfájdalmának oki terápiájában! ↓