orsócsont törés

Az orsócsont törés utáni rehabilitációs gyógytorna

Az orsócsont az egyik alkart alkotó képlet, amelyet a csuklót, a kezet és az ujjakat mozgató izmok borítanak. Mivel eséskor jellemzően a kezünkkel reflexszerűen igyekszünk tompítani a becsapódást, ezért az orsócsont törés igen gyakori gyermek és időskorban is. Ha Önnel is megtörtént a baj, és kíváncsi rá, hogy hogyan segít egy gyógytornász a rehabilitáció alatt, valamint ha szeretné tudni, milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelteti sérült alkarját, akkor ez a cikkünk Önnek szól!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A rehabilitációs gyógytorna komplex módon segít orsócsont törés után

A szövődmények megakadályozása, valamint a gyorsabb gyógyulás érdekében már a rögzítési időszak alatt érdemes elkezdeni a gyógytornát. A gipszben olyan egyszerű gyakorlatokat végezhet, mint például:

 • ujjak hajlítása és kinyújtása,
 • karemelések,
 • karkörzések.

Az kisebb és könnyedebb átmozgatások serkentik a vérkeringést, amely elősegíti a sérült alkar regenerálódását. Ezeket a feladatokat egy nap akár többször is végezheti, ugyanis nem igényel sok időt a gipszben végzett torna. Fontos, hogy mindenképpen csak fájdalomhatárig végezze a gyakorlatokat!

A rögzítő elhagyása után minél hamarabb érdemes megkezdeni a gyógytornát, amely az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer az orsócsont törés kezelésére, ugyanis személyre szabott módon történik, a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. A gyógytorna célja az alkar izmainak újraaktiválása, ezáltal pedig a kar teljes mozgásterjedelmének visszanyerése.

A gyógytornászok nyújtó és erősítő gyakorlatokkal támogatják az eredményes gyógyulást.

A gyógytornász által diktált, erősítő gyakorlatok lényege, hogy a gipszben hetekig megpihent végtagot újra mozgásba hozzák. Ehhez először a terapeuta passzívan átmozgatja a karját, majd fokozatosan, nehézségi szintenként felépített gyakorlatokkal növelik az alkar izomerejét. A feladatoknak köszönhetően:

 • újra emelhet karjával
 • ismét gépelhet, fájdalommentesen telefonozhat
 • megfoghat tárgyakat

Mindezek mellett a sérült terület vérellátása javul, amely pozitívan befolyásolja a gyógyulást, valamint akár az orsócsont törés utáni rehabilitációs idő is lerövidülhet.

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatoké a főszerep.

Ezek a feladatok jótékony hatással vannak a lágyrészekre, elősegítik azok teljes ellazulását, és oldják az esetleges letapadásokat. A rögzítőben töltött hosszú idő alatt az izmok le-, illetve összetapadhatnak. Ezek a szövetek elnyomhatják az ereket és az idegeket, amely a kéz funkcióromlását (szorítóerő csökkenését, finommozgások nehezítettségét) okozhatja. Rendszeres és megfelelő minőségű nyújtással:

 • a csukló és a kézfej mozgatása könnyebb és fájdalommentes lehet,
 • a blokkolt képleteknek felszabadulhatnak,
 • a fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.

Egy képzett gyógytornász egyéb technikákat is bevethet az Ön sikeres gyógyulása érdekében.

Ilyen például a lágyrész mobilizáció vagy a kinezio tape technika. Míg az előbbi speciális fogásokkal oldja a lágyszövetek letapadását és összenövéseit, utóbbi támogatja a gipsz utáni fájdalommentes bemozgatást, illetve a vérkeringés javításában és a duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Sudeck szindróma: egy szövődmény, törés után, gyógytorna kezelés nélkül

Ha a rögzítő eltávolítása után, a regenerációs idő alatt nem kezelik sérült alkarját gyógytornával, a tartós immobilitás miatt előfordulhat, hogy Sudeck szindróma alakul ki.

Ez a szindróma olyan állandó és heves fájdalommal jár, amely legtöbbször a kiváltó ok (jelen esetben a törés és a gipszelés) súlyosságával nincs összefüggésben. Korai stádiumában a tünetek közé sorolhatjuk az égő, lüktető fájdalmat, amely gyenge ingerek (pl.: érintés) hatására azonnal jelentkezik, az alkar duzzanatát, valamint a bőr pirosságát, melegségét és szárazságát. Idővel az alkar mozgásai beszűkülhetnek. A késői stádiumban ezek a tünetek tovább fokozódhatnak, a végtag hűvössé, nyirkossá válhat, a bőr pedig kékesen elszíneződhet, az alkar izmai sorvadhatnak.

Leginkább a szoros rögzítés válthatja ki ezt a problémát, azonban minél hamarabb kezdődik meg a mozgásterápia (gyógytorna), annál kisebb eséllyel alakulhat ki Sudeck szindróma.

Szeretné megelőzni a Sudeck szindróma kialakulását? Hozzánk már 2-3 napon belül kaphat időpontot kezelésre! Jelentkezzen be online!

Így zajlik az orsócsont törés utáni gyógytorna Budapesten

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez közeli (Pest) rendelőiben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt az orsócsont törés körülményeiről, az aktuális panaszáról, valamint átolvassa a balesetről szóló zárójelentését is. Gyógytornászaink alapos kivizsgálásra törekedhetnek, hogy a problémáját minél hatékonyabban és gyorsabban tudják kezelni.

Ez után egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja, hogy a gyógytornász a megtekintés során tapasztalt elváltozásokat speciális tesztekkel is felmérje. Például passzív kimozgatásokkal vizsgálja a sérült alkar mozgásterjedelmét. Mindeközben monitorozza az Ön fájdalmát, ugyanis fontos, hogy már a vizsgálattal is elkerüljük az éles, nagyfokú fájdalmat. Azonban az ízület beszűkülése miatt a bemozgatás fájdalmas lehet, hiszen csak így növelhető a mozgásterjedelem, de fontos, hogy csak kisebb fokú fájdalmat érezzen, ezért nyugodtan adjon visszajelzést terapeutájának. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése. 

Az állapotfelmérés eredményei alapján a gyógytornásza egy személyre szabott terápiás tervet állít fel, amelyet Önnel is ismertet, így megtudhatja, hogy hány alkalomra lesz szüksége, és milyen ütemben fognak haladni a kezelések.

A gyógytorna kezeléseinkbe a már fent is említett nyújtásokat és erősítéseket is beépítjük. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként kell majd elvégeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikerességéhez, és az eredményes gyógyuláshoz.

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is erősnek és stabilnak érezze a sérült alkarját.

A rendszeres és személyre szabott kezeléseknek köszönhetően már néhány héten belül érezheti az orsócsont törés okozta fájdalom enyhülését, a duzzanat csökkenését pedig szemmel láthatóan is érzékelheti. A mozgásterjedelem visszanyerésével újra dolgozhat, sportolhat, valamint a szövődmények kialakulását is megelőzheti.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el, és akár be is jelentkezhet az Ön által választott szakemberünkhöz!

Tudta? Nálunk minden típusú kezelés egy áron van, nem kell többet fizetnie például a lágyrész mobilizációért vagy a kinesio tape felhelyezéséért!

Ezek a jelek utalhatnak orsócsont törésre

Mint minden törésnél, az orsócsont törés esetén is tipikus tünet az alkar területen jelentkező

 • heves fájdalom,
 • duzzanat
 • és a haematoma (véraláfutás).

A trauma és a fájdalom hatására, a kezét nehezebben tudja mozgatni. Ha a tört végek egymáshoz képest elcsúsznak, akkor szemmel látható deformálódás is kialakulhat az alkarban.

Orsócsont törés esetén akár műtétre is sor kerülhet

Ha az orsócsont törés nem stabil, azaz a tört végek egymáshoz képest elmozdultak, akkor operációra van szükség azok összeillesztéséhez és rögzítéséhez. Ez után gipszrögzítést kap, amely megakadályozza, hogy kisebb elmozdulás se történjen a tört végek között. Ha a csontok összeforrtak, amely általában 4-6 hetet igényel, a rögzítés lekerül, ekkor megkezdhető a gyógytorna.

Orsócsont törése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az orsócsont törés rehabilitációjában!↓