Foglaljon időpontot befagyott váll állapotfelmérésre!


Önnél is befagyott vállat diagnosztizáltak? A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon befagyott vállával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a befagyott váll okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Befagyott váll: Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom az esetek többségében kezelésről-kezelésre jelentős mértékben csökken.
 • Akár az összes mozgást/mozgásirányt visszaszerezheti, így a vállát újra használhatja a hétköznapokban
 • A gyógytornász olyan életmód tanácsokkal látja el Önt, amelyek betartásával nem kell félnie egy újabb befagyott váll kialakulásától.
 • A váll körüli izomzat teherbíróbb lesz, így hamarabb visszatérhet kedvelt sportjához, hobbijához.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

Befagyott váll – Minden kérdésére válaszoltunk!

A befagyott váll tipikus tünetei közé tartozik a heves vállfájdalom, a kar nehezített mozgatása a merev vállízület miatt, illetve hogy nem tud az érintett oldalon aludni.

A befagyott váll lefolyását 4 fázisra különítjük el. Abban az esetben, ha a fájdalom főként nyugalomban vagy éjszaka jelentkezik, lehetséges, hogy Ön a Fájdalmas stádiumban van. Ha már nehézkesen mozgatja a karját, és főként a kifelé fordítás, illetve a kar megemelése okoz gondot, a Fagyási stádiumban jár. A harmadik stádiumban a fájdalom már nem annyira jellemző, a vállízület mozgástartományának csökkenése azonban komoly panaszt okoz, leginkább a kar kifelé forgatásakor. Az Oldódási fázisban minimális fájdalom mellett már kezdenek visszatérni a kar mozgásai, újra gond nélkül tudja például megemelni a kezét.

Minden egyes szakaszban fontos a fájdalom csillapítása, és a kar átmozgatása. A megelőzésben is a végtag teljes mozgatása a legjobb, amit tehet. Ügyeljen arra, hogy a feje fölé és emelje meg a kezét, ugyanis ebbe a mozgásirányba alakul ki leghamarabb a mozgásbeszűkülés.

Abban az esetben, ha már érzi, hogy a válla fáj, a karját pedig nehezen tudja megemelni, érdemes felkeresni egy szakképzett gyógytornászt. A terapeuta speciális, kötőszöveti lazító technikákkal segít enyhíteni a fájdalmat, és a vállízület mozgástartományát célzott gyakorlatokkal (nyújtással és izomerősítéssel) állítja helyre. Az ízület kimozgatása járhat némi fájdalommal, de lényeges szempont a tornák alatt, hogy Önnek ne fokozzuk a panaszát. Egy jó gyógytornásszal akár a befagyott váll későbbi stádiumai is elkerülhetőek.

Azonban, ha befagyott vállát nem kezelteti gyógytornásszal, sajnos a tünetei komolyabbra is fordulhatnak, mind a 4 stádiumon végigmehet, és előfordulhat, hogy már csak műtéttel lehet segíteni az Ön panaszán. Az operációt követő rehabilitációs időszakban azonban mindenképp gyógytornát fognak javasolni, hiszen ha a beavatkozás után szintén nem mozgatja a vállát, az egy újabb befagyott váll kialakulásához vezethet.

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli rendelőjében akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni, és tapasztalt gyógytornászaink egy 1 órás állapotfelméréssel megtalálják az Ön befagyott vállának kiváltó okát. Az állapotfelmérés 12.800 Ft-ba kerül, ez után a gyógytorna kezelések ára 10.500 Ft, amelyet SZÉP és Egészségpénztári Kártyával is fizethet.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a befagyott váll témában. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mi az a befagyott váll?

A befagyott váll (latinul adhesiv capsulitis) a vállízületet érintő betegség. Fő tünete az ízület merevsége, a mozgástartomány beszűkülés és a nagyfokú fájdalom.

Az általános tünetek miatt nehéz elkülöníteni más, hasonló tüneteket produkáló kórképektől. A befagyott váll legtöbbször inkább gyűjtőfogalom a vállat érintő, különböző kórképekre. Bizonyos szakirodalmak a különböző sérülésekhez és műtétekhez társuló mozgásbeszűküléseket szintén befagyott váll szindrómaként jelölik meg. Azonban a klasszikus értelemben vett befagyott váll szindróma előfordulása valójában 2%. Ám a mai modern képalkotó diagnosztika (MRI, röntgen, CT) lehetővé teszi a vállízületet érintő kórképek elkülönítését, mégis gyakran kiderül, hogy a pácienst félrediagnosztizálták.

Befagyott váll szindróma esetén valójában a mozgásbeszűkülés hátterében nem áll fenn vállízületi vagy vállízület környéki krónikus folyamat, azaz betegség. Ha a vállízület mozgásai valamilyen trauma, műtét vagy betegség következtében szűkülnek be, akkor másodlagos befagyott vállról beszélünk.

2. A befagyott váll anatómiája

Ahhoz hogy megértsük a befagyott váll kialakulását és anatómiáját, meg kell ismerkednünk a váll és a vállízület felépítésével.

vállöv 5 ízületből épül fel, testünk legnagyobb mozgástartományban mozgatható ízülete, éppen ezért ilyen sérülékeny.

Az ízületet 3 csont alkotja:

 • a kulcscsont
 • a lapocka
 • és a felkarcsont.

A vállöv alkotásában több ízület is részt vesz, amelyek közül a legfontosabb a vállízület. A vállízületet a felkarcsont és a lapocka alkotja. Ahhoz, hogy a felkarcsont megfelelően illeszkedjen a lapocka nyúlványához, szükség van egy izomkötegre. Ehhez szükséges a rotátorköpeny, amely egyben a legnagyobb stabilitást is biztosítja. A rotátorköpenyt alkotó izmok a lapockán erednek és a felkarcsont fejét elől, felül, hátul köpenyszerűen beborítva tapadnak a felkaron.

befagyott váll

Ahhoz, hogy a váll-vállízületi mozgásai a teljes mozgástartományon létrejöjjenek, a vállövet alkotó összes ízületnek és összeköttetésnek harmonikusan együtt kell dolgozniuk.

3. A befagyott váll tünetei és típusai, jellemzői

A befagyott váll kialakulása és a hátterében zajló folyamatok lefolyása máig nem pontosan ismert. A különböző vizsgálatok és műtéti beavatkozások során megállapították, hogy az ízületi tok és a tok belső felületén elhelyezkedő hártya érintett leginkább.

A betegség kezdeti fázisában a gyulladásos folyamatok a meghatározóak, majd később az ízületi tok és a szalagok mozgása beszűkül (azaz kontraktúra jön létre).

Először 1934-ben Codman beszélt befagyott váll szindrómáról, melynek a kritériumai a következők:

 • Általában a tünetek lassan fejlődnekki és folyamatosan rosszabbodnak traumás előzmény nélkül.
 • A fájdalom a felkar felső harmadában
 • A beteg nem tud az érintett oldalán aludni.
 • A beteg nem tudja a karját emelni és kifelé fordítani.
 • A passzív és az aktív mozgások fájdalmasak, csökkentek.
 • Általában a röntgen vizsgálat negatív.
 • Erős fájdalom kíséri a betegséget.

Ezeket a tüneteket tapasztalja? Tapasztalt, empatikus gyógytornászra van szüksége, akivel 2-3 napon belül elkezdhetik a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

A kórkép lezajlása 4 fázisra oszlik:

I. Fájdalmas stádium (kevesebb, mint 3 hónapig tart)

Lassan, fokozatosan kialakuló fájdalom jellemző, mely leginkább éjszaka, nyugalomban jelentkezik, de a vállmozgások is fájdalmasak. Ebben a stádiumban mozgásbeszűkülés nem jellemző.

II. Fagyási stádium (a panaszok kezdetétől 3-9 hónap)

A fájdalom az előző stádiumhoz képest erősebb, a mozgástartomány beszűkülése jelentős. Először a kar kifelé fordítása és a kar emelése az érintett, majd a mozgásbeszűkülés minden irányba kiterjed, tehát nehezen tudja mozgatni az érintett oldali karját.

III. Befagyott stádium (a panaszok kezdetétől számított 9-15 hónap)

Nagyfokú mozgásbeszűkülés a meghatározó, amely leginkább a váll kifelé forgatását, az úgynevezett kirotációt érinti. Ebben a stádium nagyfokú fájdalom már nincs, inkább a mozgások vége fájdalmas. Azaz akkor jelentkezik panasz, amikor például teljesen megemelte a karját.

vállfájdalom

IV. Oldódási stádium (a panaszok megjelenése utáni 15. hónaptól akár a 30. hónapig is eltarthat)

Fokozatosan jönnek vissza az ízületi mozgások minimális fájdalom mellett. Tehát újra tudja használni a karját, könnyebb lesz például öltözködni, fésülködni.

Ahhoz hogy a befagyott váll szindrómát elkülönítsük más, hasonló tünetekkel járó kórképektől (pl. rotátorköpeny szakadás) nagyon fontos a részletes kikérdezés (anamnézis felvétel) és a pontosan dokumentált fizikális vizsgálat. A diagnózis felállításában a következő kritériumok és vizsgálatok állnak a szakember segítségére:

 • mozgás csökkenéssel járó vállfájdalom minimum 4 hétig,
 • nyugalmi/éjszakai fájdalom,
 • a hétköznapi mozgásokat nehezítő súlyos vállfájdalom,
 • az aktív és passzív mozgások során a kar mozgása jelentősen beszűkült,
 • röntgent eltérés nincs,
 • nincs traumás, műtéti előzmény.

A képalkotó vizsgálatokat tekintve az ultrahangon és az MRI felvételeken az ízületi tok, szalagok és bizonyos izmok (felkar izmok, lapocka izmai) elváltozásai figyelhetők meg.

4. A befagyott váll kockázati tényezői

Bizonyos tényezők növelik a befagyott váll szindróma kialakulásnak lehetőségét. Leggyakoribb rizikófaktor a nem és az életkor. A betegség jellemzőbben fordul elő nők körében, illetve kialakulása 40-65 éves kor között gyakori. Ezen kívül más tényezők, a mozgásképtelenség, anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek), neurológiai, szív-, érrendszeri és a pulmonális betegségek is hozzájárulhatnak a kórkép kialakulásához.

Korábbi befagyott váll szindróma hajlamosító tényező az elváltozás újbóli kialakulására, illetve gyakori, hogy a későbbiekben mindkét oldal érintett lesz.

Hajlamosító tényezők, rizikófaktorok

Az alábbi kórképek hajlamosító tényezőnek számítanak a befagyott váll szindróma kialakulásában.

 • Különböző anyagcsere betegségek:
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigyműködés zavarai
 • Szív és érrendszeri elváltozások
 • Tüdőbetegségek
 • Egyes neurológiai kórképek

Cukorbetegek körében egyértelműen nagyobb arányban fordul elő befagyott váll szindróma, a betegség kialakulása 10-20% közé tehető. Kutatások kimutatták, hogy minél régebb óta áll valaki inzulin kezelés alatt, annál korábban alakul ki befagyott váll. Esetükben a fájdalom és a mozgásbeszűkülés nagyobb mértékű, és a gyógyulás is elhúzódó lehet, valamint gyakoribbak a visszamaradó panaszok.

A pajzsmirigy működés zavaraiban szenvedők körében gyakori a mindkét vállat érintő befagyott váll szindróma, illetve kutatások kimutatták, hogy alul- és felülműködő pajzsmirigy problémák esetén a probléma előfordulása 10,9%-ra tehető.

Lelki okok a befagyott váll mögött

Bár a különböző fájdalmak okait nem lehet csak lelki eredetűnek tekinteni, gyakran a lelki tényezők, a stressz jelentősen befolyásolják egy betegség lefolyását, illetve a gyógyulás időtartalmát.

A befagyott váll szindróma, illetve egyéb mozgásbeszűküléssel járó kórképek lelki hátterében leginkább túlterheltség, stressz vagy a túl nagy felelősség áll.

stressz és vállfájdalom

Komolyabb lelki megterhelés esetén a testünk feszültséggel reagál, „védekezik”, melyre a nyak-váll környéki izmok a legérzékenyebbek. Félelem, depressziós állapot, szorongás következtében gyakran összehúzzuk a nyakunkat, a vállakat előre ejtjük, mely hatására a környékbeli izmok megfeszülnek. Ezek a folyamatok hosszú távon krónikus váll és nyakfájdalomhoz, az ízületi mozgástartomány beszűküléséhez vezethetnek.

Sérülések következtében kialakuló befagyott váll

A vállízületi mozgások beszűkülését eredményezheti, minden a vállat és a váll környékét érintő betegség és műtét (például rotátorköpeny szakadás, kartörés). A nyaki porckorong rendellenességekkel szenvedők körében szintén gyakran fordul elő, hogy a váll mozgásai beszűkülnek. A befagyott váll kialakulását elősegítheti a váll hosszas rögzítése, így a nyak-váll körüli sérüléseknél, betegségeknél és műtétek után nagyon fontos a korai mozgatás a betegség megelőzésére.

5. Egyéb mozgásbeszűküléssel járó kórképek

A vállízület mozgásbeszűkülése

A vállízületi mozgások beszűkülését nem csak a befagyott váll szindróma eredményezheti, számos más kórkép, sérülés állhat a háttérben:

 • trauma: törés, rándulás, ficam, szalagrándulás, izomhúzódás, izomszakadás
 • túlterheléses problémák
 • bursitis, avagy a vállízületi nyáktömlő gyulladása
 • a vállízület instabilitása
 • meszesedési folyamatok
 • ízületi kopás, arthrózis
 • nyaki gerinc elváltozásai

Ezek alapján fontos a pontos diagnózis felállítása, mely történhet, orvosi vizsgálattalképalkotó diagnosztikával (RTG, CT, MRI), mozgásvizsgálattal vagy a fájdalmat provokáló speciális tesztekkel. Váll fájdalom és vállízületi mozgásbeszűkülés esetén fontos a megfelelő szakember felkeresése a pontos diagnózis felállításához és a célzott kezelés megkezdéséhez.

Akut és krónikus vállfájdalom

A váll fájdalmakat csoportosíthatjuk a panaszok megjelenése óta eltelt idő szerint. Ez alapján megkülönböztetünk akut és krónikus vállízületi fájdalmat.

Az akut fájdalmak hirtelen alakulnak ki, valamilyen túlerőltetéshez, sérüléshez (pl. a rotátor köpeny szakadása) köthetők.

krónikus fájdalom ezzel szemben legalább 3 hónapja fennáll, nagyjából állandó fájdalom. Leggyakrabban ízületi kopás, ízületi gyulladás, meszesedés miatt alakul ki.

Vállfájdalom kar emeléskor

A kar emelése számos kórkép esetében fájdalmas lehet, de leggyakrabban az Impigement szindróma vagyis Ütközéses szindróma és a rotátorköpeny sérüléseinek jellemző tünete.

Impigement szindróma/ütközéses szindróma esetén a felkarcsont feje a kar emelése során beleütközik a vállcsúcsba és a vállcsúcs alatti térben lévő képleteket irritálja.

Leggyakrabban az ízületi instabilitása áll a háttérben, mely során a vállat stabilizáló izomzat (rotátor köpeny) egyensúlya felborult. A supraspinatus nevű izom fő feladata a felkarcsont fejének megfelelő helyen tartása az ízületi vápában a különböző vállízületi mozgások során. Azonban ha ez az izom gyenge, a felkarcsont felcsúszikbeleütközik a vállcsúcsba és az ott elhelyezkedő inakat és a bursát (nyáktömlőt) irritálja, ezáltal gyulladást okozva. Jellemző tünete a kar fájdalmas emelése nagyjából 60-120° között. A szindróma kialakulásához a rotátorköpeny sérülése, csontkinövés vagy a biceps inának gyulladása is vezethet.

Rotátorköpeny szakadás

Az úgynevezett rotátor köpeny egy izomköpeny, amely a vállízületet elölről, felülről és hátulról beborítja. Négy izomból álló komplexum: m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres minor és a m. subscapularis. Mind a négy izom a lapockán ered és a felkarcsonton tapad, biztosítják a vállízület dinamikus stabilitását, illetve a mozgások közben a felkarcsont fejét az ízületben optimális helyen tartják.

A rotátor köpeny sérülése és szakadása kialakulhat folyamatos egyoldalú terhelés vagy trauma következtében. Előbbi esetben degeneratív elváltozások indulnak el, mely miatt a rotátor köpeny egyes izmainak inai elhasználódnak, felrostozódnak, begyulladnak, de súlyos esetben el is szakadhatnak. Ez főleg olyan tevékenységeknél és sportoknál jellemző, ahol gyakori a kar fej fölé emelése. Trauma következtében kialakuló sérülés, szakadás esetén a hirtelen nagy erőbehatás okozza az inak károsodását. Ez főleg sportolóknál, testépítőknél jellemző.

Rotátor köpeny sérülés esetén tompa fájdalom jelentkezik jellemzően a váll elülső részén vagy a delta izomnak megfelelően. A kar emelése és forgatása nehéz, fájdalmas. Gyakran előfordul, hogy az oldalra emelés kivitelezhetetlen. Jellemző az éjszakai fájdalom, illetve a kar mozgástartományának beszűkülése. Ilyen tünetek jelentkezése esetén érdemes felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis érdekében.

A terápia lehet konzervatív vagy műtéti. Sportolók esetében az azonnali műtéti megoldás a jellemző, de a halasztott műtét is hasonlóan eredményes lehet. A gyógytorna mindkét esetben elengedhetetlen része a terápiának. Konzervatív kezelés esetén fontos fájdalomcsillapító és a gyulladás csökkentő gyógyszerek szedése, valamint a fájdalmas fizikai aktivitások csökkentése. A gyógytorna vagy fizioterápia elsődleges célja szintén a fájdalom csillapítása, a mozgástartomány helyreállítása lágyrész technikákkal, ízületi mobilizációval, a kar nyugalomba helyezésével, óvatos gyakorlatokkal. Kinezio tape felhelyezése segítheti az ízület pozícionálását, ezáltal a fájdalomcsillapítást. Ezt követően fontos a rotátor köpeny stabilizáló funkciójának helyreállítása erősítő gyakorlatokkal. Fontos figyelembe venni, hogy a nem megfelelő formájú és időben történő gyógytorna gyakorlatok az ín újra sérüléséhez és a gyulladás visszatéréséhez vezethetnek.

Ízületi kopás, gyulladás

A vállízületi kopás vagy artrózis egy degeneratív ízületi megbetegedés, mely során a csontot borító porcfelszín elkopik. Gyakran jár együtt ízületi gyulladással, mely során a váll bedagad, fájdalom, merevség, mozgásbeszűkülés jelentkezik. A betegség lassan fejlődik ki és a fájdalom is fokozatosan rosszabbodik. Gyakori a vállízület kímélete a panaszok megjelenése esetén, mely a váll körüli izomzat rövidüléséhez, merevedéséhez, ezáltal a mozgástartomány csökkenéséhez vezet. A porckopásos panaszok kialakulhatnak előzmények nélkül is, azonban gyakran a túlerőltetés, hosszú ideje tartó, nem megfelelő terhelés állnak a panaszok hátterében.

A vállízület mozgásbeszűkülése

A vállízületi mozgások beszűkülését nem csak a befagyott váll szindróma eredményezheti, számos más kórkép, sérülés állhat a háttérben:

 • trauma: törés, rándulás, ficam, szalagrándulás, izomhúzódás, izomszakadás
 • túlterheléses problémák
 • bursitis, vagy vállízületi nyákatömlő gyulladás
 • instabilitás
 • meszesedési folyamatok
 • ízületi kopás, arthrózis
 • nyaki gerinc elváltozásai

Ezek alapján fontos a pontos diagnózis felállítása, mely történhet, orvosi vizsgálattal, képalkotó diagnosztikával (RTG, CT, MRI) mozgásvizsgálattal vagy a fájdalmat provokáló speciális tesztekkel. Váll fájdalom és vállízületi mozgásbeszűkülés esetén fontos szakember felkeresése a pontos diagnózis felállításához és a célzott kezelés megkezdéséhez.

6. A befagyott váll kezelési módszerei

Gyógyszerek vállfájdalom enyhítésére

Legtöbb esetben a fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése az elsődleges. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint az aspirin vagy az ibuprofen segíthetnek a panaszok enyhítésében, azonban bizonyos esetekben az orvos ennél erősebb gyógyszereket is felírhat. A szájon át szedett gyulladáscsökkentők mellett a szakorvos injekciós fájdalomcsillapítást is alkalmazhat.

A kortikoszteroidos injekciók segítenek a fájdalom csökkentésében, a gyulladás megszüntetésében és ezáltal az ízületi mozgástartomány fokozásában. Ezek a kezelési lehetőségek főleg az I. („fájdalmas”) és a II. („fagyási”) stádiumban hatékonyak.

Gyógytorna lehetőségek befagyott váll kezelésére

A befagyott váll szindróma kezelése függ a betegség folyamatának stádiumától, valamint a páciens egyéni képességeitől. Fontos az olyan gyakorlatok végzése, amelyek segítik a vállöv mozgástartomány növelését és csökkentik a fájdalmat. A fizioterápiás kezelések megfelelő bemelegítés és a különböző fájdalomcsillapító módszerek után javasoltak. A gyakorlatokhelyes kivitelezésének elsajátításához ajánlott egy tapasztalt gyógytornászt felkeresni.

Fontos tudni azonban, hogy a terápia hatékonysága és a sikere azon múlik, hogy a páciens mennyi energiát fektet a rehabilitációba, a gyakorlatok helyes és rendszeres otthoni végzésébe.

Érdemes már a fájdalom első jelentkezését követően, gyengébb mértékű fájdalom esetén is lassan ám alaposan átmozgatni a vállízületet. A gyógytorna során alkalmazott speciális válltorna oki szintű megoldást kínál a befagyott váll kezelésére.

váll gyógytornája

A gyógytorna során alkalmazott nyújtó gyakorlatok jótékony hatással vannak a megfeszült izmokra, segítségükkel az izmok ellazulnak, nem fogja érezni a görcsösséget a vállában, valamint helyreállítja a vállízület normál mozgástartományát is.

A nyújtó tornagyakorlatok mellett egy szakképzett gyógytornász a váll és a lapockastabilizálására is nagy hangsúlyt fektet a kezelések során. Ehhez a lapocka és a váll körüliizmok erősítését célzó, aktív, zárt láncú gyakorlatsorokat diktál Önnek a terapeuta. A zártláncú gyakorlatok közé tartozik például egy fekvőtámasz vagy egy plank helyzet, amelyekkel egy instabil váll is biztonságosan megerősíthető.

A gyógytorna gyakorlatokon kívül jól alkalmazhatóak a lágyrész technikák, masszázs, fascia és trigger pont kezelések.

Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

fascia/FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a vállfájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. A befagyott váll hátterében akár a fascia diszfunkciója/disztorziója is állhat. Erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. Amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a panaszos területre, a teljes testre, és így a közérzetére is.

kezelések célja a mozgástartomány beszűkülés minimalizálása, fájdalomcsillapítás és a vállövi funkció fenntartása. Fontos a hétköznapi mozgásokat figyelembevevő mozgássor összeállítása.

Olyan gyógytornászt keres, aki ugyanazon az áron elvégzi ezeket a kezeléseket és komplexen gyógyítja a befagyott váll kiváltó okát? Tekintse meg a kezeléseink árait!

Vállműtét befagyott vállra

A befagyott váll műtéti kezelése ritka, azonban ha semmilyen konzervatív kezelés nem segített, akkor az orvos műtéti úton eltávolíthatja a vállízületi letapadásokat és a gyulladásos folyamatok miatt kialakult hegszöveket.

A műtét általában artroszkópos, mely során néhány kis bemetszést ejtenek a vállízületen és azon keresztül vezetnek be egy kis cső alakú eszközt. Az artroszkópos műtét minimális beavatkozásnak számít, tehát a kórházi bent fekvés és a gyógyulási idő lerövidül és a rehabilitáció is gyorsabb. A beteg számára a műtéti stressz és a megterhelés mértéke is jelentősen csökken. Mint majdnem minden esetben, fontos a műtét után gyógytornász által vezetett rehabilitáció.

Alternatív gyógymódok befagyott vállra

Befagyott váll masszírozása

A masszázs, a gyógytorna és a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként segítheti a befagyott váll szindróma javulását. A masszírozás vagy a különböző lágyrész technikák serkentik a keringést a váll körüli izomzatban és szövetekben. A hajszálerek tápanyagokban és oxigénben gazdag vérrel telítődnek, helyi vérbőség alakul ki, mely segíti a káros és gyulladásos anyagcseretermékek elszállítódását.

Az ízületi mozgásbeszűkülés és a fájdalom következtében az izmok befeszülnek, rövidülnek, ami tovább fokozza a mozgástartomány csökkenését és a fájdalom fokozódását. Ez megelőzhető és javítható a különböző lágyrész kezelések alkalmazásával.

Lökéshullám terápia befagyott vállra

Lökéshullám terápia során hanghullámokhoz hasonló nagy energiájú nyomáshullámokat juttatnak a sérült szövetekbe beindítva az öngyógyító folyamatokat. Lökéshullám terápia során egy igen erős hanghatás hallható, mely kis kalapácsütésként érzékelhető.

A kezelés következtében az érintett területen a vérkeringés fokozódik, a gyulladást csökkentő faktorok nőnek, az anyagcsere javul. Befagyott váll esetében a vállízületi letapadások oldódnak, a meszes lerakódások és a gyulladásos anyagcsere termékek könnyebben szállítódnak el és ürülnek ki a szervezetből.

A lökéshullám terápiás kezelések kiegészíthetik a gyógyszeres és a gyógytorna kezeléseket a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Mikroáramú és izomstimulációs kezelések

A mikroáramúés izomstimulációs kezelési lehetőségek közül egyik leggyakoribb a TENS, azaz a Transzkután Elektromos Idegstimuláció. Az eljárás lényege, hogy gyenge elektromos impulzusokat vezetnek az idegek megfelelő, kulcsfontosságú pontjaiba a bőrre tapasztott elektródák segítségével. Ezek a kezelések fájdalommentesek és veszélytelenek.

TENS

Az impulzusok módosítják az ingerületküldés tulajdonságait, így megakadályozva a fájdalomérzetet kiváltó jelek eljutását az agyba. Illetve a mikoráram segíti a sejtek energiatermelését, így beindítja annak működését, elősegítve a gyógyulást.

Az izomstimuláció célja kettős: csökkenti az izommerevséget és fokozza a vérkeringést.

A kezeléseket naponta 2-3 alaklommal kell végezni, hogy az öngyógyító folyamatok beinduljanak. Elektroterápiás kezelések mellett is fontos a gyógytorna végzése napi szinten a fájdalom csillapítás és a mozgástartomány növelés érdekében.

7. Mivel előzhető meg a befagyott váll?

Bár a befagyott váll hátterében nem tudjuk pontosan milyen folyamatok játszódnak le, általában kialakulását nem előzi meg semmilyen műtét vagy trauma. Mégis megfigyelhető, hogy a váll mozgásképtelensége (amely gyakran sérülés vagy műtét után jellemző) hozzájárulhat a kórkép kialakulásához.

Ha sérülés, műtét után azt tapasztalja, hogy a vállát, karját nehezen mozgatja, keressen fel szakorvost vagy gyógytornászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után segít személyre szabott terápiával visszaállítani az ízületi normál mozgástartományát.

Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy vállunkat a lehető leggyakrabban annak teljes mozgásterjedelmében mozgassuk. Legfontosabb a kar fej fölé emelése, mert ebbe a mozgásirányban alakul ki leghamarabb a mozgásbeszűkülés.

Szeretné megelőzni a befagyott váll kialakulását? Jelentkezzen be online vállspecialista gyógytornászunkhoz!

8. Mit tehet otthon befagyott váll esetén?

 • Fontos a váll minél többszöri mozgatása a lehető legtöbb irányba, ameddig csak tudja.
 • Figyeljen az óvatosságra és a fokozatosságra, ne erőltesse meg a vállát.
 • A fájdalom csökkentésben a hideg vagy meleg borogatás, a nyugalomba helyezés, vagy fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő szedése segíthet.
 • Ha a panaszai nem múlnak, vagy fokozódnak a mozgás hatására keressen fel egy vállspecialista szakorvost vagy gyógytornászt.

9. Gyógytorna megoldásaink befagyott vállra

Befagyott váll szindróma kezelése során a gyógytornász először részletesen felméri az Ön állapotát. Az 1 órás állapotfelmérés alatt megvizsgálja, hogy mi áll a fájdalom hátterében. Ha pontos diagnózissal érkezik, a terapeuta akkor is megvizsgálja az ízületi mozgásokat, milyen mértékben csökkent a mozgástartomány, hol van a fájdalom helye, mely mozgásirányok fájdalmasak.

A betegség stádiumától függően több terápiás lehetőség közül választhatunk. Az első két fázisban, ahol a fájdalom a domináns tünet, fontos a fájdalomcsillapítás, mely a gyógyszeres kezelés mellett történhet lágyrész technikákkal és nyújtással. Megtanítjuk a páciensnek a fájdalom csökkenését eredményező pozíciókat ülésben, fekvésben. Fontos, hogy kerüljük a görnyedt ülést, ha lehet, a kart mindig támasszuk alá. Fekvéskor, alváskor fontos a megfelelő méretű párna használata. Megtanítjuk, hogyan mozgassa a karját fájdalommentesen, hogy a mozgásbeszűkülés mértékét csökkentsük, illetve, hogy a kart, hogyan ne terhelje túl. Nagy hangsúlyt fektetünk a tartáskorrekcióra, valamint a váll körüli izmok aktiválására.

2. fázisban, ahol még mindig a fájdalom a domináns, ami jellemzően a mozgástartomány végén jelentkezik, fontos a váll körüli izmok nyújtása véghelyzetben is.

A betegség 3. fázisában a fentieket ízületi mobilizációs technikákkal egészítjük ki. A terápia egésze alatt fontos, a gyógytornász által adott gyakorlatok otthoni végzése a mozgástartomány visszaállítása és a fájdalom csökkentése érdekében.

10. A befagyott váll gyógyulási ideje

A gyógyulási folyamat még rendszeres orvosi és fizioterápiás kezelés mellett is lassú, 1,5-2 év is lehet. A befagyott váll szindróma a fájdalom és a mozgástartomány csökkenés következtében befolyásolja a mindennapi életet, korlátozza a munkavégzést és a hétköznapi tevékenységeket, melynek következtében pszichésen is megterhelő hatással lehet. A rendszeresen végzett gyógytorna gyakorlatok segíthetnek a fájdalom csillapításában, a mozgástartomány növelésében, ezáltal segítik az életminőség javulását.

11. Vállspecialisták Budapesten

12. Időpontfoglalás vállpanaszok kezelésére

Vállpanaszainak kezelésére időpontot honlapunkon keresztül online bejelentkezéssel vagy telefonon keresztül foglalhat. Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink empatikusan és 100%-os odafigyeléssel dolgoznak. Miután telefonon, vagy online bejelentkezett, e-mailben kap egy értesítést az időpontról és az első alkalommal kapcsolatos tudnivalókról.

Az első alkalom egy állapotfelméréssel kezdődik, melyre, ha vannak, akkor hozza el az orvosi papírjait, leleteit. A gyógytornász megnézni, és ha a szükséges, elmagyarázza Önnek, hogy mi áll benne.

Érdemes váltó ruhát hozni, hogy kényelmesen érezze magát az órán. Vállprobléma esetén fontos a lapockák és a vállízület együttes mozgásának vizsgálata, így nőknél nem keresztpántos sportmelltartó vagy sima melltartó viselése javasolt, férfiaknál kérjük a póló levételét. 

A panaszok megbeszélést a fizikális vizsgálat követi, mely után megkezdődik az egyéni, célzott terápia. A kezelési tervet közösen alakítjuk ki, megbeszéljük a várható alkalmak számát a probléma súlyosságától függően, és ha szükséges javaslunk orvosi konzultációt.

Rendelőnkben igyekszünk a legmagasabb szolgáltatást nyújtani, a tünetek pontos okát feltárni és ennek megfelelően felépíteni a terápiát. 

Pácienseink ezt írják a befagyott váll gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!