bekeményedett vádli

Bekeményedett merev vádli? Ez áll a háttérben!

Bekeményedett, merev vádli több ok miatt is kialakulhat, melyek egy része teljesen ártalmatlan. Bizonyos fokú izommerevséget alighanem mindenki tapasztalt már. A legtöbbször a reggeli ébredést követően érezhetjük a szokásosnál merevebbnek tagjainkat, de az is előfordulhat, hogy egy kiadós edzés után nehezedik rájuk fáradtság.  Mégsem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a kellemetlen tünetet, a hátterében ugyanis komoly problémák is állhatnak. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük most össze.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek állhatnak a bekeményedett, merev vádli hátterében

Izomgörcs

Az izomgörcsök jellemzően átmeneti, de igen éles fájdalommal járnak. Enyhébb változatukban azonban a fájdalom egészen tompa is lehet. Az izom görcsös összehúzódását több dolog is kiválthatja. Ezek közé tartozik például a dehidratáció, bizonyos vitaminok, például magnézium hiánya, gyenge izomzat, vagy épp túlzott fizikai igénybevétel is. Utóbbit sportolás, vagy magas sarkú viselése is kiválthatja. Ha gyakran kínozzák izomgörcsök, igyekezzen figyelni a megfelelő folyadékbevitelre! Egy felnőtt ember átlagos folyadékigénye naponta két-két és fél liter is lehet. 

Ha ülőmunkát végez, óránként igyekezzen felállni asztalától és sétálni egyet, vagy legalább megmozgatni tagjait. A vádli nyújtásának egyik kedvelt és egyszerű módja a faltámasz végzése. Ennek során helyezkedjen szembe egy fallal, tenyerét támassza nagyjából vállmagasságban a felülethez. Problémás lábával lépjen egy kicsit hátra, a térdét igyekezzen egyenesen tartani. A másik lábával lépjen egy kicsit előrébb és térdét hajlítsa be. Igyekezzen mindkét talpát a padlón tartani a gyakorlat végzése közben. Attól függően, mennyire érzi feszesnek izmait, a hátrébb lévő lába távolságának szabályozásával könnyíthet, vagy nehezíthet a gyakorlaton. 

Gyógytornászaink akik segítenek a merev vádli gyógyításában

Izomhúzódás 

Az izomhúzódás jellemzően éles, erős fájdalommal jár. Általában sportolás, vagy valamilyen fizikai aktivitás közben jelentkezik, de egy rossz mozdulat következménye is lehet. A fent leírt nyújtógyakorlat ebben az esetben is segíthet. Ha azonban a fájdalom és a merevség nem múlik el magától néhány napon belül, érdemes lehet felkeresnie egy gyógytornászt is. 

Egy állapotfelmérő vizsgálatot követően a gyógytornász megállapíthatja a tünet hátterében álló okokat és megfelelő kezelést javasolhat. Akár már néhány alkalom után teljesen megszűnhetnek fájdalmai, gyógytorna segítségével pedig a probléma kiújulása is megakadályozható. Foglaljon időpontot a Gyógytornászom.hu csapatához telefonon a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon hétköznaponként 9-17 óráig, vagy online!

Érszűkület miatti végtagfáradás

A probléma általában az ötven-hatvan éves korosztályt érinti, de a lábak megfelelő véráramlásának hiányában korábban is jelentkezhet. Az érszűkület következtében azok az erek, amik a lábakba szállítják a vért elzáródhatnak, beszűkülhetnek. Ez már kis megterhelést követően is komoly fájdalmat okozhat, ami görcsös fájdalomig fokozódhat. Mozgásterápia segítségével a végtagok véráramlása serkenthető, így a probléma megfelelő segítséggel orvosolható.

A vádlifájdalom hátterében állhat még:

  • az Achilles-ín gyulladása, 
  • visszértágulat,
  • trombózis, mely esetben egy vérrög okoz komoly fájdalmat a vádliban és azonnali ellátást igényel,
  • illetve gerinc eredetű problémák, például az ágyéki gerinccsatorna szűkülete, lumbágó és isiász is.

A bekeményedett, merev vádli kezelése

Megfelelő életmóddal és mozgással nemcsak enyhíthetők, de akár teljesen meg is szüntethetők a kellemetlen tünetek. Egy gyógytornász állapotfelmérést követően személyre szabott mozgásterápiával segítheti gyógyulását. A bekeményedett, merev izmoknál először fontos az izom megfelelő lelazítása, majd lenyújtása, végül pedig erősítése is. 

A bekeményedett, merev vádli hajlamos lehet a sérülésekre, ezért mielőtt otthoni kezelésbe kezdene, kérje gyógytornász segítségét!

Vádli- vagy lábpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábpanaszának gyógyításában!  ↓