boka dagadás

Boka dagadás: ezért van a duzzanat és így segít a gyógytorna

Vannak olyan jelek, amelyeket sokszor csak apróságnak veszünk, pedig érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni vele. Ilyen lehet a boka dagadás is, amely mögött nem biztos, hogy komoly probléma áll, kezelése mégis elengedhetetlen a további szövődmények megakadályozása érdekében.

De hogyan is segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Hogyan zajlik a gyógytornásznál egy állapotfelmérés? Mi állhat a boka duzzanat hátterében? Ezekre a kérdésekre ad választ gyógytornászunk alábbi cikke.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gyógytorna módszerek a boka dagadás kezelésére

A gyógytorna elsősorban könnyed gyakorlatokkal, a szövetek fellazításával, valamint a keringést fokozó hatásával járul hozzá a boka dagadás csökkentéséhez. A gyógytornászok további speciális feladatokkal növelik a boka mozgásterjedelmét, ezáltal oldják a boka merevségét, így kezelve a panaszt kiváltó okot.

A gyógytorna során különböző erősségű és típusú gyakorlatok hatnak a bokára, és a környező szövetekre.Többek között izomerősítő feladatokkal növelhető a bokaízületet tartó izmok ereje, ezáltalaz inak feszesebbé válnak, a boka pedig stabilabb lesz. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis az instabil boka könnyebben sérülhet, ezáltal hamarabb keletkezhet duzzanat.

A letapadt szövetek és a feszes izmok rontják a keringést, azáltal, hogy elnyomják, összeszorítják az ereket. Ez az artériás, vénás és a nyirokkeringést is érintheti, az utóbbi esetben pedig a fő tünet a „vizesedés”, azaz az ödémásodás. Éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres, és célzott nyújtó feladatok végzése, amelyeket szintén a gyógytornász állít össze és tanít be Önnek. Előfordulhat, hogy a szakember végez manuális nyújtásokat, így egy nagyobb intenzitású lágyrész kezeléssel jelentős mértékben javítható a szövetek állapota.

A gyógytorna a gyakori bokasérülések (pl.: ficam, rándulás, szalagszakadás) megelőzésében is kiemelt szerepet játszik. Ehhez proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal járul hozzá, amelyekkelelsősorban a gyenge egyensúlyérzékelést lehet javítani, ezáltal például hirtelen mozdulatoknál stabilabb egyensúlyi helyzetet tud fenntartani. A módszer lényege, hogy a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség.

További lehetőség a boka dagadás és a fájdalom csökkentésében kinezio tapaszos kezelés, amely helyileg fokozza a vérkeringést, és tehermentesíti az ízületet az izmok húzása által. Ennek felhelyezését is képzett gyógytornász végzi. 

Néhány gyakorlat már az interneten, ingyenesen is elérhető, ezek végzése azonban nem oldja meg a duzzanatot kiváltó okot. A legjobb, ha a boka dagadás kezelését egy szakemberre bízza, és minél hamarabb konzultál egy gyógytornásszal, aki személyre szabott gyakorlatokat javasolhat az Ön állapotának megfelelően. 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező bokaspecialista gyógytornászra van szüksége? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással!

Ha a gyógytorna elmarad boka dagadás esetén

Gyógytorna nélkül hosszú távon nem csak a boka dagadás okoz majd mindennapos diszkomfortot, hiszen ez a probléma a teljes testre kihathat. Például könnyen lehet, hogy kialakul egy térdfájdalom, vagy a megváltozott terhelés miatt az ellenoldalon tapasztal majd panaszokat. Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő boka dagadás okát kezeltetni minél hamarabb, ugyanis több fennálló probléma esetén a gyógyulási idő is hosszabb lehet.

Így zajlik a gyógytorna, ha boka dagadással fordul szakemberhez

Ha a Gyógytornászom.hu rendelőjéhez fordul boka dagadással az 1 órás állapotfelmérés alatt olyan részletes vizsgálatot végzünk, amilyet még sehol nem tapasztalt! Átbeszéljük a panaszait, speciális tesztekkel megvizsgáljuk a boka mozgásait és a környező szöveteket, majd az orvosi diagnózisait is átnézzük. Megtaláljuk a duzzanatot kiváltó okot, majd ez után egyéni kezelési tervet állítunk fel annak kezelésére!

Boka dagadás esetén fokozatosan építjük fel a nyújtó és az izomerősítő gyakorlatokat, majd az Ön aktuális állapota alapján kezelésről-kezelésre a proprioceptív (érzékelő), funkcionális tréningre térünk át. Emellett alkalmazunk még kinesio tape kezelést és fascia terápiát is.

Bármi okozza a boka panaszát, teljes körű terápiát alkalmazunk a duzzanat és az egyéb kialakult problémák kezelésére, valamint az életminőség javítására. Rendszeres gyógytornával hétről-hétre csökkeni fog a boka duzzanata, érezni fogja, hogy a járása könnyedebb, s nagyobb kedvvel kezd neki a testmozgásnak.

A Gyógytornászom.hu empatikus gyógytornászainak segítségét már Budán (Vitéz utca), és Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út) is igénybe veheti! Ide kattintva megtekintheti árlistánkat. Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Boka dagadással foglalkozó gyógytornászaink

Ezek az okok állhatnak a boka dagadás hátterében

Bár legtöbbször kisebb probléma áll a boka dagadás hátterében, mégis előfordulhat, hogy komolyabb ok húzódik meg a kialakult panasz mögött. Lássuk ezeket részletesebben.

Ízületi problémák

A porckopás a leggyakoribb betegség, amely az ízületeket érinti. Bármelyik ízületben előfordulhat, jellemzően a gerincben, csípőben, térdbe vagy a kéz kisízületeiben. Az ízületi porckopást artrózisnak is nevezzük.

Az ízületi gyulladásnál valójában a tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület.

Sérülés

A bokatörést esetén szintén kialakulhat duzzanat, illetve a csontok összeforrása, és a rögzítés lekerülését követően szövődményként a boka állandó vizesedését tapasztalhatja.  

A boka rándulása vagy ficama is járhat dagadással. A boka rándulása a bokaízület körüli szalagok és izmok túlnyúlása, mely duzzanattal, fájdalommal, néha véraláfutással jár. A bokaficam ennél súlyosabb – ilyenkor az ugrócsont kimozdul az ízületi árokból, részlegesen vagy teljesen elhagyja azt, és nem tér vissza a helyére. Következményeként a bokaszalagok elszakadnak, amely a gyógyulási időn túl is járhat duzzanattal.

Vesebetegség

A vesék feladata, hogy eltávolítsa szervezetünkből a felesleges folyadékot, amely során kiszűri a szervezetünk fontos és kevésbé fontos ásványi anyagokat is. Veseelégtelenség esetén a nátrium felszaporodhat, amely ödémásodást okozhat nem csak a lábon, hanem a szem környékén is.

Májproblémák

A máj termeli az egyik olyan fehérjét (albumin), amely a folyadékot segít a véráramban tartani. Ha a májfunkcióban problémák lépnek fel, és kevesebb albumin termelődik, akkor a test bizonyos részei és a boka is megduzzadhat.

Nyirokpangás, nyiroködéma

Ha a nyirokerek vagy a nyirokcsomók problémája (azok hiánya vagy sérülése) miatt a nyirok nem tud megfelelően elfolyni, emiatt a szövetek közötti térben szaporodik fel, duzzanatot és további szövődményeket okozva ez által. A nyiroködéma a sebgyógyulást is hátráltatja, valamint a kórokozók is hamarabb bejuthatnak az érintett területen.

Mélyvénás trombózis

Ha az alsó végtag mélyen futó vénáiban vérrög alakul ki, akkor mélyvénás trombózisról beszélünk. A vérrögök (trombusok) tulajdonképpen az erekben kialakult plakkok, amelyek a lelassult keringés miatt rakódnak le. Mivel a trombus akadályozza a keringést, ezért számos, komoly probléma alakulhat ki. A mélyvénás trombózis azonnali ellátást igényel, ezért ha az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon mihamarabb szakemberhez:

  • a láb, boka bedagadása (ödéma)
  • az alsó végtag melegsége
  • a láb kékes-vörös elszíneződése, amely nyomásra halványul
  • izomláz-szerű fájdalom az alsó végtagban
  • heves fájdalom az erek környékén, azok megduzzadása, érzékenysége

Vérkeringési zavarok

A vénás keringést érintő betegségek, valamint a magas vérnyomás is okozhatja a boka dagadását. Ekkor azonban nem csak az ödémásodás a jellemző, hanem a mellkasi fájdalom, szédülés, szívdobogás érzés, vagy a vénák kidudorodása a lábon, esetleg azok forró tapintata.

Bedagadt a bokája? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a boka panaszok kiváltó okának kezelésében!↓