bokarándulás

Bokarándulás – hogyan tud segíteni a gyógytornász?

A bokarándulás a második leggyakoribb mozgásszervi sérülés. A bokaízület nap, mint nap terhelésnek van kitéve és az ízületet alkotó struktúrák gyengülése komoly sérüléshez is vezethet. Ha Ön is szenvedett már bokasérülést, esetleg éppen egy bokarándulás gyógyulási fázisában tart, ebből a cikkből megtudhatja, hogy a fizioterapeuta a rehabilitáció alatt milyen technikákat alkalmaz, és ezek hogyan támogatják az Ön felépülését.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mindent a bokarándulásról

A bokarándulás során az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, miközben a tok és a szalagok megnyúlnak, esetleg részlegesen el is szakadhatnak.

Tünetei:

 • heves fájdalom
 • duzzanat a bokában
 • vérömleny megjelenése a bőrön (lila foltok)
 • az ízület mobilitása jelentőse csökkent

A boka befelé fordul („bebicsaklik”), tehát a köznyelvben emlegetett „kibicsaklik” kifejezés valójában nem helytálló. A beborulás hatására a külső oldali szalagok megnyúlnak, esetleg elszakadnak. A kifelé fordulásnak csontos akadálya van, ugyanis a külbokát alkotó szárkapocscsont (fibula) nyúlványa lentebb nyúlik, mint a belbokát képező sípcsonté (tibia).

boka

Bokarándulás leggyakrabban az alábbi esetekben fordulhat elő:

 • sportolásnál, ha elmaradt az alapos bemelegítés
 • vagy gyenge izomzat esetén
 • általános ízületi lazaság
 • nem megfelelő lábbeli viselése (pl.: magassarkú)
 • gyenge egyensúlyérzés

A bokarándulás kezelése

Miután felkeresett egy szakorvost, a sérülés súlyosságától függően az alábbi terápiák jöhetnek szóba.

Enyhe sérülés esetén gyulladáscsökkentő krémek használata mellett az alábbi, otthoni kezelési módszereket alkalmazza:

 1. a sérült végtag nyugalomba helyezése
 2. jegelés/hideg vizes borogatás naponta többször 15-20 percig
 3. fáslizás, amely enyhe nyomást gyakorol az ízületre, ez segíti a felszaporodott vér és szövetközti nedv felszívódását
 4. a végtag felpolcolása, amely a vér felfelé áramlását segítve csökkenti a duzzanatot
 5. terhelésmentes enyhe átmozgatás (integetés:spicc-pipa) a keringésfokozás és gyorsabb gyógyulás végett

Amennyiben fájdalma engedi, lábát (mankó nélkül) terhelheti, azonban ilyenkor célszerű valamilyen bokarögzítő eszközt vagy fáslit felhelyezni a sérült végtagra. Enyhe sérülés esetén általában 1-2 hét a gyógyulási idő.

Abban az esetben, ha a rándulás részleges szalagszakadással társul, a bokát rögzítik, teljes szakadás esetén begipszelik, de súlyosságtól függően operáció is szóba jöhet. A gyógyulás ebben az esetben 4-6 hétig is eltarthat.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen súlyosságú is a bokarándulása, a hamarabbi gyógyulás és a későbbi problémák megelőzése érdekében mindenképp keressen fel egy gyógytornászt!

Olyan gyógytornászt keres, akihez nem kell heteket várakoznia és azonnal megkezdhetik a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat és foglalja le online!

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytornász a bokarándulásán

Már a rögzítési idő alatt alkalmaznakk keringésjavító gyakorlatokat, amelyek hatékonyan segítik a bokasérülés következtében felszaporodott folyadék felszívódását, ezzel csökkentve a kialakult duzzanatot a bokában.

Ez után fokozatosan kerülnek bevezetésre az aktív gyakorlatok, amelynek során gyógytornász felügyelete mellett történik meg a sérült végtag terhelése. A terapeuta egy előzetes fizikális vizsgálattal méri fel az ízület mozgásterjedelmét és a környező izmok erejét. Ezek alapján ő állítja össze a terhelés mértékét, figyelembe véve a sérülékenységet és a fájdalmat.

Elengedhetetlen, hogy ez a szakasz is egy szakember bevonásával történjen meg, ugyanis csak így lehet kikerülni egy esetleges újabb bokarándulás létrejöttét.

Izomerősítő feladatokkal megerősítjük a bokaízületet tartó izmokat, amelyek hatással vannak az ízületi szalagokra, valamint kellő mértékben támogatják azok mozgását és csökkentik az ízület lazaságát, amely szintén a bokarándulás egyik okozója lehet.

Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban a gyenge egyensúlyérzékelést javítjuk. A propriocepció egyfajta helyzetérzékelést jelent, amelynek érzékelői (receptorai) az izmokban, ízületi tokokban és szalagokban található proprioceptorok. Ezek a testrészeink és végtagjaink egymáshoz viszonyított helyzetéről küldenek apró kis visszajelzéseket. Ennek során az agy finomhangolja a mozgásunkat. A propriocepció lényeges a hirtelen irányváltásoknál és az egyensúlyi helyzet megtartásában.

A gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve például a bokaízület stabilitásért felelős izmokat.

A funkcionális tréning lényege, hogy a testet egészként kezeli és a gyakorlatok egyszerre több izomcsoportra hatnak. Serkenti a vérkeringést, javítja az izmok helyes működését, a teljesítőképességét, amely egy újabb bokarándulás megelőzését is segíti.

Kiegészítő terápiaként tapeing technika jöhet szóba, amely szintén hatásos a duzzanat megszüntetésében, a bokán kialakult véraláfutások megszüntetésében és a felgyülemlett folyadék elszállításában. Fascia terápiával pedig a rögzítő miatt kialakult izomletapadásokat lehet hatékonyan feloldani.

Bokarándulást kezelő gyógytornászaink

Egy újabb bokarándulást is megelőzhet a gyógytornával

Ha a bokarándulás utáni rehabilitációt nem segíti gyógytorna, az nem csak elhúzódó fájdalommal jár. Az esetek többségében, ha sérülés érte az ízületet, az később bármikor megismétlődhet. Minél többször rándul meg a bokaízület, annál instabilabb lesz, és bármelyik lépésnél újra megtörténhet a trauma. Később ezt már csak műtéttel tudják korrigálni. De a fizioterápia ezek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt.

A gyógytornászom.hu rendelőjében több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a fent részletezett technikákkal kezelik a bokarándulását. Ezekkel nem csak a gyógyulási időt rövidíthetjük le és csökkenthetjük azonnal a fájdalmát, hanem hosszú távú eredményeket is elérhetünk.

Például stabilabb lesz a bokája és a körülötte lévő izomzat elég erős ahhoz, hogy kivédjen egy újabb bokarándulást. Továbbá az egyensúlyérzéke is javulni fog, biztonságosan közlekedhet majd egyenetlen talajon is.

Hozzánk online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz (link a gyógytornászokról) és akár már holnap megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent kifejtett kezelési technikák mind egy áron (link az árakól) vannak, nem kell többet fizetnie például a tapeing technikáért vagy a fascia terápiáért. Továbbá SZÉP kártyát és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk.

Az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük a panaszáról, felmérjük a sérült végtagjának állapotát, fizikális vizsgálattal megvizsgáljuk a bokaízület mozgásterjedelmét is.

Ez után következnek a már említett technikák, amelyeket egymásra épülve, fokozatosan vezetünk be, figyelve arra, hogy Önnek egyik feladat se okozzon fájdalmat. A gyakorlatokat, szem előtt tartva a helyes kivitelezést és a boka stabilitását, alaposan betanítjuk Önnek, így azt otthonában is tudja majd alkalmazni. Ha elakad vagy bizonytalan, online konzultációs időpontot is kérhet gyógytornászától.

Bokapanasza van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi űrlap kitAz alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön bokapanaszának gyógyításában!  ↓