bokaszalag szakadás

Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

A bokaszalag szakadás általában bokaficam során fordul elő, amikor az ízületet és porcot tartó külső szalagok megnyúlnak. Ez előfordulhat egy rossz lépés, bizonyos sportok, vagy magassarkú viselése miatt is. Cikkünkben összeszedtük a bokaszalag szakadás utáni gyógytorna előnyeit, valamint ennek elmaradásában a várható hátrányokat, bemutatunk egy gyógytorna kezelés, valamint ismertetjük a bokaszalag szakadás fontos tudnivalóit is.  

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Bokaszalag szakadás kezelése gyógytornával

A rehabilitációt és a bokaszalag teljes gyógyulását, valamint a boka stabilitásának és mozgásterének visszaállítását nagyban segíti a gyógytorna. A gyógytornának a sérülés első és második szakaszában is egyaránt nagy szerep jut. Az első szakaszban könnyed gyakorlatokkal elősegíti a duzzanat csökkenését. A második szakaszban a rehabilitáció támogatására célzott feladatokkal növeli a mozgásterjedelmet, ezáltal csökkenti a boka merevségét

Néhány gyakorlatot akár otthonában is végezhet, hogy megkönnyítse a felépülést. Figyeljen azonban arra, hogy ne terhelje a sérült ízületet!  Lábát megemelve lábfejével írja le az ABC betűit a levegőbe, végezzen lassú óvatos nyújtásokat, integessen a bokájával. 

A legjobb azonban, ha ezelőtt konzultál egy gyógytornásszal, aki személyre szabott gyakorlatokat javasolhat sérülése mértékének megfelelően. 

A gyógytornász különböző erősségű és jellegű gyakorlatokkal hat a bokára, valamint a környező szövetekre. Izomerősítő feladatokkal növeli a bokaízületet tartó izmok erejét. A megnövekedett izomerőnek köszönhetően az ízületi szalagok feszesebbé válnak, ezáltal stabilabb lesz a bokaízület. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis az instabil boka is okozhat bokaszalag szakadást.

Akár a hirtelen irányváltásokkal járó bokaszalag szakadás esélyét is csökkentheti a gyógytorna. Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban a gyenge egyensúly érzékelést javítjuk, ezáltal az ilyen mozdulatoknál stabilabb egyensúlyi helyzetet tud fenntartani. Ehhez a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség.

A boka rögzítésében, valamint a bokaszalag szakadás miatt kialakult fájdalom és a duzzanat csökkentésében kinezio tapaszos kezelés is segíthet, ennek felhelyezését is erre képzett gyógytornász végzi.  

A bokaszalag szakadás teljes gyógyulása több hónapot is igénybe vehet, az pedig, hogy mikortól terhelhető teljesen, a sérülés mértékétől függ. A bokaszalag kezelésének tehát fontos eleme egy gyógytornász felkeresése, aki már a diagnózis felállításától kezdve támogathatja Önt a felépülésben. 

Empatikus bokaspecialista gyógytornászra van szüksége? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással! 

A bokaszalag szakadás szövődménye gyógytorna nélkül

Lényeges kiemelni, hogy az esetek többségében, ha sérülés érte a bokaízületet, az később bármikor megismétlődhet. A bokaszalagok a sérülés hatására megnyúlnak, ez pedig az ízület instabilitásához vezet. Azonban a fizioterápia a boka stabilitására, és a szövődmények megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt. 

Egy kezeletlen bokaszalag szakadás akár távolabbi területeken (például: térd, csípő, derék) is komoly problémákat okozhat. A hatékony kezeléshez azonban a pihentetés nem mindig elég és szakértő segítsége szükséges a bokaízület egészségének visszanyeréséhez. Abban az esetben, ha műtétre kerül sor, a szakorvos mindenképp gyógytornát fog javasolni a rehabilitációs időszakra. 

Bokaszalag szakadás utáni felépülés gyógytornászainkkal

Így zajlik a bokaszalag szakadás gyógytornája

A bokaszalag szakadás hatékony kezelése érdekében a Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük Önt. Míg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 percig tart, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Az anamnézis felvétele és az orvosi leletek megtekintése után fizikális vizsgálattal felmérjük a sérült bokaízület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a környező izmokat is. 

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amely során először tehermentesített helyzetben (fekve vagy ülve) tornáztatjuk a teljes végtagot, azaz a bokát és a fölötte, alatta lévő ízületeket is. Ebben az esetben az ízületet mobilizáljuk és erősítjük a környező izmokat. Ezek a feladatok hozzájárulnak a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez, és az izomerő növeléséhez, amely a későbbi, funkcionális gyakorlatok szempontjából lényeges. A tehermentesített feladatok után következnek a részterheléses majd a teljes terheléses gyakorlatok. 

Már néhány alkalom gyógytorna is jelentős javulást hozhat a bokaszalag szakadás rehabilitációjában. A fájdalom mérséklődik, a duzzanat csökken a boka stabilitását pedig járás közben hétről-hétre fokozatosan megtapasztalhatja.

Lényeges kiemelni, hogy nálunk a fent kifejtett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a kinezio tapasz felhelyezéséért. Továbbá SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

A bokaszalag szakadás előfordulása és okai

Bokaszalag szakadás jellemzően idős korban, vagy sportolók körében fordul elő gyakrabban. A gyerekek és fiatalok esetében az inak és ínszalagok még rugalmasabbak és könnyebben viselik a rájuk nehezedő terheket, de persze náluk is előfordulhat bokaficam. A különböző sporttevékenységek közül is kiemelkedik a labdarúgás, a kosárlabda és kézilabda, melyek a sportoló gyors irányváltásával járnak. Ide sorolható továbbá az intenzív, gyors mozdulatokkal járó tánc is, ami fokozott terhelést tesz a bokaszalagokra. A magassarkú cipő viselése szintén növeli a bokaficam kockázatát, amennyiben pedig sokat viseljük, rossz hatással lehet a bokaszalagokra és a gerinc stabilitására is. 

Vannak bizonyos hajlamosító tényezők az életkor és az aktív sportolás mellett, amik miatt kialakulhat bokaszalag szakadás. Ha valaki eleve lazább ízületekkel, szalagokkal rendelkezik, nagyobb a sérülések esélye is, mivel szalagjai nem tartják elég feszesen ízületeit. A boka esetében ezek a test stabilitásának fenntartásában is fontos szerepet játszanak és lehetővé teszik a sérülések elkerülését járás, vagy ugrás közben. 

A laza ízületek és ínszalagok genetikai eredetűek is lehetnek, illetve életmódunk miatt is kialakulhatnak. Az állómunka és a túlsúly nagyon megterheli a szalagokat, aminek következtében azok megnyúlhatnak és könnyebben elszakadhatnak. 

bokaszalag szakadás

Bokaszalag szakadás tünetei

A bokaszalag szakadásakor éles, nyilalló fájdalmat érezhetünk, amit sokszor egy pattanó hang is kísér. A sérült terület gyakran bedagad, nyomásra érzékeny, a boka teherbírása és mozgástere megváltozik. A területen vérömleny is keletkezhet, ekkor a bőrfelszínen pirosas, lilás elszíneződés jelenik meg.

Minden esetben fontos a pontos diagnózis, a kezelés ugyanis attól függ, mekkora a szakadás mértéke. Ehhez néhány esetben elég az anamnézis felvétele és fizikális vizsgálat, de előfordulhat, hogy csak képalkotó módszer segítségével állapítható meg a sérülés mértéke és típusa. Nem mindegy ugyanis, hogy izomhúzódásról, ínszalag húzódásról, bokaficamról, rándulásról, bokaszalag szakadásról vagy csonttörésről van-e szó. 

A bokaszalag a legenyhébb esetben is megnyúlhat, elveszítheti rugalmasságát és az ízület instabillá válhat. Teljes szakadás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, illetve a fájdalom csillapítására gyógyszeres, injekciós és reumatológiai kezelésre is szükség lehet. A bokaszalag szakadás csonttöréssel is járhat, a teljes felépülés pedig néhány héttől akár néhány hónapig is tarthat. A tünetek enyhítése mellett a teljes felépülésben a gyógytornának is fontos szerep jut. Segíti a boka stabilitásának és mozgástartományának, valamint a szalag rugalmasságának visszanyerését is.  

Bokaszalag szakadás: mit tanácsol a gyógytornász?

Minden szakaszban más kezelést alkalmazunk. A bokaszalag szakadás első fázisában, ami általában az első két-három napot jelenti mindenképp ajánlott pihentetni a sérült végtagot, azonban a teljes nyugalomba helyezés nem javallott. A boka, óvatos, fájdalommentes mozgatása csökkenti a duzzanatot, javítja a keringést és megakadályozza a heges gyógyulást. Fontos, hogy enyhítsük a fájdalmat, amit a szakadás okozott. Erre vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók választhatunk. 

A duzzanat megakadályozásához és csökkentéséhez a jeges borogatás mellett polcoljuk fel a sérült végtagot. Ehhez válasszunk egy kényelmes pozíciót ülve, vagy háton fekve és akár néhány párna segítségével emeljük meg a lábunkat. Ha bokája beduzzadt, esetleg véraláfutás jelentkezik a sérült terület környékén, fájdalma gyógyszerek hatására sem enyhül, mindenképp keressen fel orvost! Orvosa mankót, bokarögzítőt, vagy fásli használatát is javasolhatja a további sérülések elkerülése érdekében. 

Bokapanasza vagy szalagszakadása van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön bokapanaszának gyógyításában!  ↓