borda fájdalom

Borda fájdalom: így segít a gyógytorna

Gyakori eset, hogy a borda fájdalom hátterében a mellkasi szerveket érintő megbetegedések állnak, azonban előfordulhatnak olyan kisebb problémák is (pl.: sérülés, izomhúzódás), amelyek szintén kiválthatják ezt a panaszt. A fájdalomhoz társuló további tünetek ismeretével eldönthető, hogy szükséges-e azonnali orvosi beavatkozás, vagy csak izom eredetű problémáról van szó.

Mik lehetnek ezek az okok és az egyéb tünetek? Honnan tudhatja, hogy izom eredetű a borda fájdalma? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában milyen szövődmények alakulhatnak ki? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gyógytorna módszerek izom eredetű borda fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely bizonyos esetben lehet a borda fájdalom oki terápiája, vagy elősegítheti az eredményes sérülést követő rehabilitációt. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a mindennapokat megkeserítő fájdalmat, emellett pedig oldják a feszes izmokat, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal a gyógytornászok komplexen kezelik a borda fájdalmat. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a regeneráció is gyorsabban mehet végbe. 

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. 

Lágyrész mobilizációval az izmokat és az azokat körülvevő fasciát is kezeli, ezáltal oldja az merev izmokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal. 

Manuálterápiával (kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika) hatékonyan feloldhatók a bordablokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák és a bordák közötti kisízületek szabad mozgathatóságát, amely jelentős fájdalomcsökkenést és funkciójavulást eredményezhet.

Ezeket tapasztalhatja, ha nem igényel gyógytornát

Gyógytorna hiányában a borda fájdalom állandósulhat, akár az éjszakáit is megzavarhatja a diszkomfort érzet, amely kialvatlanságot eredményezhet. 

Az izom eredetű problémák kezelés nélkül további problémákhoz vezethetnek. A bordák mozgásterjedelmének csökkenésével a mellkas kitérései beszűkülhetnek, ezáltal nehezebbé válhat a légzés. 

Sérülést követően a gyógytorna nélkül a gyógyulási idő kitolódhat, és lehetséges, hogy a tartós pihenés, fekvés miatt szövődmények is kialakulhatnak (pl.: tüdőgyulladás).

Minél hamarabb kerül sor a fizioterápiás kezelésre, annál egyszerűbb és gyorsabb lehet a borda fájdalom kezelése.

Szeretné megelőzni a szövődmények kialakulását? Akár már 2-3 napon kaphat időpontot a Gyógytornászom.hu szakembereihez! Kattintson, és foglalja le az Önnek megfelelő időpontot.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés borda fájdalom esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a borda fájdalom terápiája. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Az alapos anamnézis felvételt egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas területén, tehát például felmérjük az itt található izmok feszességét, a bordák helyzetét és vizsgáljuk a mellkasi kitéréseket is. Abban az esetben, ha történt orvosi vizsgálat vagy képalkotó felvétel, az erről szóló dokumentumokat is áttanulmányozzuk, ezért kérjük, azokat minden esetben hozza magával. 

Névtelen terv - 2022-04-28T140837.505.png

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, esetleg szükséges-e további kezelési módszert bevetni, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetes ismertetett feladatot vagy kezelést alkalmazza, amely során empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Rendszeres gyógytornával az eredményeket már rövid időn belül megtapasztalhatja: a fájdalom csökkenésével és a bordák mozgásának elősegítésével könnyebbé válhat a légzés is, valamint a rehabilitációs idő is lerövidülhet.

Rendelőnkben a különböző terápiás eljárások (lágyrész mobilizáció, manuálterápia) nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb magánrendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Ezek lehetnek a borda fájdalom okai

Mivel a bordák a mellkas felépítésében, illetve az itt található szervek védelmében játszanak fontos szerepet, ezért gyakori, hogy valamilyen szívet, vagy tüdőt érintő probléma áll a borda fájdalom hátterében. 

Ebben az esetben nem önálló tünetként jelentkezik a panasz, hanem szívproblémák esetén társulhat hozzá légszomj, szédülés, fokozott izzadás vagy akár ájulás is. Ezek mind olyan súlyos tünetek, hogy elkerülhetetlen az azonnali orvosi beavatkozás

A mellkasban kialakuló tumor esetén extrém fogyást, valamint csonthártya- vagy tüdő/mellhártyagyulladás esetén lázat és nehézlégzést is tapasztalhat.

Akár idegi eredetű probléma is okozhat borda fájdalmat. Az úgynevezett bordaközi idegzsába egy olyan neuralgiás panasz, amely a perifériás idegek mentén jelentkező éles, lüktető fájdalomként nyilvánul meg. Jellemzően a gerincoszloptól indul, és mellkas, has irányába sugárzik ki. Általában a herpes zoster vírus (vagyis az övsömör) aktiválódásával jelentkezik, amelyet a piros pöttyök megjelenése követ az érintett terülten. 

A mellkast ért sérülések (pl.: törés, zúzódás, bordarepedés) szintén komoly borda fájdalommal járhatnak, csakúgy, mint az itt található izmok húzódása, görcse vagy gyulladása. Jó hír azonban, hogy ezek igen hatékonyan kezelhető problémák konzervatív terápiás úton, gyógytornával

Az izom eredetű borda fájdalomhoz társuló tünetek

A bordaközi izmok, amelyek a légzésben játszanak fontos szerepet, sérülés hatására túlfeszülhetnek vagy túlnyúlhatnak, esetleg meg is csavarodhatnak, vagy akár el is szakadhatnak. 

Ha tehát az alábbi tüneteket is tapasztalja, akkor nagy valószínűséggel izom eredetű problémáról lehet szó:

  • az éles fájdalom nem csak a bordák között jelentkezik, hanem a hátban is
  • közvetlen a sérülés után tapasztalható szúró fájdalom a mellkasban/hátban
  • feszes, merev hátizmok
  • a bordák érzékenysége
  • a fájdalom fokozódhat: köhögéskor, tüsszentéskor vagy mélyebb légvételkor, esetleg bizonyos mozdulatokra, fizikai aktivitásra

Fájdalmat érez a bordái között/alatt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az borda körüli problémák kezelésében!