combnyaktörés

A combnyaktörés rizikófaktorai, tünetei és speciális gyógytorna kezelése

A combnyaktörés esés következtében jön létre, és leginkább az idős embereket érinti, ugyanis a csonttömeg a kor előrehaladtával fiziológiásan csökken. A törés következtében a combcsont feje, nyaka vagy a nagy- és a kistompor területe sérülhet. Ez a trauma azonban elkerülhető az esések megelőzésével, illetve a csontsűrűség megtartásával. 

De milyen okok vezethetnek a combnyak töréséhez? Honnan tudhatja, hogy megtörtént a baj? Hogyan segít a gyógytorna, és lehet-e szövődménye a kezelés hiányának? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A combnyaktörés rizikófaktorai

Mint azt a bevezetőben is említettük, a combnyaktörés általában esés miatt következik be. Időskorban a csontritkulás és az egyensúlyproblémák együttese vezethet a traumához, míg fiatalok esetén komolyabb erőbehatás esetén (autóbaleset vagy magasból leesés) jöhet létre combnyaktörés.

A fenti problémákon is túl, léteznek olyan rizikótényezők, amelyek fennállása esetén sérülékenyebbé válhat a csont, illetve komolyabb egyensúlyzavarokat is okozhatnak, így növelve az elesés kockázatát. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • hormonális egyensúly megbomlása – pl.: combnyaktörés a leggyakrabban nőknél következik be a menopauza okozta csontritkulás miatt
  • emésztési problémák – D-vitamin, kalcium hiány/felszívódási zavar, anorexia, bulimia
  • idegrendszeri betegségek – pl.: demencia, Parkinson-kór, stroke, perifériás neuropathia
  • alkoholizmus, dohányzás – mindkét esetben romlik a csontok egészsége
  • gyógyszer mellékhatások – altatók, nyugtatók 

A combnyaktörés tünetei

Elesést követően az alábbi jelek utalhatnak combnyaktörésre:

  • heves csípőtáji fájdalom
  • járásképtelenség
  • az érintett végtag rövidebb, kifelé fordul
  • csípőkörüli duzzanat
  • vérömleny a sérülés helyén

Gyógytorna combnyaktörés után

A combnyaktörés kezelése történhet műtéti, és konzervatív terápiás úton is. Mindkét esetben az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a gyógytorna, amely a mozgás által lerövidítheti a törés utáni rehabilitációs időt.

A combnyaktörést követően a gyógytornászok célja a sérült végtag mozgásterjedelmének visszanyerése, a környező izmok megerősítése, ezáltal pedig a panaszmentes járás elősegítése

Kezdetben a torna elsődleges célja a prevenció is, hiszen a vénás keringést elősegítő gyakorlatok és a légző gyakorlatok segítenek a tüdőgyulladás megelőzésében. Már itt megkezdődik az érintett végtag izmainak erősítése, és előkészülünk a biztonságos mozgás kivitelezésére

A gyógytornász fogja betanítani Önnek, hogyan kell helyesen használni a mankót vagy a járókeretet, és hogyan kell ezekkel az eszközökkel biztonságosan lépcsőzni. Ha a combnyaktörés elsődleges kezelése műtéti úton történt és csavarokkal rögzítették a törtvégeket, akkor a 6-8. héttől kezdődhet meg az eszközök elhagyása, míg protézis beültetése esetén a rehabilitáció 12. hétig is eltarthat, amely után szintén ajánlott további gyógytorna a teljes gyógyulás eléréséhez.

A gyógytorna a könnyű, kímélő gyakorlatoktól halad az aktívabb, izomerő növelő feladatok felé. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően a gyógytornászok támogatják a csípőízület stabilitását, valamint a megfelelő izomerő kialakításával a core izomzatot is fejlesztik, amelyek segítik a helyes egyensúlyérzékelést, ezáltal megelőzhető egy újabb esés és trauma.

Azonban azt, hogy mikor haladhat tovább egy erősebb gyakorlat felé, azt biztonsággal csak gyógytornász szakember tudja eldönteni, ha látja az Ön fejlődését és a sérült végtag izomerő állapotát. Éppen ezért fontos, hogy szakember felügyelete és tanácsa nélkül semmiképp ne kezdjen el önmagától tornázni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan gyakorlatot végez el, ami negatívan befolyásolja a gyógyulást

A gyógytornászok akár proprioceptív tréninget is alkalmazhatnak a komplex kezelés érdekében, amellyel fejlesztik az egyensúlyérzékelést. A tréning lényege, hogy a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megéreztetesse Önnel a helyes ízületi helyzeteket, majd beállítsa a helyes testtartást is. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve például a core (mély) izmokat. A mélyizomzat stabilitásával javul a testtartás és az egyensúlyérzékelés is.

Névtelen terv - 2022-05-23T144138.366.png

Kezeletlen combnyaktörés –ez várható, ha elmarad a gyógytorna

A combnyaktörés kezelés nélkül a csípő mozgástartományában fellépő korlátokat okozhat, az izmok megrövidülésével a csípő használhatósága, és terhelhetősége végképp elvész. Ez olyan tüneteket okozhat például, hogy megmarad a sántítás vagy nem tudja elhagyni a járókeretet/botot többé.

Fiatalabb korban ha gyógytorna nélkül telik el a combnyaktörés utáni rehabilitációs időszak és Ön visszamegy dolgozni vagy újra elkezd sportolni, akkor nagy eséllyel túlterhelheti a sérült végtagját. Ezekre a terhelésekre is fel kell készíteni a szervezetét és fokozatosan kell megerősíteni az izmait, hiszen a túlterhelés nem csak fájdalommal jár, de akár a járáskép megváltozásához, a csípő mozgásterjedelmének beszűküléséhez, vagy akár a műtét során beültetett protézis meglazulásához vezethet. 

Mindez a test más pontjaira is kihat, és előfordulhat, hogy újabb területeken fog panasz jelentkezni a rossz terhelés miatt. Például fájni fog a térde vagy a bokája, és a dereka. 

Az csontritkulás okozta combnyaktörések után a fájdalom nagyobb valószínűséggel tartóssá válhat, ha nem kezeli azt szakértő gyógytornász, továbbá, a gyógytornász által diktált egyensúlyfejlesztő gyakorlatok hiányában az esések gyakoribbá válhatnak, amely ismételt csonttöréshez vezethet.

Olyan gyógytornászt keres, akihez nem kell heteket várakoznia, és a combnyaktörés után már 2-3 napon belül megkezdhetik a rehabilitációt? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

Így zajlik az állapotfelmérés egy magán gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a személyre szabott rehabilitáció érdekében egy alapos állapotfelméréssel kezdünk. Míg az első alkalom egy szakorvosnál átlagosan 10 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a trauma körülményeiről, az aktuális panaszairól, amelyet egy vizsgálati lapra le is jegyzetel.

Ezt követően a fizikális vizsgálat során a gyógytornász a sérült végtag mozgásterjedelmét megvizsgálja, izomerejét, funkcionalitását felméri. Lényeges szempont a további eltérések vizsgálata, hogy gyógytornásza teljes képet kapjon az Ön állapotáról és egy egyéni kezelési tervet tudjon felállítani. 

Ez után az egyszerű gyakorlatoktól, amelyek kímélik a sérültvégtagját, haladunk az egyre nehezebb erősítő gyakorlatok felé. Az általunk összeállított feladatsornak lényeges eleme, hogy elsődlegesen a csípőt stabilizáljuk, és hogy ez után hosszú távon megerősítsük a környező, valamint a mélyizmokat, ezzel elkerülve egy újabb trauma létrejöttét. A gyakorlatokat pontosan betanítjuk Önnek, mert ezeket majd házi feladatként otthon is végeznie kell, hiszen így lesz eredményes a közös munka. 

Már az első 2-3 alkalom után csökkenni fog a fájdalma, érezhetően könnyebb és magabiztosabb lesz a járása és nem fog tartani a combnyaktörés szövődményeinek kialakulásától sem.

Tudta, hogy rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet?

Combnyaktörése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az combnyaktörés rehabilitációjában!