combtő fájdalom

Combtő fájdalom speciális gyógytornája

A combtő fájdalom bármelyik életkorban előfordulhat, valamint férfiakat és nőket egyaránt érinthet. A probléma hátterében leggyakrabban izomhúzódás áll, azonban bizonyos nőgyógyászati eredetű, lesugárzó fájdalom esetén fontos, hogy mielőbb forduljon szakemberhez!

Milyen okok vezethetnek a combtőnél kialakuló fájdalomhoz? Hogyan kezeli a panaszt egy gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Megtudhatja, ha elolvassa alábbi, összefoglaló cikkünket a témában.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mik lehetnek a combtő fájdalom okai?

Az alábbi okok állhatnak a combtő fájdalom hátterében:

Izomhúzódás

Az izomhúzódás leggyakoribb oka a szövetek túlterhelése. Ha a test nincs felkészítve a nagyobb igénybevételre, akkor nagy eséllyel sérülhetnek a lágyrészek. Gyakran érintett terület a lágyék és a combizmok. Előfordulhat, hogy a túlterhelés olyan mértékű, hogy az az izom szakadását okozza, azonban mindkét probléma hatékonyan kezelhető konzervatív terápiával (gyógytornával).

Az izomhúzódás tünetei:

 • heves fájdalom, amely nem csak az érintett terület mozgatásakor jelentkezik, hanem pihenés közben is fennáll
 • az izom gyengesége
 • az érintett terület duzzanata
 • izommerevség, a nyújtás kivitelezhetetlenné válik
 • az érintett területen bőrpír, véraláfutás jelentkezhet

Csípőkopás

Létezik elsődleges és másodlagos csípőkopás. Míg előbbi esetben a kopást valamilyen ízületi betegség váltja ki, addig utóbbinál valamilyen deformitás állhat a háttérben (pl.: végtaghossz különbség, csípőficam). A csípőkopás hátterében a combcsont fejének elégtelen vérellátása áll. Ennek következtében a csontszövet elhal és apró sérülések, repedések keletkeznek a felületén. 

A csípőkopás kezdeti stádiumának tünetei:

 • fájdalom, amely először csak felálláskor/elinduláskor jelentkezik, mozgásra viszont elmúlik
 • a csípőízület merevsége
 • ropogás az izületben

Előrehaladott stádiumban az a következő tünetek jelenhetnek meg:

 • a fájdalom állandósul, mozgás közben is fennáll
 • a csípőízület mozgásterjedelme beszűkül
 • a csípőízület instabillá válik
 • a járása bizonytalan lesz, sántítani fog
 • a járáshoz segédeszközre van szüksége

Sérv

Ha valamilyen oknál fogva megnövekszik a hasűri nyomás, a comb tövénél a belszervek kitüremkedhetnek, előretolva a hashártyát. Rizikófaktornak számít a gyenge hasfal, okai között pedig leggyakrabban a terhesség, székrekedés, valamint a nehéz fizikai munka, erőlködés szerepelnek. A lágyéksérv tünete a combhajlatban megjelenő dudor, amely először akár magától is visszahúzódhat, kezeletlenül azonban állandósulhat.

Nőgyógyászati problémák

Bizonyos esetekben a várandósság alatt tapasztalhat fájdalmat a combtőben, valamint a menstruációs görcs is lesugározhat a comb felé. A menstruáció normál esetben nem jár ilyen mértékű fájdalommal, tehát ebben az esetben keressen fel szakorvost, aki kivizsgálja a hátterében álló okot!

A combtő fájdalom speciális gyógytornája

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a combtő fájdalom kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó okot.

Erősítő gyakorlatokkal a megelőzésért.

A gyógytorna egyik legfontosabb részét képezi az izomerő növelése. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően nem csak növelhetjük a csípőízület stabilitását, hanem akár az izomhúzódást és az izomszakadást is megelőzhetjük! 

A nyújtás, mint fájdalomcsökkentés.

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatok jótékony hatásait használjuk ki. Ezekkel a technikákkal oldódnak a feszes izmok, ezáltal csökkenhet a combtő fájdalom, valamint növekedhet a csípőízület mozgásterjedelme. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés csípőízületet alkotó képletek, ezáltal meggátolható a porckopás állapotromlása. 

Névtelen terv - 2022-07-21T120259.783.png

A torna további pozitív hatása, hogy serkenti a keringést, ezáltal szintén csökken a combtő fájdalom, valamint sérülés vagy műtét után a regeneráció gyorsabban mehet végbe.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal látja el Önt, amelyek betartásával megakadályozhatja az izomhúzódást, kímélheti csípőízületét, és egészséges, panaszmentes életet élhet.

További technikákkal a teljes gyógyulásért.

További gyógytorna technikákat vethetünk be a combtő fájdalom teljes csillapítására. Például a manuálterápiát vagy a trigger pont terápiát. A manuálterápia során kézzel kivitelezett műfogásokkal nem csak a csípőízületet kezeljük, hanem lazítjuk a görcsös izomzatot. 

A trigger pont terápia lényege, hogy a feszesség és a görcsösség hatására az izmokban kialakult csomókat nyomási pontként kezeljük, s ez által oldjuk a combtő fájdalmat. 

A kineziológiai tapasz fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően a gyógytornász csökkentheti az izomhúzódásból adódó panaszokat.

Ha a fájdalom intenzitása csökkent, a szegmentális stabilizációs tréning is megkezdődhet. Ezeknek a torna feladatoknak a lényege, hogy a mélyizmokat megerősítve javítsák a szegmentális stabilitást, amely hozzájárulhat az állóképesség növekedésével a sérülések és akár a sérvek kialakulásának megelőzéséhez is

Ez várható, ha a combtő fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha combtő fájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz is kialakulhat. Ilyen lehet például a csípőkopás, amely a merev izmok, szalagok, valamint a helytelen terhelés következménye. Ez a probléma nagyobb eséllyel igényel műtéti beavatkozást. További szövődménye is lehet a torna hiányának. 

Izmaink, szalagjaink és a fascia hálózatunk összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldalára jobban terhel, illetve hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom. 

Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt. 

Így zajlik a combtő fájdalom állapotfelmérése a Gyógytornászom.hu rendelőjében

Annak érdekében, hogy a gyógytorna 100% hatékonyságú legyen,  a Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi állhat a combtő fájdalom hátterében. Míg egy ilyen alkalom egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! 

Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, például, hogy mikor kezdődött a fájdalom, emlékszik-e kiváltó okra, mire fokozódik és mire enyhül a combtő fájdalom. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online az Ön számára szimpatikus szakemberhez.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a combtő szöveteit és lágyrészeit, a csípőízület mozgásait valamint a csípő körüli és a combizmok izomerejét is felméri. A szakember nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a fájdalom kiváltó okát. 

A kapott eredmények alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Önnel is ismertet. Ebből többek között azt is megtudhatja, hogy milyen kezelésre lesz szükséges és hány alkalom szükséges a probléma megoldásához.

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes izmok oldása, vagy a trigger pont terápia közben tapasztalhat némi diszkomfort érzetet. A gyakorlatoknál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb feladatok. 

A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első 2-3 alkalom után jelentős javulásról számol be. A combtő fájdalmuk hétről-hétre csökken, az izomerő egyensúly helyreállásának köszönhetően ismét egészséges és fájdalommentes lesz a mozgásuk. 

Tudta?
Rendelőnkben minden kezelés egy áron van, amelyet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is kiegyenlíthet!

Combtő fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a combban jelentkező panaszok kezelésében!  ↓