A csigolyaelcsúszás elsődleges terápiája: a gyógytorna

A csigolyaelcsúszás (avagy spondilolysthesis) egyik jellemző tünete a derékfájdalom, amely már fiatal korban megjelenhet. Ez a panasz terhelésre, állásra fokozódhat. Ha Ön is tapasztal hasonló tünetet, esetleg diagnosztizálták is Önnél ezt a kórképet, ajánljuk figyelemébe az alábbi cikkünket. Gyógytornászunk összefoglalja a gyógytorna előnyeit és annak hiányában a lehetséges hátrányokat, valamint mindent megoszt Önnel, amit erről a betegségről tudni kell.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért hatékony módszer a gyógytorna a csigolyaelcsúszás kezelésében

A csigolyaelcsúszás (spondilolysthesis) konzervatív terápiájában elengedhetetlen a gyógytorna. A fizioterápia a legtermészetesebb módszer a betegség okai terápiájának kezelésében, ugyanis mozgásszervi problémára a mozgás által hat.

Már a fájdalomcsökkentés mellett megkezdődhet a gyógytorna és fontos, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. A funkcionális gyógytornának köszönhetően a gerincstabilizáló izmok és a törzsizmok megerősödnek, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció, illetve nem keletkeznek microsérülések a csigolyatesteken.

A gyógytornász nem csak megmutatja, de be is állítja és betanítja Önnek a helyes testtartást. Ennek az előfeltételét teremtik meg a tornában alkalmazott izomerősítő gyakorlatokkal.

Mindezek mellett a gyógytornász alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek az elcsúszás által nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával (azaz kézzel kivitelezett fogássokkal) pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok.

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai. Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Ezek lehetnek a csigolyaelcsúszás szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha nem kezelik csigolyaelcsúszását gyógytornával, állapota krónikussá válhat. Ha a törzsizmok továbbra is gyengék, a felületes hátizomzat veszi át a mélyizmok szerepét. Ez megváltozott funkcióhoz vezet, és akár izomcsomók, izomgörcsök is kialakulhatnak a túlterhelt hátizomzatban. Az izomcsomók további tüneteket is okozhatnak (például zsibbadás, újabb kisugárzó fájdalom).

A gyenge izmok továbbra sem tartják helyükön a csigolyákat, az elcsúszás fokozódhat, akár a gerincvelőből kilépő idegeket is nyomhatják, amely műtéti megoldást igényel. Ez a folyamat izomgyengeséggel, zsibbadással vagy akár érzéskieséssel is járhat. A beavatkozás után is elengedhetetlen a rehabilitáció szempontjából a szakképzett gyógytornász által vezetett fizioterápia.

A csigolyaelcsúszás gyógytorna terápiája Budán

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a gyógytorna egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, milyen jellegű a fájdalom, mire erősödik és mire enyhül? Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során a testtartást vizsgáljuk.

gerinc állapotfelmérés

Ez után fizikális vizsgálat következik. Speciális tesztekkel felmérjük a gerinc és a csigolyák mozgásait, valamint a hát és a gerinc melletti izmokat. Mindezek alapján egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Az állapotfelmérés végén kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett funkcionális gyógytornából áll. Ha szükséges, manuálterápiát és idegmobilizációs technikát is alkalmazunk. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. A gyógytornász a kezelés végén életmód tanácsokat is ad, amelyekkel kímélheti gerincét, és elősegítheti a helyes testtartás rögzülését.

Gyógytornával a csigolyaelcsúszás hatékonyan kezelhető, az esetek többségében nincs szükség műtétre. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a spondilolysthesis okozta panaszai enyhülnek, és már nem lesz akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát.

Csigolyaelcsúszás gyógyításával foglalkozó gyógytornászaink

Mit értünk csigolyaelcsúszás alatt?

A csigolyaelcsúszás (latinul: spondilolysthesis) a gerincen létrejövő elváltozás, melynek során az egyik csigolyatest az alatta lévőhöz képest elcsúszik. Ez a folyamat leggyakrabban az ágyéki-keresztcsonti átmenetnél jön létre.

Kialakulásának feltétele a kétoldali csigolyaív-szakadás (spondylolysis), amely instabilitást vált ki a csigolyák között, így az az erőbehatásnak köszönhetően könnyen elcsúszhat. Hátterében általában az alábbi okok állhatnak:

  • nagy igénybevétel, amely sorozatos microsérüléseket okoz a csigolyákon
  • a gerinc fejlődési rendellenessége
  • trauma
  • daganatos megbetegedés
  • csontritkulás

Mik lehetnek a csigolyaelcsúszás tünetei?

Csigolyaelcsúszás esetén a legjellemzőbb tünet a lumbágószerű, terhelésre vagy hosszan tartó állásra jelentkező derékfájás. A fájdalom lesugározhat a farizmokba és/vagy a combizmokba. Azonban fontos megjegyezni, hogy olyan eset is előfordulhat, amikor a kórkép nem okoz tünetet.

A csigolyaelcsúszás diagnosztikája és kezelése

A csigolyaelcsúszás diagnosztikáját tekintve kiemelten fontos szerepet játszik a szakorvosi vizsgálat és a képalkotó eljárások (MRI, röntgen, CT). Ezeknek a vizsgálatoknak a nyomonkövetés szempontjából is fontos szerepük van. A felépülést követően ugyanis évente szükséges kontroll röntgen felvétel alapján.

A spondilolysthesis konzervatív terápiára jól reagál, csak ritka esetben kerül sor műtétre. Legfontosabb a pihenés, teljes tehermentesítéssel, valamint a kialakult tünetek enyhítése (fájdalomcsillapítás). Súlyosabb esetben jöhet szóba a fűző viselése, illetve az operáció. A kezelésben azonban elengedhetetlen a szakember által vezetett, személyre szabott gyógytorna, amely műtét után a rehabilitációt is lerövidítheti.

Csigolyaelcsúszást diagnosztizáltak Önnél? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csigolyaelcsúszás okozta panaszainak gyógyításában!  ↓