Csípőfájdalom kisugárzás fekvéskor – mit tehetek?

A csípőfájdalom jelentősen korlátozhatja Önt a mindennapok teendőinek elvégzésében, ugyanis a fájdalom miatt fél terhelni az érintett oldalt. Abban az esetben, ha ez kisugárzó fájdalommal jár bizonytalan is lehet a kiváltó okban, és akár a legrosszabbra is gondolhat. Azonban nem kell megijedni ettől a panasztól, ugyanis legtöbb esetben a kiváltó ok már konzervatív úton, gyógytornával kezelhető.

A mindennapokban  többségben egysíkúan terheljük csípőnket. Akár az ülő életmód, de az álló munkahelyzet is megterhelő az ízület számára, így az izmok, amelyek a combcsont fejét megfelelő állásban tartják és rugalmasan rögzítik a vápában, meggyengülhetnek, az ínszalagok pedig zsugorodhatnak, veszítenek rugalmasságukból. Az így elmerevedett, mozgásában beszűkült ízület számtalan probléma melegágya lehet, ezért is érdemes a csípőfájdalom és főként annak kisugárzása esetén minél hamarabb gyógytornász szakemberhez fordulnia!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért hatásos csípőfájdalom esetén a gyógytorna

A gyógytorna természetesen úton kezeli a csípőfájdalom kiváltó okát, ugyanis a mozgást veszi alapul, így a test önmagát gyógyíthatja meg.

A gyógytorna során nyújtó gyakorlatokkal lazítjuk a megfeszült izmokat, amelynek köszönhetően növelhetjük a csípőízület mozgásterjedelmét és így a fekvéskor jelentkező kisugárzás is megszűnik. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés csípőízületet alkotó képletek, ezáltal az ízületi kopás is megakadályozható.

Az izmok erősítésével növeljük a csípőízület stabilitását, ezáltal megelőzhetjük az ízület sérülését (például csípőficam). Látható tehát, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk.

Továbbá a gyógytorna serkenti a keringést, amely egy esetleges csípőízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Nem elhanyagolható pozitív hatása a tornának a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért.

Ez történik a gyógytornásznál, ha csípőfájdalommal érkezik

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a gyógytornászom.hu budai rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a csípőfájdalom kisugárzását fekvéskor. Amíg egy szakorvosnál ez átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig ez nálunk 1 órán keresztül tart! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül, valamint a kisugárzás helyét is pontosan meghatározzuk.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat. Speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja az ízületek mozgásait valamint az izmok izomerejét is felméri. A szakember a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a csípőfájdalom kiváltó okát. Mindezekre alapozva a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, s ez alapján történik meg a személyre szabott terápiás terv kidolgozása.

A gyógytorna csak ez után kezdődik meg. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, azonban kellemetlen érzés előfordulhat például egy letapadt izom fellazítása során. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát figyelembe véve kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására. A feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után a csípőízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a fekvés és a mozgás.

Olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus.

Csípőfájdalmat kezelő gyógytornászaink

Ha a csípőfájdalom nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha csípőfájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz alakulhat ki a csípőben. Ilyen a csípőízület kopása, amely a helytelen terhelés és a merev izmok, szalagok következménye. Ez a probléma nagyobb eséllyel műtéti kezelést igényel.

További szövődménye is lehet a torna hiányának. Csontjaink, izmaink és szalagjaink összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldali lábára jobban terhel, de hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom, amely szintén kisugárzással járhat, valamint izomerő csökkenés, azaz a végtag hamarabb elfárad. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt.

Olyan csípőspecialista gyógytornászt keres, akihez már 2-3 napon belül kap időpontot? Foglaljon online időpontot szakemberünkhöz!

Ezt tanácsolja a gyógytornász csípőfájdalom esetén

Mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy mi okozza a fekvéskor jelentkező kisugárzó csípőfájdalmat, érdemes a fájdalom vagy épp mozgáskorlátozottság mértékének megfelelően könnyíteni a csípő terhelését.

Lehetőleg kerüljük az érintett oldalon való fekvést, ezzel is csökkentve a csípő nyomását. Helyette az ép oldalon feküdjünk, a két láb közé párnát helyezve, így tudnak a csípő körüli izmok a legjobban ellazulni.

Napközben se nehezedjünk teljes testsúlyunkkal az érintett oldali csípőnkre, valamint amennyiben túlsúllyal küzdünk érdemes a fájdalom csökkentésének érdekében legalább 2-3 kilótól megszabadulni, ezzel is csökkentve az ízület terhelését.

Ülésnél fontos, hogy ne keresztezzük lábainkat. Ha ülőmunkát végzünk, akkor ne felejtsünk el gyakran megszakítani azt, felállni, kis sétával, néhány egyszerű mozdulattal átmozgatni a csípőnket, ezáltal javítva annak keringését.

Az ízületet kímélő mozgás (pl. séta, jóga, úszás, torna, szobabiciklizés) kiemelten fontos a fájdalom jelentkezésekor. A teljes pihentetés és ágynyugalom azonban többnyire csak ront az állapoton, kivétel az olyan erőteljes, akut fájdalmaknál, amikor már semmiféle mozgás nem ajánlott a szakorvosi véleményezésig.

Így néz ki a csípőízület

A csípőízületünk két nagyobb részre különíthető el, az egyik a medencecsonti vápa (acetabulum) a másik a combcsont-fej (caput femoris) amelynek porcos, gömbszerű feje a vápába illeszkedve minden irányba képes elmozdulni.

csípőízület

Ezek lehetnek a csípőfájdalom okai

Erőteljes csípőtájéki fájdalomtünetekkel és kisugárzással jelentkezhetnek az alábbi csípőízületi problémák:

  • Csípőkopás (csípőízületi porc arthrózisa, oszteoarthrózis, coxarthrosis)
  • Csípőízületi gyulladás (arthritis, osteoarthritis, rheumatoid arthritis)
  • Csontritkulás (osteoporosis)
  • Csonttörés
  • Csontelhalás (combfejnekrózis)
  • Nyáktömlő gyulladása (bursitis)
  • Íngyulladás
  • Izomtapadási területek gyulladása (trochanter major fájdalom szindróma)
  • Deréktáji gerincproblémák valamint a kismedencei és keresztcsonti terület gyulladásos kisugárzó betegségei

A csípőfájdalom diagnózisa

A fájdalom okának feltárásához így, kiváltképp, ha egy a csípőből hátba vagy ágyéki részbe, esetleg lábba is sugárzó fájdalomról beszélünk, a hagyományos, fizikális vizsgálatokon túl, általában különböző képalkotó eljárásokra is szükség van.

A csípőfájdalom kezelése konzervatív terápiával

Amennyiben meg van a csípőfájdalom kiváltó oka, érdemes azonnal áttérni a szakszerű oki kezelésre.

Ez lehet a fájdalom mielőbbi csökkentését célzó gyógyszeres kezelés, gyorsan ható, helyi fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő injekció kúra, lökéshullám terápia, orvosi lágy-lézerkezelés vagy fizioterápia és szakember irányításával végzett, rendszeres funkcionális gyógytorna is.

A csípőízület merevsége, mozgáskorlátozottsága csökkenthető, az erősödő, kisugárzó csípőfájdalom miatti életminőség romlás pedig megállítható és visszafordítható gyógytornával, tehermentesítéssel,  valamint a kontraktúrák oldásával, az ízületi mozgásterjedelem és stabilitás helyreállításával.

Csípőfájdalma? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csípőfájásának gyógyításában!  ↓