csípőprotézis gyógytorna

Csípőprotézis műtét utáni gyógytorna: Miért kritikus fontosságú?

Csípőprotézis műtét előtt áll? Esetleg már túl van a beavatkozáson? Nem érti miért lényeges a műtét utáni gyógytorna? Ebben a cikkben adunk pár hasznos tanácsot az operáció utáni időszakra, elmondjuk mik a veszélyei annak, ha elmarad a gyógytorna, majd kifejtjük a gyógytorna jótékony hatásait.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A csípőprotézis műtétről néhány szóban

Csípőprotézis beültetésre legtöbbször nagyfokú csípőízületi porckopáskor kerül sor, de indikációja lehet még a combnyak vagy a combfej törése is. Az operáció lényege, hogy a megbetegedett vagy károsodott csípőízületet helyettesítsék egy implantátummal.

csípőprotézis

Hasznos tanácsok csípőprotézis műtét után

Mozgásra már a műtétet követő napon sor kerülhet. Ekkor már kiülhet az ágy szélére, felállhat, akár teljes testsúlyával is terhelheti az operált végtagot, ha a szakorvos nem rendelkezett másképpen. A gyógytorna is ezen a napon kezdődik meg. Elengedhetetlen a felépülés szempontjából, hogy az ott megtanult feladatokat otthon is végezze el, érdemes avégtagját fájdalomhatárig tornáztatnia.

Bizonyos mozdulatok a műtét után 3 hónapig nem megengedettek. Az alábbiakban kiemeltük a legfontosabb tudnivalókat:

  • A csípőt tilos derékszögnél jobban behajlítani!
  • Ne üljön alacsony székre, hiszen ezzel a csípőízületet túlhajlítja.
  • Ne hajoljon mélyre, például ne vegyen fel tárgyakat a földről.
  • A térdét ne emelje túl magasra és főként tilos a műtött végtagot nyújtott térddel megemelni.
  • Ha áll vagy ül, a lábait ne tegye keresztbe.
  • Fekvésnél ügyeljen arra, hogy ne feküdjön a műtött oldalára, és mindig legyen párna a lábai között (ezt legalább 3 hónapig érdemes alkalmaznia).

A trombózis megelőzése céljából rugalmas pólya viselése ajánlott a műtétet követő 6 hétben. Kerékpározásra és úszásra 3 hónap után kerülhet sor, de 6 hónapig mindenképp tartsa be azt a fontos szabályt, hogy csípőjét nem hajlítja tovább 90 foknál.

Csípőspecialista gyógytornászt keres? Tekintse meg több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászunk bemutatkozóját!

Ha csípőprotézis műtét után elmarad a gyógytorna

Luxálódás (ficam) veszélye

Frissen beültetett protézis esetén, ha az izomzat nem elég erős és nem tartja stabilan az implantátumot, akkor előfordulhat, hogy a csípőprotézis kificamodik. Ilyenkor újabb műtétre van szükség ahhoz, hogy jó helyre rögzítsék az eszközt.

Bizonytalan lesz a járása, és más helyen is kialakulhat fájdalom

Járásunk akkor biztonságos, ha harmonikus és a járásszakaszok pontosan ismétlődnek egymás után (azaz nagyjából egyforma lépéseket teszünk). A test mindig visszanyeri egyensúlyát, igaz ez akkor is, hogyha például egy hirtelen irányváltoztatás történik, vagy ha egyenetlen talajon jár.

Ha gyógytorna hiányában az izmok nem stabilizálják rendesen a csípőprotézist, akkor a járáskép a normáltól eltérő lesz. Ez a test más pontjaira is kihat, és előfordulhat, hogy újabb területeken fog panasz jelentkezni a rossz terhelés miatt. Például fájni fog a térde vagy a bokája, és a dereka.

Túlterhelés veszélye a protézisre

Ha gyógytorna nélkül telik el a rehabilitációs időszak és Ön visszamegy dolgozni vagy újra elkezd sportolni, akkor nagy eséllyel túlterhelheti az operált végtagját. Ezekre a terhelésekre is fel kell készíteni a csípőjét és fokozatosan kell megerősíteni az izmait, hiszen a túlterhelés nem csak fájdalommal jár, de a már fent említett járáskép megváltozása és a protézis esetleges luxációja (ficama) is fennáll.

A mozgásterjedelem csökkenése

A gyógytorna elsődlegesen aktív izomfeszítésekkel segíti a frissen műtött ízületben a mozgás létrejöttét. Ha ez nincs fokozatosan adagolva, nem történik meg az izom aktiváció és az ízületben történő elmozdulás, akkor a csípő körüli izmok megrövidülnek majd fiziológiásan létrehozható mozgásterjedelem csökkeni fog. Például nehezebb lesz egy magasabb lépcsőre fellépni, vagy csak egy hosszabb lépést megtenni.

Csípőprotézis műtét utáni kezelés gyógytornászainkkal

Gyógytorna szerepe a műtét után

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja az, hogy visszanyerjük a végtag mozgásterjedelmét, növeljük a protézis teherbírását, és erősítsük a környező izmokat. Kezdetben a torna elsődleges célja a prevenció is, hiszen a vénás keringést elősegítő gyakorlatok és a légző gyakorlatok segítenek a tüdőgyulladás megelőzésében. Már itt megkezdődik az érintett végtag izmainak erősítése, és előkészülünk a biztonságos mozgás kivitelezésére.

A gyógytornász fogja betanítani Önnek, hogyan kell helyesen használni a mankót vagy a járókeretet, és hogyan kell ezekkel az eszközökkel biztonságosan lépcsőzni.

Állapotfelmérés után a gyógytornásza állítja össze Önnek a megfelelő tornagyakorlatokat, amelyek egyaránt óvják a csípőprotézist és segítik a rehabilitáció gördülékenységét.

Fontos, hogy szakember felügyelete és tanácsa nélkül semmiképp ne kezdjen el önmagától tornázni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan gyakorlatot végez el, ami negatívan befolyásolja a gyógyulást. A gyógytorna a könnyű, kímélő gyakorlatoktól halad az aktívabb, erősítő gyakorlatok felé. Azonban azt, hogy mikor haladhat tovább egy erősebb gyakorlat felé, azt biztonsággal csak gyógytornász szakember tudja eldönteni, ha látja az Ön fejlődését és az operált végtag izomerő állapotát.

Így támogatja a gyógytornász a csípőprotézis műtét utáni felépülését

A gyógytornászom.hu rendelőjében egy alapos állapotfelméréssel kezdünk. Míg az első alkalom az ortopéd orvosnál átlagosan 10 perc, addig nálunk ez 1 óra. És akár azonnal tudjuk Önt fogadni! Egy olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még nem tapasztalt! A fizikális vizsgálat során a terapeuta a frissen műtött csípőízületének mozgásterjedelmét megvizsgálja, izomerejét, funkcionális kapacitását felméri. Lényeges szempont a további eltérések vizsgálata, hogy gyógytornásza teljes képet kapjon az Ön állapotáról. Ezáltal egy egyéni kezelési tervet tud felállítani Önnek.

Ez után az egyszerű gyakorlatoktól, amelyek kímélik a műtött végtagját, haladunk az egyre nehezebb erősítő gyakorlatok felé. Az általunk összeállított feladatsornak lényeges eleme, hogy elsődlegesen a csípőprotézist stabilizáljuk. Ez után hosszú távon megerősítsük a környező izmokat. Ezzel kerülhetjük el egy újabb probléma létrejöttét. A gyakorlatokat pontosan betanítjuk Önnek, mert ezeket majd házi feladatként otthon is végeznie kell, hiszen így egységesen lesz sikeres kimenetelű a közös munka.

Ha elakad vagy bizonytalan a mozdulatok helyes kivitelezését illetően, nem feltétlenül szükséges személyesen bejönnie hozzánk, nálunk kérhet egy online konzultációs időpontot is.

Már az első alkalom után csökkenni fog a fájdalma, érezhetően könnyebb és magabiztosabb lesz a járása és nem fog tartani a csípőprotézis kellemetlen szövődményeitől.

Csípőpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csípőpanaszának gyógyításában!  ↓