farokcsont fájdalom

Farokcsont fájdalom kezelése: egy hatékony gyógytorna módszer

A farokcsont fájdalom jelentős mértékben megkeserítheti a mindennapokat. Komoly gondot okozhat az ülés mellett a felállás, mozgás is. Kevesen tudják azonban, hogy ez a panasz is hatékonyan kezelhető egy szakképzett gyógytornász segítségével.

Mi a farokcsont feladata tulajdonképpen, és milyen okok vezethetnek annak fájdalmához? Milyen módszerrel kezeli ezt a panaszt egy gyógytornász szakember és hogyan zajlik egy ilyen terápiás alkalom? Mi várható ennek hiányában? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A farokcsont felépítése és feladata

A farokcsont a gerinc legalsó részét alkotó, háromszög alakú csont. Több, kisebb csontból (3-5) áll, s nevét az evolúció során elcsökevényesedett farokcsigolyáról kapta.

A farokcsont a csípőcsont alsó két részével együtt biztosítja, hogy ülés közben egyensúly és stabilitás álljon fenn. Ezen kívül azok a medencefenéki izmok tapadnak ezen a csonton, amelyek például felelősek a székletürítés kontrollálásában, valamint a medence stabilitásáért és a helyes járás létrejöttért felelnek.

Milyen ok állhat a farokcsont fájdalom hátterében?

Ez a probléma leginkább a nőket érinti, ugyanis szülés során komoly nyomás nehezedhet a farokcsontra, emiatt pedig elmozdulhat, vagy akár el is törhet. Az is előfordulhat, hogy a gyakori, menstruáció okozta alhasi görcsök miatt a medencefenéki izmok befeszülnek, így azok elhúzhatják a farokcsontot, amely szintén fájdalmat generálhat.

Az esések következtében is gyakran zúzódhat, ritkán el is törhet a farokcsont. A trauma miatt a környéki szövetek begyulladhatnak, ezért akár folyamatos fájdalom is fennállhat.

Lehetséges, hogy a farokcsont fájdalom csak bizonyos helyzetekben jelentkezik. Ekkor a probléma lehet a túl kemény felületen való hosszantartó ülés, vagy a rendszeres, farokcsontot érő terhelések (bizonyos sportok). Ebben az esetben sem szabad elhanyagolni a panaszt, ugyanis a fájdalom könnyen krónikussá válhat, valamint a folyamatos irritáció miatt gyulladás is kialakulhat.

De akár aranyér is kiválthat farokcsont fájdalmat. A jellemzően erőlködés miatt kialakult értágulat anatómiai elhelyezkedése miatt érintheti ezt a területet is. Ritkán azonban más területen kialakult folyamatok adhatnak kisugárzó fájdalmat a farokcsont környékére (például gerincsérv).

Problémát jelenthet, ha a farokcsont túl sok vagy túl kevés mozgásra képes. Mindkét esetben megfeszülhetnek a medencefenéki izmok, amely fájdalommal járhat.

Szeretné, ha elmúlna a mindennapjait megnehezítő farokcsont fájdalom? Jelentkezzen be hozzánk és már néhány alkalom után jelentős javulást tapasztalhat!

Egy hatékony gyógytorna módszer a farokcsont fájdalom kezelésére

A farokcsont fájdalom egyik leghatékonyabb kezelési módja a gyógytornászok által alkalmazott manuálterápiás eljárás. A terapeuták 2 éves, posztgraduális képzés során olyan speciális fogásokat sajátítanak el, amelyekkel az ízületi elcsúszásokat korrigálni tudják.

A manuálterápia kézzel kivitelezett (manuális) fogásokból épül fel. Hozzájárul az ízületek egészséges funkciójának visszanyeréséhez, a közérzet javításához és a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepe van.

Mindezek után a manuálterapeuta a pácienssel együttműködve, célirányos erősítő, nyújtó jellegű gyakorlatokkal stabilizálja a kezelés által elért mozgásjavulást. A terápia végeztével az állapot stabilizálása és megtartása érdekében, megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal végzendő, aktív gyógytorna feladatokkal látja el a gyógyult pácienst. A feladatok rendszeres gyakorlásának köszönhetően megakadályozandó a panaszok ismételt megjelenése és a funkciózavar kiújulása.

farokcsont kezelése

Ezeket tapasztalhatja, ha a farokcsont fájdalom nincs kezelve gyógytornász által

Gyógytorna/manuálterápia hiányában a farokcsont fájdalom krónikussá válhat. A hétköznapok során komoly gondot fog okozni az ülés, felállás és a mozgás.

A rossz helyzetben rögzült csont, valamint a folyamatos fájdalom miatt befeszült izomzat megboríthatja a szervezet statikai egyensúlyát, ezáltal távolabbi területeken is kialakulhat panasz. Minél több probléma áll fenn egy időben, annál tovább tart a felépülési idő.

Gyógytornászaink akik farokcsont fájdalmat kezelnek

Így segít a gyógytornász/manuálterapeuta farokcsont fájdalom esetén

A kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a manuálterápiának, mint maga a kezelés. Éppen ezért a Gyógytornászom.hu rendelőjében egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérő vizsgálatot végzünk. Ide tartozik a teljes kórelőzmény alapos elemzése (a panaszok mikor és miként jelentek meg, mitől jöttek létre, stb.), valamint a képalkotó eljárásokkal készített felvételek megtekintése.

Az anamnézis felállítását követően a mozgásvizsgálat során a terapeuta ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat: Megvizsgálja a testi és végtagi asszimetriákat, a gerinc formáját, mozgástartományát, a csigolyák mozgásait, valamint a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, izmainak általános állapotát. A manuálterápia szemléletmódja szerint az embert egészként kell kezelni, és különösen figyel a testrészek viszonyára, valamint az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására.

Ezek alapján a terapeuta egy olyan mozgásszervi diagnózist állít fel, amely a farokcsont fájdalom kiváltó okát tartalmazza. Ezáltal egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelynek célja a megfelelő kezelési mód megválasztása.

A részletes állapotfelmérés után a problémának megfelelően különböző manuális, kézzel kivitelezett fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizálja az ízületeket, csontos képleteket. A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal és manipulációs technikákkal normalizálja a farokcsont helyzetét.

Mivel a terapeuta aktívan vesz részt a kezeléseken, amely ilyen nagy energia befektetéssel jár, ezért ez a kezelési típus általában drágább bizonyos magánrendelőkben. A Gyógytornászom.hu rendelőjében azonban ennek az ára is megegyezik 1 alkalom gyógytornáéval!

Manuálterápiával farokcsont fájdalom jelentős mértékben csökkenthető, a csont normál állapotba mobilizálható, és ezt az eredményt már 3-5 alkalom után megtapasztalhatja.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségét Budán (Vitéz utca 9.) és Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) is igénybe veheti!

Fáj a farokcsontja? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓